Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Bačovský guláš, teriyaki špízy, mrazený jahodový cheesecake

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bačovský guláš

Potrebujeme: 2 kg jahňacieho alebo baranieho mäsa, bravčovú masť, 1,5 kg cibule, 2 celé hlávky cesnaku, 1 zeler, 2 veľké mrkvy, 7 zemiakov, 3 paradajky, 2 čerstvé papriky, niekoľko guľôčok celého čierneho korenia, mleté čierne korenie, ligurček, majoránku, petržlenovú vňať, mletú červenú papriku, feferónku, olej

Postup: Mäso nakrájame na kocky deň vopred a pridáme k nemu 1 celú hlávku prelisovaného cesnaku, mletú rascu, mletú papriku sladkú a trochu oleja. Všetko premiešame a dáme v uzatvorenej miske do chladu.

Skryť Vypnúť reklamu

Na začiatku varenia gulášu si v kotlíku rozpustíme masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Potom k nej pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, trochu podusíme a potom prídu do kotlíka nakrájané paradajky a papriky. Kto má rád pikantný guláš, nezabudne pridať v tejto fáze nakrájanú feferónku. Nasleduje nakrájané a napácované mäso, ktoré dobre premiešame s orestovanou zeleninou a všetko podľa potreby osolíme a okoreníme.

Zalejeme horúcou vodou a dusíme. Podľa potreby vodu dolievame.

Zo zemiakov odoberieme 2, ktoré pokrájame celkom na drobno a dáme ich hneď do gulášu, aby sa rozvarili, takto totiž najlepšie guláš zahustíme.

Keď už bude mäso takmer polomäkké, pridáme ostatné zemiaky nakrájané na normálne kocky.

Všetko povaríme, aby sa chute dobre prepojili a na záver do gulášu pretlačíme 5-6 strúčikov cesnaku, posypeme ho majoránkou a podľa potreby dosolíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Teriyaki bravčové špízy

Potrebujeme: bravčové mäso nakrájané na kocky, teriyaki omáčku, soľ. Na šalát: mrkvu, cuketu, sezamové semienka, čerstvú pomarančovú šťavu, olej.

Teriyaki omáčku si môžeme kúpiť hotovú alebo si ju môžeme uvariť z 1/2 šálky sójovej omáčky, 1/2 šálky medu, 1/2 šálky ryžového octu, 1 PL sezamového oleja, jednej jemne nasekanej šalotky, 1 jemne nasekanej čili papričky, 3 strúčikov pretlačeného cesnaku, 1 PL čerstvo nastrúhaného zázvoru, trochu mletého čierneho korenia, 1/2 šálky vody

Postup: Mäso nakrájané na kocky osolíme a napichneme na grilovacie ihly alebo špajdle. Dobre ho ponatierame teriyaki omáčkou a opečieme ich na ohni. Aj počas pečenia špízy natierame omáčkou.

Zatiaľ si nakrájame zeleninu na šalát a ochutíme ju zálievkou z pomarančovej šťavy, oleja a sezamových semienok.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrazený jahodový cheesecake

Potrebujeme: 225 g krémového syra (ricotta alebo mascaspone), 1/4 š kyslej smotany, 3/4 š práškového cukru, 1/3 š plnotučného mlieka, 6 veľkých čerstvých jahôd alebo 3/4 š mrazených, grahamové sušienky, 1 ČL roztopeného masla

Postup: Krémový syr, kyslú smotanu, práškový cukor a mlieko spolu vymiešame dohladka, pridáme jahody a krátko premiešame.

Zmes rovnomerne prelejeme do pripravených nádob na nanuky tak, aby boli plné len do troch štvrtín. Ak nemáte nádoby na nanuky, poslúžia aj malé papierové poháriky a drevené paličky.

Sušienky si rozmrvíme alebo rozmixujeme nadrobno. Ešte počas sekania pridáme roztopené maslo. Vzniknutú posýpku pridáme na vrch k nanukom a jemne postláčame, aby držala pokope. Do prostriedku ešte vsunieme drevené paličky a necháme zamraziť najmenej na 6 hodín.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 311
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 087
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 963
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 671
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 140
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 951
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 860
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 5 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop