Pečené kura s parmezánom
Potrebujeme: 4 kusy kuracích pŕs bez kostí a kože, soľ a mleté čierne korenie, 1/4 strúhanky, 1/4 š strúhaného parmezánu, 1 PL nasekanej petržlenovej vňate, 1 nasekaný strúčik cesnaku, 1 Čl dijónskej horčice, 500 g kríčkových paradajok, šalátové listy a cesnakový chlieb na servírovanie
Postup: Rúru predhrejeme na 230 stupňov a plech si vystelieme alobalom, na ktorý položíme kuracie prsia. Posolíme ich, okoreníme a potrieme horčicou. V miske zmiešame strúhanku, strúhaný parmezán, nakrájanú petržlenovú vňať a cesnak. Vrch kuracích pŕs posypeme strúhankovou zmesou. Okolo mäsa poukladáme na plech paradajky a všetko spolu pečieme v rozohriatej rúre asi 14 až 16 minút. Podávame so šalátom a cesnakovým chlebom.
Kukurica s pistáciovo-koriandrovým pestom
Potrebujeme: 6 celých kukuríc, 4 PL roztopeného masla, 1 a 1/2 š koriandrových lístkov, 1/2 š pražených a solených pistácií bez škrupinky, šťava z 2 limetiek, 1/2 ČL mletej rasce, 1/4 ČL mletého kardamónu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 1/3 – 1/2 š olivového oleja, feta syr na vrch (voliteľné)
Postup: Kukuricu opečieme pomaly z každej strany na otvorenom ohni, kým povrch zrniečok nestmavne. Použiť sa na to dá napríklad aj plameň sporáka. Opečenú kukuricu poukladáme na tanier a polejeme roztopeným maslom.
V kuchynskom robote alebo mixéri rozsekáme koriandrové lístky, pistácie, limetkovú šťavu, rascu, kardamón, štipku soli a čerstvo mleté čierne korenie. Potom postupne pridávame olivový olej a pokračujeme v mixovaní, kým nevznikne jednotná natierateľná zmes. Prstami potrieme pestom všetky strany teplej kukurice. Vrch posypeme feta syrom a podávame.
Melónová ľadová dreň s kokosom a limetkou
Potrebujeme: 2 malé vodové melóny bez kôstok, šťava z 1 stredne veľkej limetky, 1/3 š kokosového mlieka light v plechovke, 1 PL medu, štipka soli (voliteľné)
Postup: Jeden menší melón pokrájame na kocky, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zamraziť na 3 až 4 hodiny. Medzitým si rozpolíme druhý bezkôstkový melón a opatrne oddelíme dužinu od šupy tak, aby nám zostala zelená časť neporušená. Dužinu potom v mixéri rozmixujeme na hladké pyré.
Zo zmrazeného melóna odmeriame 4 šálky a pridáme do mixéra spolu s kokosovým mliekom, limetkovou šťavou, melónovým pyré a štipkou soli. Všetko spolu na vysokých otáčkach rozmixujeme dohladka. Servírujeme v miske z melónovej šupy, prípadne v sklených pohároch, ozdobených kúskom limetky.
Tip: Zvyšnú dreň môžete zamraziť v nádobách na nanuky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.