Korzár logo Korzár
Štvrtok, 19. september, 2019 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Kura v červenej omáčke, brokolicové placky, čučoriedkové košíčky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Kura v červenej omáčke

Potrebujeme: 1 kg kuracích stehien s kosťou a kožou, 6 PL olivového oleja, 1 veľkú cibuľu nasekanú nadrobno, 1 červenú papriku nakrájanú na prúžky, 1,5 kg čerstvých paradajok nakrájaných na kocky, 1/4 š chilli korenia, 1 ČL soli, 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 1/2 - 1 š čerstvého koriandra, 4 strúčiky cesnaku

Postup: Kuracie stehná posolíme a okoreníme z oboch strán. Na veľkej panvici s pokrievkou (alebo v liatinovom hrnci) zahrejeme na veľkom ohni 4 polievkové lyžice olivového oleja. Keď je olej horúci, položíme naň stehná kožou dole a pečieme ich dohneda 4 až 5 minút. Potom ich otočíme a opečieme aj opačnú stranu. Potom ch vyberieme z panvice a dáme bokom. Zvyšný olej z nej zlejeme a vymeníme sa 2 lyžice nového olivového oleja, ktorý opäť zahrejeme. Pridáme nasekanú cibuľu a krátko ju opražíme. K nej prisypeme červenú papriku a za občasného miešania varíme asi 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne. Potom vmiešame nasekané paradajky, chilli, mleté čierne korenie a soľ. Panvicu prikryjeme a necháme všetko variť na strednom ohni 10 minút.

Potom poukladáme do paradajkovej omáčky kuracie stehná, opäť prikryjeme a necháme na miernom ohni povariť asi 30 minút, alebo kým nebude kuracie mäso hotové. Nakoniec k mäsu vmiešame nasekaný koriander a pretlačený alebo najemno nakrájaný cesnak. Podávame s ryžou.

Brokolicovo-parmezánové placky

Potrebujeme: 225 g čerstvej brokolice, 1 veľké vajíčko, 65 g hladkej múky, 30 g najemno nastrúhaného parmezánu, 1 menší strúčik cesnaku 1/2 ČL soli, 1/4 - 1/2 ČL mletého čierneho korenia, olivový alebo rastlinný olej na pečenie

Postup: Brokolicu rozdelíme na ružičky, ktoré uvaríme v horúcej vode tak, aby boli mäkké, ale nerozpadávali sa - približne 5 až 6 minút. Uvariť môžeme aj stonku brokolice, no pred vhodením do vody ju olúpeme. Uvarenú brokolicu zlejeme, opláchneme v studenej vode a necháme vychladnúť. Vo veľkej miske zľahka rozšľaháme vajíčko. K nemu pridáme múku, syr, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a nakoniec vychladenú uvarenú brokolicu. Použitím pučidla na zemiaky ju trocha roztlačíme a vzniknuté menšie kúsky spolu s ostatnými ingredienciami zapracujeme do cesta.

Na veľkej panvici zahrejeme 2 až 3 polievkové lyžice olivového alebo rastlinného oleja (môže byť aj mix obidvoch) a nalejeme na ňu cesto - asi 2 polievkové lyžice na jednu placku. Opekáme ich každej strany približne 2 minúty, alebo kým nebudú rovnomerne zlatohnedé. Po odobratí z panvice ich položíme na kuchynskú utierku, aby sme odsali prebytočný olej, a podávame.

Čučoriedkové košíčky

Potrebujeme na košíčky: 5 PL masla izbovej teploty, 1/4 š kryštálového cukru, 1 veľké vajíčko, 1 balíček vanilkového cukru, 1 š hladkej múky, 1/2 ČL soli

Na plnku: 3 š čerstvých čučoriedok, 1/3 š kryštálového cukru, 1 PL kukuričného škrobu, 1 PL studenej vody, 2 PL masla, 1 PL citrónovej šťavy, štipku soli

Postup: V miske vymiešame ručným šľahačom maslo a cukor dohromady, potom pridáme vajíčko a opäť premiešame. Otáčky znížime na minimum a vmiešame múku a soľ. Cesto zabalíme do plastovej fólie, vyformujeme do tvaru disku a dáme do chladničky aspoň na hodinu, prípadne aj na noc.

Pracovnú dosku si pomúčime a vyklopíme na ňu zachladené cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra a natlačíme ho do foriem na košíčky tak, aby pokrývalo ich dno aj steny. Formičky s cestom vložíme pre pečením ešte do mrazničky na 10 až 15 minút alebo do chladničky na jednu hodinu. Kým sa košíčky chladia, predhrejeme rúru na 180 stupňov. Pred pečením vyberieme formičky z chladu a dno poprepichujeme vidličkou, aby sa cesto nenafukovalo. Košíčky pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút dozlatista. Potom ich vybrieme z rúry a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

Do menšieho hrnca dáme polovicu čučoriedok, cukor a štipku soli. V malej miske zmiešame škrob a studenú vodu a pridáme k čučoriedkam. Všetko spoločne varíme, až kým sa nevytvorí omáčka. Pri miešaní môžeme čučoriedky popučiť vareškou. Potom do uvarenej omáčky vmiešame zvyšné čučoriedky, citrónovú šťavu a maslo. Hotovou plnkou rovnomerne plníme pripravené košíky a necháme ju vychladnúť. Podľa chuti môžeme poliať pásikmi roztopenej bielej čokolády.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  2. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  3. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  4. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  5. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  6. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  7. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  8. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  10. Predaj firmy jednoducho a bezpečne
  1. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  2. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  4. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  5. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  6. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  7. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  8. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  9. Atos sa stal členom IDSA
  10. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 13 340
  2. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 7 753
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu 7 470
  4. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 7 224
  5. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu 7 076
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 6 907
  7. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 6 534
  8. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 6 428
  9. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu 6 224
  10. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 812

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Pred obcou Šarišské Sokolovce autobus zachvátili plamene.

Mesto Košice chce stavebné povolenie k rozšíreniu Slaneckej do decembra

Samospráva tvrdí, že vie preukázať vzťah ku všetkým pozemkom pod budúcou stavbou.

Slanecká patrí medzi najproblematickejšie úseky v Košiciach.

Košice chcú zamestnať stovku ľudí z Lunika i osád, po roku im ponúknu byty

Budú mať na starosti zimnú údržbu i starostlivosť o zeleň.

Doteraz si muselo mesto časť kosby objednávať od súkromných firiem. To sa má zmeniť.
Od prvých protestov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynul rok a pol.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podľa medializovaných informácií si ruský motorkársky klub Noční vlci zriadil základňu v obci Dolná Krupá pri Trnave.
Dobré ráno

Dobré ráno: Hrozí vojna medzi USA a Iránom?

Ropné zariadenie v Saudskej Arábii zbombardovali drony.

Podcast Dobré ráno.
Richard Sulík po skončení mimoriadneho kongresu SaS vo Zvolene.
Zuzana Maďarová

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop