Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom kotlíkový guláš: Tradičný maďarský, labužnícky s hubami, fazuľový

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičný maďarský kotlíkový guláš

Potrebujeme: 600 g hovädzieho mäsa – najlepšie kližku, 2 PL bravčovej masti, 3 veľké cibule, 2 čerstvé papriky, 2 paradajky, kus zeleru, 2 mrkvy, 1 petržlen, 5 väčších zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 2 PL sladkej maďarskej červenej papriky, pálivú papriku podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, voda na podlievanie

Postup: Do kotlíka dáme bravčovú masť a keď sa roztopí, opečieme na nej nakrájanú cibuľu. Potom kotlík, ak sa dá, odtiahneme z ohňa a cibuľu poprášime červenou paprikou. Miešame, aby nám neprihorela a nehorkla. Potom do kotlíka dáme aj na kocky nakrájané mäso, osolíme ho, premiešame a vrátime na oheň.

SkryťVypnúť reklamu

Restujeme, kým mäso nepustí šťavu a potom ho pozvoľna pod pokrievkou za občasného miešania dusíme. Pravidelne podlievame vodou, aby neprihorelo. Keď už je mäso takmer mäkké, pridáme všetku zeleninu nakrájanú nadrobno a aj zemiaky. Chvíľu ju restujeme spolu s mäsom a potom dolejeme primerané množstvo vody, aby bol guláš patrične hustý.

Varíme dovtedy, kým všetko nebude dostatočne mäkké.

Labužnícky guláš

Potrebujeme: 800 g hovädzieho mäsa – hodí sa kližka, 200 g cibule, 3 mrkvy, kus zeleru, 2 petržleny, 10 strúčikov cesnaku, 5 zemiakov, 3 bobkové listy, 5 guľôčok nového korenia, 5 guľôčok celého čierneho korenia, 100 g paradajkového pretlaku, 50 g lesných húb – môžu byť čerstvé alebo sušené, 0,5 l červeného vína, 100 ml olej, soľ, vodu

Postup: Ak budeme do gulášu používať sušené huby, najskôr si ich namočíme. Potom sa venujeme ďalšej príprave.

SkryťVypnúť reklamu

Zohrejeme si olej a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu, ku ktorej pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. K zelenine pridáme huby a všetko zalejeme paradajkovým pretlakom. Dobre premiešame a môžeme pridať na kocky nakrájané mäso.

Keď sa zatiahne, základ gulášu osolíme, pridáme bobkové listy, nové korenie, celé korenie a podlejeme ho vínom. Po chvíľke zalejeme vodou a necháme variť, kým nebude mäso polomäkké. Potom dáme do gulášu zemiaky a dovaríme ho.

Babgulyás (Fazuľový guláš)

Bab je po maďarsky fazuľa a tento guláš sa pripravuje zo strakatej fazule s lahodnou chuťou.

Potrebujeme: cca 1 kg bravčového pliecka, 2 cibule, bravčovú masť, 3 bobkové listy, nové korenie, 3 mrkvy, zeler (môže byť aj stopkový), 2 údené klobásy, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 500 ml paradajkového pretlaku, 300 g fazule

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Fazuľu si predvaríme deň vopred, aby nám potom varenie išlo rýchlejšie. Rozpustíme si masť a orestujeme na nej nakrájanú cibuľu. Pridáme bobkové listy, nové korenie a nakrájanú mrkvu a zeler. Premiešame a potom pridáme na kocky nakrájanú klobásu aj mäso a nasekaný cesnak. Všetko spolu restujeme, kým sa mäso nezatiahne. Potom pridáme soľ, korenie a pretlak a za stáleho miešania chvíľku podusíme.

Potom guláš zalejeme horúcou vodou a mäso povaríme. Napokon k nemu pridáme fazuľu a spolu všetko dovaríme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 419
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 880
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 770
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 229
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 760
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 073
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu