Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zapekaný karfiol po taliansky, čerešňový clafoutis, plnené avokádo

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čerešňový clafoutis

Koláč s týmto záhadným názvom pochádza z Francúzska a hoci by sa mohlo zdať, že ide o bublaninu, rozhodne to tak nie je.

Potrebujeme na cesto: 60 g hladkej múky, ½ lyžičky prášku do pečiva, 2 vajcia, 60 g krupicového cukru, 300 ml mlieka, 1 PL višňového likéru, štipku soli. Okrem toho 300 g čerešní, maslo na vymazanie formy, kryštálový cukor na jej vysypanie a práškový cukor podľa chuti

Postup: Z uvedených surovín vypracujeme hladké cesto, najlepšie elektrickým šľahačom. Necháme ho postáť asi 20 minút za zatiaľ si pripravíme formu s priemerom 25 cm.

SkryťVypnúť reklamu

Vymažeme ju maslom, vysypeme cukrom a celé dno pokryjeme odkôstkovanými čerešňami, ktoré predtým ešte umyjeme a osušíme.

Dáme ich na pár minút do vyhriatej rúry aby zmäkli, potom formu vyberieme a nalejeme do nej cesto.

Koláč vrátime do rúry a necháme piecť kým koláč nenaberie objem a nebude mať zlatistú farbu.

Pred servírovaním ho môžeme posypať práškovým cukrom.

Plnené avokádo

Potrebujeme: 2 zrelé avokáda, 4 malé tvrdšie paradajky, 2 PL olivového oleja, zopár kvapiek vínneho octu, lyžicu nasekanej mäty, lyžičku dijonskej horčice, trochu cukru, korenie a soľ

Postup: Paradajky najskôr prekrojíme v časti, kde je stopka a zalejeme vriacou vodou a potom studenou, aby sme sa ľahko zbavili šupky. Potom ich pokrájame nadrobno. Z octu, horčice, oleja, soli, korenia a cukru urobíme zálievku, ktorou polejeme prekrojené avokáda, aby nezhnedli.

SkryťVypnúť reklamu

Nakrájané paradajky zmiešame nasekanou mätou, polejeme ich zálievkou a naložíme ich do pripravených polovičiek avokáda.

Karfiol po taliansky

Potrebujeme: 1 stredne veľký karfiol, 200 - 250g ryže, 1 malá cibuľa, 1 PL olivový olej, maslo, nastrúhaný parmezán, 250 ml smotana 33%, štipka muškátového orieška, mleté biele korenie, soľ, strúhanka, kto chce, môže si pridať slaninu alebo šunku

Postup: V jednom hrnci uvaríme na ružičky rozobratý karfiol, v druhom ryžu, nič však nesmie byť uvarené celkom, ale len do polomäkka.

Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej predvarenú ryžu, krátko ju orestujeme a odstavíme.

Smotanu zohrejeme, kým takmer nezačne vrieť, pridáme k nej nastrúhaný muškátový oriešok a korenie.

Dno zapekacej misky vymažeme olivovým olejom, vysypeme strúhankou, dáme vrstvu ryže a na to ružičky karfiolu. Potom nasleduje opäť vrstva ryže a karfiol.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko zalejem ochuteným karfiolom, posypeme parmezánom a zapečieme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 419
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 880
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 770
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 760
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 073
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu