Korzár logo Korzár
Sobota, 8. august, 2020 | Meniny má OskarKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kura v červenej omáčke, brokolicové placky, čučoriedkové košíčky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)

Kura v červenej omáčke

Potrebujeme: 1 kg kuracích stehien s kosťou a kožou, 6 PL olivového oleja, 1 veľkú cibuľu nasekanú nadrobno, 1 červenú papriku nakrájanú na prúžky, 1,5 kg čerstvých paradajok nakrájaných na kocky, 1/4 š chilli korenia, 1 ČL soli, 1/2 ČL čerstvo mletého čierneho korenia, 1/2 - 1 š čerstvého koriandra, 4 strúčiky cesnaku

Postup: Kuracie stehná posolíme a okoreníme z oboch strán. Na veľkej panvici s pokrievkou (alebo v liatinovom hrnci) zahrejeme na veľkom ohni 4 polievkové lyžice olivového oleja. Keď je olej horúci, položíme naň stehná kožou dole a pečieme ich dohneda 4 až 5 minút. Potom ich otočíme a opečieme aj opačnú stranu. Potom ch vyberieme z panvice a dáme bokom. Zvyšný olej z nej zlejeme a vymeníme sa 2 lyžice nového olivového oleja, ktorý opäť zahrejeme. Pridáme nasekanú cibuľu a krátko ju opražíme. K nej prisypeme červenú papriku a za občasného miešania varíme asi 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne. Potom vmiešame nasekané paradajky, chilli, mleté čierne korenie a soľ. Panvicu prikryjeme a necháme všetko variť na strednom ohni 10 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Potom poukladáme do paradajkovej omáčky kuracie stehná, opäť prikryjeme a necháme na miernom ohni povariť asi 30 minút, alebo kým nebude kuracie mäso hotové. Nakoniec k mäsu vmiešame nasekaný koriander a pretlačený alebo najemno nakrájaný cesnak. Podávame s ryžou.

Brokolicovo-parmezánové placky

Potrebujeme: 225 g čerstvej brokolice, 1 veľké vajíčko, 65 g hladkej múky, 30 g najemno nastrúhaného parmezánu, 1 menší strúčik cesnaku 1/2 ČL soli, 1/4 - 1/2 ČL mletého čierneho korenia, olivový alebo rastlinný olej na pečenie

Postup: Brokolicu rozdelíme na ružičky, ktoré uvaríme v horúcej vode tak, aby boli mäkké, ale nerozpadávali sa - približne 5 až 6 minút. Uvariť môžeme aj stonku brokolice, no pred vhodením do vody ju olúpeme. Uvarenú brokolicu zlejeme, opláchneme v studenej vode a necháme vychladnúť. Vo veľkej miske zľahka rozšľaháme vajíčko. K nemu pridáme múku, syr, pretlačený cesnak, soľ, mleté čierne korenie a nakoniec vychladenú uvarenú brokolicu. Použitím pučidla na zemiaky ju trocha roztlačíme a vzniknuté menšie kúsky spolu s ostatnými ingredienciami zapracujeme do cesta.

Skryť Vypnúť reklamu

Na veľkej panvici zahrejeme 2 až 3 polievkové lyžice olivového alebo rastlinného oleja (môže byť aj mix obidvoch) a nalejeme na ňu cesto - asi 2 polievkové lyžice na jednu placku. Opekáme ich každej strany približne 2 minúty, alebo kým nebudú rovnomerne zlatohnedé. Po odobratí z panvice ich položíme na kuchynskú utierku, aby sme odsali prebytočný olej, a podávame.

Čučoriedkové košíčky

Potrebujeme na košíčky: 5 PL masla izbovej teploty, 1/4 š kryštálového cukru, 1 veľké vajíčko, 1 balíček vanilkového cukru, 1 š hladkej múky, 1/2 ČL soli

Na plnku: 3 š čerstvých čučoriedok, 1/3 š kryštálového cukru, 1 PL kukuričného škrobu, 1 PL studenej vody, 2 PL masla, 1 PL citrónovej šťavy, štipku soli

Postup: V miske vymiešame ručným šľahačom maslo a cukor dohromady, potom pridáme vajíčko a opäť premiešame. Otáčky znížime na minimum a vmiešame múku a soľ. Cesto zabalíme do plastovej fólie, vyformujeme do tvaru disku a dáme do chladničky aspoň na hodinu, prípadne aj na noc.

Skryť Vypnúť reklamu

Pracovnú dosku si pomúčime a vyklopíme na ňu zachladené cesto. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi pol centimetra a natlačíme ho do foriem na košíčky tak, aby pokrývalo ich dno aj steny. Formičky s cestom vložíme pre pečením ešte do mrazničky na 10 až 15 minút alebo do chladničky na jednu hodinu. Kým sa košíčky chladia, predhrejeme rúru na 180 stupňov. Pred pečením vyberieme formičky z chladu a dno poprepichujeme vidličkou, aby sa cesto nenafukovalo. Košíčky pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút dozlatista. Potom ich vybrieme z rúry a necháme na mriežke úplne vychladnúť.

Do menšieho hrnca dáme polovicu čučoriedok, cukor a štipku soli. V malej miske zmiešame škrob a studenú vodu a pridáme k čučoriedkam. Všetko spoločne varíme, až kým sa nevytvorí omáčka. Pri miešaní môžeme čučoriedky popučiť vareškou. Potom do uvarenej omáčky vmiešame zvyšné čučoriedky, citrónovú šťavu a maslo. Hotovou plnkou rovnomerne plníme pripravené košíky a necháme ju vychladnúť. Podľa chuti môžeme poliať pásikmi roztopenej bielej čokolády.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 19 437
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 622
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 484
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 468
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 874
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 287
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 255
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 114
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 034
  10. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ako sa v Európe obchádzajú cestovné obmedzenia

Pustili by Američana na Slovensko?

Turisti v Palma de Mallorca.
Píše Daniel Staruch

Poďme vyvetrať je povera o prokuratúre

Inštitúcia vnútorne trpí veľkou absenciou garancie nezávislosti pre jednotlivcov.

Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop