Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. august, 2019 | Meniny má Ľudovít
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Skúste fermentáciu a naložte si zeleninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Fermentácia potravín bola kedysi bežnou praxou v našich kuchyniach. Z tradičných postupov prípravy jedál v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch takmer úplne vymizla, zostala snáď len kvasená kapusta, no v súčasnosti zažíva opäť renesanciu.

Kyslé kvasené potraviny naši predkovia nepoužívali len na spestrenie jedálneho lístka, ale aj ako zdroj prírodného zdravia a ako liek.

Fermentácia je proces, pri ktorom vznikajú mikroorganizmy. Tie sú zodpovedné za vytváranie kyslého prostredia, ktoré chráni potraviny pred kazením. Okrem mikroorganizmov vznikajú pri fermentácii hodnotné enzýmy, vďaka ktorým sa potravina stáva ľahšie stráviteľnou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kimčchi – pikantná kórejská kapusta

Potrebujeme: 2 hlávky čínskej kapusty, 1 celú bielu reďkovku, 2-3 strúčiky cesnaku, kúsok čerstvého zázvoru, 2 póry, škrob Solamyl, 1 vrecúško čili korenia, rybiu omáčku, trochu cukru, soľ

Postup: Čínsku kapustu rozoberieme, umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju na väčšie kusy.

Dáme ich do misky, pridáme na kolieska nakrájaný pór, všetko dobre posolíme a necháme pár hodín odpočívať, aby zelenina pustila šťavu.

Reďkovku nakrájame najemno, dáme ju do mixéra a pridáme cesnak, zázvor, rybiu omáčku, čajovú lyžičku soli a čili korenie. Všetko spolu zmixujeme na pastu.

Pripravíme si fľaše alebo kameninovú nádobu, nasolenú kapustu opláchneme od slaného nálevu a môžeme vrstviť.

Do nádoby poriadne natlačíme kapustu, potom čili pastu, opäť kapustu a pokračujeme, kým máme suroviny.

Poriadne zatlačíme a kapustu zaťažíme tak, aby bola zelenina ponorená vo vlastnej šťave. Ak je šťavy málo, dolejeme k nej vodu.

Necháme ju pri izbovej teplote kvasiť dva týždne.

Fermentovaný zeleninový mix

Potrebujeme: 4 jablká – olúpané a nakrájané na kocky, 4 šálky rozobratého karfiolu, 4 mrkvy – nakrájané na kocky, 8 ks jarnej cibuľky – nakrájanej nadrobno, 3 PL strúhaného čerstvého zázvoru, 8 PL soli

Postup: Do misky dáme jablká, karfiol, mrkvu, cibuľu a zázvor. Všetku zeleninu premiešame a dáme do nádob, kde sa bude fermentovať. Fľašou či nádobou poriadne pobúchame, aby sa zelenina usadila, a posypeme ju soľou.

Zmes by mala pustiť dostatok vody, ak jej bude málo, treba k nej doliať slanú vodu.

Na teplom mieste necháme fermentovať 3 až 5 dní. Ak po tomto čase bude zelenina už chutná, môžeme ju jesť, podávať ako prílohu alebo skladovať v chladničke.

Fermentované paradajky

Potrebujeme: paradajky, horčičné semienka, niekoľko strúčikov cesnaku, soľ, bylinky, napríklad majoránku a kto má rád pikantné, môže pridať pálivé papričky

Postup: Dáme variť vodu s niekoľkými lyžicami soli, keď sa prevarí, necháme ju vychladiť.

Na dno pohárov dáme po lyžičke horčičných semienok a potom tam naukladáme umyté paradajky, ktoré priebežne prekladáme strúčikmi cesnaku a vetvičkami byliniek či pálivými papričkami.

Všetko zalejeme vychladnutou slanou vodou, poháre uzavrieme a necháme ich vykvasiť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 57 739
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 080
  3. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 505
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 032
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 8 937
  6. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 8 833
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 591
  8. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 6 418
  9. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 784
  10. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami 4 602

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Košice pripravujú klimatickú mapu za 300-tisíc eur. Zisťujú pocity ľudí

Odborníci očakávajú horúčavy, intenzívne búrky a obdobie sucha.

Výkyvy počasia budú podľa meteorológov v budúcnosti trápiť Košice.

Košický zlatý poklad prevážali vlakom ako bežnú batožinu

Našli ho v roku 1935, má nevyčísliteľnú hodnotu.

Čergovské lesy skrývajú vzácnu pamiatku zo 16. storočia

Historický medzník s nápisom stojí nad obcou Červená Voda.

Starosta obce Červená Voda Pavol Džačovský pri historickom medzníku zo 16. storočia v lese nad obcou.

Urnový háj v Lorinčíku. Aj tam môžu ísť peniaze od mesta Košice

Aj malé mestské časti hľadajú, ako použiť financie z košického magistrátu.

Pri Kostole svätého Vavrinca v Lorinčíku by mohlo vzniknúť nové kolumbárium s 80 až 120 urnovými miestami.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sex, drogy a rock and roll do tábora nepatria, vraví šéf skautov

Skauting vedie deti k zodpovednosti, hovorí šéf skautov.

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Nikola Radosová (vpravo), Laura Künzlerová a Gabi Schottroffová (obe Švajčiarsko) v zápase Slovensko - Švajčiarsko ME vo volejbale žien 2019.

Aj dospelý mozog tvorí nové nervové bunky. Načo nám sú?

Mať dlhý chvost a ostré zuby sa vypláca.

Neuróny v mozgu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop