Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. august, 2019 | Meniny má Ľudovít
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Úrodu paradajok zamrazte, vysušte, alebo uvarte omáčku na pizzu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Talianske nakladané paradajky s bylinkami

Potrebujeme: 1/2 kg menších paradajok, 300 ml rastlinného oleja, 2 PL olivového oleja, čerstvé bylinky – tymian, oregano, rozmarín, lyžičku soli, lyžičku cukru

Postup: Paradajky umyjeme a rozkrojíme. Vydlabeme z nich dužinu a ešte prekrojíme, aby sme mali štvrtiny.

Plech vyložíme papierom na pečenie a paradajky naň poukladáme rezom nahor. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pocukrujeme. Dáme do rúry zohriatej na 150 stupňov a pečieme pol hodiny.

Potom teplotu znížime na 70 stupňov a pečieme ešte asi 5 hodín, pričom dvierka na rúre necháme pootvorené. Keď sú už paradajky suché, naplníme nimi poháre a prekladáme ich bylinkami. Na záver všetko zalejeme horúcim rastlinným olejom, dobre utesníme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Takto by mali vydržať asi tri týždne.

Mrazené paradajky

Aj táto zelenina sa dá na zimu uchovať v mraze, no za istých podmienok.

Paradajky a papriky najskôr ponoríme na 3-4 minúty do vriacej slanej vody, vďaka čomu si zachovajú chuť, vôňu a farbu.

Potom ich vyberieme a rýchlo poriadne ochladíme ľadovou vodou.

Necháme odkvapkať a keď už budú studené, dáme ich do vrecúšok alebo plastových obalov a takto uskladnené by mali vydržať aj viac ako štyri mesiace.

Pozor, pred použitím ich potom nerozmrazujte tak, ako ste zvyknutí napríklad pri mäse.

Paradajky vysypeme do slanej vody, prikryjeme pokrievkou a dáme na sporák. Keď sa zohrejú, rozdelíme celý zmrznutý blok, aby ľad rýchlejšie povolil. Nevaríme však dlho, aby sme z nich zrazu nemali omáčku

Paradajkový základ na pizzu

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, menšiu cibuľu, strúčik cesnaku, 400 g olúpaných paradajok, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, PL sušeného oregana, 2 bobkové listy, 2 PL paradajkového pretlaku, ČL cukru, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájame a dáme orestovať na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridáme nakrájané paradajky, ktoré sme predtým zbavili šupky a ostatné pochutiny. Privedieme omáčku do varu, zmiernime plameň a necháme pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochutíme podľa potreby, vyberieme bobkové listy a môžeme omáčku použiť na pizzu, prípadne ju dáme do fliaš a zasterilizujeme, aby sme si z nej odložili aj na neskôr.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 57 754
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 072
  3. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 505
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 025
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 8 921
  6. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 8 882
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 587
  8. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 6 420
  9. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 779
  10. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami 4 610

Téma: Recepty z Korzára


Neprehliadnite tiež

Košice pripravujú klimatickú mapu za 300-tisíc eur. Zisťujú pocity ľudí

Odborníci očakávajú horúčavy, intenzívne búrky a obdobie sucha.

Výkyvy počasia budú podľa meteorológov v budúcnosti trápiť Košice.

Košický zlatý poklad prevážali vlakom ako bežnú batožinu

Našli ho v roku 1935, má nevyčísliteľnú hodnotu.

Čergovské lesy skrývajú vzácnu pamiatku zo 16. storočia

Historický medzník s nápisom stojí nad obcou Červená Voda.

Starosta obce Červená Voda Pavol Džačovský pri historickom medzníku zo 16. storočia v lese nad obcou.

Urnový háj v Lorinčíku. Aj tam môžu ísť peniaze od mesta Košice

Aj malé mestské časti hľadajú, ako použiť financie z košického magistrátu.

Pri Kostole svätého Vavrinca v Lorinčíku by mohlo vzniknúť nové kolumbárium s 80 až 120 urnovými miestami.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sex, drogy a rock and roll do tábora nepatria, vraví šéf skautov

Skauting vedie deti k zodpovednosti, hovorí šéf skautov.

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Nikola Radosová (vpravo), Laura Künzlerová a Gabi Schottroffová (obe Švajčiarsko) v zápase Slovensko - Švajčiarsko ME vo volejbale žien 2019.

Aj dospelý mozog tvorí nové nervové bunky. Načo nám sú?

Mať dlhý chvost a ostré zuby sa vypláca.

Neuróny v mozgu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop