Korzár logo Korzár
Štvrtok, 19. september, 2019 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom chalupárske jedlá: Fazuľovicu s kôprom, bylinkové kotlety

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bylinkové kotlety so zemiakmi

Potrebujeme: zemiaky, hrubšie bravčové kotlety s kosťou, 2 cibule alebo šalotky, celú hlávku cesnaku, čerstvú šalviu, olej, soľ, mleté čierne korenie, čerstvú petržlenovú vňať, čerstvú bazalku, zmäknuté maslo

Postup: Zemiaky so šupkou poriadne umyjeme a nakrájame na polovice alebo štvrtiny podľa veľkosti. Pridáme k nim za hrsť šalviových lístkov, na mesiačiky prekrojenú cibuľu a hlávku cesnaku, ktorú stačí len rozpoliť. Pokvapkáme olejom, posolíme, okoreníme a všetko dobre premiešame.

Zemiaky dáme na plech s papierom na pečenie a vložíme na 40 minút do vyhriatej rúry.

V miske zatiaľ zmiešame nasekanú petržlenovú vňať a bazalkové lístky s maslom, soľou a korením. Pridať môžeme aj dva pretlačené strúčiky cesnaku.

Kotlety narežeme tak, aby nám vznikla kapsa a tú naplníme bylinkovým maslom. Spojíme špáradlom, potrieme ich olejom, osolíme, okoreníme a sprudka opečieme z oboch strán. Z panvice ich preložíme na plech k zemiakom, môžeme ich prekliať výpekom a ešte dáme piecť asi na 10 minút.

Chalupárska fazuľovica s kôprom

Potrebujeme: cca 300 g čiernej fazule, hrsť sušených húb, trochu oleja, 2 cibule, drvenú rascu, 3 zemiaky, 2 mrkvy, zeleninový bujón, soľ, 2 bobkové listy, 3 PL octu, 1 PL cukru, mleté čierne korenie, 200 ml smotany na varenie, zväzok čerstvého kôpru

Postup: Fazuľu namočíme deň vopred. Pred varením ju prepláchneme, zalejeme vodou, osolíme a uvaríme domäkka. Sušené huby zalejeme horúcou vodou a necháme postáť. Do väčšieho hrnca dáme olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, vyžmýkané huby a opražíme ich. Posypeme rascou a zalejeme vodou. Do polievky potom pridáme nakrájané zemiaky a mrkvu, bujón, soľ a bobkový list. Varíme, kým zemiaky nezmäknú.

Z polievky vyberieme bobkové listy a asi polovicu zemiakov s mrkvou a hubami. Pridáme do nej uvarenú fazuľu, z ktorej si tiež môžeme trochu odobrať a odložiť bokom.

Keď sa všetko spolu prevarí, polievku rozmixujeme a pridáme smotanu. Ochutíme ju cukrom a octom a vrátime do nej zeleninu a fazuľu, ktorú sme si predtým odobrali.

Na záver nasypeme nasekaný kôpor.

Chalupársky pekáč

Potrebujeme: 1 kg bravčového bôčika, 2 cibule, 4 strúčiky cesnaku, grilovacie korenie, drvenú rascu, soľ, trochu bravčovej masti, 1 cuketu, 4 paradajky, červenú a žltú papriku, strúhaný syr a dobrú údenú klobásu

Postup: Mäso nakrájame na kocky a osmažíme ho na rozpálenej masti. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu, cibuľu a nasekaný cesnak. Chvíľu restujeme, potom podľa potreby osolíme, nie je dobré soliť mäso skôr ako klobása pustí šťavu, lebo by sme ho mohli ľahko presoliť.

Mäso dáme do pekáča, podlejeme ho a dáme asi na hodinu do horúcej rúry.

Zatiaľ si pripravíme zeleninu, ktorú môžeme obmieňať podľa chuti a sezóny, napríklad aj za tekvicu, či mrkvu.

Očistenú a nakrájanú zeleninu poukladáme na upečené mäso, posypeme grilovacím korením, drvenou rascou a strúhaným syrom a dáme ešte asi na štvrť hodiny do rúry zapiecť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  2. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  3. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  4. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  5. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  6. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  7. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  8. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  10. Predaj firmy jednoducho a bezpečne
  1. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  2. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  4. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  5. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  6. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  7. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  8. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  9. Atos sa stal členom IDSA
  10. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 13 355
  2. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 7 739
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu 7 439
  4. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 7 239
  5. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu 7 035
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 6 925
  7. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 6 560
  8. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 6 411
  9. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu 6 199
  10. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 820

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pred obcou Šarišské Sokolovce autobus zachvátili plamene.

Mesto Košice chce stavebné povolenie k rozšíreniu Slaneckej do decembra

Samospráva tvrdí, že vie preukázať vzťah ku všetkým pozemkom pod budúcou stavbou.

Slanecká patrí medzi najproblematickejšie úseky v Košiciach.

Košice chcú zamestnať stovku ľudí z Lunika i osád, po roku im ponúknu byty

Budú mať na starosti zimnú údržbu i starostlivosť o zeleň.

Doteraz si muselo mesto časť kosby objednávať od súkromných firiem. To sa má zmeniť.
Od prvých protestov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynul rok a pol.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop