Pre niekoho tento názov môže znieť záhadne, no vedzte, že rozhodne nejde o prevratnú gastronomickú novinku.
Mangold je listová zelenina podobná špenátu, je to však príbuzná repy a cvikly. Poznali ju už starí Rimania aj Gréci a neskôr sa začala pestovať v Egypte a v Číne. Aj v slovenských kuchyniach mala kedysi svoje miesto, avšak časom sme na ňu akosi zabudli.
Teraz sa však vracia na naše taniere a je to skvelé, pretože obsahuje provitamín A, vitamíny C, B1, B2, B3 B5, B9, bielkoviny, vlákninu, vápnik, draslík a sodík, horčík, fosfor, železo, rutín a mnohé ďalšie prospešné látky. A na rozdiel od špenátu sa mangoldu nemusia obávať ani ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.
No a keďže sa sezóna mangoldu práve začína, nech sa páči, malá ochutnávka, ako ho možno využiť.
Mangoldová polievka
Potrebujeme: väčší zväzok mangoldových listov, zeleninový vývar, maslo, soľ, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, šľahačkovú smotanu, hrsť kôpru, strúhaný syr
Postup: Šalát opláchneme, osušíme a trochu pokrájame. V hrnci roztopíme maslo a mangold na ňom orestujeme. Zalejeme ho vývarom a povaríme, kým tuhšie stonky nezmäknú. Potom pridáme smotanu, kôpor a citrónovú šťavu podľa chuti.
Osolíme, okoreníme, necháme prevrieť a podávame so strúhaným syrom.
Šalát s mangoldom a cottage syrom
Potrebujeme: Veľké listy mangoldu aj so stopkou, 2 jarné cibuľky, niekoľko reďkoviek a zopár cherry paradajok, stopkový zeler (patrí k voliteľným surovinám), neochutený cottage syr, trochu kyslej pochúťkovej smotany, 1-2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie
Postup: Listy a všetku zeleninu umyjeme, osušíme a nakrájame podľa vlastných predstáv a dáme ich do misky. Cottage syr zmiešame asi s 2-3 lyžicami smotany (záleží aj od toho, koľko šalátu pripravujeme). Pridáme pretlačený cesnak, soľ, korenie a zalejeme pripravený šalát.
Sekaná s mangoldom a syrom
Potrebujeme: 600 g mletého bravčového a hovädzieho mäsa v pomere 1:1, veľmi dobre však chutí aj sekaná z morčacieho mäsa, 400 g mangoldu, 100 g eidamu, 1-2 vajíčka, majoránku, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, strúhanku, soľ, korenie, olej
Postup: Ak má mangold stonky príliš hrubé a tvrdé, zbavíme sa ich a potom ho sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť, vyžmýkame prebytočnú tekutinu a nasekáme. Zmiešame ho s mletým mäsom a potom do zmesi pridáme strúhaný syr, vajíčka, majoránku, soľ a korenie.
Na panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak a keď trochu ochladne, pridáme ho k mäsu. Ak je to potrebné, mäso „zahustíme“ trochou strúhanky.
Vytvarujeme bochníky sekanej podľa ľubovôle a dáme ju na vymazaný a strúhankou vysypaný pekáč, alebo môžeme použiť rôzne formy a upečieme do zlatista.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.