Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Úrodu paradajok zamrazte, vysušte, alebo uvarte omáčku na pizzu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Talianske nakladané paradajky s bylinkami

Potrebujeme: 1/2 kg menších paradajok, 300 ml rastlinného oleja, 2 PL olivového oleja, čerstvé bylinky – tymian, oregano, rozmarín, lyžičku soli, lyžičku cukru

Postup: Paradajky umyjeme a rozkrojíme. Vydlabeme z nich dužinu a ešte prekrojíme, aby sme mali štvrtiny.

Plech vyložíme papierom na pečenie a paradajky naň poukladáme rezom nahor. Pokvapkáme olivovým olejom, posolíme a pocukrujeme. Dáme do rúry zohriatej na 150 stupňov a pečieme pol hodiny.

Potom teplotu znížime na 70 stupňov a pečieme ešte asi 5 hodín, pričom dvierka na rúre necháme pootvorené. Keď sú už paradajky suché, naplníme nimi poháre a prekladáme ich bylinkami. Na záver všetko zalejeme horúcim rastlinným olejom, dobre utesníme a skladujeme na tmavom a chladnom mieste. Takto by mali vydržať asi tri týždne.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrazené paradajky

Aj táto zelenina sa dá na zimu uchovať v mraze, no za istých podmienok.

Paradajky a papriky najskôr ponoríme na 3-4 minúty do vriacej slanej vody, vďaka čomu si zachovajú chuť, vôňu a farbu.

Potom ich vyberieme a rýchlo poriadne ochladíme ľadovou vodou.

Necháme odkvapkať a keď už budú studené, dáme ich do vrecúšok alebo plastových obalov a takto uskladnené by mali vydržať aj viac ako štyri mesiace.

Pozor, pred použitím ich potom nerozmrazujte tak, ako ste zvyknutí napríklad pri mäse.

Paradajky vysypeme do slanej vody, prikryjeme pokrievkou a dáme na sporák. Keď sa zohrejú, rozdelíme celý zmrznutý blok, aby ľad rýchlejšie povolil. Nevaríme však dlho, aby sme z nich zrazu nemali omáčku

Paradajkový základ na pizzu

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, menšiu cibuľu, strúčik cesnaku, 400 g olúpaných paradajok, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, PL sušeného oregana, 2 bobkové listy, 2 PL paradajkového pretlaku, ČL cukru, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Cibuľu a cesnak nadrobno pokrájame a dáme orestovať na rozohriaty olej. Po štyroch minútach pridáme nakrájané paradajky, ktoré sme predtým zbavili šupky a ostatné pochutiny. Privedieme omáčku do varu, zmiernime plameň a necháme pomaly bublať približne 20 minút bez pokrievky, aby sa odparila prebytočná šťava. Po dosiahnutí požadovanej hustoty dochutíme podľa potreby, vyberieme bobkové listy a môžeme omáčku použiť na pizzu, prípadne ju dáme do fliaš a zasterilizujeme, aby sme si z nej odložili aj na neskôr.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 837
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 631
  3. Aká je chémia vôní 11 059
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 844
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 741
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 316
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 749
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 513
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 076
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 069
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

K spadnutému mostu pri Kysaku už pilčíci razia cestu

S búraním by sa malo začať čoskoro, v januári Hornád provizórne premostia.

K spadnutému mostu razia cestu pilčíci.
Soška je významná svojím realistickým zobrazením a zlatými očami.

V prešovskej väznici skončil po Zsuzsovej aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop