Korzár logo Korzár
Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom višňové maškrty: Višne v čokoláde, griotka, koláč s tvarohom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Domáca višňová griotka

Potrebujeme: 600 ml brandy, 140 g cukru, 600 g nevykôstkovaných višní (z tohto množstva vyjde asi 0,7 – 0,8 dl griotky

Postup: Višne umyjeme a spolu s cukrom ich postupne navrstvíme do väčšej nádoby. Začneme vrstvou cukru, potom dáme vrstvu višní a postupne ich takto striedame.

Potom do nádoby nalejeme brandy a odložíme na 4-6 týždňov, najlepšie na okenný parapet. Čas od času obsah premiešame.

Po uplynutí tejto doby likér precedíme cez gázu alebo jemné sitko, nalejeme ho do fľaše a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Z vylúhovaných višní pripravíme napríklad známe višne v čokoláde.

Višne v čokoláde

Potrebujeme: 200 g tmavej čokolády na varenie, 60 g stuženého tuku, 30 g kakaa, višne, rum. Použiť môžeme nasiaknuté višne z prípravy griotky aj s trochou vylúhovaného likéru, no ak griotku nerobíme, tak si pred prípravou praliniek namočíme višne na nejaký čas do rumu

Postup: Na prípravu višňových praliniek použijeme silikónové či klasické formičky na čokoládu alebo plastové obaly bonboniér.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so stuženým tukom a kakaom a potom ňou „vypláchneme“ formičky tak, aby sa nám čokoláda dobre nalepila na bokoch.

Zvyšnú čokoládu vrátime do hrnca a formičky dáme do chladničky. Potom do nich naložíme višne, pridáme trochu griotky alebo rumu, v ktorom sa lúhovali, vrch zalejeme čokoládou a napokon dáme všetko opäť stuhnúť do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Višňovo-tvarohový koláč

Potrebujeme: 6 vajec, 180 g kryštálového cukru, 6 lyžíc rastlinného oleja, 140 g hladkej múky, 40 g kakaa, višňový džem.

Na tvarohovú plnku: 500 g jemného tvarohu, 250 ml smotany na šľahanie, 2 vanilínové cukry.

Na višňový krém: asi 500 – 700 g odkôstkovaných višní, 4 dl vody, trochu cukru, 1 vanilkový pudingový prášok

Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom k nim po častiach mixérom primiešame cukor a šľaháme. Znížime otáčky a do tohto základu po jednom zašľaháme žĺtky a potom postupne po lyžiciach aj olej.

Na záver zľahka metličkou vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom. Cesto vylejeme na vystlaný plech, niekoľkokrát ním buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali a upečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa cesto bude piecť a chladnúť pripravíme si tvarohovú plnku – stačí suroviny zmiešať mixérom.

A napokon si nachystáme aj višňový puding. Višne s 4 dl vody, cukrom a pudingom zmiešame a uvaríme primerane hustý krém.

Cesto natrieme džemom, na to navrstvíme tvarohovú plnku na záver koláč polejeme višňovým krémom. Ak ho urobíme hustejší, tak môžeme zvoliť variantu cesto – višňový krém a na záver tvarohová plnka.

Pred podávaním koláč dobre vychladíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  6. Crème de la crème po slovensky
  7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 659
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 720
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 9 262
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 571
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 211
  6. Po Slovensku na motorke 6 260
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 286
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 5 045
  9. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 5 027
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 3 988
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Minister životného prostredia (MŽP) SR Ján Budaj (druhý vľavo) a premiér SR Eduard Heger (tretí vľavo) počas tlačového brífingu pri vodnej nádrži Ružín I.

Pri Ružíne podpísali memorandum.


SITA 1 h
Martin Dúbravka dostáva gól z penalty v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Jediný gól zápasu padol z penalty.


Sportnet a 1 ďalší 7 h
Pri štvrtkovom požiari sa našťastie nikto nezranil, materiálne škody by mali podľa prvotných odhadov dosiahnuť okolo 500-tisíc eur.

Minister Lengvarský prisľúbil pomoc.


a 1 ďalší 6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Znížiť regionálne rozdiely v očkovaní môže aj otvorenie čakárne pre deti nad 12 rokov. Čaká ich v nej už vyše desaťtisíc.

Regionálne rozdiely v očkovaní spôsobuje najmä dostupnosť vakcín.


16. jún
Ilustračné foto.

Naučili ste sa počas pandémie novú zručnosť?


14. jún
Marek Hamšík v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Slováci prehrali so Švédmi gólom z penalty.


Pavol Spál 6 h
Poslanec Robert Fico počas odvolávania Mikulca.

Matovič opäť raz premrhal príležitosť mlčať.


14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop