Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Krémová šalátová polievka, jahodové šišky, letný šalát s čerešňami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová šalátová polievka

Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 hlávku šalátu, 1 PL petržlenovej vňate, 2 ČL sušeného oregana, 2 š kuracieho alebo zeleninového vývaru, 1/2 š šľahačkovej smotany, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL mletého čierneho korenia

Postup: Šalátové listy oddelíme, opláchneme, osušíme a nakrájame nahrubo. V stredne veľkom hrnci zahrejeme olivový olej, pridáme do neho nakrájaný cesnak a opečieme ho. Pridáme šalátové listy, vňať a oregano a miešame, kým listy nezvädnú.

K nim prilejeme vývar a necháme variť asi 20 minút. Po malých dávkach potom všetko premiestnime do mixéra, prípadne môžeme použiť tyčový mixér, a rozmixujeme na pyré. Rozmixovanú polievku prelejeme opäť do hrnca a pridáme k nej smotanu, soľ a čierne korenie. Miešame, kým sa všetko opäť neprehreje a hneď podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodové šišky

Potrebujeme: 2 š polohrubej múky, 1/3 š cukru, 2 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1/4 ČL muškátového orieška, 4 PL roztopeného masla, 2 veľké vajíčka, 3/4 š cmaru, 1 vanilkový cukor, 2 PL jahodového džemu, 1 š čerstvých jahôd, nakrájaných nadrobno

Poleva: 1/2 š čerstvých jahôd nakrájaných nadrobno, 1 PL šľahačkovej smotany, 1 PL jahodového džemu, 2 a 1/2 š práškového cukru

Postup: Rúru si predhrejeme na 220 stupňov, panvicu na donuty si zľahka vymažeme alebo vystriekame sprejom na pečenie. Vo veľkej miske zmiešame múku, klasický aj vanilkový cukor, prášok do pečiva, soľ a muškátový orech. V inej miske zmiešame roztopené maslo, cmar a jahodový džem. Tekuté ingrediencie pridáme k suchým, dobre premiešame a na záver prisypeme jednu šálku čerstvých jahodových kúskov. Hotové cesto opatrne premiestnime do pripravenej formy na donuty, pričom jednotlivé jamky plníme do troch štvrtín. Pečieme sedem až deväť minút, alebo až kým špáradlo nevyberieme z cesta čisté. Šišky necháme vychladiť na mriežke.

SkryťVypnúť reklamu

Kým chladnú, pripravíme si polevu. Zmiešame jahody, šľahačkovú smotanu a džem, kým sa všetko dobre neprepojí. Ak treba polevu zahustiť, pridáme práškový cukor. Vychladnuté šišky hotovou zmesou polievame alebo ich do nej namáčame. Počkáme, kým poleva zatuhne a môžeme podávať.

Letný syrový šalát s čerešňami

Potrebujeme: 150 g oštiepku, 150 g nivy, cukrový hrášok, 150 g čerešní, rôzny listový šalát, soľ, korenie, olivový olej, slnečnicové alebo tekvicové semienka

Postup: Umytý a osušený šalát nakrájame alebo natrháme na kúsky, pridáme k nemu odkôstkované čerešne a na kúsky nakrájané oba syry. Všetko premiešame a necháme trochu odležať pri izbovej teplote. Pred podávaním ho ešte môžeme trochu osoliť, okoreniť, posypať semienkami a pokvapkať olivovým olejom.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 964
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 579
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 138
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 118
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 814
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 356
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu