Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Kapor chutí aj v lete. Urobte ho ako paprikáš, alebo s rukolou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapor pečený na zemiakoch

Potrebujeme: niekoľko zemiakov, kapra, soľ, drvenú rascu, citrón, petržlenovú vňať, maslo, vajíčka natvrdo, strúhaný syr, 1 PL nasekaného kôpru, olej alebo masť na vymastenie pekáča

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na mesiačiky a povaríme ich v osolenej vode. Nesmú však byť rozvarené. Dáme variť aj vajcia natvrdo. Potom zemiaky scedíme a poukladáme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. Na ne poukladáme kúsky vareného vajíčka, strúhaný syr a rascu.

Kapra poriadne očistíme, umyjeme a môžeme ho zbaviť hlavy, ktorá sa dá použiť na polievku. Narežeme ho, dobre osolíme a do otvorov poukladáme plátky citróna. Takto pripravenú rybu dáme na zemiaky. Posypeme ju petržlenovou vňaťou, poukladáme plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor na zelenom "hniezde"

Potrebujeme: celého kapra, ktorého naporcujeme, alebo hotové filety, 2 mladé cukety, balenie rukoly, 1 stopkový zeler, 2 citróny, 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup: Z kapra narežeme podkovičky alebo filety, ktoré dobre umyjeme, osušíme a poriadne osolíme hrubozrnnou soľou. Pridáme vetvičky tymianu, prikryjeme fóliou a necháme odstáť maximálne na hodinu v chlade, nie dlhšie.

Potom rybu vyberieme, umyjeme od hrubej soli a tymianu a dáme ju variť do vody. Pridáme k nej na polovice prekrojený citrón, nakrájaný zeler a celé čierne korenie. Vodu môžeme aj jemne osoliť, ale nie veľmi, pretože ryba už nasiakla hrubozrnnú soľ.

Asi po desiatich minútach pridáme k rybe cuketu nakrájanú na dlhšie hrubšie pásiky, najlepšie sa to robí škrabkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Po dvoch minútach pridáme do vody rukolu. Po pár minútach rukolu, cuketu aj zeler vyberieme, rozdelíme ich na taniere a pokvapkáme citrónom.

Rybu vyberieme do misky, prilejeme trochu oleja, pretlačíme cesnak a posypeme mletým čiernym korením. Rybu dobre ponatierame touto zmesou a dáme na taniere.

Kaprí paprikáš

Potrebujeme: čerstvého kapra, 125 g masla, 2 červené papriky, 2 PL rajčinového pretlaku, 100 ml bieleho vína, mletá červená paprika, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zväzok jarnej cibuľky, 150 g kyslej smotany, citrónová šťava, 2 strúčiky cesnaku, bylinky podľa chuti (tymian, bazalka, mäta...), soľ, korenie, chilli. Na halušky: 35-40 g krupice, 150 g tvarohu, 30 g parmezánu, 2 vajcia

Postup: Kapra vykostíme (hlavu a ostatné zvyšky môžeme neskôr použiť na polievku.) Vzniknuté filety nakrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Cibuľku, cesnak a potom papriku opečieme na masle. Pridáme červenú práškovú papriku, pretlak a tymian. Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme víno, soľ, korenie a čili. Môžeme zahustiť maslovou zápražkou. Všetko zmixujeme a následne precedíme.

Zapekaciu misu vytrieme maslom, na spodok poukladáme bylinky, na ktoré poukladáme kapra a zalejeme precedenou zmesou. Vrch dozdobíme trochou smotany. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Po dopečení posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a pridáme ešte zvyšok smotany.

Krupicu, tvaroh, vajíčka a parmezán zmiešame, následne okoreníme a osolíme. Vypracujeme cesto, z ktorého lyžičkou tvarujeme halušky. Tie dáme variť do nie príliš silno vriacej vody (cca 80-90 stupňov) na asi 10 minút. Na záver ich zohrejeme na masle a môžeme podávať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 304
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 107
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 962
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 148
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 920
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 678
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 158
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 953
  9. Po Slovensku na motorke 5 444
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


6 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop