Korzár logo Korzár
Streda, 25. november, 2020 | Meniny má KatarínaKrížovkyKrížovky

Maškrtíme s Korzárom: Skúste čerešňový likér, cheesecake či čerešňový koláč s rebarborou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Čerešňový likér

Potrebujeme: 2 l dobre zrelých čerešní, 500 g cukru, 1 l rumu

Postup: Ak sa obávate, že v čerešniach môžu byť červíky, pokojne zahoďte starosti za hlavu. Vďaka alkoholu, ktorý sa pri príprave likéru používa, sa jednoducho sami vyplavia na hladinu a vy ich len pozbierate.

Čerešne odkôstkujeme, nasypeme ich do veľkej fľaše, pridáme cukor a nalejeme rum. Ak tomuto druhu alkoholu veľmi nefandíte, pokojne ho môžete použiť aj vodku, napríklad v pomere 50:50.

Takto získate klasický čerešňový likér, no môžete jeho chuť zvýrazniť napríklad trochou citrónovej kôry alebo anízom.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak sa už vyplavili spomínané červíky, pozbierame ich z hladiny napríklad sitkom, fľašu dobre uzavrieme a necháme ju na svetlom mieste celý mesiac.

Potom likér precedíme, naplníme ním fľaše a skladujeme na chladnom a tmavom mieste dovtedy, kým sa neminie, čo býva pomerne rýchlo.

Čerešňový cheesecake s kyslou smotanou

Potrebujeme: 50 g masla, 100 g tmavých maslových sušienok, 200 g čerešní, 200 g kr. cukru,

500 g krémového syra, 2 vajíčka, 1 PL hladkej múky, vanilku, šťavu z polovice pomaranča, 200 ml kyslej pochúťkovej smotany

Postup: Sušienky rozmixujeme, zalejeme roztopeným maslom a premiešame. Do tortovej formy vystlanej papierom alebo fóliou natlačíme sušienkovú zmes a dáme ju do chladničky.

Zatiaľ pripravíme ďalšie súčasti koláča. Odkôstkované čerešne dáme do kastróla a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Pridáme 2 PL cukru a dáme variť. Po chvíľke odstavíme a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Syr dáme do misky spolu s vajíčkami, múkou, vanilkou a polovicou smotany. Pridáme šťavu z pomaranča a vymiešame ručným šľahačom.

Na schladený sušienkový korpus dáme polovicu syrovej náplne, potom polovicu čerešňového pyré, potom zvyšok syrovej plnky a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 stupňov asi na hodinu.

Potom koláč necháme vo vypnutej rúre ešte aspoň pol hodiny dôjsť.

Keď celkom vychladne, natrieme ho druhou polovicou smotany a ozdobíme zvyškom čerešňového pyré.

Čerešňovo-rebarborový koláč

Potrebujeme: 2 a 1/2 š (300 g) hladkej múky, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 š masla, 1 ČL octu, 1/2 š vody, 3 š (450 g) čerešní, 2 š (225 g) rebarbory, 1/3 š škrobu, 1 š kryštálového cukru, 2 PL citrónovej šťavy,

Postup: Do šálky dáme 1 PL octu a k nemu prilejeme vodu tak, aby bola šálka naplnená do polovice. Odložíme do mrazničky, aby sa tekutina schladila, ale nezatuhla. V miske zmiešame múku cukor a soľ. Z chladničky vyberieme maslo a rozkrojíme ho na osem častí. Pracujeme rýchlo, aby maslo zostalo chladné a tuhé. Kocky masla hodíme do suchej zmesi, v ktorej ich obalíme. Mixérom na cesto alebo rukami kocky spojíme s múkou. Následne do zmesi prilejeme schladenú vodu s octom. Vareškou zmes premiešavame, až kým sa tekutina neabsorbuje. Potom ju vymiesime rukami, kým nevznikne pevné jednoliate cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve časti. Jednu vyformujeme do placky a zabalíme do potravinovej fólie; z toho vznikne základ koláča. Druhú vytvarujeme do kvádra veľkosti asi 15 x 7,5 centimetrov a takisto obalíme v potravinovej fólii. Obe časti cesta dáme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Keď vyberieme placku z chladničky na pomúčenú dosku, niekoľko ráz po nej buchneme valčekom na cesto. Potom cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 centimetrov a dáme ho do pripravenej okrúhlej formy na koláč. Dno aj boky zľahka popritláčame, aby nezostali žiadne vzduchové bubliny.

Na pomúčenú dosku teraz dáme druhé cesto, ktoré rozvaľkáme nahrubo do obdĺžnika. Po dlhšej strane ho potom zložíme na tretiny, opäť po ňom pár ráz buchneme valčekom a rozvaľkáme do obdĺžnika veľkého asi 28 x 30 centimetrov. Pozdĺžne ho rozkrojíme na dvojcentimetrové pásiky, opatrne ich preložíme na potravinársku fóliu a necháme zachladiť.

Plnku do cesta si vyrobíme zmiešaním rozpoltených a odkôstkovaných čerešní s rebarborou, citrónovou šťavou, cukrom a škrobom. Všetko dobre premiešame a naplníme tým pripravené cesto vo forme. Na jeho vrch poukladáme pripravené pásiky do tvaru mriežky.

Pripravený koláč uložíme do chladničky. Mriežku v rúre dáme na spodnú tretinu a predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Na úplný spodok si položíme starý plech, obalený alobalom, aby zachytil prípadnú šťavu, kvapkajúcu z koláča. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi hodinu, kým cesto mierne nezhnedne, potom ho prikryjeme alobalom a pečieme ešte asi desať minút, kým nezačne plnka bublať. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Výborne chutí so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  2. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  3. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  4. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  5. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  6. Táto pomôcka zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  7. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  8. Imunitnú bombu do tela dostanete vďaka Vitaglucanu
  9. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  2. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  4. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  5. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť
  7. Budúcnosť M&A v Európe
  8. Zdravá pečeň zlepšuje metabolizmus aj celkové zdravie
  9. Právo: Kto sú najväčší právnici a kde všade zostanú súdy
  10. Toto si zapamätajte! Takto určite nakúpite bezpečne
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 31 779
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 11 787
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 10 215
  4. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 9 099
  5. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 8 826
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 613
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 516
  8. Oslávte nový rok v teple: Cestujte na Zanzibar úplne bezpečne 8 475
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 8 427
  10. Učiteľka roka 2018: Koľko času by malo dieťa tráviť za počítačom 8 295
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Malá obec nesmie spustiť privatizáciu vodární. Prokurátor vidí ovocie otráveného stromu

Starosta porušil štyri zákony, majetok dediny predáva i kupuje.

Starosta Čerhova Jaroslav Bajužik.

Podklad, listy, konáriky, penetrácia, asfalt. Aj tak opravujú košické chodníky

Firma: Stáva sa, nevadí. Mesto, vedúca, poslanec: Môže byť problém.

Firma odmieta, že by nečistoty pod penetračnou vrstvou ovplyvnili kvalitu a životnosť chodníka.
Ilustračné foto.

Na boj proti korone dali závratnú sumu. NKÚ: Starosta pochybil

Okresný úrad rozhodol, že aj tak vyše 140-tisíc eur Markušovciam preplatí.

Okresný úrad v Spišskej Novej Vsi schválil preplatenie koronavýdavkov obci Markušovce.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kováčik je stále špeciálny prokurátor a má previerku

Funkcie sa vzdal listom až k 31. januáru

NAKA zadržala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.
Dobré ráno

Dobré ráno: Odíde Sulík kvôli Matovičovi z koalície?

Čo sa deje vo vládnej koalícii.

Komentár Zuzany Kepplovej

A čo ak nie sme vo vojne

Čo robíme, keď sa vyloďujeme, zhadzujeme atómky a národne povstávame proti hnusobe?

Zuzana Kepplová.
Prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Igor Matovič prichádzajú na tlačovú konferenciu v Prezidentskom paláci.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop