Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Tekvica Hokkaido už dozrela, urobte si chutné karí, mafiny aj humus

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tekvicové karí

Potrebujeme: 1 tekvicu Hokkaido, olej, menšiu cibuľu, 2 mrkvy, cca 1 cm čerstvého zázvoru, 1 ČL karí korenia, štipku mletej rímskej rasce, čili podľa chuti, zeleninový vývar, 200 ml kokosového mlieka, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zohrejeme olej a opražíme na ňom na kúsky nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme k nej zázvor, karí, rascu a čili. Korenie musí začať pekne voňať a vtedy do hrnca dáme na kúsky nakrájanú tekvicu. Vôbec ju predtým nemusíme šúpať, stačí dobre umyť, prípadne odrezať kazy a samozrejme, vydlabať dužinu.

Skryť Vypnúť reklamu

K tekvici pridáme aj ošúpanú a na kolieska nakrájanú mrkvu a všetko spolu chvíľku opekáme. Potom prilejeme vývar a varíme asi 15 minút. Množstvo vývaru pridávame podľa toho, ako husté karí chceme mať.

Potom tekvicu zalejeme mliekom a ďalej varíme. Kto má rád cícer, môže ho v tejto fáže pridať do hrnca, prípadne je dobrý aj baby špenát.

Karí podľa potreby dochutíme, odstavíme a podávame s ryžou.

Tekvicové mafiny

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 malú Hokkaido tekvicu, prípadne polovicu ak máme tekvicu väčšiu, pol balíčka práčku do pečiva, 8 PL oleja, 1 vajce, 1 ČL mletej škorice, 4 PL cukru, 250 ml mlieka, štipku mletých klinčekov, 1 vanilku, muškátový oriešok

Postup: Tekvicu umyjeme, vydlabeme, zbavíme ju kazov a nakrájame na kocky. Šúpať ju nemusíme. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom a dáme ju upiecť do rúry zohriatej na 200 stupňov. Postačí asi 10 minút kým zmäkne. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju dáme do misky, kde ju rozmixujeme najemno. Pokojne môžeme pridať trochu mlieka, aby nám vzniklo vhodné pyré.

Skryť Vypnúť reklamu

Teraz zmiešame zvlášť suché ingrediencie a zvlášť tekuté, ktoré potom pridáme k tým suchým. Na záver pridáme tekvicové pyré a koreniny. Cestom naplníme mafinové košíčky a upečieme ich v rúre.

Hokkaido hummus

Potrebujeme: 450 g Hokkaido tekvice, 300 g sterilizovaného cíceru, 4 PL olivového oleja, šťava z jednej limetky, hrsť rôznych byliniek, napríklad bazalka, petržlenová vňať či oregano, soľ, parmezán

Postup: Tekvicu rozpolíme, vydlabeme, nakrájame na kocky a dáme ich na plech. Upečieme ich v rúre domäkka a necháme vychladnúť.

Potom je preložíme do misky, pridáme scedený cícer a rozmixujeme dohladka. Ochutíme nasekanými bylinkami, soľou, olivovým olejom a najemno nastrúhaným parmezánom. Na záver pridáme limetkovú šťavu, aby hummus dostal šmrnc a pred podávaním ho ešte necháme trochu odstáť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 224
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 192
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 917
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 105
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 876
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 702
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 223
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 992
  9. Po Slovensku na motorke 5 438
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 858
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop