Korzár logo Korzár
Streda, 29. január, 2020 | Meniny má Gašpar

Varíme s Korzárom jedlá s vôňou Španielska: andalúzske karbonátky, kurča s olivami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Andalúzske karbonátky

Potrebujeme: 150 g mletého hovädzieho mäsa, 150 g kuracích pŕs s kosťou, 200 g šunky serrano, šťavu z citróna, štipku šafranu, 4 vajcia, petržlenovú vňať, 200 g strúhanky, niekoľko guľôčok celého čierneho korenia, strúčik cesnaku, 1 žĺtok, soľ, vodu

Postup: Kuracie prsia odrežeme od kosti a pomelieme s polovicou šunky serrano. Kosti dáme variť do hrnca s vodou so zvyškom šunky a celým čiernym korením.

Zmiešame všetko mleté mäso a pridáme k nemu pretlačený cesnak, soľ, korenie, štipku šafranu, rozšľahané vajíčka, citrónovú šťavu a časť strúhanky. Mala by vzniknúť hmota, z ktorej budeme môcť tvarovať karbonátky.

Upečieme ich na panvici na horúcom oleji a potom ich postupne dáme do polievky z kuracích kostí a šunky serrano, ktorá sa nám už varí.

Asi po polhodine varenia vyberieme kosti a do polievky vlejeme jeden rozšľahaný žĺtok. Uvarenú šunku serrano nakrájame na kocky a podávame.

Kurča s olivami a paradajkami

Potrebujeme: 1 celé kurča, morská soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 6 strúčikov cesnaku, čerstvý tymian, 2 paradajky, 300 ml suchého bieleho vína, kurací vývar, 250 g cherry paradajok, 100 g čiernych olív bez kôstok, čerstvá bazalka

Postup: Umyté a osušené kurča rozporciujeme na menšie časti. Odrezky a chrbát použijeme na prípravu kuracieho vývaru, zvyšok kuraťa okoreníme, osolíme a orestujeme na troche olivového oleja. Mäso vyberieme a do výpeku pridáme nakrájaný cesnak a trochu tymianu. Potom pridáme olúpané paradajky nakrájané na väčšie kúsky. Ochutíme čiernym korením, soľou a podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme orestované kúsky kurčaťa a podlejeme vývarom. Na záver pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice.

Dusíme pod pokrievkou asi 30 – 40 minút. Tesne pred podávaním pridáme celé čierne olivy, nahrubo nasekanú bazalku a pár kvapiek oleja.

Studená zeleninová polievka

Potrebujeme: plátky sušenej šunky, 5 paradajok, 1/2 šalátovej uhorky, 2 červené papriky, 30 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, štipľavá paprička podľa chuti, soľ, čierne korenie, olivový olej, konzervu krájaných lúpaných paradajok, čerstvú bazalku, šťavu z 1/2 citróna, 130 g čiernych olív

Postup: Paradajky sparíme a olúpeme, uhorku ošúpeme. Všetku zeleninu nakrájame na menšie kúsky, 1 strúčik cesnaku a štipľavú papričku nakrájame nadrobno, dáme ich do misy, osolíme, okoreníme a premiešame. Pridáme 50 ml olivového oleja, paradajky z konzervy, 4 nasekané lístky bazalky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko rozmixujeme. Podľa potreby dochutíme a necháme vychladiť.

Podávame s opečenou sušenou šunkou, bagetou potretou cesnakom a hoblinkami parmezánu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  2. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  3. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  4. Dell offers multifaceted careers
  5. It’s not about what a company does, but how it behaves
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  8. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Hot dog, ktorý jazdí s dobou
  2. Nadácia COOP Jednota podporila v roku 2019 aj zdravotníctvo
  3. Kaufland daroval Centru voľného času v Skalici 4 016 €
  4. Platiť kartou môžete odteraz štýlovo
  5. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako
  6. Prečo stále veríme v talizmany?
  7. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. It’s not about what a company does, but how it behaves
  10. Dell offers multifaceted careers
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 13 213
  2. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 13 074
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 9 991
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 9 393
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 8 720
  6. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 8 236
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 7 236
  8. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 743
  9. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 6 612
  10. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 6 369

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Firma z kauzy meganájomného môže prísť o obe budovy

Škola žiada cez súd vrátenie zaplatených 4,5 milióna eur.

Nehnuteľnosti, za ktoré škola platila roky astronomické nájomné, sa nachádzajú v Sečovciach.

Čínsky vírus je zradnejší ako SARS, rúška ochranu neposkytnú

Koronavírus vyvolal paniku, ľudia ich vykúpili. Odborník hovorí, že je to zbytočné.

Prof. Pavol Jarčuška.

Bardejovský poslanec nie je jediným obvineným. Ako sa vyvíjajú ostatné prípady

V jednom skončili vyšetrovanie, v ďalších finišujú.

O obnove gymnázia a vybudovaní novej školy rozhodli poslanci PSK na októbrovom zasadnutí.
Výbuch plynu zničil aj pivničné priestory na Mukačevskej 9.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočner písal aj Dankovi, ten odpovedal zdržanlivo

Danko v komunikácii vystupuje rezervovane.

Predseda SNS Andrej Danko.
Komentár Zuzany Kepplovej

A môže sa to stať aj vám

Danko s Ficom zase strašili.

Zuzana Kepplová
Učiteľka Petra s obhajcom Farkašovským.
Mária Šofranko

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop