Korzár logo Korzár
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom višňové maškrty: Višne v čokoláde, griotka, koláč s tvarohom

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Domáca višňová griotka

Potrebujeme: 600 ml brandy, 140 g cukru, 600 g nevykôstkovaných višní (z tohto množstva vyjde asi 0,7 – 0,8 dl griotky

Postup: Višne umyjeme a spolu s cukrom ich postupne navrstvíme do väčšej nádoby. Začneme vrstvou cukru, potom dáme vrstvu višní a postupne ich takto striedame.

Potom do nádoby nalejeme brandy a odložíme na 4-6 týždňov, najlepšie na okenný parapet. Čas od času obsah premiešame.

Po uplynutí tejto doby likér precedíme cez gázu alebo jemné sitko, nalejeme ho do fľaše a skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

Skryť Vypnúť reklamu

Z vylúhovaných višní pripravíme napríklad známe višne v čokoláde.

Višne v čokoláde

Potrebujeme: 200 g tmavej čokolády na varenie, 60 g stuženého tuku, 30 g kakaa, višne, rum. Použiť môžeme nasiaknuté višne z prípravy griotky aj s trochou vylúhovaného likéru, no ak griotku nerobíme, tak si pred prípravou praliniek namočíme višne na nejaký čas do rumu

Postup: Na prípravu višňových praliniek použijeme silikónové či klasické formičky na čokoládu alebo plastové obaly bonboniér.

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so stuženým tukom a kakaom a potom ňou „vypláchneme“ formičky tak, aby sa nám čokoláda dobre nalepila na bokoch.

Zvyšnú čokoládu vrátime do hrnca a formičky dáme do chladničky. Potom do nich naložíme višne, pridáme trochu griotky alebo rumu, v ktorom sa lúhovali, vrch zalejeme čokoládou a napokon dáme všetko opäť stuhnúť do chladničky.

Skryť Vypnúť reklamu

Višňovo-tvarohový koláč

Potrebujeme: 6 vajec, 180 g kryštálového cukru, 6 lyžíc rastlinného oleja, 140 g hladkej múky, 40 g kakaa, višňový džem.

Na tvarohovú plnku: 500 g jemného tvarohu, 250 ml smotany na šľahanie, 2 vanilínové cukry.

Na višňový krém: asi 500 – 700 g odkôstkovaných višní, 4 dl vody, trochu cukru, 1 vanilkový pudingový prášok

Postup: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a potom k nim po častiach mixérom primiešame cukor a šľaháme. Znížime otáčky a do tohto základu po jednom zašľaháme žĺtky a potom postupne po lyžiciach aj olej.

Na záver zľahka metličkou vmiešame preosiatu múku zmiešanú s kakaom. Cesto vylejeme na vystlaný plech, niekoľkokrát ním buchneme o pracovnú dosku, aby bublinky v ceste popraskali a upečieme v predhriatej rúre pri 180 stupňov.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa cesto bude piecť a chladnúť pripravíme si tvarohovú plnku – stačí suroviny zmiešať mixérom.

A napokon si nachystáme aj višňový puding. Višne s 4 dl vody, cukrom a pudingom zmiešame a uvaríme primerane hustý krém.

Cesto natrieme džemom, na to navrstvíme tvarohovú plnku na záver koláč polejeme višňovým krémom. Ak ho urobíme hustejší, tak môžeme zvoliť variantu cesto – višňový krém a na záver tvarohová plnka.

Pred podávaním koláč dobre vychladíme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 838
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 15 718
  3. Aká je chémia vôní 11 114
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 844
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 745
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 315
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 754
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 501
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 076
  10. Bývanie v meste predlžuje život 7 131
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

V prešovskej väznici skončil po Zsuzsovej aj Gašpar

Súd reaguje, že on taký pokyn nevydal.

Tibor Gašpar.
Takto vyzeral Jakub po bitke na policajnej stanici.
Ingrid s piatačkou Izkou.

Dekádu skiareál Lysá chátral, precitnúť má v čase pandémie

Stredisko na Čergove sa vždy spoliehalo na sneženie, teraz mu pomôže technika.

Lyžiarsky areál na Lysej idú oživiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO).
Minister dopravy Andrej Doležal.

Koronavírus na Slovensku: Vláda mimoriadne rokuje o otváraní škôl, PCR testy odhalili dvetisíc nakazených (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 111-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 957 obetí.

Ilustračné foto
Alena Zsuzsová.
Cynická obluda

Premenlivá hnusoba

Igor Matovič tvrdí, že do roztrhania tela bojuje s hnusobou a všetko podriaďuje snahe poraziť ju.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop