Korzár logo Korzár

Maškrtíme s Korzárom: Skúste čerešňový likér, cheesecake či čerešňový koláč s rebarborou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čerešňový likér

Potrebujeme: 2 l dobre zrelých čerešní, 500 g cukru, 1 l rumu

Postup: Ak sa obávate, že v čerešniach môžu byť červíky, pokojne zahoďte starosti za hlavu. Vďaka alkoholu, ktorý sa pri príprave likéru používa, sa jednoducho sami vyplavia na hladinu a vy ich len pozbierate.

Čerešne odkôstkujeme, nasypeme ich do veľkej fľaše, pridáme cukor a nalejeme rum. Ak tomuto druhu alkoholu veľmi nefandíte, pokojne ho môžete použiť aj vodku, napríklad v pomere 50:50.

Takto získate klasický čerešňový likér, no môžete jeho chuť zvýrazniť napríklad trochou citrónovej kôry alebo anízom.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa už vyplavili spomínané červíky, pozbierame ich z hladiny napríklad sitkom, fľašu dobre uzavrieme a necháme ju na svetlom mieste celý mesiac.

Potom likér precedíme, naplníme ním fľaše a skladujeme na chladnom a tmavom mieste dovtedy, kým sa neminie, čo býva pomerne rýchlo.

Čerešňový cheesecake s kyslou smotanou

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g tmavých maslových sušienok, 200 g čerešní, 200 g kr. cukru,

500 g krémového syra, 2 vajíčka, 1 PL hladkej múky, vanilku, šťavu z polovice pomaranča, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany

Postup: Sušienky rozmixujeme, zalejeme roztopeným maslom a premiešame. Do tortovej formy vystlanej papierom alebo fóliou natlačíme sušienkovú zmes a dáme ju do chladničky.

Zatiaľ pripravíme ďalšie súčasti koláča. Odkôstkované čerešne dáme do kastróla a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Pridáme 2 PL cukru a dáme variť. Po chvíľke odstavíme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Syr dáme do misky spolu s vajíčkami, múkou, vanilkou a polovicou smotany. Pridáme šťavu z pomaranča a vymiešame ručným šľahačom.

Na schladený sušienkový korpus dáme polovicu syrovej náplne, potom polovicu čerešňového pyré, potom zvyšok syrovej plnky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov asi na hodinu.

Potom koláč necháme vo vypnutej rúre ešte aspoň pol hodiny dôjsť.

Keď celkom vychladne, natrieme ho druhou polovicou smotany a ozdobíme zvyškom čerešňového pyré.

Čerešňovo-rebarborový koláč

Potrebujeme: 2 a 1/2 š (300 g) hladkej múky, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 š masla, 1 ČL octu, 1/2 š vody, 3 š (450 g) čerešní, 2 š (225 g) rebarbory, 1/3 š škrobu, 1 š kryštálového cukru, 2 PL citrónovej šťavy,

Postup: Do šálky dáme 1 PL octu a k nemu prilejeme vodu tak, aby bola šálka naplnená do polovice. Odložíme do mrazničky, aby sa tekutina schladila, ale nezatuhla. V miske zmiešame múku cukor a soľ. Z chladničky vyberieme maslo a rozkrojíme ho na osem častí. Pracujeme rýchlo, aby maslo zostalo chladné a tuhé. Kocky masla hodíme do suchej zmesi, v ktorej ich obalíme. Mixérom na cesto alebo rukami kocky spojíme s múkou. Následne do zmesi prilejeme schladenú vodu s octom. Vareškou zmes premiešavame, až kým sa tekutina neabsorbuje. Potom ju vymiesime rukami, kým nevznikne pevné jednoliate cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve časti. Jednu vyformujeme do placky a zabalíme do potravinovej fólie; z toho vznikne základ koláča. Druhú vytvarujeme do kvádra veľkosti asi 15 x 7,5 centimetrov a takisto obalíme v potravinovej fólii. Obe časti cesta dáme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Keď vyberieme placku z chladničky na pomúčenú dosku, niekoľko ráz po nej buchneme valčekom na cesto. Potom cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 centimetrov a dáme ho do pripravenej okrúhlej formy na koláč. Dno aj boky zľahka popritláčame, aby nezostali žiadne vzduchové bubliny.

Na pomúčenú dosku teraz dáme druhé cesto, ktoré rozvaľkáme nahrubo do obdĺžnika. Po dlhšej strane ho potom zložíme na tretiny, opäť po ňom pár ráz buchneme valčekom a rozvaľkáme do obdĺžnika veľkého asi 28 x 30 centimetrov. Pozdĺžne ho rozkrojíme na dvojcentimetrové pásiky, opatrne ich preložíme na potravinársku fóliu a necháme zachladiť.

Plnku do cesta si vyrobíme zmiešaním rozpoltených a odkôstkovaných čerešní s rebarborou, citrónovou šťavou, cukrom a škrobom. Všetko dobre premiešame a naplníme tým pripravené cesto vo forme. Na jeho vrch poukladáme pripravené pásiky do tvaru mriežky.

Pripravený koláč uložíme do chladničky. Mriežku v rúre dáme na spodnú tretinu a predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Na úplný spodok si položíme starý plech, obalený alobalom, aby zachytil prípadnú šťavu, kvapkajúcu z koláča. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi hodinu, kým cesto mierne nezhnedne, potom ho prikryjeme alobalom a pečieme ešte asi desať minút, kým nezačne plnka bublať. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Výborne chutí so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 948
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 919
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 602
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 460
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 718
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 384
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 259
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 687
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


15
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 6
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


2
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu