Korzár logo Korzár
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Začína sa sezóna černíc, skúste panna cottu, likér či krém s medom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vanilková panna cotta s černicami

Potrebujeme: 250 ml 33-percentnej smotany na šľahanie, 2 lyžičky jemne mletej želatíny, 25 g krupicového cukru (plus 2 lyžice na omáčku), polovica vanilkového struku, 150 g černíc, šťavu a kôru z polovice pomaranča, 1 lyžica pomarančového likéru (napríklad Cointreau)

Postup: Do malej mištičky dáme dve polievkové lyžice studenej vody a dve zarovnané čajové lyžičky želatíny. Premiešame necháme aspoň päť minút postáť, aby želatína absorbovala vodu a napučala.

Zatiaľ si pripravíme formičky, ktoré dôkladne vymažeme slnečnicovým olejom a poukladáme och na tácku.

Skryť Vypnúť reklamu

Smotanu zmiešame vo vyššom hrnci s krupicovým cukrom, pridáme k nej vyškriabanú dreň vanilkového struku a za stáleho miešania metličkou smotanu zohrejem nie viac ako na 80 stupňov Celzia. Nemala by vrieť.

Do horúcej smotany dáme želatínu a na úplne nízkom plameni ju miešame, až kým sa úplne nerozpustí. Horúcu zmes vylejeme do formičiek, necháme trochu vychladnúť pri izbovej teplote a potom ju dáme na 4 až 6 hodín do chladničky stuhnúť.

Šťavu a kôru z polovice pomaranča zmiešame v panvici s dvomi lyžicami krupicového cukru a pomarančovým likérom. Povaríme na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a potom do sirupu pridáme černice. Niektoré popučíme vidličkou a povaríme ešte 3 až 5 minút. Stiahneme z plameňa, väčšie kusy ovocia povyberáme a zvyšok prepasírujeme cez husté sitko. Celé kúsky ovocia vrátime do omáčky a necháme ju mierne vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Stuhnutú panna cottu vyklopíme z formičky na tanier poliaty ešte teplou černicovou omáčkou a servírujeme.

Černicový krém s medom

Potrebujeme: 250 g černíc, 3 PL cukru, 500 ml hustého smotanového jogurtu, 3 PL medu, asi 3-4 hrste černíc, rôzne oriešky a čokoládu

Postup: Začneme prípravou černicového krému. Do hrnca dáme ovocie, pridáme cukor a asi 1 dl vody. Za stáleho miešania povaríme, kým černice nezmäknú. Potom ho odstavíme.

Ďalšie černice rozdelíme do pohárov alebo misiek, v ktorých budeme krém servírovať. Polejeme ich černicovým krémom. Jogurt vyšľaháme s medom a naložíme ho k černiciam do pohárov. Jednotlivé vrstvy môžeme zopakovať, kým máme suroviny.

Vrch krému posypeme nasekanými orieškami a strúhanou čokoládou.

Černicový likér

Potrebujeme: 2 l černíc, ½ kg cukru, 1 celú škoricu, 3 guľôčky nového korenia, 1 l nejakého aspoň 40-percentného alkoholu bez výraznej chuti, ideálna je vodka

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Černice preberieme, ale neumývame. Dôkladne ich roztlačíme a necháme v chlade zakryté postáť štyri dni stáť. Potom roztlačené černice prepasírujeme cez sitko.

Odoberieme tri deci šťavy a rozvaríme v nich cukor, škoricu, nové korenie. Keď sa cukor rozpustí, pridáme zvyšnú vytlačenú šťavu z ostružín a na veľmi pomalom plameni varíme asi pol hodiny.

Sirup necháme vychladnúť, vyberieme z neho škoricu aj nové korenie a potom ho zmiešame s litrom alkoholu.

Lievik vystelieme filtračným papierom (napríklad z kávovaru), likér rozdelíme do fliaš s uzáverom a necháme ešte nejaký čas odpočinúť v chlade.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 306
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 604
  3. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 517
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 463
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 226
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 985
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 750
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 592
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 011
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 696
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 3 h
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 11 h
Francis Fukuyama.

Rozhovor s politológom Fukuyamom.


10. jún
Lenka Vacvalová

Lenka Vacvalová behá ultramaratóny.


10. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop