Korzár logo Korzár
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Varíme s Korzárom kotlíkový guláš: Tradičný maďarský, labužnícky s hubami, fazuľový

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičný maďarský kotlíkový guláš

Potrebujeme: 600 g hovädzieho mäsa – najlepšie kližku, 2 PL bravčovej masti, 3 veľké cibule, 2 čerstvé papriky, 2 paradajky, kus zeleru, 2 mrkvy, 1 petržlen, 5 väčších zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL sladkej maďarskej červenej papriky, pálivú papriku podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, voda na podlievanie

Postup: Do kotlíka dáme bravčovú masť a keď sa roztopí, opečieme na nej nakrájanú cibuľu. Potom kotlík, ak sa dá, odtiahneme z ohňa a cibuľu poprášime červenou paprikou. Miešame, aby nám neprihorela a nehorkla. Potom do kotlíka dáme aj na kocky nakrájané mäso, osolíme ho, premiešame a vrátime na oheň.

Restujeme, kým mäso nepustí šťavu a potom ho pozvoľna pod pokrievkou za občasného miešania dusíme. Pravidelne podlievame vodou, aby neprihorelo. Keď už je mäso takmer mäkké, pridáme všetku zeleninu nakrájanú nadrobno a aj zemiaky. Chvíľu ju restujeme spolu s mäsom a potom dolejeme primerané množstvo vody, aby bol guláš patrične hustý.

Varíme dovtedy, kým všetko nebude dostatočne mäkké.

Labužnícky guláš

Potrebujeme: 800 g hovädzieho mäsa – hodí sa kližka, 200 g cibule, 3 mrkvy, kus zeleru, 2 petržleny, 10 strúčikov cesnaku, 5 zemiakov, 3 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok celého čierneho korenia, 100 g paradajkového pretlaku, 50 g lesných húb – môžu byť čerstvé alebo sušené, 0,5 l červeného vína, 100 ml olej, soľ, vodu

Postup: Ak budeme do gulášu používať sušené huby, najskôr si ich namočíme. Potom sa venujeme ďalšej príprave.

Zohrejeme si olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. K zelenine pridáme huby a všetko zalejeme paradajkovým pretlakom. Dobre premiešame a môžeme pridať na kocky nakrájané mäso.

Keď sa zatiahne, základ gulášu osolíme, pridáme bobkové listy, nové korenie, celé korenie a podlejeme ho vínom. Po chvíľke zalejeme vodou a necháme variť, kým nebude mäso polomäkké. Potom dáme do gulášu zemiaky a dovaríme ho.

Babgulyás (Fazuľový guláš)

Bab je po maďarsky fazuľa a tento guláš sa pripravuje zo strakatej fazule s lahodnou chuťou.

Potrebujeme: cca 1 kg bravčového pliecka, 2 cibule, bravčovú masť, 3 bobkové listy, nové korenie, 3 mrkvy, zeler (môže byť aj stopkový), 2 údené klobásy, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 500 ml paradajkového pretlaku, 300 g fazule

Postup: Fazuľu si predvaríme deň vopred, aby nám potom varenie išlo rýchlejšie. Rozpustíme si masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Pridáme bobkové listy, nové korenie a nakrájanú mrkvu a zeler. Premiešame a potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu aj mäso a nasekaný cesnak. Všetko spolu restujeme, kým sa mäso nezatiahne. Potom pridáme soľ, korenie a pretlak a za stáleho miešania chvíľku podusíme.

Potom guláš zalejeme horúcou vodou a mäso povaríme. Napokon k nemu pridáme fazuľu a spolu všetko dovaríme.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 10 846
  2. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 9 733
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 307
  4. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 7 014
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 229
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 401
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 273
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 119
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 842
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 799

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Práce na oprave poškodenej bytovky v Bardejove finišujú

Obyvatelia sa pomaly budú môcť vrátiť domov.

Bytový dom na ul. Pod Papierňou v Bardejove.

Dôležitý most v Prešove sa rozpadáva. Milióny na opravu mesto nemá

Výluka vlakov pod Škultétyho ulicou bude drahšia ako oprava.

Most na Škultétyho ulici sa rozpadáva.

Najprv dostal za lúpež doživotie, teraz namieta 25 rokov

Recidivista sa na súde v Trebišove domáhal otvorenia jeho prípadu.

Ilustračné.

Bobry doposiaľ v Prešove neboli, usadzujú sa na Sídlisku III

Záhradkárom pri Toryse robia viac problémov divé svine.

Bobor vodný.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop