Korzár logo Korzár
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Zapekaný karfiol po taliansky, čerešňový clafoutis, plnené avokádo

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Čerešňový clafoutis

Koláč s týmto záhadným názvom pochádza z Francúzska a hoci by sa mohlo zdať, že ide o bublaninu, rozhodne to tak nie je.

Potrebujeme na cesto: 60 g hladkej múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 2 vajcia, 60 g krupicového cukru, 300 ml mlieka, 1 PL višňového likéru, štipku soli. Okrem toho 300 g čerešní, maslo na vymazanie formy, kryštálový cukor na jej vysypanie a práškový cukor podľa chuti

Postup: Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, najlepšie elektrickým šľahačom. Necháme ho postáť asi 20 minút za zatiaľ si pripravíme formu s priemerom 25 cm.

Skryť Vypnúť reklamu

Vymažeme ju maslom, vysypeme cukrom a celé dno pokryjeme odkôstkovanými čerešňami, ktoré predtým ešte umyjeme a osušíme.

Dáme ich na pár minút do vyhriatej rúry aby zmäkli, potom formu vyberieme a nalejeme do nej cesto.

Koláč vrátime do rúry a necháme piecť kým koláč nenaberie objem a nebude mať zlatistú farbu.

Pred servírovaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.

Plnené avokádo

Potrebujeme: 2 zrelé avokáda, 4 malé tvrdšie paradajky, 2 PL olivového oleja, zopár kvapiek vínneho octu, lyžicu nasekanej mäty, lyžičku dijonskej horčice, trochu cukru, korenie a soľ

Postup: Paradajky najskôr prekrojíme v časti, kde je stopka a zalejeme vriacou vodou a potom studenou, aby sme sa ľahko zbavili šupky. Potom ich pokrájame nadrobno. Z octu, horčice, oleja, soli, korenia a cukru urobíme zálievku, ktorou polejeme prekrojené avokáda, aby nezhnedli.

Skryť Vypnúť reklamu

Nakrájané paradajky zmiešame nasekanou mätou, polejeme ich zálievkou a naložíme ich do pripravených polovičiek avokáda.

Karfiol po taliansky

Potrebujeme: 1 stredne veľký karfiol, 200 - 250g ryže, 1 malá cibuľa, 1 PL olivový olej, maslo, nastrúhaný parmezán, 250 ml smotana 33%, štipka muškátového orieška, mleté biele korenie, soľ, strúhanka, kto chce, môže si pridať slaninu alebo šunku

Postup: V jednom hrnci uvaríme na ružičky rozobratý karfiol, v druhom ryžu, nič však nesmie byť uvarené celkom, ale len do polomäkka.

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej predvarenú ryžu, krátko ju orestujeme a odstavíme.

Smotanu zohrejeme, kým takmer nezačne vrieť, pridáme k nej nastrúhaný muškátový oriešok a korenie.

Dno zapekacej misky vymažeme olivovým olejom, vysypeme strúhankou, dáme vrstvu ryže a na to ružičky karfiolu. Potom nasleduje opäť vrstva ryže a karfiol.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko zalejem ochuteným karfiolom, posypeme parmezánom a zapečieme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 726
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 017
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 895
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 306
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 752
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 123
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 350
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Koronavírus v Bardejove: Začínajú s plošným testovaním (minúta po minúte)

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené na celoplošné testovanie na Covid-19.

Odberné miesta v Bardejove sú pripravené.
Polyfunkčný objekt, za ktorým je obytný súbor Park Anička.
Ilustračný záber tréningu mládeže v Aréne sršňov.

Mesto Prešov chce predať dom v Soľnej Bani jeho nájomcom

Krajňák nesúhlasí s takýmto zbavovaním sa majetku.

Soľná Baňa. Vľavo dom ešte vo vlastníctve mesta, vpravo pamiatka koniareň.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Špeciálny prokurátor Kováčik defacto skončil

Slovenská justícia sa otriasa v základoch.

Podcast Dobré Ráno.
Minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii o národnom reformnom pláne.
Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop