Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Tekvica Hokkaido už dozrela, urobte si chutné karí, mafiny aj humus

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Tekvicové karí

Potrebujeme: 1 tekvicu Hokkaido, olej, menšiu cibuľu, 2 mrkvy, cca 1 cm čerstvého zázvoru, 1 ČL karí korenia, štipku mletej rímskej rasce, čili podľa chuti, zeleninový vývar, 200 ml kokosového mlieka, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zohrejeme olej a opražíme na ňom na kúsky nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme k nej zázvor, karí, rascu a čili. Korenie musí začať pekne voňať a vtedy do hrnca dáme na kúsky nakrájanú tekvicu. Vôbec ju predtým nemusíme šúpať, stačí dobre umyť, prípadne odrezať kazy a samozrejme, vydlabať dužinu.

Skryť Vypnúť reklamu

K tekvici pridáme aj ošúpanú a na kolieska nakrájanú mrkvu a všetko spolu chvíľku opekáme. Potom prilejeme vývar a varíme asi 15 minút. Množstvo vývaru pridávame podľa toho, ako husté karí chceme mať.

Potom tekvicu zalejeme mliekom a ďalej varíme. Kto má rád cícer, môže ho v tejto fáže pridať do hrnca, prípadne je dobrý aj baby špenát.

Karí podľa potreby dochutíme, odstavíme a podávame s ryžou.

Tekvicové mafiny

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 malú Hokkaido tekvicu, prípadne polovicu ak máme tekvicu väčšiu, pol balíčka práčku do pečiva, 8 PL oleja, 1 vajce, 1 ČL mletej škorice, 4 PL cukru, 250 ml mlieka, štipku mletých klinčekov, 1 vanilku, muškátový oriešok

Postup: Tekvicu umyjeme, vydlabeme, zbavíme ju kazov a nakrájame na kocky. Šúpať ju nemusíme. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom a dáme ju upiecť do rúry zohriatej na 200 stupňov. Postačí asi 10 minút kým zmäkne. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju dáme do misky, kde ju rozmixujeme najemno. Pokojne môžeme pridať trochu mlieka, aby nám vzniklo vhodné pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Teraz zmiešame zvlášť suché ingrediencie a zvlášť tekuté, ktoré potom pridáme k tým suchým. Na záver pridáme tekvicové pyré a koreniny. Cestom naplníme mafinové košíčky a upečieme ich v rúre.

Hokkaido hummus

Potrebujeme: 450 g Hokkaido tekvice, 300 g sterilizovaného cíceru, 4 PL olivového oleja, šťava z jednej limetky, hrsť rôznych byliniek, napríklad bazalka, petržlenová vňať či oregano, soľ, parmezán

Postup: Tekvicu rozpolíme, vydlabeme, nakrájame na kocky a dáme ich na plech. Upečieme ich v rúre domäkka a necháme vychladnúť.

Potom je preložíme do misky, pridáme scedený cícer a rozmixujeme dohladka. Ochutíme nasekanými bylinkami, soľou, olivovým olejom a najemno nastrúhaným parmezánom. Na záver pridáme limetkovú šťavu, aby hummus dostal šmrnc a pred podávaním ho ešte necháme trochu odstáť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  3. Bývanie v meste predlžuje život
  4. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  5. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 047
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 050
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 680
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 019
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 435
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 258
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 879
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 595
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 163
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop