Korzár logo Korzár
Utorok, 21. január, 2020 | Meniny má Vincent

Varíme s Korzárom: Tekvica Hokkaido už dozrela, urobte si chutné karí, mafiny aj humus

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tekvicové karí

Potrebujeme: 1 tekvicu Hokkaido, olej, menšiu cibuľu, 2 mrkvy, cca 1 cm čerstvého zázvoru, 1 ČL karí korenia, štipku mletej rímskej rasce, čili podľa chuti, zeleninový vývar, 200 ml kokosového mlieka, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zohrejeme olej a opražíme na ňom na kúsky nakrájanú cibuľu. Keď zosklovatie, pridáme k nej zázvor, karí, rascu a čili. Korenie musí začať pekne voňať a vtedy do hrnca dáme na kúsky nakrájanú tekvicu. Vôbec ju predtým nemusíme šúpať, stačí dobre umyť, prípadne odrezať kazy a samozrejme, vydlabať dužinu.

K tekvici pridáme aj ošúpanú a na kolieska nakrájanú mrkvu a všetko spolu chvíľku opekáme. Potom prilejeme vývar a varíme asi 15 minút. Množstvo vývaru pridávame podľa toho, ako husté karí chceme mať.

Potom tekvicu zalejeme mliekom a ďalej varíme. Kto má rád cícer, môže ho v tejto fáže pridať do hrnca, prípadne je dobrý aj baby špenát.

Karí podľa potreby dochutíme, odstavíme a podávame s ryžou.

Tekvicové mafiny

Potrebujeme: 250 g hladkej múky, 1 malú Hokkaido tekvicu, prípadne polovicu ak máme tekvicu väčšiu, pol balíčka práčku do pečiva, 8 PL oleja, 1 vajce, 1 ČL mletej škorice, 4 PL cukru, 250 ml mlieka, štipku mletých klinčekov, 1 vanilku, muškátový oriešok

Postup: Tekvicu umyjeme, vydlabeme, zbavíme ju kazov a nakrájame na kocky. Šúpať ju nemusíme. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom a dáme ju upiecť do rúry zohriatej na 200 stupňov. Postačí asi 10 minút kým zmäkne. Tekvicu necháme vychladnúť a potom ju dáme do misky, kde ju rozmixujeme najemno. Pokojne môžeme pridať trochu mlieka, aby nám vzniklo vhodné pyré.

Teraz zmiešame zvlášť suché ingrediencie a zvlášť tekuté, ktoré potom pridáme k tým suchým. Na záver pridáme tekvicové pyré a koreniny. Cestom naplníme mafinové košíčky a upečieme ich v rúre.

Hokkaido hummus

Potrebujeme: 450 g Hokkaido tekvice, 300 g sterilizovaného cíceru, 4 PL olivového oleja, šťava z jednej limetky, hrsť rôznych byliniek, napríklad bazalka, petržlenová vňať či oregano, soľ, parmezán

Postup: Tekvicu rozpolíme, vydlabeme, nakrájame na kocky a dáme ich na plech. Upečieme ich v rúre domäkka a necháme vychladnúť.

Potom je preložíme do misky, pridáme scedený cícer a rozmixujeme dohladka. Ochutíme nasekanými bylinkami, soľou, olivovým olejom a najemno nastrúhaným parmezánom. Na záver pridáme limetkovú šťavu, aby hummus dostal šmrnc a pred podávaním ho ešte necháme trochu odstáť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  2. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  3. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  4. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  5. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  6. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  8. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  9. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 16 131
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 774
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 800
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 046
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 555
  6. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 8 304
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 107
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 567
  9. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 474
  10. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 394

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Predaj budovy za Rašiho dalo mesto na prokuratúru

Súčasnému vedeniu sa nepozdáva cena ani využitie osobitného zreteľa.

Bývalá mestská budova už nepatrí škole ani rektorovi, ale súkromnej firme.

Vrah muža v taxíku si odpyká trest v najstráženejšom väzení

Michalovčanovi potvrdili na košickom krajskom súde pätnásť rokov.

Michalovčan na krajskom súde.

Nováčik ulovil kanoniera Nováka. Na jar nechce podliezť nastavenú latku

Treťoligová Kalša získala do svojho kádra aj ďalších troch hráčov.

Skúsený bombardér Ján Novák mení trebišovské farby za kalšianske.

Hlavné správy zo Sme.sk

Polícia zatiaľ obvinenie Trnku nezrušila, prípad študuje Čižnár

Dozorujúci prokurátor spochybnil dôvod na stíhanie bývalého šéfa prokuratúry.

Dobroslava Trnku po celodennom výsluchu odvádzajú z pobočky NAKA v Nitre.
Dobré ráno

Dobré ráno: Video z Kočnerovej jachty je len začiatok

V Kočnerovej knižnici sa ešte skrývajú ďalšie fotky či videá.

Podcast Dobré Ráno.

Bödörova výpoveď nesedí s Threemou

Haščák riešil s Kočnerom aj siskára Forischa.

Norbert Bödör, Jaroslav Haščák.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop