Korzár logo Korzár
Streda, 8. júl, 2020 | Meniny má IvanKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Skúste fermentáciu a naložte si zeleninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Fermentácia potravín bola kedysi bežnou praxou v našich kuchyniach. Z tradičných postupov prípravy jedál v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch takmer úplne vymizla, zostala snáď len kvasená kapusta, no v súčasnosti zažíva opäť renesanciu.

Kyslé kvasené potraviny naši predkovia nepoužívali len na spestrenie jedálneho lístka, ale aj ako zdroj prírodného zdravia a ako liek.

Fermentácia je proces, pri ktorom vznikajú mikroorganizmy. Tie sú zodpovedné za vytváranie kyslého prostredia, ktoré chráni potraviny pred kazením. Okrem mikroorganizmov vznikajú pri fermentácii hodnotné enzýmy, vďaka ktorým sa potravina stáva ľahšie stráviteľnou.

Skryť Vypnúť reklamu

Kimčchi – pikantná kórejská kapusta

Potrebujeme: 2 hlávky čínskej kapusty, 1 celú bielu reďkovku, 2-3 strúčiky cesnaku, kúsok čerstvého zázvoru, 2 póry, škrob Solamyl, 1 vrecúško čili korenia, rybiu omáčku, trochu cukru, soľ

Postup: Čínsku kapustu rozoberieme, umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju na väčšie kusy.

Dáme ich do misky, pridáme na kolieska nakrájaný pór, všetko dobre posolíme a necháme pár hodín odpočívať, aby zelenina pustila šťavu.

Reďkovku nakrájame najemno, dáme ju do mixéra a pridáme cesnak, zázvor, rybiu omáčku, čajovú lyžičku soli a čili korenie. Všetko spolu zmixujeme na pastu.

Pripravíme si fľaše alebo kameninovú nádobu, nasolenú kapustu opláchneme od slaného nálevu a môžeme vrstviť.

Do nádoby poriadne natlačíme kapustu, potom čili pastu, opäť kapustu a pokračujeme, kým máme suroviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Poriadne zatlačíme a kapustu zaťažíme tak, aby bola zelenina ponorená vo vlastnej šťave. Ak je šťavy málo, dolejeme k nej vodu.

Necháme ju pri izbovej teplote kvasiť dva týždne.

Fermentovaný zeleninový mix

Potrebujeme: 4 jablká – olúpané a nakrájané na kocky, 4 šálky rozobratého karfiolu, 4 mrkvy – nakrájané na kocky, 8 ks jarnej cibuľky – nakrájanej nadrobno, 3 PL strúhaného čerstvého zázvoru, 8 PL soli

Postup: Do misky dáme jablká, karfiol, mrkvu, cibuľu a zázvor. Všetku zeleninu premiešame a dáme do nádob, kde sa bude fermentovať. Fľašou či nádobou poriadne pobúchame, aby sa zelenina usadila, a posypeme ju soľou.

Zmes by mala pustiť dostatok vody, ak jej bude málo, treba k nej doliať slanú vodu.

Na teplom mieste necháme fermentovať 3 až 5 dní. Ak po tomto čase bude zelenina už chutná, môžeme ju jesť, podávať ako prílohu alebo skladovať v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Fermentované paradajky

Potrebujeme: paradajky, horčičné semienka, niekoľko strúčikov cesnaku, soľ, bylinky, napríklad majoránku a kto má rád pikantné, môže pridať pálivé papričky

Postup: Dáme variť vodu s niekoľkými lyžicami soli, keď sa prevarí, necháme ju vychladiť.

Na dno pohárov dáme po lyžičke horčičných semienok a potom tam naukladáme umyté paradajky, ktoré priebežne prekladáme strúčikmi cesnaku a vetvičkami byliniek či pálivými papričkami.

Všetko zalejeme vychladnutou slanou vodou, poháre uzavrieme a necháme ich vykvasiť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si správne vybrať akumulátorovú techniku?
  2. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  3. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  4. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  5. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  10. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  1. Keď sa inšpiráciou stane samotné víno
  2. Nezávislý test autokamer TESTADO dal vysoké hodnocení 9.1! Komu?
  3. O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku
  4. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  6. Garmin pridáva technológiu solárneho dobíjania
  7. Discover even more with the Spectacular Slovakia bundle offer
  8. Najviac slovenských dodávateľov vlastnej značky má COOP Jednota
  9. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  10. Nechceli ich pustiť na pozemok
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 40 032
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 17 100
  3. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 15 229
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 15 105
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 14 072
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 113
  7. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 12 762
  8. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 727
  9. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 10 173
  10. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 8 051
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Tunel smrti pri Ťahanovciach zavrú. Možno tam pustia cyklistov alebo turistov

Železnice urobia nový, dlhší vďaka projektu za 377 miliónov.

Tunel smrti pri Ťahanovciach v rámci modernizácie trate uzatvoria a vyhĺbia nový.
Súčasný prednosta Lazár nechcel komentovať nomináciu hnutia OĽaNO, ktoré si vybralo na túto pozíciu v Košiciach Mikulišina.

Žalujú zástupcu primára a lekárku. Sudcovia ich nechcú súdiť

Prípad smrti pacienta pendluje medzi Michalovcami a Košicami.

Ilustračné.
Analýza

Smer v prešovskej politike vždy ťahal za kratší koniec

Čo bude s aktuálne najsilnejším klubom?

Robert Fico.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop