Článok pokračuje pod video reklamou
Hubová polievka s krúpkami
Potrebujeme: 200 g čerstvých húb, 1 cibuľu, bravčovú masť, 2 PL hladkej múky, 4 PL jačmenných krúp, vývar, 3 zemiaky, petržlenovú vňať, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Huby očistíme a pokrájame na kúsky. V hrnci zohrejeme masť, orestujeme na nej nakrájanú cibuľu a potom ju poprášime hladkou múkou. Pridáme huby, premyté krúpy a zalejeme vývarom. Varíme asi 15 minút a potom do polievky pridáme zemiaky pokrájané na malé kocky. Polievku osolíme a okoreníme podľa potreby a varíme ju kým zemiaky nezmäknú. Na záver posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
TIP: Ako doplnok sa môže hodiť aj lyžička kyslej smotany na tanieri.
Lesná paštéta
Potrebujeme: ½ kg hríbov, 20 g masla, 20 g múky, 2 žĺtky, citrónovú šťavu, biele víno, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, olej
Postup: Huby pokrájame a podusíme na oleji. Osolíme ich, pokvapkáme citrónom a potom ich rozmixujeme.
V kastróle si pripravíme zápražku z masla a múky, zalejeme ju šťavou dusených z húb a asi decilitrom vína. Zmes rozšľaháme metličkou aby bola jemná a potom do omáčky pridáme mixované rozmixované huby a žĺtky. Všetko podľa potreby osolíme, dobre premiešame a odstavíme z ohňa. , soľ, najemno nasekanú petržlenovú vňať a žĺtky, premiešame a hneď odstavíme z ohňa. Paštétu dáme vychladiť a servírujeme.
Hubový tatarák
Potrebujeme: 500 g tvrdších húb, hodia sa napríklad kozáky či dubáky, 2 PL oleja, 1 cibuľu, 1 ČL drvenej rasce, 2 PL worcesterovej omáčky, 3 PL sladkej chilli omáčky, soľ, mleté čierne korenie, žĺtky
Postup: Očistené huby nakrájame na kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame najemno, 2 lyžice odložíme nabok a zvyšok dáme opražíme na rozohriatom oleji. Pridáme huby, rascu, mierne osolíme a okoreníme. Podlejeme trochou vody a dusíme cca 30 minút. Počas dusenia zmes občas premiešame. Následne pridáme worcester, chilli omáčku, premiešame a zmes na prudkom plameni povaríme až kým sa voda úplne neodparí. Necháme vychladnúť. Na tanieri do každej porcie vložíme surový žĺtok a málinko posypeme zvyškom nakrájané cibule. Podávame s hriankami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.