Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom: Spoznajte mangold. Je z neho chutná polievka, šalát aj sekaná

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pre niekoho tento názov môže znieť záhadne, no vedzte, že rozhodne nejde o prevratnú gastronomickú novinku.

Mangold je listová zelenina podobná špenátu, je to však príbuzná repy a cvikly. Poznali ju už starí Rimania aj Gréci a neskôr sa začala pestovať v Egypte a v Číne. Aj v slovenských kuchyniach mala kedysi svoje miesto, avšak časom sme na ňu akosi zabudli.

Teraz sa však vracia na naše taniere a je to skvelé, pretože obsahuje provitamín A, vitamíny C, B1, B2, B3 B5, B9, bielkoviny, vlákninu, vápnik, draslík a sodík, horčík, fosfor, železo, rutín a mnohé ďalšie prospešné látky. A na rozdiel od špenátu sa mangoldu nemusia obávať ani ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.

Článok pokračuje pod video reklamou

No a keďže sa sezóna mangoldu práve začína, nech sa páči, malá ochutnávka, ako ho možno využiť.

Mangoldová polievka

Potrebujeme: väčší zväzok mangoldových listov, zeleninový vývar, maslo, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, šľahačkovú smotanu, hrsť kôpru, strúhaný syr

Postup: Šalát opláchneme, osušíme a trochu pokrájame. V hrnci roztopíme maslo a mangold na ňom orestujeme. Zalejeme ho vývarom a povaríme, kým tuhšie stonky nezmäknú. Potom pridáme smotanu, kôpor a citrónovú šťavu podľa chuti.

Osolíme, okoreníme, necháme prevrieť a podávame so strúhaným syrom.

Šalát s mangoldom a cottage syrom

Potrebujeme: Veľké listy mangoldu aj so stopkou, 2 jarné cibuľky, niekoľko reďkoviek a zopár cherry paradajok, stopkový zeler (patrí k voliteľným surovinám), neochutený cottage syr, trochu kyslej pochúťkovej smotany, 1-2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie

Postup: Listy a všetku zeleninu umyjeme, osušíme a nakrájame podľa vlastných predstáv a dáme ich do misky. Cottage syr zmiešame asi s 2-3 lyžicami smotany (záleží aj od toho, koľko šalátu pripravujeme). Pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie a zalejeme pripravený šalát.

Sekaná s mangoldom a syrom

Potrebujeme: 600 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 1:1, veľmi dobre však chutí aj sekaná z morčacieho mäsa, 400 g mangoldu, 100 g eidamu, 1-2 vajíčka, majoránku, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku, soľ, korenie, olej

Postup: Ak má mangold stonky príliš hrubé a tvrdé, zbavíme sa ich a potom ho sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť, vyžmýkame prebytočnú tekutinu a nasekáme. Zmiešame ho s mletým mäsom a potom do zmesi pridáme strúhaný syr, vajíčka, majoránku, soľ a korenie.

Na panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a keď trochu ochladne, pridáme ho k mäsu. Ak je to potrebné, mäso „zahustíme“ trochou strúhanky.

Vytvarujeme bochníky sekanej podľa ľubovôle a dáme ju na vymazaný a strúhankou vysypaný pekáč, alebo môžeme použiť rôzne formy a upečieme do zlatista.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop