Glazované kotlety
Potrebujeme: bravčové kotlety, hrubozrnnú soľ, mleté čierne korenie. Na marinádu: 3 PL pomarančovej marmelády, 3 PL omáčky teriaki, 2 PL slnečnicového oleja
Postup: Suroviny na marinádu dobre vymiešame a natrieme ňou umyté a osušené kotlety. Necháme chvíľu postáť, nech sa omáčka dobre dostane do mäsa a potom ho ugrilujeme z každej strany. Pred podávaním mäso osolíme a okoreníme.
Grilované banány s čokoládou
Potrebujeme: Zelenšie banány a obľúbenú čokoládu – môže byť oriešková, mliečna či horká
Postup: Z banánov otvoríme len kúsok šupky – jeden dielik a pre efekt ho môžeme zrolovať a pripevniť špáradlom. Medzi šupku a samotný banán poukladáme dieliky čokolády a takto pripravené ovocie dáme ugrilovať alebo zapiecť do rúry.
Zapekaná zelená fazuľka
Potrebujeme: 3 PL masla, 2 PL hladkej múky, 1 ČL soli, 1 ČL kryštálového cukru, 1/4 ČL mletého čierneho korenia, 1 PL sušenej cibule, 1 š kyslej smotany, 1,5 kg čerstvej zelenej fazuľky zbavenej koncov, 1 š strúhaného syra, 1 š sušenej cibule
Postup: Zelenú fazuľku prekrojíme na polovicu. Do veľkého hrnca dáme zovrieť vodu a do veľkej misky pripravíme studenú vodu s ľadom. Keď voda začne vrieť, vložíme do nej fazuľové struky a necháme variť asi tri až štyri minúty. Vyberieme ich z vriacej vody a okamžite dáme do studenej, aby sa zastavil proces varenia, a tak zostanú zelené. Po ochladení vyberieme z misky a necháme osušiť.
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Väčšiu nádobu na zapekanie vymažeme a odložíme bokom.
Vo veľkom hrnci si roztopíme maslo, hneď pridáme múku, soľ, cukor a čierne korenie. Miešame asi minútu a odstránime z ohňa. Pridáme kyslú smotanu a sušenú cibuľku a opäť dobre premiešame.
Do zmesi dáme predvarenú zelenú fazuľku, polovicu strúhaného syra a polovicu vyprážanej cibuľky. Všetko dobre premiešame a premiestnime do pripravenej nádoby na zapekanie. Vrch ešte posypeme zvyšným syrom a zvyšnou cibuľkou. V rozohriatej rúre pečieme asi 30 minút.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.