Korzár logo Korzár
Sobota, 19. september, 2020 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom sezónne polievky: Rukolová s bryndzou, z pečených červených paprík

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Rukolová polievka s bryndzou

Potrebujeme: balenie rukoly, 1 menšiu cibuľu, 2 zemiaky, cca 50 g slaniny bez kože, zeleninový vývar alebo vodu, bryndzu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Rukolu umyjeme, preberieme a necháme odkvapkať. Slaninu nakrájanú na malé kúsky dáme do hrnca roztopiť. Keď pustí tuk pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Orestujeme ju a potom k nej pridáme zemiaky nakrájané na celkom malé kúsky, alebo nastrúhané na hrubom strúhadle. Keď ich orestujeme, zalejeme ich vývarom, prípadne vodou, ak nemáme vývar. Varíme, kým zemiaky nebudú mäkké a potom do polievky dáme nakrájanú odkvapkanú rukolu a povaríme ju asi len 5 minút. Potom polievku osolíme, okoreníme a rozmixujeme.

Skryť Vypnúť reklamu

Sevírujeme s nadrobenou bryndzou, kto má rád kozí syr, môže ním bryndzu nahradiť.

Zemiakovo-pórová polievka

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 700 g póru, maslo, soľ, mleté čierne korenie, tymian, bobkový list, zeleninový vývar, 150 ml smotany na varenie

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a orestujeme v hrnci na roztopenom masle.

Pór pokrájame na kolieska a bielu časť pridáme k opraženým zemiakom. Osolíme, okoreníme, pridáme tymian, bobkový list a všetko zalejeme vývarom.

Varíme kým zemiaky a pór nezmäknú.

Potom vyberieme z polievky bobkový list a ak používame čerstvý tymian tak aj ten vyberieme a polievku rozmixujeme. Prilejeme smotanu, ak je veľmi hustá, ešte ju môžeme rozriediť vývarom, necháme prevrieť a v prípade potreby ju dochutíme.

Zelené časti póru nakrájame na kolieska, orestujeme ich na masle a osolíme ich, budeme ich používať na zdobenie polievky.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievka z pečenej červenej papriky

Potrebujeme: 1 kg sladkej červenej papriky, olivový olej, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, sušený majorán, čerstvý tymian, zeleninový vývar, smotanu na šľahanie, balsamicový ocot, soľ, mleté čierne korenie, čerstvý rozmarín

Postup: Papriky umyjeme, osušíme, poukladáme na plech a dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme dovtedy, kým ich šupka celkom nesčernie. Potom ich ešte horúce dáme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme asi 5 minút spariť.

Takto by nám šupka z paprík mala ľahko zísť dole a môžeme ich zbaviť jadierok a nakrájať na kúsky.

V hrnci zohrejeme trochu oleja, orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu aj cesnak, pridáme nakrájané papriky, korenie a bylinky. Všetko premiešame a zalejeme vývarom.

Skryť Vypnúť reklamu

Polievku varíme asi 20 minút a potom ju rozmixujeme a zalejeme smotanou. Necháme prevrieť, dochutíme balsamicom a v prípade potreby aj soľou a korením.

TIP: Z pečených paprík si môžeme kúsok odložiť bokom, nakrájať ho na maličké kúsky a potom nimi ozdobiť tanier.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  5. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  6. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  7. Home (ale aj) Office
  8. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  9. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu
  10. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 29 442
  2. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 23 830
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 21 939
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 14 289
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 12 795
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 292
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 9 897
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 9 895
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 694
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 139
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Šéfka hokejových klubov bola konateľkou firmy, ktorú zakladal Vadala

Aneta Büdi mala v minulosti aj politické ambície.

Aneta Büdi sa stala riaditeľkou Asociácie profesionálnych hokejových klubov.

Obchvat Košíc má stavebné povolenie od júna. Proces zabrzdil vlastník pozemku

Ak výstavbu nestihnú začať do zimy, projekt rozdelia.

Nový úsek rýchlostnej cesty sa bude napájať na diaľnicu D1 v križovatke pri Hrašovíku.
Rozhovor

Ostrožovičovci: Neriešte suché či sladké víno, ale pocit, či chutí alebo nechutí

V dome vinárskej rodiny z Tokaja fľašu vína nenájdete.

Manželia Ostrožovičovci sú rozdielne osobnosti, ale vďaka tomu podľa nich napredujú tak v súkromí, ako aj vo firme.

Loď Bohemia bude na Domaši premávať až do zimy

Previezla 38-tisíc ľudí. Záujem o plavby neutícha.

Loď Bohemia. Brázdi vody nádrže Veľká Domaša.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z klebety o peniazoch Matovičovcov v Arca Capital vyrobil kauzu až sám premiér

Matovič je formálne jeden z najchudobnejších politikov.

Igor Matovič a jeho manželka.
Stĺpček Petra Schutza

Matovič má problém s krízovou komunikáciou

Arca Capital sa najviac podobá na kópiu Ficovho účtu na Belize.

Peter Schutz.
Profesor a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry.

Luxusná bratislavská reštaurácia skrachovala. Predávajú ju v dražbe

V pozadí Molo Restaurant je aj schránka na Seycheloch.

Molo Restaurant na prehu jazera Kuchajda.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop