Korzár logo Korzár
Nedeľa, 5. júl, 2020 | Meniny má Cyril, MetodKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Začína sa sezóna černíc, skúste panna cottu, likér či krém s medom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Vanilková panna cotta s černicami

Potrebujeme: 250 ml 33-percentnej smotany na šľahanie, 2 lyžičky jemne mletej želatíny, 25 g krupicového cukru (plus 2 lyžice na omáčku), polovica vanilkového struku, 150 g černíc, šťavu a kôru z polovice pomaranča, 1 lyžica pomarančového likéru (napríklad Cointreau)

Postup: Do malej mištičky dáme dve polievkové lyžice studenej vody a dve zarovnané čajové lyžičky želatíny. Premiešame necháme aspoň päť minút postáť, aby želatína absorbovala vodu a napučala.

Zatiaľ si pripravíme formičky, ktoré dôkladne vymažeme slnečnicovým olejom a poukladáme och na tácku.

Skryť Vypnúť reklamu

Smotanu zmiešame vo vyššom hrnci s krupicovým cukrom, pridáme k nej vyškriabanú dreň vanilkového struku a za stáleho miešania metličkou smotanu zohrejem nie viac ako na 80 stupňov Celzia. Nemala by vrieť.

Do horúcej smotany dáme želatínu a na úplne nízkom plameni ju miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Horúcu zmes vylejeme do formičiek, necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote a potom ju dáme na 4 až 6 hodín do chladničky stuhnúť.

Šťavu a kôru z polovice pomaranča zmiešame v panvici s dvomi lyžicami krupicového cukru a pomarančovým likérom. Povaríme na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a potom do sirupu pridáme černice. Niektoré popučíme vidličkou a povaríme ešte 3 až 5 minút. Stiahneme z plameňa, väčšie kusy ovocia povyberáme a zvyšok prepasírujeme cez husté sitko. Celé kúsky ovocia vrátime do omáčky a necháme ju mierne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Stuhnutú panna cottu vyklopíme z formičky na tanier poliaty ešte teplou černicovou omáčkou a servírujeme.

Černicový krém s medom

Potrebujeme: 250 g černíc, 3 PL cukru, 500 ml hustého smotanového jogurtu, 3 PL medu, asi 3-4 hrste černíc, rôzne oriešky a čokoládu

Postup: Začneme prípravou černicového krému. Do hrnca dáme ovocie, pridáme cukor a asi 1 dl vody. Za stáleho miešania povaríme, kým černice nezmäknú. Potom ho odstavíme.

Ďalšie černice rozdelíme do pohárov alebo misiek, v ktorých budeme krém servírovať. Polejeme ich černicovým krémom. Jogurt vyšľaháme s medom a naložíme ho k černiciam do pohárov. Jednotlivé vrstvy môžeme zopakovať, kým máme suroviny.

Vrch krému posypeme nasekanými orieškami a strúhanou čokoládou.

Černicový likér

Potrebujeme: 2 l černíc, ½ kg cukru, 1 celú škoricu, 3 guľôčky nového korenia, 1 l nejakého aspoň 40-percentného alkoholu bez výraznej chuti, ideálna je vodka

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Černice preberieme, ale neumývame. Dôkladne ich roztlačíme a necháme v chlade zakryté postáť štyri dni stáť. Potom roztlačené černice prepasírujeme cez sitko.

Odoberieme tri deci šťavy a rozvaríme v nich cukor, škoricu, nové korenie. Keď sa cukor rozpustí, pridáme zvyšnú vytlačenú šťavu z ostružín a na veľmi pomalom plameni varíme asi pol hodiny.

Sirup necháme vychladnúť, vyberieme z neho škoricu aj nové korenie a potom ho zmiešame s litrom alkoholu.

Lievik vystelieme filtračným papierom (napríklad z kávovaru), likér rozdelíme do fliaš s uzáverom a necháme ešte nejaký čas odpočinúť v chlade.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  4. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  9. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  3. Štart sezóny F1 je za dverami
  4. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  5. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  6. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Hrdinovia bez potlesku
  9. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  10. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 22 576
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 16 503
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 16 036
  4. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 594
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 12 360
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 961
  7. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 355
  8. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 951
  9. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 577
  10. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 9 048
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Osamelí rodičia sa musia vysporiadať s dlhodobým výpadkom druhého príjmu v rodine, ktoré výživné nenahradí.
Norberta Bödöra privádzajú v putách na súd.
STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Fico asi vie, prečo sa dištancuje od Bödöra

Azda sa to čoskoro dozvieme aj my.

Peter Tkačenko
Alkohol zlepšuje náladu iba dočasne, po vytriezvení nasleduje úzkosť.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop