Korzár logo Korzár
Štvrtok, 19. september, 2019 | Meniny má Konštantín
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Bravčové kotlety s broskyňami, kukuričný koláč so šľahačkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová kuracia polievka s haluškami

Potrebujeme: 500 g kuracích pŕs bez kostí a kože, 1 PL olivového oleja, 4 PL masla, 1/4 š hladkej múky, 1 malá cibuľka, 2 strúčiky cesnaku, 6 š kuracieho vývaru, 2 š mlieka, 1 š nastrúhanej mrkvy, 2 ČL sušenej petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1 š čerstvého špenátu, 500 g zemiakových halušiek

Postup: Vo vysokom hrnci na polievku roztopíme maslo a zmiešame s olivovým olejom. Pridáme nasekanú cibuľku, mrkvu, cesnak a opražíme, kým nebude cibuľka sklovitá. Potom vmiešame múku a necháme asi minútu povariť. Do hrnca pomaly vlejeme kurací vývar a necháme jemne bublať, kým polievka nezačne hustnúť. Medzitým si kuracie prsia nakrájame na malé kúsky a uvaríme. Potom do polievky pridáme mlieko. Keď začne vrieť, stiahneme plameň na minimum, a vmiešame bylinky a korenie. Nakoniec pridáme uvarené halušky, nasekaný špenát a uvarené kuracie prsia. Necháme ďalej povariť, kým sa všetko dobre neprehreje a polievka nezhustne na požadovanú konzistenciu. Odstavíme a podávame.

Bravčové kotlety s broskyňami a balzamikom

Potrebujeme: 2 bravčové kotlety, soľ a čierne korenie, 2 PL extra panenského olivového oleja, 1/2 š balzamikového octu, 1 PL medu, 1 PL lístkov čerstvého oregana alebo tymiánu, 2 broskyne nakrájané na mesiačiky, 220 g feta syra, 1/2 š čerstvej bazalky, čerstvo mleté chilli korenie (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 250 stupňov a nastavíme funkciu gril. Bravčové kotlety posolíme a okoreníme. Do väčšej panvice nalejeme olivový olej a zahrejeme ho na stredne veľkom ohni. Naň pridáme kotlety a necháme ich prudko opiecť z oboch strán po 3 až 4 minúty. Plameň znížime na strednú intenzitu a mäso necháme variť ešte 8 až 10 minút, alebo kým nebude dobre upečené.

Kým sa mäso varí, v malej miske zmiešame dohromady balzamikový ocot, med a oregano. Počas posledných dvoch minút varenia mäsa naň prelejeme medové balzamiko. Po uvarení stiahneme panvicu z plameňa, mäso preložíme do nádoby vhodnej do rúry a pridáme k nemu broskyne. Všetko spolu necháme v rúre grilovať asi 5 minút, alebo kým sa broskyne jemne nezapečú. Ak začne blazamiková zmes príliš hustnúť, prilejeme k nej na zriedenie 1/4 š vody. Po ugrilovaní vyberieme nádobu z rúry a na vrch posypeme feta syrom, čerstvou bazalkou a čerstvo mletým chilli korením. Podávame s broskyňami a balzamikovou omáčkou.

Kukuričný koláč s medovou šľahačkou

Potrebujeme na koláč: 1 a 1/2 š kukuričných jadierok olúpaných z kukuričného šúľka, 2/3 š acidofilného mlieka, 2/3 š smotany na varenie, 3 š múky, 1/4 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL soli, 1 š masla, 2 a 2/3 š cukru, 1 balenie vanilkového cukru, 6 vajec

Na medovú šľahačku: 2 š smotany na šľahanie, 2 PL medu, cukor podľa chuti

Postup: Kukuričné jadierka dáme do veľkého hrnca spolu s kukuričnými šúľkami rozlámanými na menšie kusy a zalejeme to acidofilným mliekom. Na miernom plameni necháme mlieko zovrieť, potom hrniec prikryjeme, odstránime z plameňa a zmes necháme postáť asi dve hodiny.

Rúru predhrejeme na 160 stupňov a úzku vysokú formu vymastíme a vysypeme múkou. Z hrnca vyberieme kukuričné šúľky a zvyšok rozmixujeme mixérom na pyré, ktoré precedíme cez gázu alebo jemné sitko. Vo väčšej miske spolu zmiešame všetky sypké suroviny a dáme na chvíľu bokom. V druhej miske vyšľaháme šľahačom maslo a cukor, potom k tomu pridávame po jednom všetkých šesť vajec tak, aby sme zmes pred pridaním ďalšieho vždy dobre premiešali. Nakoniec pridávame k zmesi striedavo po troche suchú zmes a kukuričné pyré tak, aby sme začínali aj končili suchou zmesou. Dobre vymiešané cesto premiestnime do pripraveného plechu a pečieme, kým nezostane špáradlo po zapichnutí čisté. Upečený koláč vyberieme z rúry a ešte vo forme necháme chladiť asi 10 minút. Potom ho vyberieme a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

Kým sa koláč chladí, do misky vylejeme smotanu a šľaháme ju, kým nezačne hustnúť. Potom k nej pridáme med a cukor podľa chuti a pokračujeme v šľahaní, kým sa zo smotany nebudú dať vytvoriť kopčeky.

Koláč podávame vychladený s medovou šľahačkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  2. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  3. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  4. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  5. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  6. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  7. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  8. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne
  10. Predaj firmy jednoducho a bezpečne
  1. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  2. Špičkový slovenský pretekár Maťo Homola je ambasádorom OMV
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  4. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  5. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  6. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  7. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  8. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  9. Atos sa stal členom IDSA
  10. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 13 340
  2. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 7 753
  3. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu 7 470
  4. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 7 224
  5. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu 7 076
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 6 907
  7. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 6 534
  8. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 6 428
  9. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu 6 224
  10. Vyhrajte cestu okolo sveta 5 812

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Pred obcou Šarišské Sokolovce autobus zachvátili plamene.

Mesto Košice chce stavebné povolenie k rozšíreniu Slaneckej do decembra

Samospráva tvrdí, že vie preukázať vzťah ku všetkým pozemkom pod budúcou stavbou.

Slanecká patrí medzi najproblematickejšie úseky v Košiciach.

Košice chcú zamestnať stovku ľudí z Lunika i osád, po roku im ponúknu byty

Budú mať na starosti zimnú údržbu i starostlivosť o zeleň.

Doteraz si muselo mesto časť kosby objednávať od súkromných firiem. To sa má zmeniť.
Od prvých protestov po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynul rok a pol.

Hlavné správy zo Sme.sk

Podľa medializovaných informácií si ruský motorkársky klub Noční vlci zriadil základňu v obci Dolná Krupá pri Trnave.
Dobré ráno

Dobré ráno: Hrozí vojna medzi USA a Iránom?

Ropné zariadenie v Saudskej Arábii zbombardovali drony.

Podcast Dobré ráno.
Richard Sulík po skončení mimoriadneho kongresu SaS vo Zvolene.
Zuzana Maďarová

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop