Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zapekaný karfiol po taliansky, čerešňový clafoutis, plnené avokádo

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čerešňový clafoutis

Koláč s týmto záhadným názvom pochádza z Francúzska a hoci by sa mohlo zdať, že ide o bublaninu, rozhodne to tak nie je.

Potrebujeme na cesto: 60 g hladkej múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 2 vajcia, 60 g krupicového cukru, 300 ml mlieka, 1 PL višňového likéru, štipku soli. Okrem toho 300 g čerešní, maslo na vymazanie formy, kryštálový cukor na jej vysypanie a práškový cukor podľa chuti

Postup: Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, najlepšie elektrickým šľahačom. Necháme ho postáť asi 20 minút za zatiaľ si pripravíme formu s priemerom 25 cm.

Skryť Vypnúť reklamu

Vymažeme ju maslom, vysypeme cukrom a celé dno pokryjeme odkôstkovanými čerešňami, ktoré predtým ešte umyjeme a osušíme.

Dáme ich na pár minút do vyhriatej rúry aby zmäkli, potom formu vyberieme a nalejeme do nej cesto.

Koláč vrátime do rúry a necháme piecť kým koláč nenaberie objem a nebude mať zlatistú farbu.

Pred servírovaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.

Plnené avokádo

Potrebujeme: 2 zrelé avokáda, 4 malé tvrdšie paradajky, 2 PL olivového oleja, zopár kvapiek vínneho octu, lyžicu nasekanej mäty, lyžičku dijonskej horčice, trochu cukru, korenie a soľ

Postup: Paradajky najskôr prekrojíme v časti, kde je stopka a zalejeme vriacou vodou a potom studenou, aby sme sa ľahko zbavili šupky. Potom ich pokrájame nadrobno. Z octu, horčice, oleja, soli, korenia a cukru urobíme zálievku, ktorou polejeme prekrojené avokáda, aby nezhnedli.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakrájané paradajky zmiešame nasekanou mätou, polejeme ich zálievkou a naložíme ich do pripravených polovičiek avokáda.

Karfiol po taliansky

Potrebujeme: 1 stredne veľký karfiol, 200 - 250g ryže, 1 malá cibuľa, 1 PL olivový olej, maslo, nastrúhaný parmezán, 250 ml smotana 33%, štipka muškátového orieška, mleté biele korenie, soľ, strúhanka, kto chce, môže si pridať slaninu alebo šunku

Postup: V jednom hrnci uvaríme na ružičky rozobratý karfiol, v druhom ryžu, nič však nesmie byť uvarené celkom, ale len do polomäkka.

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej predvarenú ryžu, krátko ju orestujeme a odstavíme.

Smotanu zohrejeme, kým takmer nezačne vrieť, pridáme k nej nastrúhaný muškátový oriešok a korenie.

Dno zapekacej misky vymažeme olivovým olejom, vysypeme strúhankou, dáme vrstvu ryže a na to ružičky karfiolu. Potom nasleduje opäť vrstva ryže a karfiol.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko zalejem ochuteným karfiolom, posypeme parmezánom a zapečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 616
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 383
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 233
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 668
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 501
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 197
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 288
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 176
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 616
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 629
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič.

Odvolávať Mikulca navrhol Smer.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Moniku Jankovskú viackrát hospitalizovali.


a 1 ďalší 7 h
Peter Tkačenko

Mikulec nemá odísť kvôli Ficovi, ale pre neschopnosť.


15 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop