Korzár logo Korzár
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom rýchlovky: Karfiolové karí, baklažánové placky, nové zemiaky s nivou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Karfiolové karí

Potrebujeme: karfiol, 4 paradajky, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL korenia garam masala, trochu rímskej rasce, kurkumy, mletého zázvoru, čili, štipku škorice a 1 dl kokosového mlieka, olej, soľ

Postup: Karfiol rozoberieme na malé ružičky, osolíme ho, zmiešame s prelisovaným cesnakom, čili a korením garam masala. Ochutený karfiol vypražíme z každej strany na oleji. Potom ho zalejeme vodou, tak aby bol ponorený. Varíme takmer do mäkka.

Cibuľu nakrájame na malé kocky a opražíme ju na oleji spolu s rímskou rascou, škoricou a zázvorom. Prikryjeme a pár minút dusíme. Potom pridáme kurkumu a šupky zbavené a pokrájané paradajky, prípadne môžeme použiť konzervované. Prikryjeme a dusíme, kým rajčiny nezmäknú. Potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom, pridáme karfiol a časť vývaru z neho, privedieme do varu a zahustíme kokosovým mliekom. Ak treba, ešte zriedime vývarom. Podľa chuti dokoreníme a dosolíme. Podávame s ryžou.

Skryť Vypnúť reklamu

Baklažánové placky

Potrebujeme: 1 baklažán, 1 cuketu, 2 mrkvy, trochu olivového oleja, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 vajíčka, majoránka, 5 PL mletých ľanových semiačok, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný syr

Postup: Baklažán, mrkvu a cuketu očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle. Na panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme zeleninu, osolíme ju, okoreníme, pridáme majoránku či iné obľúbené koreniny a bylinky a trochu ju podusíme.

Zeleninovú zmes necháme trochu vychladnúť, pridáme vajcia a mleté ľanové semiačka, ktoré nahrádzajú múku.

Pomocou lyžice tvarujeme na plechu s papierom placky, trochu ich potrieme olivovým olejom a na ne môžeme dať strúhaný syr. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút.

Nové nivové zemiaky

Potrebujeme: nové zemiaky, maslo, soľ, syr niva, 1 smotanu na šľahanie, korenie, prípadne bylinky podľa chuti

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Zemiaky aj so šupkou poriadne umyjeme a poukladáme do zapekacej misku alebo pekáča vymasteného maslom. Osolíme ich, okoreníme a posypeme bylinkami.

Na zemiaky namrvíme nivu a všetko zalejeme smotanou.

Pečieme asi 50 minút pri teplote 200 °C dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 780
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 936
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 660
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 717
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 459
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 863
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 478
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 320
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop