Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom chalupárske jedlá: Fazuľovicu s kôprom, bylinkové kotlety

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bylinkové kotlety so zemiakmi

Potrebujeme: zemiaky, hrubšie bravčové kotlety s kosťou, 2 cibule alebo šalotky, celú hlávku cesnaku, čerstvú šalviu, olej, soľ, mleté čierne korenie, čerstvú petržlenovú vňať, čerstvú bazalku, zmäknuté maslo

Postup: Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. Pridáme k nim za hrsť šalviových lístkov, na mesiačiky prekrojenú cibuľu a hlávku cesnaku, ktorú stačí len rozpoliť. Pokvapkáme olejom, posolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiaky dáme na plech s papierom na pečenie a vložíme na 40 minút do vyhriatej rúry.

V miske zatiaľ zmiešame nasekanú petržlenovú vňať a bazalkové lístky s maslom, soľou a korením. Pridať môžeme aj dva pretlačené strúčiky cesnaku.

Kotlety narežeme tak, aby nám vznikla kapsa a tú naplníme bylinkovým maslom. Spojíme špáradlom, potrieme ich olejom, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme z oboch strán. Z panvice ich preložíme na plech k zemiakom, môžeme ich prekliať výpekom a ešte dáme piecť asi na 10 minút.

Chalupárska fazuľovica s kôprom

Potrebujeme: cca 300 g čiernej fazule, hrsť sušených húb, trochu oleja, 2 cibule, drvenú rascu, 3 zemiaky, 2 mrkvy, zeleninový bujón, soľ, 2 bobkové listy, 3 PL octu, 1 PL cukru, mleté čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, zväzok čerstvého kôpru

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Fazuľu namočíme deň vopred. Pred varením ju prepláchneme, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme postáť. Do väčšieho hrnca dáme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, vyžmýkané huby a opražíme ich. Posypeme rascou a zalejeme vodou. Do polievky potom pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, bujón, soľ a bobkový list. Varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Z polievky vyberieme bobkové listy a asi polovicu zemiakov s mrkvou a hubami. Pridáme do nej uvarenú fazuľu, z ktorej si tiež môžeme trochu odobrať a odložiť bokom.

Keď sa všetko spolu prevarí, polievku rozmixujeme a pridáme smotanu. Ochutíme ju cukrom a octom a vrátime do nej zeleninu a fazuľu, ktorú sme si predtým odobrali.

Na záver nasypeme nasekaný kôpor.

Skryť Vypnúť reklamu

Chalupársky pekáč

Potrebujeme: 1 kg bravčového bôčika, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, grilovacie korenie, drvenú rascu, soľ, trochu bravčovej masti, 1 cuketu, 4 paradajky, červenú a žltú papriku, strúhaný syr a dobrú údenú klobásu

Postup: Mäso nakrájame na kocky a osmažíme ho na rozpálenej masti. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, cibuľu a nasekaný cesnak. Chvíľu restujeme, potom podľa potreby osolíme, nie je dobré soliť mäso skôr ako klobása pustí šťavu, lebo by sme ho mohli ľahko presoliť.

Mäso dáme do pekáča, podlejeme ho a dáme asi na hodinu do horúcej rúry.

Zatiaľ si pripravíme zeleninu, ktorú môžeme obmieňať podľa chuti a sezóny, napríklad aj za tekvicu, či mrkvu.

Očistenú a nakrájanú zeleninu poukladáme na upečené mäso, posypeme grilovacím korením, drvenou rascou a strúhaným syrom a dáme ešte asi na štvrť hodiny do rúry zapiecť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 195
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 285
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 903
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 096
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 870
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 736
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 290
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 014
  9. Po Slovensku na motorke 5 435
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 879
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


2 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 49m

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop