Korzár logo Korzár
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Úrodu paradajok zamrazte, vysušte, alebo uvarte omáčku na pizzu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Talianske nakladané paradajky s bylinkami

Potrebujeme: 1/2 kg menších paradajok, 300 ml rastlinného oleja, 2 PL olivového oleja, čerstvé bylinky – tymian, oregano, rozmarín, lyžičku soli, lyžičku cukru

Postup: Paradajky umyjeme a rozkrojíme. Vydlabeme z nich dužinu a ešte prekrojíme, aby sme mali štvrtiny.

Plech vyložíme papierom na pečenie a paradajky naň poukladáme rezom nahor. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pocukrujeme. Dáme do rúry zohriatej na 150 stupňov a pečieme pol hodiny.

Potom teplotu znížime na 70 stupňov a pečieme ešte asi 5 hodín, pričom dvierka na rúre necháme pootvorené. Keď sú už paradajky suché, naplníme nimi poháre a prekladáme ich bylinkami. Na záver všetko zalejeme horúcim rastlinným olejom, dobre utesníme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Takto by mali vydržať asi tri týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrazené paradajky

Aj táto zelenina sa dá na zimu uchovať v mraze, no za istých podmienok.

Paradajky a papriky najskôr ponoríme na 3-4 minúty do vriacej slanej vody, vďaka čomu si zachovajú chuť, vôňu a farbu.

Potom ich vyberieme a rýchlo poriadne ochladíme ľadovou vodou.

Necháme odkvapkať a keď už budú studené, dáme ich do vrecúšok alebo plastových obalov a takto uskladnené by mali vydržať aj viac ako štyri mesiace.

Pozor, pred použitím ich potom nerozmrazujte tak, ako ste zvyknutí napríklad pri mäse.

Paradajky vysypeme do slanej vody, prikryjeme pokrievkou a dáme na sporák. Keď sa zohrejú, rozdelíme celý zmrznutý blok, aby ľad rýchlejšie povolil. Nevaríme však dlho, aby sme z nich zrazu nemali omáčku

Paradajkový základ na pizzu

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, menšiu cibuľu, strúčik cesnaku, 400 g olúpaných paradajok, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, PL sušeného oregana, 2 bobkové listy, 2 PL paradajkového pretlaku, ČL cukru, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájame a dáme orestovať na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridáme nakrájané paradajky, ktoré sme predtým zbavili šupky a ostatné pochutiny. Privedieme omáčku do varu, zmiernime plameň a necháme pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochutíme podľa potreby, vyberieme bobkové listy a môžeme omáčku použiť na pizzu, prípadne ju dáme do fliaš a zasterilizujeme, aby sme si z nej odložili aj na neskôr.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Zázračná škola so zelenou strechou
  3. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 661
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 722
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 207
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 581
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 216
  6. Po Slovensku na motorke 6 266
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 287
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 024
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 4 938
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 4 035
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister životného prostredia (MŽP) SR Ján Budaj (druhý vľavo) a premiér SR Eduard Heger (tretí vľavo) počas tlačového brífingu pri vodnej nádrži Ružín I.

Pri Ružíne podpísali memorandum.


SITA 2 h
Martin Dúbravka dostáva gól z penalty v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Jediný gól zápasu padol z penalty.


Sportnet a 1 ďalší 7 h
Pri štvrtkovom požiari sa našťastie nikto nezranil, materiálne škody by mali podľa prvotných odhadov dosiahnuť okolo 500-tisíc eur.

Minister Lengvarský prisľúbil pomoc.


a 1 ďalší 6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Irena Matová počas pojednávania.

V kauze ostala jedna obžalovaná obeť.


21m
Premiér Eduard Heger.

Najvyšší súd roztrhal verdikt Sabovej senátu na márne franforce.


17. jún
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


11m
Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Rozdiely spôsobuje najmä dostupnosť vakcín.


16. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop