Korzár logo Korzár
Sobota, 8. august, 2020 | Meniny má OskarKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom zemiakové dobroty: Skúste ich s brokolicou alebo slaninkou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: Fotolia)

Dvakrát pečené zemiaky s brokolicou a cheddarom

Potrebujeme: 4 stredne veľké zemiaky,1 ČL olivového oleja, 3 a 1/2 PL masla izbovej teploty, 1/2 š gréckeho jogurtu, 1/4 š acidofilného mlieka, soľ podľa chuti, 1/2 ČL mletého čierneho korenia, 3/4 ČL pažitky, 3/4 ČL sušeného cesnaku, 1 ČL sušenej cibule, 1/2 ČL sušeného kôpru, 1/2 ČL papriky, 1 a 1/2 š uvarenej brokolice, 2 š nastrúhaného cheddaru

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie. Zemiaky dobre poumývame a osušíme. Dáme ich na menší plech a pečieme v rozohriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť. Keď sa už dajú bezpečne chytiť do ruky, prekrojíme ich pozdĺžne na polovice a lyžicou do ich stredu urobíme jamku. Pracujeme opatrne, aby sme nepoškodili šupku. Zemiaky z vonkajšej strany potrieme olivovým olejom, položíme na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie a ešte odložíme bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Stred zemiakov dáme do misky a popučíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme všetky zvyšné suroviny (soľ podľa chuti) okrem cheddaru, z ktorého do zmesi dáme len 3/4 šálky. Plnku rovnomerne podávame do vydlabaných jamôk v zemiakoch a na vrch podávame zvyšok syra. Dáme do rúry a pečieme 20 až 25 minút.

Rozplývajúce sa pečené zemiaky

Potrebujeme: 3 veľké zemiaky, 10 PL masla, 2 PL rastlinného oleja, 1 š kuracieho vývaru, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 4 stonky čerstvého tymiánu, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na hrubé kolieska, osušíme kuchynskou utierkou, osolíme a okoreníme. Na stredný plameň dáme zahriať panvicu spolu s olejom a 4 lyžicami masla. Pridáme do nej zemiaky a necháme ich opiecť z oboch strán po 4 minúty. Potom ich stiahneme z ohňa a necháme ochladnúť. Zvyšné maslo pokrájame na kocky a položíme bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Do zapekacej nádoby vylejeme kurací vývar, do ktorého priáme tymián a cesnak. Poukladáme do nej opečené zemiaky a na vrch položíme kocky masla. Všetko pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút, alebo kým zemiaky nie sú mäkké. Priebežne ich polievame vývarom.

Zapekané zemiaky so slaninkou

Potrebujeme: 2 - 2,5 kg zemiakov, 1/4 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 500 g nakrájanej a opečenej slaniny, 2 š kyslej smotany 2 š nastrúhanej mozzarelly, 2 š strúhaného tvrdého syra eidamového typu, 3 nakrájané zelené cibuľky (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov a upečieme v nej zemiaky aj v šupe. Potom ich vyberieme, necháme vychladnúť a teplotu v rúre znížime na 180 stupňov. Ešte teplé pečené zemiaky pokrájame na menšie kúsky. Polovicu z nich dáme do vymastenej zapekacej nádoby, posolíme ich a okoreníme. Na zemiakovú vrstvu poukladáme polovicu množstva slaniny, potom polovicu kyslej smotany a nakoniec polovicu syrov. Vrstvy znova zopakujeme a všetko zapekáme neprikryté asi 20 minút, alebo kým sa všetko dobre neprehreje a syr sa neroztopí. Podávame posypané zelenou cibuľkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  3. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  4. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  5. Severný Spiš s Pieninami zachutí aj vašim deťom. Doslova
  6. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy
  7. Už 20 rokov ponúka Kaufland široký sortiment za výhodné ceny
  8. Moderná športová hala vďaka PEM Buildings
  9. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete
  10. Chystáte sa na Baby shower? Tri tipy, ako potešiť budúcu mamičku
  1. Desať chorvátskych hotelov v obľúbených letoviskách Slovákov
  2. Iniciatíva Middlecap Help pomáha v boji proti koronavírusu
  3. Zjazdoví lyžiari a kanoista súťažili v netradičnom trojboji
  4. Spojení navždy
  5. Hitom leta sú cyklopočítače Mio - pre zábavu i výkon!
  6. Letná potravinová zbierka Tesca presiahla už 15 ton!
  7. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť
  8. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony?
  9. Najväčší karibský ostrov ukrýva výnimočné investície
  10. Pochod smrti
  1. Kedysi to bolo sídlo nerestí, dnes sa tam chodia študenti učiť 19 437
  2. Letná dovolenka na Slovensku: last minute prázdninové tipy 17 622
  3. Ako to, že sa tam ešte nenatáčal film? Prostredie si zamilujete 15 484
  4. Kde dovolenkujú Slováci v čase korony? 13 468
  5. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 10 874
  6. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 10 287
  7. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 10 255
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 10 114
  9. Gaderská dolina poteší celú rodinu 10 034
  10. Hľadáte bezstarostný relax? Dovolenkujte v hoteli pre dospelých 9 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ako sa v Európe obchádzajú cestovné obmedzenia

Pustili by Američana na Slovensko?

Turisti v Palma de Mallorca.

Karhan o Poórovi: Čašník nechcel, aby som hral za Trnavu

Bývalý futbalista kritizuje Poóra a Hoftycha.

Tréner KFC Komárno Miroslav Karhan

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop