Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Spoznajte mangold. Je z neho chutná polievka, šalát aj sekaná

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Pre niekoho tento názov môže znieť záhadne, no vedzte, že rozhodne nejde o prevratnú gastronomickú novinku.

Mangold je listová zelenina podobná špenátu, je to však príbuzná repy a cvikly. Poznali ju už starí Rimania aj Gréci a neskôr sa začala pestovať v Egypte a v Číne. Aj v slovenských kuchyniach mala kedysi svoje miesto, avšak časom sme na ňu akosi zabudli.

Teraz sa však vracia na naše taniere a je to skvelé, pretože obsahuje provitamín A, vitamíny C, B1, B2, B3 B5, B9, bielkoviny, vlákninu, vápnik, draslík a sodík, horčík, fosfor, železo, rutín a mnohé ďalšie prospešné látky. A na rozdiel od špenátu sa mangoldu nemusia obávať ani ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No a keďže sa sezóna mangoldu práve začína, nech sa páči, malá ochutnávka, ako ho možno využiť.

Mangoldová polievka

Potrebujeme: väčší zväzok mangoldových listov, zeleninový vývar, maslo, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, šľahačkovú smotanu, hrsť kôpru, strúhaný syr

Postup: Šalát opláchneme, osušíme a trochu pokrájame. V hrnci roztopíme maslo a mangold na ňom orestujeme. Zalejeme ho vývarom a povaríme, kým tuhšie stonky nezmäknú. Potom pridáme smotanu, kôpor a citrónovú šťavu podľa chuti.

Osolíme, okoreníme, necháme prevrieť a podávame so strúhaným syrom.

Šalát s mangoldom a cottage syrom

Potrebujeme: Veľké listy mangoldu aj so stopkou, 2 jarné cibuľky, niekoľko reďkoviek a zopár cherry paradajok, stopkový zeler (patrí k voliteľným surovinám), neochutený cottage syr, trochu kyslej pochúťkovej smotany, 1-2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Listy a všetku zeleninu umyjeme, osušíme a nakrájame podľa vlastných predstáv a dáme ich do misky. Cottage syr zmiešame asi s 2-3 lyžicami smotany (záleží aj od toho, koľko šalátu pripravujeme). Pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie a zalejeme pripravený šalát.

Sekaná s mangoldom a syrom

Potrebujeme: 600 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 1:1, veľmi dobre však chutí aj sekaná z morčacieho mäsa, 400 g mangoldu, 100 g eidamu, 1-2 vajíčka, majoránku, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku, soľ, korenie, olej

Postup: Ak má mangold stonky príliš hrubé a tvrdé, zbavíme sa ich a potom ho sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť, vyžmýkame prebytočnú tekutinu a nasekáme. Zmiešame ho s mletým mäsom a potom do zmesi pridáme strúhaný syr, vajíčka, majoránku, soľ a korenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Na panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a keď trochu ochladne, pridáme ho k mäsu. Ak je to potrebné, mäso „zahustíme“ trochou strúhanky.

Vytvarujeme bochníky sekanej podľa ľubovôle a dáme ju na vymazaný a strúhankou vysypaný pekáč, alebo môžeme použiť rôzne formy a upečieme do zlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 267
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 164
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 945
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 135
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 904
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 697
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 189
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 973
  9. Po Slovensku na motorke 5 441
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


4 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop