Korzár logo Korzár
Nedeľa, 25. august, 2019 | Meniny má Ľudovít
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom letné menu: Moussaka, mirabelkový koláč, chrumkavý šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Chrumkavý zeleninový šalát

Potrebujeme: 1 hlavička rímskeho šalátu, 1 š sekaných mandlí, 8 pásikov slaniny, 2 listy kučeravého kelu, 500 g cherry paradajok, 1 š strúhanej mozzarelly, 1/2 š strúhaného parmezánu, 1 š krutónov

Dressing: 1/4 š citrónovej šťavy, 2 až 3 veľké strúčiky cesnaku, 3/4 š oliového oleja, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Z kelových listov odstránime stonky a spolu s rímskym šalátom nakrájame na tenké pásiky. Paradajky prekrojíme na polovice a všetko spolu dáme do väčšej misy. Slaninku si opečieme na rozohriatej panvici dochrumkava. Hneď potom ich premiestime na papierovú utierku a necháme do nej vstrebať prebytočný olej. Keď trocha ochladnú, nakrájame ich na menšie kúsky. V čistej rozohriatej panvici nasucho opekáme mandle, kým nebudú jemne sfarbené dohneda, a spolu so slaninkou pridáme do misky k zelenine. Prisypeme tam aj oba syry a krutóny.

V malej miske vymiešame spolu citrónovú šťavu a najemno nakrájaný cesnak. Pomaly a za stáleho miešania k zmesi prilievame olivový olej. Posypeme soľou a korením podľa chuti. Hotovým dressingom prelejeme šalát a podávame.

Moussaka

Potrebujeme: 3 stredne veľké baklažány, 750 g mletého jahňacieho mäsa, 2 veľké zemiaky, 150 ml olivového oleja, 100 ml slnečnicového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 veľkú cibuľu, cca 400 g konzervu lúpaných paradajok, 50 g hladkej múky, 75 g masla, 750 ml mlieka, 3 žĺtky, 70 g parmezánu, celú škoricu, 2 bobkové listy, muškátový oriešok, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Baklažán pokrájame na kolieska hrubé približne centimeter, poukladáme ich na plech, nasolíme a počkáme, kým pustia šťavu. Potom ich potrieme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry približne na 15 minút.

Zvyšný olivový olej zohrejeme na panvici a opečieme na ňom mleté mäso. Keď sa zatiahne, pridáme k nemu nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, paradajky, bobkový list, škoricu, soľ a korenie. Na malom ohni podusíme približne 20 minút, potom odstavíme, vyberieme škoricu aj bobkové listy a necháme prikryté odpočívať.

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na tenké kolieska, osušíme a upečieme na horúcom slnečnicovom oleji, kým nechytia zlatistý nádych. Hotové zemiaky vyberieme a necháme na sitku odkvapkať. Z masla, múky a mlieka pripravíme bešamel, osolíme ho, okoreníme a nastrúhame muškátový oriešok. Keď bešamel trochu vychladne, primiešame žĺtky a polovicu syra. Rúru poriadne predhrejeme.

Na dno zapekacej misy naukladáme kolieska zemiakov, na ne polovicu baklažánov, mäsovú zmes, opäť baklažány a nakoniec hustý bešamel. Pečieme približne 30 minút pri 180 stupňoch. Približne v polovici pečenia posypeme povrch zvyšným syrom.

Mirabelkový koláč

Potrebujeme: 400 g mirabeliek, 130 g hladkej múky, 160 g polohrubej múky, 130 g kryštálového cukru, 125 g masla, 200 ml acidofilného mlieka, 2 vajíčka, balíček vanilínového cukru, balíček prášku do pečiva, citrónovú kôru

Postup: Mirabelky umyte a vykôstkujte. Okrúhlu tortovú formu alebo štvorcový vysoký plech vysteľte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 stupňov. V miske zmiešajte obidva druhy preosiatej múky spolu s práškom do pečiva. Pridajte citrónovú kôru, cukor, vanilínový cukor, mlieko, vajíčka, rozpustené maslo a vymiešajte na redšie cesto. Podľa potreby dolejte acidofilné alebo obyčajné mlieko. Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte stierkou a naukladajte naň mirabelky šupkou nahor. Vložte do vyhriatej rúry a pečte dozlatista približne 25 minút. Hotový koláč nechajte vychladnúť a servírujte poprášený práškovým cukrom alebo dozdobený šľahačkou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta
  2. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  3. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  4. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  5. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Prvá časť
  6. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  8. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  9. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  10. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  1. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 57 739
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 080
  3. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 9 505
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 032
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 8 937
  6. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 8 833
  7. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 591
  8. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 6 418
  9. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 784
  10. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami 4 602

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košice pripravujú klimatickú mapu za 300-tisíc eur. Zisťujú pocity ľudí

Odborníci očakávajú horúčavy, intenzívne búrky a obdobie sucha.

Výkyvy počasia budú podľa meteorológov v budúcnosti trápiť Košice.

Košický zlatý poklad prevážali vlakom ako bežnú batožinu

Našli ho v roku 1935, má nevyčísliteľnú hodnotu.

Čergovské lesy skrývajú vzácnu pamiatku zo 16. storočia

Historický medzník s nápisom stojí nad obcou Červená Voda.

Starosta obce Červená Voda Pavol Džačovský pri historickom medzníku zo 16. storočia v lese nad obcou.

Urnový háj v Lorinčíku. Aj tam môžu ísť peniaze od mesta Košice

Aj malé mestské časti hľadajú, ako použiť financie z košického magistrátu.

Pri Kostole svätého Vavrinca v Lorinčíku by mohlo vzniknúť nové kolumbárium s 80 až 120 urnovými miestami.

Hlavné správy zo Sme.sk

Sex, drogy a rock and roll do tábora nepatria, vraví šéf skautov

Skauting vedie deti k zodpovednosti, hovorí šéf skautov.

Minister spravodlivosti Gábor Gál.
Nikola Radosová (vpravo), Laura Künzlerová a Gabi Schottroffová (obe Švajčiarsko) v zápase Slovensko - Švajčiarsko ME vo volejbale žien 2019.

Aj dospelý mozog tvorí nové nervové bunky. Načo nám sú?

Mať dlhý chvost a ostré zuby sa vypláca.

Neuróny v mozgu.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop