Paprikový pretlak
Potrebujeme: 20 zelených paprík, pokojne môžu byť aj „zvädnuté“, 7 cibúľ, 2 dl paradajkového pretlaku, 2 dl octu, 2 dl oleja, cca 1 PL mletého čierneho korenia, cca 1 ČL soli, 8 PL cukru
Postup: Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme k nemu nakrájanú papriku aj cibuľu a krátko ich orestujeme. Pridáme paradajkový pretlak, pridáme aj ostatné suroviny a potom všetko budeme variť asi pol hodiny. Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme, ešte necháme prevrieť a môžeme naložiť do pohárov, zatvoriť ich a sterilizovať.
Balkánsky ajvar
Potrebujeme: 600 g papriky, 200 g baklažánu, 30 g cesnaku, 100 g cibule, 20 ml oleja, trochu sušenej údenej papriky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Celé papriky a baklažány umyjeme osušíme, poukladáme na plech vystlaný papierom a v rúre vyhriatej na 200 stupňov ich pečieme asi pol hodiny.
Papriky ešte horúce dáme do misky, zakryjeme ich fóliou aby sa sparili a potom z nich ľahko dáme dole šupku a môžeme ich nakrájať.
Baklažány prekrojíme na polovice, dužinu vydlabeme a spolu s nakrájanými paprikami dáme do hrnca. Pridáme cesnak aj cibuľu a všetko rozmixujeme. Zmes osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, pridáme olej a za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi tri hodiny. Nesmie nám to vrieť, len tak mierne prebublávať. Keď nám vznikne kompaktná zmes naložíme ju do pohárov a sterilizujeme ich.
Domáca Harissa
Potrebujeme: 20 čerstvých čili papričiek, 3 sušené paradajky naložené v olivovom oleji, 3 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 kapie alebo červené papriky, 1 ČL mletého koriandru, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL soli
Postup: Čili papričky prekrojíme a zbavíme ich semienok. Asi na pol hodiny ich namočíme do teplej vody. Zatiaľ prekrojíme červenú papriku, dáme ju na plech vystlaný papierom šupkou nahor a dáme asi na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
Upečenú papriku dáme do misky, prikryjeme ju fóliou a necháme ju spariť, aby sme ju potom mohli ľahko zbaviť šupky.
Očistenú papriku aj namočené čili papričky a sušené paradajky nakrájame na pásiky, prekrojíme aj cesnak a všetko rozmixujeme. Pridáme koriander, mletú rascu, soľ, olivový olej a všetko dobre premiešame. V prípade, že chceme jemnejšiu pastu, pridáme ešte po kvapkách olej. Harissu naložíme do čistých a suchých pohárov, na vrch dáme po lyžičke oleja, uzavrieme a uložíme v chladničke. Vydrží aj niekoľko mesiacov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.