Korzár logo Korzár
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom paprikové špeciality: Balkánsky ajvar, domácu harissu a pretlak

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Paprikový pretlak

Potrebujeme: 20 zelených paprík, pokojne môžu byť aj „zvädnuté“, 7 cibúľ, 2 dl paradajkového pretlaku, 2 dl octu, 2 dl oleja, cca 1 PL mletého čierneho korenia, cca 1 ČL soli, 8 PL cukru

Postup: Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme k nemu nakrájanú papriku aj cibuľu a krátko ich orestujeme. Pridáme paradajkový pretlak, pridáme aj ostatné suroviny a potom všetko budeme variť asi pol hodiny. Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme, ešte necháme prevrieť a môžeme naložiť do pohárov, zatvoriť ich a sterilizovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Balkánsky ajvar

Potrebujeme: 600 g papriky, 200 g baklažánu, 30 g cesnaku, 100 g cibule, 20 ml oleja, trochu sušenej údenej papriky, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Celé papriky a baklažány umyjeme osušíme, poukladáme na plech vystlaný papierom a v rúre vyhriatej na 200 stupňov ich pečieme asi pol hodiny.

Papriky ešte horúce dáme do misky, zakryjeme ich fóliou aby sa sparili a potom z nich ľahko dáme dole šupku a môžeme ich nakrájať.

Baklažány prekrojíme na polovice, dužinu vydlabeme a spolu s nakrájanými paprikami dáme do hrnca. Pridáme cesnak aj cibuľu a všetko rozmixujeme. Zmes osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, pridáme olej a za stáleho miešania varíme na miernom plameni asi tri hodiny. Nesmie nám to vrieť, len tak mierne prebublávať. Keď nám vznikne kompaktná zmes naložíme ju do pohárov a sterilizujeme ich.

Skryť Vypnúť reklamu

Domáca Harissa

Potrebujeme: 20 čerstvých čili papričiek, 3 sušené paradajky naložené v olivovom oleji, 3 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 kapie alebo červené papriky, 1 ČL mletého koriandru, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL soli

Postup: Čili papričky prekrojíme a zbavíme ich semienok. Asi na pol hodiny ich namočíme do teplej vody. Zatiaľ prekrojíme červenú papriku, dáme ju na plech vystlaný papierom šupkou nahor a dáme asi na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

Upečenú papriku dáme do misky, prikryjeme ju fóliou a necháme ju spariť, aby sme ju potom mohli ľahko zbaviť šupky.

Očistenú papriku aj namočené čili papričky a sušené paradajky nakrájame na pásiky, prekrojíme aj cesnak a všetko rozmixujeme. Pridáme koriander, mletú rascu, soľ, olivový olej a všetko dobre premiešame. V prípade, že chceme jemnejšiu pastu, pridáme ešte po kvapkách olej. Harissu naložíme do čistých a suchých pohárov, na vrch dáme po lyžičke oleja, uzavrieme a uložíme v chladničke. Vydrží aj niekoľko mesiacov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 394
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 239
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 417
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 460
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 741
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 613
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 263
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 096
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 079
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 5 982
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Predajca áut tvrdí, že stromy ohrozovali autá. Parkovisko je od väčšiny vyrúbaných vzdialené viac ako 10 metrov.
Penzák je významnou architektonickou dominantou a kultúrnou pamiatkou Nového Smokovca.
Zosun časti pôdy na sídlisku Sekčov. Obyvatelia sa boja v blízkosti parkovať.
Koronakríza pokračuje, daňové opatrenia sa ale vrátili naspäť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér obhajuje testovanie aj dátami, ktoré neexistujú

Hrozbou pre testovaných môže byť britská mutácia koronavírusu.

Plošné testovanie na Covid: Premiér Matovič oznámil plán Zachráňme spolu životy.
Dobré ráno

Dobré ráno: Štát ani neverí, že otestuje každého

Slovensko si vyskúša skríningové pretestovanie krajiny.

Na Slovensku prebieha plošné skríningové testovanie.
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Výtery bez pointy

Vláda vyhodí milióny na testy, keď svet už beží preteky v očkovaní.

Peter Schutz

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop