Kvašáky
Potrebujeme: uhorky, cibuľu, cesnak, pálivé papričky, horčičné semienka, prípadne bylinky aké máme radi, soľ a dôležitou ingredienciou sú buď hroznové alebo chrenové listy
Postup: Listy hrozna alebo chrenu dávame na dno nádob, do ktorých budeme kvašáky ukladať, aby sme tak zabezpečili ich lepšiu chrumkavosť. Postupne do fliaš alebo kameninových súdkov ukladáme uhorky, nakrájanú cibuľu, strúčiky cesnaku, papričky a korenie.
Vodu zmiešame so soľou v pomere približne liter vody – 40 g soli a týmto nálevom zalejeme uhorky. Nádobu zatvoríme a necháme pár hodín postáť.
Potom znovu doplníme vodu, aby bola všetka zelenina ponorená a necháme dva týždne vykvasiť.
Nakladaná mrkva
Potrebujeme: mrkvu, soľ, vodu, cibuľu, cesnak
Postup: Prevaríme vodu so soľou asi 30-40 g soli na liter vody a necháme ju vychladnúť. Mrkvu nakrájame na malé kúsky, cibuľu a cesnak na kolieska. Navrstvíme do nádoby, zalejeme vodou, zaťažíme a necháme fermentovať.
Prvé dni častejšie kontrolujeme, či z fliaš veľmi nevykypela, nevyliala sa. Ak áno a vrchná vrstva zeleniny je suchá, prevaríme vodu so soľou a dolejeme.
Karfiolovo-brokolicová zmes
Potrebujeme: rovnaké množstvo brokolice a karfiolu, strúčik cesnaku, 1/2 čajovej lyžičky mletého karí, 1/2 lyžičky kurkumy, štipku kajenského korenia, soľ, vodu
Postup: Uvaríme soľný roztok – teda vodu so soľou v pomere 40 aj 50 g soli na liter vody. Očistenú zeleninu i cesnak nasekáme nadrobno, zmiešame s korením, natlačíme do pohára, zalejeme vychladnutým soľným roztokom, zakryjeme kapustným listom, uzavrieme a necháme vykvasiť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.