Korzár logo Korzár
Sobota, 19. jún, 2021 | Meniny má AlfrédKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kuracie ragú s patizónom, bábovka s čučoriedkami a polevou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ragú s patizónom a kuracím mäsom

Potrebujeme: vykostené kuracie stehná, 1 patizón, 2 mrkvy, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, sójovú omáčku, kurací vývar, maslo, olej, mletú červenú papriku, hladkú múku

Postup: Kuracie stehná vykostíme a z kostí a koží urobíme vývar, ktorým budeme jedlo podlievať.

Na panvici zohrejeme trochu oleja a opečieme na ňom na kocky nakrájané kuracie mäso. Osolíme, okoreníme a keď sa zatiahne, vyberieme ho a odložíme.

Do výpeku pridáme trochu masla a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej očistený a na kocky pokrájaný patizón a na kolieska nasekanú mrkvu. Dobre ju opečieme, pokvapkáme sójovou omáčkou, osolíme a okoreníme.

Skryť Vypnúť reklamu

Keď je zelenina polomäkká, vrátime do panvice mäso a všetko podlejeme vývarom a podľa potreby dochutíme.

Z masla a trochy múky a červenej papriky urobíme zápražku, ktorú pridáme do mäsa a už len trochu prevaríme.

Čučoriedkovo-citrónová bábovka

Potrebujeme: 350 g hladkej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku, štipku soli, 250 g masla, 150 g svetlého trstinového cukru, 150 g trstinového cukru, 4 vajíčka, vanilku, 240 g gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany, 2 hrnčeky čerstvých čučoriedok, citrónovú kôru, tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Na polevu: 100 g práškového cukru, šťavu z 1 citrónu

Postup: Zmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli, v druhej miske šľahačom vymiešame zmäknuté maslo a obidva druhy cukru do peny. Potom k nim po jednom zašľaháme vajcia a pridáme vanilku. Potom už varechou pridáme postupne múku a jogurt na striedačku.

Skryť Vypnúť reklamu

Čučoriedky a citrónovú kôru zmiešame s lyžičkou múky a zľahka ich primiešame do cesta. To potom prelejeme do pripravenej formy a upečieme.

Kým sa nám bude upečená bábovka chladiť, vymiešame prísady na polevu, ktorou ju potom pokvapkáme.

Šalát radicchio s kozím syrom

Potrebujeme: 5 veľkých šalotiek, 1/4 š olivového oleja, 1 PL masla, 1 ČL soli, mleté čierne korenie, 225 g čerstvého kozieho syra, 6 zrelých fíg, 1 malá hlávka šalátu radicchio, 1/4 š petržlenovej vňate, 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL medu, 1 ČL vody

Postup: Šalotky ošúpeme, oddelíme od seba jednotlivé vrstvy a prekrojíme ich pozdĺžne na polovicu. Na veľkej panvici zohrejeme 2 lyžice oleja spolu s maslom. Keď sa začne tvoriť pena, pridáme šalotku, ochutíme 1/2 lyžičky soli a mletým čiernym korením. Oheň zmiernime a šalotku za častého miešania pražíme asi 15 minút. Potom plameň znížime na minimum a pokračujeme ešte asi 10 minút, kým šalotka nezostane úplne skaramelizovaná. Keď bude hotová, dáme ju na tanier aby vychladla.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým zabalíme syr do potravinovej fólie, konce zatočíme napevno a vyformujeme z neho dlhý rovnomerný valec s hladkým povrchom. Figy prekrojíme na polovice alebo na štvrtiny, poukladáme ich reznou stranou hore a posolíme ich, okoreníme a pokvapkáme trochou olivového oleja.

Radicchio prekrojíme pozdĺžne na rezance a dáme ho do veľkej misy. Pridáme k nemu skaramelizovanú šalotku, vňať, soľ a korenie podľa chuti. Pokvapkáme citrónovou šťavou, zvyšnou lyžicou olivového oleja a vodou rozriedeným medom. Všetko dobre premiešame.

Ostrý tenký nôž opláchneme horúcou vodou a utrieme dosucha. Kozí syr odbalíme z fólie a nožom s ešte teplou čepeľou ho pokrájame na 12 hrubších plátkov, ktoré okoreníme. Šalát z radicchia podávame preložený pokrájanými figami a plátkami kozieho syra.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 28 335
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 914
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 833
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 712
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 6 600
  6. Po Slovensku na motorke 6 403
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 304
  8. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 970
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 463
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 4 431
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Kosík po príchode do Mali (vľavo) a teraz.

Zastavenie vyšetrovania starej kauzy SIS bolo nezákonné.


15 h
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 486 obetí.


a 3 ďalší 14 h
V kempoch na Slovensku privítali oveľa viac ľudí, ako boli zvyknutí.

Prišlo viac ľudí a Slováci boli prekvapení.


23 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop