Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Kapor chutí aj v lete. Urobte ho ako paprikáš, alebo s rukolou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapor pečený na zemiakoch

Potrebujeme: niekoľko zemiakov, kapra, soľ, drvenú rascu, citrón, petržlenovú vňať, maslo, vajíčka natvrdo, strúhaný syr, 1 PL nasekaného kôpru, olej alebo masť na vymastenie pekáča

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na mesiačiky a povaríme ich v osolenej vode. Nesmú však byť rozvarené. Dáme variť aj vajcia natvrdo. Potom zemiaky scedíme a poukladáme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. Na ne poukladáme kúsky vareného vajíčka, strúhaný syr a rascu.

Kapra poriadne očistíme, umyjeme a môžeme ho zbaviť hlavy, ktorá sa dá použiť na polievku. Narežeme ho, dobre osolíme a do otvorov poukladáme plátky citróna. Takto pripravenú rybu dáme na zemiaky. Posypeme ju petržlenovou vňaťou, poukladáme plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Kapor na zelenom "hniezde"

Potrebujeme: celého kapra, ktorého naporcujeme, alebo hotové filety, 2 mladé cukety, balenie rukoly, 1 stopkový zeler, 2 citróny, 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup: Z kapra narežeme podkovičky alebo filety, ktoré dobre umyjeme, osušíme a poriadne osolíme hrubozrnnou soľou. Pridáme vetvičky tymianu, prikryjeme fóliou a necháme odstáť maximálne na hodinu v chlade, nie dlhšie.

Potom rybu vyberieme, umyjeme od hrubej soli a tymianu a dáme ju variť do vody. Pridáme k nej na polovice prekrojený citrón, nakrájaný zeler a celé čierne korenie. Vodu môžeme aj jemne osoliť, ale nie veľmi, pretože ryba už nasiakla hrubozrnnú soľ.

Asi po desiatich minútach pridáme k rybe cuketu nakrájanú na dlhšie hrubšie pásiky, najlepšie sa to robí škrabkou.

SkryťVypnúť reklamu

Po dvoch minútach pridáme do vody rukolu. Po pár minútach rukolu, cuketu aj zeler vyberieme, rozdelíme ich na taniere a pokvapkáme citrónom.

Rybu vyberieme do misky, prilejeme trochu oleja, pretlačíme cesnak a posypeme mletým čiernym korením. Rybu dobre ponatierame touto zmesou a dáme na taniere.

Kaprí paprikáš

Potrebujeme: čerstvého kapra, 125 g masla, 2 červené papriky, 2 PL rajčinového pretlaku, 100 ml bieleho vína, mletá červená paprika, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zväzok jarnej cibuľky, 150 g kyslej smotany, citrónová šťava, 2 strúčiky cesnaku, bylinky podľa chuti (tymian, bazalka, mäta...), soľ, korenie, chilli. Na halušky: 35-40 g krupice, 150 g tvarohu, 30 g parmezánu, 2 vajcia

Postup: Kapra vykostíme (hlavu a ostatné zvyšky môžeme neskôr použiť na polievku.) Vzniknuté filety nakrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľku, cesnak a potom papriku opečieme na masle. Pridáme červenú práškovú papriku, pretlak a tymian. Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme víno, soľ, korenie a čili. Môžeme zahustiť maslovou zápražkou. Všetko zmixujeme a následne precedíme.

Zapekaciu misu vytrieme maslom, na spodok poukladáme bylinky, na ktoré poukladáme kapra a zalejeme precedenou zmesou. Vrch dozdobíme trochou smotany. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Po dopečení posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a pridáme ešte zvyšok smotany.

Krupicu, tvaroh, vajíčka a parmezán zmiešame, následne okoreníme a osolíme. Vypracujeme cesto, z ktorého lyžičkou tvarujeme halušky. Tie dáme variť do nie príliš silno vriacej vody (cca 80-90 stupňov) na asi 10 minút. Na záver ich zohrejeme na masle a môžeme podávať.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 7 224
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 891
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 5 887
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 231
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 770
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 092
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu