Korzár logo Korzár
Piatok, 28. február, 2020 | Meniny má Zlatica

Varíme s Korzárom: Kapor chutí aj v lete. Urobte ho ako paprikáš, alebo s rukolou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kapor pečený na zemiakoch

Potrebujeme: niekoľko zemiakov, kapra, soľ, drvenú rascu, citrón, petržlenovú vňať, maslo, vajíčka natvrdo, strúhaný syr, 1 PL nasekaného kôpru, olej alebo masť na vymastenie pekáča

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na mesiačiky a povaríme ich v osolenej vode. Nesmú však byť rozvarené. Dáme variť aj vajcia natvrdo. Potom zemiaky scedíme a poukladáme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. Na ne poukladáme kúsky vareného vajíčka, strúhaný syr a rascu.

Kapra poriadne očistíme, umyjeme a môžeme ho zbaviť hlavy, ktorá sa dá použiť na polievku. Narežeme ho, dobre osolíme a do otvorov poukladáme plátky citróna. Takto pripravenú rybu dáme na zemiaky. Posypeme ju petržlenovou vňaťou, poukladáme plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Kapor na zelenom "hniezde"

Potrebujeme: celého kapra, ktorého naporcujeme, alebo hotové filety, 2 mladé cukety, balenie rukoly, 1 stopkový zeler, 2 citróny, 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup: Z kapra narežeme podkovičky alebo filety, ktoré dobre umyjeme, osušíme a poriadne osolíme hrubozrnnou soľou. Pridáme vetvičky tymianu, prikryjeme fóliou a necháme odstáť maximálne na hodinu v chlade, nie dlhšie.

Potom rybu vyberieme, umyjeme od hrubej soli a tymianu a dáme ju variť do vody. Pridáme k nej na polovice prekrojený citrón, nakrájaný zeler a celé čierne korenie. Vodu môžeme aj jemne osoliť, ale nie veľmi, pretože ryba už nasiakla hrubozrnnú soľ.

Asi po desiatich minútach pridáme k rybe cuketu nakrájanú na dlhšie hrubšie pásiky, najlepšie sa to robí škrabkou.

Po dvoch minútach pridáme do vody rukolu. Po pár minútach rukolu, cuketu aj zeler vyberieme, rozdelíme ich na taniere a pokvapkáme citrónom.

Rybu vyberieme do misky, prilejeme trochu oleja, pretlačíme cesnak a posypeme mletým čiernym korením. Rybu dobre ponatierame touto zmesou a dáme na taniere.

Kaprí paprikáš

Potrebujeme: čerstvého kapra, 125 g masla, 2 červené papriky, 2 PL rajčinového pretlaku, 100 ml bieleho vína, mletá červená paprika, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zväzok jarnej cibuľky, 150 g kyslej smotany, citrónová šťava, 2 strúčiky cesnaku, bylinky podľa chuti (tymian, bazalka, mäta...), soľ, korenie, chilli. Na halušky: 35-40 g krupice, 150 g tvarohu, 30 g parmezánu, 2 vajcia

Postup: Kapra vykostíme (hlavu a ostatné zvyšky môžeme neskôr použiť na polievku.) Vzniknuté filety nakrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Cibuľku, cesnak a potom papriku opečieme na masle. Pridáme červenú práškovú papriku, pretlak a tymian. Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme víno, soľ, korenie a čili. Môžeme zahustiť maslovou zápražkou. Všetko zmixujeme a následne precedíme.

Zapekaciu misu vytrieme maslom, na spodok poukladáme bylinky, na ktoré poukladáme kapra a zalejeme precedenou zmesou. Vrch dozdobíme trochou smotany. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Po dopečení posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a pridáme ešte zvyšok smotany.

Krupicu, tvaroh, vajíčka a parmezán zmiešame, následne okoreníme a osolíme. Vypracujeme cesto, z ktorého lyžičkou tvarujeme halušky. Tie dáme variť do nie príliš silno vriacej vody (cca 80-90 stupňov) na asi 10 minút. Na záver ich zohrejeme na masle a môžeme podávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  2. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  3. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  4. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  5. Angličtina nielen pre maturantov
  6. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  7. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  8. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  9. Nestarnú, ale dozrievajú
  10. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  1. Obdarujte vašich blízkych s darčekovými kartami VIVO! Bratislava
  2. Oslávte 25. výročie Revalidu a vyhrajte zájazd do Švajčiarska
  3. Cesta na sever Talianska je nateraz riziková, zvážte ju
  4. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  5. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  6. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  7. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  8. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  9. Môže ťa štúdium baviť?
  10. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 17 510
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 12 279
  3. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 8 862
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 498
  5. Ktorá farba je tá tvoja? 6 743
  6. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 257
  7. Angličtina nielen pre maturantov 6 234
  8. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 6 194
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 947
  10. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku 4 863

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Zásadoví politici

S nikým Fico trinástymi dôchodkami nevytrel podľahu tak, ako s Kiskom a Hlinom.

Eduard Burda
Územie, na ktorom má vyrásť nový projekt od YIT Slovakia.
Marian Kočner odchádza zo súdu 27. februára 2020 pred rozhodnutím o vine a treste za falšovanie zmeniek TV Markíza.

Už ste čítali?

Voľby 2020