Dvakrát pečené zemiaky s brokolicou a cheddarom
Potrebujeme: 4 stredne veľké zemiaky,1 ČL olivového oleja, 3 a 1/2 PL masla izbovej teploty, 1/2 š gréckeho jogurtu, 1/4 š acidofilného mlieka, soľ podľa chuti, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 3/4 ČL pažitky, 3/4 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL sušenej cibule, 1/2 ČL sušeného kôpru, 1/2 ČL papriky, 1 a 1/2 š uvarenej brokolice, 2 š nastrúhaného cheddaru
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky dobre poumývame a osušíme. Dáme ich na menší plech a pečieme v rozohriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť. Keď sa už dajú bezpečne chytiť do ruky, prekrojíme ich pozdĺžne na polovice a lyžicou do ich stredu urobíme jamku. Pracujeme opatrne, aby sme nepoškodili šupku. Zemiaky z vonkajšej strany potrieme olivovým olejom, položíme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie a ešte odložíme bokom.
Stred zemiakov dáme do misky a popučíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme všetky zvyšné suroviny (soľ podľa chuti) okrem cheddaru, z ktorého do zmesi dáme len 3/4 šálky. Plnku rovnomerne podávame do vydlabaných jamôk v zemiakoch a na vrch podávame zvyšok syra. Dáme do rúry a pečieme 20 až 25 minút.
Rozplývajúce sa pečené zemiaky
Potrebujeme: 3 veľké zemiaky, 10 PL masla, 2 PL rastlinného oleja, 1 š kuracieho vývaru, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 4 stonky čerstvého tymiánu, soľ a mleté čierne korenie
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na hrubé kolieska, osušíme kuchynskou utierkou, osolíme a okoreníme. Na stredný plameň dáme zahriať panvicu spolu s olejom a 4 lyžicami masla. Pridáme do nej zemiaky a necháme ich opiecť z oboch strán po 4 minúty. Potom ich stiahneme z ohňa a necháme ochladnúť. Zvyšné maslo pokrájame na kocky a položíme bokom.
Do zapekacej nádoby vylejeme kurací vývar, do ktorého priáme tymián a cesnak. Poukladáme do nej opečené zemiaky a na vrch položíme kocky masla. Všetko pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Priebežne ich polievame vývarom.
Zapekané zemiaky so slaninkou
Potrebujeme: 2 - 2,5 kg zemiakov, 1/4 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 500 g nakrájanej a opečenej slaniny, 2 š kyslej smotany 2 š nastrúhanej mozzarelly, 2 š strúhaného tvrdého syra eidamového typu, 3 nakrájané zelené cibuľky (voliteľné)
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a upečieme v nej zemiaky aj v šupe. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť a teplotu v rúre znížime na 180 stupňov. Ešte teplé pečené zemiaky pokrájame na menšie kúsky. Polovicu z nich dáme do vymastenej zapekacej nádoby, posolíme ich a okoreníme. Na zemiakovú vrstvu poukladáme polovicu množstva slaniny, potom polovicu kyslej smotany a nakoniec polovicu syrov. Vrstvy znova zopakujeme a všetko zapekáme neprikryté asi 20 minút, alebo kým sa všetko dobre neprehreje a syr sa neroztopí. Podávame posypané zelenou cibuľkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.