Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Skúste fermentáciu a naložte si zeleninu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Fermentácia potravín bola kedysi bežnou praxou v našich kuchyniach. Z tradičných postupov prípravy jedál v osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch takmer úplne vymizla, zostala snáď len kvasená kapusta, no v súčasnosti zažíva opäť renesanciu.

Kyslé kvasené potraviny naši predkovia nepoužívali len na spestrenie jedálneho lístka, ale aj ako zdroj prírodného zdravia a ako liek.

Fermentácia je proces, pri ktorom vznikajú mikroorganizmy. Tie sú zodpovedné za vytváranie kyslého prostredia, ktoré chráni potraviny pred kazením. Okrem mikroorganizmov vznikajú pri fermentácii hodnotné enzýmy, vďaka ktorým sa potravina stáva ľahšie stráviteľnou.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kimčchi – pikantná kórejská kapusta

Potrebujeme: 2 hlávky čínskej kapusty, 1 celú bielu reďkovku, 2-3 strúčiky cesnaku, kúsok čerstvého zázvoru, 2 póry, škrob Solamyl, 1 vrecúško čili korenia, rybiu omáčku, trochu cukru, soľ

Postup: Čínsku kapustu rozoberieme, umyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame ju na väčšie kusy.

Dáme ich do misky, pridáme na kolieska nakrájaný pór, všetko dobre posolíme a necháme pár hodín odpočívať, aby zelenina pustila šťavu.

Reďkovku nakrájame najemno, dáme ju do mixéra a pridáme cesnak, zázvor, rybiu omáčku, čajovú lyžičku soli a čili korenie. Všetko spolu zmixujeme na pastu.

Pripravíme si fľaše alebo kameninovú nádobu, nasolenú kapustu opláchneme od slaného nálevu a môžeme vrstviť.

Do nádoby poriadne natlačíme kapustu, potom čili pastu, opäť kapustu a pokračujeme, kým máme suroviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Poriadne zatlačíme a kapustu zaťažíme tak, aby bola zelenina ponorená vo vlastnej šťave. Ak je šťavy málo, dolejeme k nej vodu.

Necháme ju pri izbovej teplote kvasiť dva týždne.

Fermentovaný zeleninový mix

Potrebujeme: 4 jablká – olúpané a nakrájané na kocky, 4 šálky rozobratého karfiolu, 4 mrkvy – nakrájané na kocky, 8 ks jarnej cibuľky – nakrájanej nadrobno, 3 PL strúhaného čerstvého zázvoru, 8 PL soli

Postup: Do misky dáme jablká, karfiol, mrkvu, cibuľu a zázvor. Všetku zeleninu premiešame a dáme do nádob, kde sa bude fermentovať. Fľašou či nádobou poriadne pobúchame, aby sa zelenina usadila, a posypeme ju soľou.

Zmes by mala pustiť dostatok vody, ak jej bude málo, treba k nej doliať slanú vodu.

Na teplom mieste necháme fermentovať 3 až 5 dní. Ak po tomto čase bude zelenina už chutná, môžeme ju jesť, podávať ako prílohu alebo skladovať v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Fermentované paradajky

Potrebujeme: paradajky, horčičné semienka, niekoľko strúčikov cesnaku, soľ, bylinky, napríklad majoránku a kto má rád pikantné, môže pridať pálivé papričky

Postup: Dáme variť vodu s niekoľkými lyžicami soli, keď sa prevarí, necháme ju vychladiť.

Na dno pohárov dáme po lyžičke horčičných semienok a potom tam naukladáme umyté paradajky, ktoré priebežne prekladáme strúčikmi cesnaku a vetvičkami byliniek či pálivými papričkami.

Všetko zalejeme vychladnutou slanou vodou, poháre uzavrieme a necháme ich vykvasiť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Po Slovensku na motorke
  5. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Po Slovensku na motorke
  2. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  3. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  4. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Behind every successful business lies a set of skilled people
  7. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  8. Ako sa mení dynamika firiem?
  9. Hudbou proti holorubom.
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 329
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 564
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 487
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 791
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 700
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 050
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 314
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 341
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 602
  10. Slovensko v operácii Barbarossa 4 340
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner pred súdom v kauze Kuciak.

Prípad vraždy Jána a Martiny posúdi Najvyšší súd.


a 1 ďalší 11 h
Minister Mikulec a Robert Fico.

Minister vnútra má podporu vlády.


a 3 ďalší 3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop