Korzár logo Korzár
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Jahodový koláč s tvarohom, staročeský guláš, grilovaný šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Staročeský guláš

Potrebujeme: 1,5 kg mäsa z hovädzieho krku, 100 g bravčovej masti, 500 g cibule, cca 80 g slivkového lekváru, 500 ml čierneho piva, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ, rascu

Postup: Zohrejeme bravčovú masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Po chvíľke ju podlejeme trochou vody a ešte restujeme, kým cibuľa nebude mať zlatistú farbu a bude celkom mäkká. Ak bude treba, tak ju vodou podlejeme viackrát.

Potom k cibuli pridáme nakrájané mäso a orestujeme ho. Priebežne miešame, aby neprihorelo. Keď sa zatiahne, osolíme ho, okoreníme, posypeme rascou aj paprikou a pridáme asi 1 PL slivkového lekváru. Dobre premiešame, trochu podusíme a potom mäso podlejeme čiernym pivom. Keď sa z neho časť odparí, podlejeme guláš horúcou vodou a varíme, kým mäso nezmäkne.

Skryť Vypnúť reklamu

Stredomorský grilovaný šalát

Potrebujeme: 1 baklažán, 2 mladé cukety, 150 g zelených fazuľkových strukov, baby špenát, plátky syra feta, morskú soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, šťavu z citróna

Postup: Baklažán nakrájame na približne centimetrové plátky, posolíme ich a necháme postáť, nech sa „vypotia“. Opláchneme ich, osušíme a potom ich potrieme olivovým olejom. Cuketu nakrájame buď na dlhšie plátky, alebo na kolieska a tiež ich potrieme olejom a pokvapkáme ním aj fazuľkové struky. Zeleninu potom osolíme a okoreníme a upečieme na grile asi 2-3 minúty. Dáme ju do misky, pridáme špenát, nakrájanú fetu a všetko pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Makovo-kávový rez s jahodami a tvarohovým krémom

Potrebujeme: 2 vajíčka, bielky a žĺtky zvlášť, 120 g tučného tvarohu, 50 g mletého maku, 50 g mletých mandlí, 2 PL instantnej kávy v prášku, škorica, 1 ČL prášku do pečiva, trocha mlieka, polotučný tvaroh, citrónová šťava, vanilkový cukor, umyté a odstopkované jahody

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Z bielkov si vymiešame tuhý sneh. Vo väčšej miske si zmiešame žĺtky, tučný tvaroh, mak, mandle, instantnú kávu, prášok do pečiva a škoricu, podľa potreby prilejeme trocha mlieka. Na záver zľahka vmiešame vyšľahané bielky. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 180 stupňoch asi 30 minút.

Kým je koláč v rúre, z polotučného tvarohu, citrónovej šťavy a vanilkového cukru si vyšľaháme krém. Podľa potreby prilejeme trocha mlieka. Množstvo prísad dávame podľa chuti a potreby.

Upečené cesto po vychladnutí rozkrojíme z boku na polovicu. Na spodný diel natrieme tvarohovú plnku, na ktorú poukladáme rozkrojené jahody. Prekryjeme ich horným dielom cesta a necháme cez noc odležať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Home (ale aj) Office
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 345
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 16 556
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 125
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 346
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 685
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 428
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 403
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 087
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 998
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie bude s najvačšou pravdepodnosťou dobrovoľné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
Vinice spoločnosti Tokaj & Co.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.

Čo hovoria zahraničné štúdie o reštauráciách a fitnescentrách

Treba vetrať, nosiť rúško a udržiavať odstup.

Ilustračné foto.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop