Korzár logo Korzár
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bravčové kotlety s broskyňami, kukuričný koláč so šľahačkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová kuracia polievka s haluškami

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs bez kostí a kože, 1 PL olivového oleja, 4 PL masla, 1/4 š hladkej múky, 1 malá cibuľka, 2 strúčiky cesnaku, 6 š kuracieho vývaru, 2 š mlieka, 1 š nastrúhanej mrkvy, 2 ČL sušenej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 š čerstvého špenátu, 500 g zemiakových halušiek

Postup: Vo vysokom hrnci na polievku roztopíme maslo a zmiešame s olivovým olejom. Pridáme nasekanú cibuľku, mrkvu, cesnak a opražíme, kým nebude cibuľka sklovitá. Potom vmiešame múku a necháme asi minútu povariť. Do hrnca pomaly vlejeme kurací vývar a necháme jemne bublať, kým polievka nezačne hustnúť. Medzitým si kuracie prsia nakrájame na malé kúsky a uvaríme. Potom do polievky pridáme mlieko. Keď začne vrieť, stiahneme plameň na minimum, a vmiešame bylinky a korenie. Nakoniec pridáme uvarené halušky, nasekaný špenát a uvarené kuracie prsia. Necháme ďalej povariť, kým sa všetko dobre neprehreje a polievka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Odstavíme a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Bravčové kotlety s broskyňami a balzamikom

Potrebujeme: 2 bravčové kotlety, soľ a čierne korenie, 2 PL extra panenského olivového oleja, 1/2 š balzamikového octu, 1 PL medu, 1 PL lístkov čerstvého oregana alebo tymiánu, 2 broskyne nakrájané na mesiačiky, 220 g feta syra, 1/2 š čerstvej bazalky, čerstvo mleté chilli korenie (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 250 stupňov a nastavíme funkciu gril. Bravčové kotlety posolíme a okoreníme. Do väčšej panvice nalejeme olivový olej a zahrejeme ho na stredne veľkom ohni. Naň pridáme kotlety a necháme ich prudko opiecť z oboch strán po 3 až 4 minúty. Plameň znížime na strednú intenzitu a mäso necháme variť ešte 8 až 10 minút, alebo kým nebude dobre upečené.

Kým sa mäso varí, v malej miske zmiešame dohromady balzamikový ocot, med a oregano. Počas posledných dvoch minút varenia mäsa naň prelejeme medové balzamiko. Po uvarení stiahneme panvicu z plameňa, mäso preložíme do nádoby vhodnej do rúry a pridáme k nemu broskyne. Všetko spolu necháme v rúre grilovať asi 5 minút, alebo kým sa broskyne jemne nezapečú. Ak začne blazamiková zmes príliš hustnúť, prilejeme k nej na zriedenie 1/4 š vody. Po ugrilovaní vyberieme nádobu z rúry a na vrch posypeme feta syrom, čerstvou bazalkou a čerstvo mletým chilli korením. Podávame s broskyňami a balzamikovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kukuričný koláč s medovou šľahačkou

Potrebujeme na koláč: 1 a 1/2 š kukuričných jadierok olúpaných z kukuričného šúľka, 2/3 š acidofilného mlieka, 2/3 š smotany na varenie, 3 š múky, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 š masla, 2 a 2/3 š cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 6 vajec

Na medovú šľahačku: 2 š smotany na šľahanie, 2 PL medu, cukor podľa chuti

Postup: Kukuričné jadierka dáme do veľkého hrnca spolu s kukuričnými šúľkami rozlámanými na menšie kusy a zalejeme to acidofilným mliekom. Na miernom plameni necháme mlieko zovrieť, potom hrniec prikryjeme, odstránime z plameňa a zmes necháme postáť asi dve hodiny.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov a úzku vysokú formu vymastíme a vysypeme múkou. Z hrnca vyberieme kukuričné šúľky a zvyšok rozmixujeme mixérom na pyré, ktoré precedíme cez gázu alebo jemné sitko. Vo väčšej miske spolu zmiešame všetky sypké suroviny a dáme na chvíľu bokom. V druhej miske vyšľaháme šľahačom maslo a cukor, potom k tomu pridávame po jednom všetkých šesť vajec tak, aby sme zmes pred pridaním ďalšieho vždy dobre premiešali. Nakoniec pridávame k zmesi striedavo po troche suchú zmes a kukuričné pyré tak, aby sme začínali aj končili suchou zmesou. Dobre vymiešané cesto premiestnime do pripraveného plechu a pečieme, kým nezostane špáradlo po zapichnutí čisté. Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte vo forme necháme chladiť asi 10 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa koláč chladí, do misky vylejeme smotanu a šľaháme ju, kým nezačne hustnúť. Potom k nej pridáme med a cukor podľa chuti a pokračujeme v šľahaní, kým sa zo smotany nebudú dať vytvoriť kopčeky.

Koláč podávame vychladený s medovou šľahačkou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  3. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  4. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  5. Stiahnite si stovky e-kníh
  6. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  7. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  10. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 100
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 595
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 002
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 344
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 588
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 4 372
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 655
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 847
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Urgentný príjem košickej nemocnice na Triede SNP zažíva nápor.

Kedy otvoria poškodený urgent, je zatiaľ nejasné.


a 1 ďalší 5 h
Zatvorenie mosta spôsobilo problémy celej obci. Ľudia musia rok vydržať.

Starosta hovorí o ďalšom údere pre chudobný východ.


5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Branislav Harabin na zasadnutí Súdnej rady.

Súdna rada už dočasne odstavila zvolenského sudcu Miľana. Tiež nenosil rúško.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Opatrenia nedodržiavajú aj politici.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop