Šalát s gorgonzolou
Potrebujeme: zmes obľúbených šalátov, hodí sa rukola aj poľníček, asi 120 g jahôd, syr typu gorgonzola, slnečnicové semienka. Na zálievku: 3 PL citrónovej šťavy, 5 PL olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL medu, 1 PL dijonskej horčice
Postup: Do veľkej misy dáme umytý a odkvapkaný šalát, pridáme nakrájané jahody a rozdrobíme syr.
Z uvedených surovín vymiešame zálievku, ktorou šalát polejeme a nakoniec ho posypeme semienkami.
K tomuto šalátu sa hodí aj mizuna – čo je japonská listová zelenina, ktorá chutí podobne ako rukola a je bohatým zdrojom vitamínov.
Jahodové lasagne
Potrebujeme: cca 8 plátkov lasagní, 400 g jahôd, maslo, 1 PL kryštálového cukru, 250 tučného tvarohu, 1 PL práškového cukru, mletú škoricu, soľ, vajíčko
Polovicu jahôd umyjeme, pokrájame a dáme variť do hrnca s 2 PL masla a kryštálovým cukrom. Varíme, kým sa jahody nerozpadnú a nevznikne omáčka.
Zatiaľ v osolenej vode uvaríme plátky lasagní a vymiešame tvarohovú náplň. Do misky dáme tvaroh, práškový cukor a vajíčko a spolu ich vymiešame dohladka.
Umyjeme a nakrájame si zvyšné jahody.
Lasagne uložíme do zapekacej misky, dáme na ne tvaroh, kúsky jahôd a rozvarenú jahodovú omáčku a zapečieme v rúre.
Jahodové kapučíno
Potrebujeme: 300 g jahôd, crème fraîche alebo kyslú pochúťkovú smotanu, kryštálový cukor, mätu, 150 ml šľahačkovej 33% smotany
Postup: Jahody očistíme a rozmixujeme s crème fraîche, cukrom a mätou. Cukor pridávame podľa chuti.
Nápoj rozdelíme do šálok a dáme vychladiť. Zatiaľ si vyšľaháme šľahačku, ktorú potom navrstvíme na kapučíno a podávame. Náramne sa k tomu hodia piškóty.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.