Korzár logo Korzár
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom jedlá s vôňou Španielska: andalúzske karbonátky, kurča s olivami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Andalúzske karbonátky

Potrebujeme: 150 g mletého hovädzieho mäsa, 150 g kuracích pŕs s kosťou, 200 g šunky serrano, šťavu z citróna, štipku šafranu, 4 vajcia, petržlenovú vňať, 200 g strúhanky, niekoľko guľôčok celého čierneho korenia, strúčik cesnaku, 1 žĺtok, soľ, vodu

Postup: Kuracie prsia odrežeme od kosti a pomelieme s polovicou šunky serrano. Kosti dáme variť do hrnca s vodou so zvyškom šunky a celým čiernym korením.

Zmiešame všetko mleté mäso a pridáme k nemu pretlačený cesnak, soľ, korenie, štipku šafranu, rozšľahané vajíčka, citrónovú šťavu a časť strúhanky. Mala by vzniknúť hmota, z ktorej budeme môcť tvarovať karbonátky.

Skryť Vypnúť reklamu

Upečieme ich na panvici na horúcom oleji a potom ich postupne dáme do polievky z kuracích kostí a šunky serrano, ktorá sa nám už varí.

Asi po polhodine varenia vyberieme kosti a do polievky vlejeme jeden rozšľahaný žĺtok. Uvarenú šunku serrano nakrájame na kocky a podávame.

Kurča s olivami a paradajkami

Potrebujeme: 1 celé kurča, morská soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, 6 strúčikov cesnaku, čerstvý tymian, 2 paradajky, 300 ml suchého bieleho vína, kurací vývar, 250 g cherry paradajok, 100 g čiernych olív bez kôstok, čerstvá bazalka

Postup: Umyté a osušené kurča rozporciujeme na menšie časti. Odrezky a chrbát použijeme na prípravu kuracieho vývaru, zvyšok kuraťa okoreníme, osolíme a orestujeme na troche olivového oleja. Mäso vyberieme a do výpeku pridáme nakrájaný cesnak a trochu tymianu. Potom pridáme olúpané paradajky nakrájané na väčšie kúsky. Ochutíme čiernym korením, soľou a podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme orestované kúsky kurčaťa a podlejeme vývarom. Na záver pridáme cherry paradajky nakrájané na polovice.

Skryť Vypnúť reklamu

Dusíme pod pokrievkou asi 30 – 40 minút. Tesne pred podávaním pridáme celé čierne olivy, nahrubo nasekanú bazalku a pár kvapiek oleja.

Studená zeleninová polievka

Potrebujeme: plátky sušenej šunky, 5 paradajok, 1/2 šalátovej uhorky, 2 červené papriky, 30 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, štipľavá paprička podľa chuti, soľ, čierne korenie, olivový olej, konzervu krájaných lúpaných paradajok, čerstvú bazalku, šťavu z 1/2 citróna, 130 g čiernych olív

Postup: Paradajky sparíme a olúpeme, uhorku ošúpeme. Všetku zeleninu nakrájame na menšie kúsky, 1 strúčik cesnaku a štipľavú papričku nakrájame nadrobno, dáme ich do misy, osolíme, okoreníme a premiešame. Pridáme 50 ml olivového oleja, paradajky z konzervy, 4 nasekané lístky bazalky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Všetko rozmixujeme. Podľa potreby dochutíme a necháme vychladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávame s opečenou sušenou šunkou, bagetou potretou cesnakom a hoblinkami parmezánu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 994
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 245
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 721
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 968
  5. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 11 841
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 158
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 159
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 598
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 363
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.

Vlak po zrážke tlačil auto pred sebou 450 metrov

Seniorka stihla z vozidla v poslednej chvíli vystúpiť.

Zrážka vlaku s autom.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Politik vystrašený číslami

Premiér hovorí, že čakal zlé čísla, ale to, čo sa včera dozvedel, bolo ešte oveľa horšie. Veríme mu.

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Koronavírus: Slovensko má ďalších 19 úmrtí, Oravu a Bardejov plošné testujú (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop