Korzár logo Korzár
Sobota, 8. august, 2020 | Meniny má OskarKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bravčové kotlety s broskyňami, kukuričný koláč so šľahačkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)

Krémová kuracia polievka s haluškami

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs bez kostí a kože, 1 PL olivového oleja, 4 PL masla, 1/4 š hladkej múky, 1 malá cibuľka, 2 strúčiky cesnaku, 6 š kuracieho vývaru, 2 š mlieka, 1 š nastrúhanej mrkvy, 2 ČL sušenej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 š čerstvého špenátu, 500 g zemiakových halušiek

Postup: Vo vysokom hrnci na polievku roztopíme maslo a zmiešame s olivovým olejom. Pridáme nasekanú cibuľku, mrkvu, cesnak a opražíme, kým nebude cibuľka sklovitá. Potom vmiešame múku a necháme asi minútu povariť. Do hrnca pomaly vlejeme kurací vývar a necháme jemne bublať, kým polievka nezačne hustnúť. Medzitým si kuracie prsia nakrájame na malé kúsky a uvaríme. Potom do polievky pridáme mlieko. Keď začne vrieť, stiahneme plameň na minimum, a vmiešame bylinky a korenie. Nakoniec pridáme uvarené halušky, nasekaný špenát a uvarené kuracie prsia. Necháme ďalej povariť, kým sa všetko dobre neprehreje a polievka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Odstavíme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčové kotlety s broskyňami a balzamikom

Potrebujeme: 2 bravčové kotlety, soľ a čierne korenie, 2 PL extra panenského olivového oleja, 1/2 š balzamikového octu, 1 PL medu, 1 PL lístkov čerstvého oregana alebo tymiánu, 2 broskyne nakrájané na mesiačiky, 220 g feta syra, 1/2 š čerstvej bazalky, čerstvo mleté chilli korenie (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 250 stupňov a nastavíme funkciu gril. Bravčové kotlety posolíme a okoreníme. Do väčšej panvice nalejeme olivový olej a zahrejeme ho na stredne veľkom ohni. Naň pridáme kotlety a necháme ich prudko opiecť z oboch strán po 3 až 4 minúty. Plameň znížime na strednú intenzitu a mäso necháme variť ešte 8 až 10 minút, alebo kým nebude dobre upečené.

Kým sa mäso varí, v malej miske zmiešame dohromady balzamikový ocot, med a oregano. Počas posledných dvoch minút varenia mäsa naň prelejeme medové balzamiko. Po uvarení stiahneme panvicu z plameňa, mäso preložíme do nádoby vhodnej do rúry a pridáme k nemu broskyne. Všetko spolu necháme v rúre grilovať asi 5 minút, alebo kým sa broskyne jemne nezapečú. Ak začne blazamiková zmes príliš hustnúť, prilejeme k nej na zriedenie 1/4 š vody. Po ugrilovaní vyberieme nádobu z rúry a na vrch posypeme feta syrom, čerstvou bazalkou a čerstvo mletým chilli korením. Podávame s broskyňami a balzamikovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kukuričný koláč s medovou šľahačkou

Potrebujeme na koláč: 1 a 1/2 š kukuričných jadierok olúpaných z kukuričného šúľka, 2/3 š acidofilného mlieka, 2/3 š smotany na varenie, 3 š múky, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 š masla, 2 a 2/3 š cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 6 vajec

Na medovú šľahačku: 2 š smotany na šľahanie, 2 PL medu, cukor podľa chuti

Postup: Kukuričné jadierka dáme do veľkého hrnca spolu s kukuričnými šúľkami rozlámanými na menšie kusy a zalejeme to acidofilným mliekom. Na miernom plameni necháme mlieko zovrieť, potom hrniec prikryjeme, odstránime z plameňa a zmes necháme postáť asi dve hodiny.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov a úzku vysokú formu vymastíme a vysypeme múkou. Z hrnca vyberieme kukuričné šúľky a zvyšok rozmixujeme mixérom na pyré, ktoré precedíme cez gázu alebo jemné sitko. Vo väčšej miske spolu zmiešame všetky sypké suroviny a dáme na chvíľu bokom. V druhej miske vyšľaháme šľahačom maslo a cukor, potom k tomu pridávame po jednom všetkých šesť vajec tak, aby sme zmes pred pridaním ďalšieho vždy dobre premiešali. Nakoniec pridávame k zmesi striedavo po troche suchú zmes a kukuričné pyré tak, aby sme začínali aj končili suchou zmesou. Dobre vymiešané cesto premiestnime do pripraveného plechu a pečieme, kým nezostane špáradlo po zapichnutí čisté. Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte vo forme necháme chladiť asi 10 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa koláč chladí, do misky vylejeme smotanu a šľaháme ju, kým nezačne hustnúť. Potom k nej pridáme med a cukor podľa chuti a pokračujeme v šľahaní, kým sa zo smotany nebudú dať vytvoriť kopčeky.

Koláč podávame vychladený s medovou šľahačkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  3. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 19 437
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 622
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 484
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 468
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 874
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 287
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 255
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 114
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 034
  10. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ako sa v Európe obchádzajú cestovné obmedzenia

Pustili by Američana na Slovensko?

Turisti v Palma de Mallorca.
Píše Daniel Staruch

Poďme vyvetrať je povera o prokuratúre

Inštitúcia vnútorne trpí veľkou absenciou garancie nezávislosti pre jednotlivcov.

Budova Generálnej prokuratúry v Bratislave.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop