Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Na čerešniach boli sme, urobme si koláč, limonádu aj zmrzlinu

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čerešňovo-rebarborový koláč

Potrebujeme: 2 a 1/2 š (300 g) hladkej múky, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 š masla, 1 ČL octu, 1/2 š vody, 3 š (450 g) čerešní, 2 š (225 g) rebarbory, 1/3 š škrobu, 1 š kryštálového cukru, 2 PL citrónovej šťavy,

Postup: Do šálky dáme 1 PL octu a k nemu prilejeme vodu tak, aby bola šálka naplnená do polovice. Odložíme do mrazničky, aby sa tekutina schladila, ale nezatuhla. V miske zmiešame múku cukor a soľ. Z chladničky vyberieme maslo a rozkrojíme ho na osem častí. Pracujeme rýchlo, aby maslo zostalo chladné a tuhé. Kocky masla hodíme do suchej zmesi, v ktorej ich obalíme. Mixérom na cesto alebo rukami kocky spojíme s múkou. Následne do zmesi prilejeme schladenú vodu s octom. Vareškou zmes premiešavame, až kým sa tekutina neabsorbuje. Potom ju vymiesime rukami, kým nevznikne pevné jednoliate cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Na pomúčenej doske ho rozdelíme na dve časti. Jednu vyformujeme do placky a zabalíme do potravinovej fólie; z toho vznikne základ koláča. Druhú vytvarujeme do kvádra veľkosti asi 15 x 7,5 centimetrov a takisto obalíme v potravinovej fólii. Obe časti cesta dáme do chladničky na niekoľko hodín, ideálne cez noc.

Keď vyberieme placku z chladničky na pomúčenú dosku, niekoľko ráz po nej buchneme valčekom na cesto. Potom cesto rozvaľkáme do kruhu s priemerom asi 30 centimetrov a dáme ho do pripravenej okrúhlej formy na koláč. Dno aj boky zľahka popritláčame, aby nezostali žiadne vzduchové bubliny.

Na pomúčenú dosku teraz dáme druhé cesto, ktoré rozvaľkáme nahrubo do obdĺžnika. Po dlhšej strane ho potom zložíme na tretiny, opäť po ňom pár ráz buchneme valčekom a rozvaľkáme do obdĺžnika veľkého asi 28 x 30 centimetrov. Pozdĺžne ho rozkrojíme na dvojcentimetrové pásiky, opatrne ich preložíme na potravinársku fóliu a necháme zachladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Plnku do cesta si vyrobíme zmiešaním rozpoltených a odkôstkovaných čerešní s rebarborou, citrónovou šťavou, cukrom a škrobom. Všetko dobre premiešame a naplníme tým pripravené cesto vo forme. Na jeho vrch poukladáme pripravené pásiky do tvaru mriežky.

Pripravený koláč uložíme do chladničky. Mriežku v rúre dáme na spodnú tretinu a predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Na úplný spodok si položíme starý plech, obalený alobalom, aby zachytil prípadnú šťavu, kvapkajúcu z koláča. Koláč vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi hodinu, kým cesto mierne nezhnedne, potom ho prikryjeme alobalom a pečieme ešte asi desať minút, kým nezačne plnka bublať. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Výborne chutí so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.

Čerešňová limonáda

Potrebujeme: 500 g rozpolených a odkôstkovaných čerešní, 3/4 až 1 š cukru, 3/4 až 1 š vody, 3/4 š čerstvej limetkovej šťavy, sýtenú minerálnu vodu, mesiačiky limetky na ozdobu.

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Čerešne, cukor a vodu dáme do hrnca, pričom použijeme rovnaké množstvo vody a cukru. Na malom ohni zahrievame asi 20 minút za častého miešania tak, aby sa cukor úplne rozpustil. Odstránime z ohňa a necháme omáčku vychladnúť.

Pohár na limonádu naplníme ľadom, pridáme tri až štyri lyžice čerešňovej omáčky, pripojíme k tomu asi šesť kúskov čerešní, prilejeme dve lyžice limetkovej šťavy a všetko zalejeme minerálnou vodou. Premiešame a môžeme ozdobiť mesiačikom limetky.

Čerešňová zmrzlina

Potrebujeme na 2 porcie: 200 g čerešní, 2 PL bieleho jogurtu, 2 lyžičky trstinového cukru, limetkovú šťavu

Postup: Čerešne odkôstkujeme a rozmixujeme na čo najhladší krém. Ak nám však zostanú kúsky čerešní, neprekáža to. K rozmixovaným čerešniam vmiešame jogurt a pár kvapiek limetkovej šťavy.

Čerešňovú jogurtovú zmes nalejeme do formičiek na nanuky, alebo do misky, ktorú budeme môcť zatvoriť a necháme zamraziť aspoň na osem hodín.

Ak chcete krémovejšiu zmrzlinu, polovicu čerešní nahraďte banánom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 661
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 103
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 077
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 254
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 076
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 535
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 643
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 5 988
  9. Po Slovensku na motorke 5 506
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 955
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


10 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 8 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop