Gurmánske rebierka
Potrebujeme: bravčové rebierka vcelku, hrubozrnnú soľ, mleté čierne korenie.
Na grilovaciu pastu: 5 PL javorového sirupu, čili papričku, 1 PL mletého zázvoru, 1 PL worcesterskej omáčky, 1,5 lyžičky mletej sladkej papriky, rovnaké množstvo mletej rasce a štipku muškátového orieška.
Na BBQ omáčku: nastrúhaný kúsok čerstvého zázvoru, 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 125 ml kečupu, zopár kvapiek tmavého rumu, 1 PL worcesterskej omáčky, 3 PL jablčného octu, 1 lyžička dijonskej horčice, 50 g hnedého cukru
Postup: Z uvedených prísad vymiešame pastu, ktorou natrieme umyté a usušené rebierka ešte večer pred grilovačkou a necháme ich takto prikryté fóliou odpočívať v chlade do druhého dňa.
Pred grilovačkou rebierka vyberieme, necháme ich postáť pri izbovej teplote a môžeme z nich otriasť zvyšky pasty.
Potom ich poriadne zabalíme do alobalu a grilujeme, no nedávame ich na priamy oheň.
Zatiaľ si v kastróle zmiešame všetky suroviny na BBQ omáčku, pridáme k nim asi deciliter vody a varíme, kým nezhustne na požadovanú konzistenciu.
Keď už budú také mäkké, že sa začnú oddeľovať od kostí, zložíme ich z grilu, vyberieme z alobalu a natrieme BBQ omáčkou. Potom ich položíme naspäť na gril, ale opäť nepoužijeme priamy oheň a necháme ich asi pol hodiny grilovať, kým nebudú hotové.
Farmárske zemiaky
Potrebujeme: stredne veľké zemiaky, slaninu, olej, soľ, mleté čierne korenie, drvenú rascu, grilovacie korenie
Postup: Zemiaky poriadne vydrhneme aj so šupkou a nakrájame na hrubšie plátky. Aj slaninu nakrájame na plátky a striedavo ju so zemiakmi napichneme na grilovacie ihlice.
Z oleja, soli, korenia a rasce pripravíme marinádu, ktorou dobre ponatierame pripravené špízy a môžeme ich grilovať. Počas toho ich obraciame a ešte natierame mariádou.
Plnené cukety
Potrebujeme: mladé cukety, strúhaný syr, huby (môžu to byť šampiňóny, no výborné sú aj kuriatka či iné lesné huby), 1 cibuľu, soľ, korenie, mletý zázvor, olej, petržlenovú vňať
Postup: Cukety nelúpeme, len ich umyjeme a prekrojíme na polovice. Dužinu vydlabeme, pokrájame ju nadrobno a dáme do misky postáť.
Na panvici zohrejeme trochu oleja, orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu, vyžmýkanú cuketovú dužinu a nakrájané huby. Keď trochu ochladnú, zmiešame ich s nastrúhaným syrom, ochutíme mletým zázvorom, soľou a korením. Zmesou naplníme pripravené cukety a tie potom ugrilujeme na rošte potretom olejom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.