Korzár logo Korzár

Maškrtíme s Korzárom: Skúste čerešňový likér, cheesecake či čerešňový koláč s rebarborou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čerešňový likér

Potrebujeme: 2 l dobre zrelých čerešní, 500 g cukru, 1 l rumu

Postup: Ak sa obávate, že v čerešniach môžu byť červíky, pokojne zahoďte starosti za hlavu. Vďaka alkoholu, ktorý sa pri príprave likéru používa, sa jednoducho sami vyplavia na hladinu a vy ich len pozbierate.

Čerešne odkôstkujeme, nasypeme ich do veľkej fľaše, pridáme cukor a nalejeme rum. Ak tomuto druhu alkoholu veľmi nefandíte, pokojne ho môžete použiť aj vodku, napríklad v pomere 50:50.

Takto získate klasický čerešňový likér, no môžete jeho chuť zvýrazniť napríklad trochou citrónovej kôry alebo anízom.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa už vyplavili spomínané červíky, pozbierame ich z hladiny napríklad sitkom, fľašu dobre uzavrieme a necháme ju na svetlom mieste celý mesiac.

Potom likér precedíme, naplníme ním fľaše a skladujeme na chladnom a tmavom mieste dovtedy, kým sa neminie, čo býva pomerne rýchlo.

Čerešňový cheesecake s kyslou smotanou

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g tmavých maslových sušienok, 200 g čerešní, 200 g kr. cukru,

500 g krémového syra, 2 vajíčka, 1 PL hladkej múky, vanilku, šťavu z polovice pomaranča, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany

Postup: Sušienky rozmixujeme, zalejeme roztopeným maslom a premiešame. Do tortovej formy vystlanej papierom alebo fóliou natlačíme sušienkovú zmes a dáme ju do chladničky.

Zatiaľ pripravíme ďalšie súčasti koláča. Odkôstkované čerešne dáme do kastróla a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Pridáme 2 PL cukru a dáme variť. Po chvíľke odstavíme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Syr dáme do misky spolu s vajíčkami, múkou, vanilkou a polovicou smotany. Pridáme šťavu z pomaranča a vymiešame ručným šľahačom.

Na schladený sušienkový korpus dáme polovicu syrovej náplne, potom polovicu čerešňového pyré, potom zvyšok syrovej plnky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov asi na hodinu.

Potom koláč necháme vo vypnutej rúre ešte aspoň pol hodiny dôjsť.

Keď celkom vychladne, natrieme ho druhou polovicou smotany a ozdobíme zvyškom čerešňového pyré.

Čerešňovo-rebarborový koláč

Potrebujeme: 2 a 1/2 š (300 g) hladkej múky, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 š masla, 1 ČL octu, 1/2 š vody, 3 š (450 g) čerešní, 2 š (225 g) rebarbory, 1/3 š škrobu, 1 š kryštálového cukru, 2 PL citrónovej šťavy,

Postup: Do šálky dáme 1 PL octu a k nemu prilejeme vodu tak, aby bola šálka naplnená do polovice. Odložíme do mrazničky, aby sa tekutina schladila, ale nezatuhla. V miske zmiešame múku cukor a soľ. Z chladničky vyberieme maslo a rozkrojíme ho na osem častí. Pracujeme rýchlo, aby maslo zostalo chladné a tuhé. Kocky masla hodíme do suchej zmesi, v ktorej ich obalíme. Mixérom na cesto alebo rukami kocky spojíme s múkou. Následne do zmesi prilejeme schladenú vodu s octom. Vareškou zmes premiešavame, až kým sa tekutina neabsorbuje. Potom ju vymiesime rukami, kým nevznikne pevné jednoliate cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve časti. Jednu vyformujeme do placky a zabalíme do potravinovej fólie; z toho vznikne základ koláča. Druhú vytvarujeme do kvádra veľkosti asi 15 x 7,5 centimetrov a takisto obalíme v potravinovej fólii. Obe časti cesta dáme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Keď vyberieme placku z chladničky na pomúčenú dosku, niekoľko ráz po nej buchneme valčekom na cesto. Potom cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 centimetrov a dáme ho do pripravenej okrúhlej formy na koláč. Dno aj boky zľahka popritláčame, aby nezostali žiadne vzduchové bubliny.

Na pomúčenú dosku teraz dáme druhé cesto, ktoré rozvaľkáme nahrubo do obdĺžnika. Po dlhšej strane ho potom zložíme na tretiny, opäť po ňom pár ráz buchneme valčekom a rozvaľkáme do obdĺžnika veľkého asi 28 x 30 centimetrov. Pozdĺžne ho rozkrojíme na dvojcentimetrové pásiky, opatrne ich preložíme na potravinársku fóliu a necháme zachladiť.

Plnku do cesta si vyrobíme zmiešaním rozpoltených a odkôstkovaných čerešní s rebarborou, citrónovou šťavou, cukrom a škrobom. Všetko dobre premiešame a naplníme tým pripravené cesto vo forme. Na jeho vrch poukladáme pripravené pásiky do tvaru mriežky.

Pripravený koláč uložíme do chladničky. Mriežku v rúre dáme na spodnú tretinu a predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Na úplný spodok si položíme starý plech, obalený alobalom, aby zachytil prípadnú šťavu, kvapkajúcu z koláča. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi hodinu, kým cesto mierne nezhnedne, potom ho prikryjeme alobalom a pečieme ešte asi desať minút, kým nezačne plnka bublať. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Výborne chutí so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 15 148
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 020
  3. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 4 925
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 531
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 3 931
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 3 637
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 291
  8. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 270
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Dagmar Szabó: Čo sa deje po odobratí dieťaťa v zahraničí?
  3. Milan Resutík: NA ZAČIATOK
  4. Marian Filčík: Konečné riešenie kultúrno-etickej otázky
  5. Dušan Piršel: Zdravotníctvo sa má dobre – len zdravie občanov je na tom horšie.
  6. Jozef Drahovský: Novela zákona o cestnej premávke, legislatívny proces lp/2025/282 - analýza
  7. Ján Bilohuščin: Prečo je najodbornejšia a najslušnejšia opozícia vnímaná ako slabá?
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 198
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 13 971
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 897
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 877
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 885
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 834
  7. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 6 829
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 699
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Dagmar Szabó: Čo sa deje po odobratí dieťaťa v zahraničí?
  3. Milan Resutík: NA ZAČIATOK
  4. Marian Filčík: Konečné riešenie kultúrno-etickej otázky
  5. Dušan Piršel: Zdravotníctvo sa má dobre – len zdravie občanov je na tom horšie.
  6. Jozef Drahovský: Novela zákona o cestnej premávke, legislatívny proces lp/2025/282 - analýza
  7. Ján Bilohuščin: Prečo je najodbornejšia a najslušnejšia opozícia vnímaná ako slabá?
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (6. - 12.6.1925)
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 198
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 13 971
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 897
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 877
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 885
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 6 834
  7. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 6 829
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 699
  1. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  2. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  3. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  4. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  5. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  7. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  8. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu