Korzár logo Korzár
Utorok, 24. november, 2020 | Meniny má EmíliaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bravčové kotlety s broskyňami, kukuričný koláč so šľahačkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)

Krémová kuracia polievka s haluškami

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs bez kostí a kože, 1 PL olivového oleja, 4 PL masla, 1/4 š hladkej múky, 1 malá cibuľka, 2 strúčiky cesnaku, 6 š kuracieho vývaru, 2 š mlieka, 1 š nastrúhanej mrkvy, 2 ČL sušenej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 š čerstvého špenátu, 500 g zemiakových halušiek

Postup: Vo vysokom hrnci na polievku roztopíme maslo a zmiešame s olivovým olejom. Pridáme nasekanú cibuľku, mrkvu, cesnak a opražíme, kým nebude cibuľka sklovitá. Potom vmiešame múku a necháme asi minútu povariť. Do hrnca pomaly vlejeme kurací vývar a necháme jemne bublať, kým polievka nezačne hustnúť. Medzitým si kuracie prsia nakrájame na malé kúsky a uvaríme. Potom do polievky pridáme mlieko. Keď začne vrieť, stiahneme plameň na minimum, a vmiešame bylinky a korenie. Nakoniec pridáme uvarené halušky, nasekaný špenát a uvarené kuracie prsia. Necháme ďalej povariť, kým sa všetko dobre neprehreje a polievka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Odstavíme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčové kotlety s broskyňami a balzamikom

Potrebujeme: 2 bravčové kotlety, soľ a čierne korenie, 2 PL extra panenského olivového oleja, 1/2 š balzamikového octu, 1 PL medu, 1 PL lístkov čerstvého oregana alebo tymiánu, 2 broskyne nakrájané na mesiačiky, 220 g feta syra, 1/2 š čerstvej bazalky, čerstvo mleté chilli korenie (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 250 stupňov a nastavíme funkciu gril. Bravčové kotlety posolíme a okoreníme. Do väčšej panvice nalejeme olivový olej a zahrejeme ho na stredne veľkom ohni. Naň pridáme kotlety a necháme ich prudko opiecť z oboch strán po 3 až 4 minúty. Plameň znížime na strednú intenzitu a mäso necháme variť ešte 8 až 10 minút, alebo kým nebude dobre upečené.

Kým sa mäso varí, v malej miske zmiešame dohromady balzamikový ocot, med a oregano. Počas posledných dvoch minút varenia mäsa naň prelejeme medové balzamiko. Po uvarení stiahneme panvicu z plameňa, mäso preložíme do nádoby vhodnej do rúry a pridáme k nemu broskyne. Všetko spolu necháme v rúre grilovať asi 5 minút, alebo kým sa broskyne jemne nezapečú. Ak začne blazamiková zmes príliš hustnúť, prilejeme k nej na zriedenie 1/4 š vody. Po ugrilovaní vyberieme nádobu z rúry a na vrch posypeme feta syrom, čerstvou bazalkou a čerstvo mletým chilli korením. Podávame s broskyňami a balzamikovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kukuričný koláč s medovou šľahačkou

Potrebujeme na koláč: 1 a 1/2 š kukuričných jadierok olúpaných z kukuričného šúľka, 2/3 š acidofilného mlieka, 2/3 š smotany na varenie, 3 š múky, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 š masla, 2 a 2/3 š cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 6 vajec

Na medovú šľahačku: 2 š smotany na šľahanie, 2 PL medu, cukor podľa chuti

Postup: Kukuričné jadierka dáme do veľkého hrnca spolu s kukuričnými šúľkami rozlámanými na menšie kusy a zalejeme to acidofilným mliekom. Na miernom plameni necháme mlieko zovrieť, potom hrniec prikryjeme, odstránime z plameňa a zmes necháme postáť asi dve hodiny.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov a úzku vysokú formu vymastíme a vysypeme múkou. Z hrnca vyberieme kukuričné šúľky a zvyšok rozmixujeme mixérom na pyré, ktoré precedíme cez gázu alebo jemné sitko. Vo väčšej miske spolu zmiešame všetky sypké suroviny a dáme na chvíľu bokom. V druhej miske vyšľaháme šľahačom maslo a cukor, potom k tomu pridávame po jednom všetkých šesť vajec tak, aby sme zmes pred pridaním ďalšieho vždy dobre premiešali. Nakoniec pridávame k zmesi striedavo po troche suchú zmes a kukuričné pyré tak, aby sme začínali aj končili suchou zmesou. Dobre vymiešané cesto premiestnime do pripraveného plechu a pečieme, kým nezostane špáradlo po zapichnutí čisté. Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte vo forme necháme chladiť asi 10 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa koláč chladí, do misky vylejeme smotanu a šľaháme ju, kým nezačne hustnúť. Potom k nej pridáme med a cukor podľa chuti a pokračujeme v šľahaní, kým sa zo smotany nebudú dať vytvoriť kopčeky.

Koláč podávame vychladený s medovou šľahačkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  2. Vyšperkujte Vianoce - tipy na vianočné darčeky
  3. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  4. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  5. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  6. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  7. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  8. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  3. Budúcnosť M&A v Európe
  4. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  5. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  6. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  7. O bezpečnejších nákupoch pred Vianocami so šéfom Tesca
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Maturuješ? Vyber si oblasť uplatnenia a študuj čo ťa baví!
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech-inovácií je životný štýl
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 807
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 508
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 868
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 091
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 9 041
  6. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 645
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 606
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 501
  9. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 406
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 400
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Prokuratúra žiada protestom stopnúť predaj akcií vodární

Konala na základe zistení Korzára o pochybeniach pri súťaži.

Starosta Čerhova Jaroslav Bajužik.

Podklad, listy, konáriky, penetrácia, asfalt. Aj tak opravujú košické chodníky

Firma: Stáva sa, nevadí. Mesto, vedúca, poslanec: Môže byť problém.

Firma odmieta, že by nečistoty pod penetračnou vrstvou ovplyvnili kvalitu a životnosť chodníka.
Ilustračné foto.

Na boj proti korone dali závratnú sumu. NKÚ: Starosta pochybil

Okresný úrad rozhodol, že vyše 140-tisíc eur Markušovciam preplatí.

Okresný úrad v Spišskej Novej Vsi schválil preplatenie koronavýdavkov obci Markušovce.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Čo nám hovorí Matovič? Máme sa obávať?

Premiér dnes sľúbil zmenu komunikácie.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ilustračné foto

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop