Korzár logo Korzár
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom chalupárske jedlá: Fazuľovicu s kôprom, bylinkové kotlety

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bylinkové kotlety so zemiakmi

Potrebujeme: zemiaky, hrubšie bravčové kotlety s kosťou, 2 cibule alebo šalotky, celú hlávku cesnaku, čerstvú šalviu, olej, soľ, mleté čierne korenie, čerstvú petržlenovú vňať, čerstvú bazalku, zmäknuté maslo

Postup: Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. Pridáme k nim za hrsť šalviových lístkov, na mesiačiky prekrojenú cibuľu a hlávku cesnaku, ktorú stačí len rozpoliť. Pokvapkáme olejom, posolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky dáme na plech s papierom na pečenie a vložíme na 40 minút do vyhriatej rúry.

V miske zatiaľ zmiešame nasekanú petržlenovú vňať a bazalkové lístky s maslom, soľou a korením. Pridať môžeme aj dva pretlačené strúčiky cesnaku.

Kotlety narežeme tak, aby nám vznikla kapsa a tú naplníme bylinkovým maslom. Spojíme špáradlom, potrieme ich olejom, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme z oboch strán. Z panvice ich preložíme na plech k zemiakom, môžeme ich prekliať výpekom a ešte dáme piecť asi na 10 minút.

Chalupárska fazuľovica s kôprom

Potrebujeme: cca 300 g čiernej fazule, hrsť sušených húb, trochu oleja, 2 cibule, drvenú rascu, 3 zemiaky, 2 mrkvy, zeleninový bujón, soľ, 2 bobkové listy, 3 PL octu, 1 PL cukru, mleté čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, zväzok čerstvého kôpru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Fazuľu namočíme deň vopred. Pred varením ju prepláchneme, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme postáť. Do väčšieho hrnca dáme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, vyžmýkané huby a opražíme ich. Posypeme rascou a zalejeme vodou. Do polievky potom pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, bujón, soľ a bobkový list. Varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Z polievky vyberieme bobkové listy a asi polovicu zemiakov s mrkvou a hubami. Pridáme do nej uvarenú fazuľu, z ktorej si tiež môžeme trochu odobrať a odložiť bokom.

Keď sa všetko spolu prevarí, polievku rozmixujeme a pridáme smotanu. Ochutíme ju cukrom a octom a vrátime do nej zeleninu a fazuľu, ktorú sme si predtým odobrali.

Na záver nasypeme nasekaný kôpor.

Skryť Vypnúť reklamu

Chalupársky pekáč

Potrebujeme: 1 kg bravčového bôčika, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, grilovacie korenie, drvenú rascu, soľ, trochu bravčovej masti, 1 cuketu, 4 paradajky, červenú a žltú papriku, strúhaný syr a dobrú údenú klobásu

Postup: Mäso nakrájame na kocky a osmažíme ho na rozpálenej masti. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, cibuľu a nasekaný cesnak. Chvíľu restujeme, potom podľa potreby osolíme, nie je dobré soliť mäso skôr ako klobása pustí šťavu, lebo by sme ho mohli ľahko presoliť.

Mäso dáme do pekáča, podlejeme ho a dáme asi na hodinu do horúcej rúry.

Zatiaľ si pripravíme zeleninu, ktorú môžeme obmieňať podľa chuti a sezóny, napríklad aj za tekvicu, či mrkvu.

Očistenú a nakrájanú zeleninu poukladáme na upečené mäso, posypeme grilovacím korením, drvenou rascou a strúhaným syrom a dáme ešte asi na štvrť hodiny do rúry zapiecť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  8. Aká je chémia vôní
  9. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  2. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  3. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  7. Aká je chémia vôní
  8. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  9. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  10. Bývanie v meste predlžuje život
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 974
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 18 188
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 599
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 085
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 414
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 240
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 858
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 575
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 095
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Návštevníci u sv. Michala a spev Moniky (týždeň podľa Schutza)

Z radu kajúcnikov je exštátna tajomníčka zrejme vôbec najvýbušnejší materiál.

Ústavnoprávny výbor vypočúva kandidátov na generálneho prokurátora.
Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k aktuálnej pandemickej situácii.
Miesto atentátu na jadrového vedca.
Mária Kolíková

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop