Staročeský guláš
Potrebujeme: 1,5 kg mäsa z hovädzieho krku, 100 g bravčovej masti, 500 g cibule, cca 80 g slivkového lekváru, 500 ml čierneho piva, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, rascu
Postup: Zohrejeme bravčovú masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Po chvíľke ju podlejeme trochou vody a ešte restujeme, kým cibuľa nebude mať zlatistú farbu a bude celkom mäkká. Ak bude treba, tak ju vodou podlejeme viackrát.
Potom k cibuli pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho. Priebežne miešame, aby neprihorelo. Keď sa zatiahne, osolíme ho, okoreníme, posypeme rascou aj paprikou a pridáme asi 1 PL slivkového lekváru. Dobre premiešame, trochu podusíme a potom mäso podlejeme čiernym pivom. Keď sa z neho časť odparí, podlejeme guláš horúcou vodou a varíme, kým mäso nezmäkne.
Stredomorský grilovaný šalát
Potrebujeme: 1 baklažán, 2 mladé cukety, 150 g zelených fazuľkových strukov, baby špenát, plátky syra feta, morskú soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, šťavu z citróna
Postup: Baklažán nakrájame na približne centimetrové plátky, posolíme ich a necháme postáť, nech sa „vypotia“. Opláchneme ich, osušíme a potom ich potrieme olivovým olejom. Cuketu nakrájame buď na dlhšie plátky, alebo na kolieska a tiež ich potrieme olejom a pokvapkáme ním aj fazuľkové struky. Zeleninu potom osolíme a okoreníme a upečieme na grile asi 2-3 minúty. Dáme ju do misky, pridáme špenát, nakrájanú fetu a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Makovo-kávový rez s jahodami a tvarohovým krémom
Potrebujeme: 2 vajíčka, bielky a žĺtky zvlášť, 120 g tučného tvarohu, 50 g mletého maku, 50 g mletých mandlí, 2 PL instantnej kávy v prášku, škorica, 1 ČL prášku do pečiva, trocha mlieka, polotučný tvaroh, citrónová šťava, vanilkový cukor, umyté a odstopkované jahody
Postup: Z bielkov si vymiešame tuhý sneh. Vo väčšej miske si zmiešame žĺtky, tučný tvaroh, mak, mandle, instantnú kávu, prášok do pečiva a škoricu, podľa potreby prilejeme trocha mlieka. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút.
Kým je koláč v rúre, z polotučného tvarohu, citrónovej šťavy a vanilkového cukru si vyšľaháme krém. Podľa potreby prilejeme trocha mlieka. Množstvo prísad dávame podľa chuti a potreby.
Upečené cesto po vychladnutí rozkrojíme z boku na polovicu. Na spodný diel natrieme tvarohovú plnku, na ktorú poukladáme rozkrojené jahody. Prekryjeme ich horným dielom cesta a necháme cez noc odležať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.