Korzár logo Korzár
Pondelok, 26. september, 2022 | Meniny má Edita

Varíme s Korzárom kotlíkový guláš: Tradičný maďarský, labužnícky s hubami, fazuľový

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičný maďarský kotlíkový guláš

Potrebujeme: 600 g hovädzieho mäsa – najlepšie kližku, 2 PL bravčovej masti, 3 veľké cibule, 2 čerstvé papriky, 2 paradajky, kus zeleru, 2 mrkvy, 1 petržlen, 5 väčších zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL sladkej maďarskej červenej papriky, pálivú papriku podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, voda na podlievanie

Postup: Do kotlíka dáme bravčovú masť a keď sa roztopí, opečieme na nej nakrájanú cibuľu. Potom kotlík, ak sa dá, odtiahneme z ohňa a cibuľu poprášime červenou paprikou. Miešame, aby nám neprihorela a nehorkla. Potom do kotlíka dáme aj na kocky nakrájané mäso, osolíme ho, premiešame a vrátime na oheň.

SkryťVypnúť reklamu

Restujeme, kým mäso nepustí šťavu a potom ho pozvoľna pod pokrievkou za občasného miešania dusíme. Pravidelne podlievame vodou, aby neprihorelo. Keď už je mäso takmer mäkké, pridáme všetku zeleninu nakrájanú nadrobno a aj zemiaky. Chvíľu ju restujeme spolu s mäsom a potom dolejeme primerané množstvo vody, aby bol guláš patrične hustý.

Varíme dovtedy, kým všetko nebude dostatočne mäkké.

Labužnícky guláš

Potrebujeme: 800 g hovädzieho mäsa – hodí sa kližka, 200 g cibule, 3 mrkvy, kus zeleru, 2 petržleny, 10 strúčikov cesnaku, 5 zemiakov, 3 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok celého čierneho korenia, 100 g paradajkového pretlaku, 50 g lesných húb – môžu byť čerstvé alebo sušené, 0,5 l červeného vína, 100 ml olej, soľ, vodu

Postup: Ak budeme do gulášu používať sušené huby, najskôr si ich namočíme. Potom sa venujeme ďalšej príprave.

SkryťVypnúť reklamu

Zohrejeme si olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. K zelenine pridáme huby a všetko zalejeme paradajkovým pretlakom. Dobre premiešame a môžeme pridať na kocky nakrájané mäso.

Keď sa zatiahne, základ gulášu osolíme, pridáme bobkové listy, nové korenie, celé korenie a podlejeme ho vínom. Po chvíľke zalejeme vodou a necháme variť, kým nebude mäso polomäkké. Potom dáme do gulášu zemiaky a dovaríme ho.

Babgulyás (Fazuľový guláš)

Bab je po maďarsky fazuľa a tento guláš sa pripravuje zo strakatej fazule s lahodnou chuťou.

Potrebujeme: cca 1 kg bravčového pliecka, 2 cibule, bravčovú masť, 3 bobkové listy, nové korenie, 3 mrkvy, zeler (môže byť aj stopkový), 2 údené klobásy, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 500 ml paradajkového pretlaku, 300 g fazule

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Fazuľu si predvaríme deň vopred, aby nám potom varenie išlo rýchlejšie. Rozpustíme si masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Pridáme bobkové listy, nové korenie a nakrájanú mrkvu a zeler. Premiešame a potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu aj mäso a nasekaný cesnak. Všetko spolu restujeme, kým sa mäso nezatiahne. Potom pridáme soľ, korenie a pretlak a za stáleho miešania chvíľku podusíme.

Potom guláš zalejeme horúcou vodou a mäso povaríme. Napokon k nemu pridáme fazuľu a spolu všetko dovaríme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šliapnuť do pedálov – a ide sa na to!
  2. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike
  3. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  2. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  3. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  4. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  7. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 483
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 397
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 841
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 447
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 332
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 309
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 1 779
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 749

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  3. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 238
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 557
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 265
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 037
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 991
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Centrum amerického finančníctva Wall Street

Matematici a ekonómia v tom majú jasno už dlho: trh sa správa náhodne, prekonať sa nedá.


14. sep
Za Slovensko. Za Rusko. Brat za brata. Za slobodu. Za mier. (Protest strán Smer a Republika pred Prezidentským palácom 20. septembra 2022.)

Rusko vraždí a Ukrajina sa bráni. Stred neexistuje


25. sep
Protest proti štátnemu pohrebu pre expremiéra.

Náklady na pohreb oberajú vládu o dôveru.


Miloslava Némová 6 h
Ruskí žoldnieri bojovali aj na východe Ukrajiny.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 21 h

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (2): Hollywood v púšti
  2. Andrej Csino: Prax Dr. Schamana 17 / Mier
  3. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny?
  4. Ľubomír Belák: Slovensko vyhlásilo vojnu? Komu?
  5. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Najvýhodnejšou formou pre rodinný holding je s.r.o. alebo a.s. (3. časť)
  6. Jozef Bednár: Prečo súčasný riaditeľ TANAPu neuvádza vo svojom životopise všetko úplne a pravdivo?
  7. Miroslav Daniš: Mráz prichádza z Kremľa (a u nás zo Súmračnej) - II
  8. Café Európa: Správa o stave Európskej únie 2022
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 238
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 557
  3. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 269
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 265
  5. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 5 037
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 572
  7. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 3 991
  8. Ján Valchár: Denacifikované kormorány a úspešná ruská protidefenzíva 3 435
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu