Korzár logo Korzár
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Varíme s Korzárom: Kapor chutí aj v lete. Urobte ho ako paprikáš, alebo s rukolou

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapor pečený na zemiakoch

Potrebujeme: niekoľko zemiakov, kapra, soľ, drvenú rascu, citrón, petržlenovú vňať, maslo, vajíčka natvrdo, strúhaný syr, 1 PL nasekaného kôpru, olej alebo masť na vymastenie pekáča

Postup: Zemiaky očistíme, nakrájame na mesiačiky a povaríme ich v osolenej vode. Nesmú však byť rozvarené. Dáme variť aj vajcia natvrdo. Potom zemiaky scedíme a poukladáme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misy. Na ne poukladáme kúsky vareného vajíčka, strúhaný syr a rascu.

Kapra poriadne očistíme, umyjeme a môžeme ho zbaviť hlavy, ktorá sa dá použiť na polievku. Narežeme ho, dobre osolíme a do otvorov poukladáme plátky citróna. Takto pripravenú rybu dáme na zemiaky. Posypeme ju petržlenovou vňaťou, poukladáme plátky masla a dáme piecť do vyhriatej rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Kapor na zelenom "hniezde"

Potrebujeme: celého kapra, ktorého naporcujeme, alebo hotové filety, 2 mladé cukety, balenie rukoly, 1 stopkový zeler, 2 citróny, 4 strúčiky cesnaku, čierne korenie, soľ, olivový olej

Postup: Z kapra narežeme podkovičky alebo filety, ktoré dobre umyjeme, osušíme a poriadne osolíme hrubozrnnou soľou. Pridáme vetvičky tymianu, prikryjeme fóliou a necháme odstáť maximálne na hodinu v chlade, nie dlhšie.

Potom rybu vyberieme, umyjeme od hrubej soli a tymianu a dáme ju variť do vody. Pridáme k nej na polovice prekrojený citrón, nakrájaný zeler a celé čierne korenie. Vodu môžeme aj jemne osoliť, ale nie veľmi, pretože ryba už nasiakla hrubozrnnú soľ.

Asi po desiatich minútach pridáme k rybe cuketu nakrájanú na dlhšie hrubšie pásiky, najlepšie sa to robí škrabkou.

SkryťVypnúť reklamu

Po dvoch minútach pridáme do vody rukolu. Po pár minútach rukolu, cuketu aj zeler vyberieme, rozdelíme ich na taniere a pokvapkáme citrónom.

Rybu vyberieme do misky, prilejeme trochu oleja, pretlačíme cesnak a posypeme mletým čiernym korením. Rybu dobre ponatierame touto zmesou a dáme na taniere.

Kaprí paprikáš

Potrebujeme: čerstvého kapra, 125 g masla, 2 červené papriky, 2 PL rajčinového pretlaku, 100 ml bieleho vína, mletá červená paprika, 300 ml zeleninového vývaru, 1 zväzok jarnej cibuľky, 150 g kyslej smotany, citrónová šťava, 2 strúčiky cesnaku, bylinky podľa chuti (tymian, bazalka, mäta...), soľ, korenie, chilli. Na halušky: 35-40 g krupice, 150 g tvarohu, 30 g parmezánu, 2 vajcia

Postup: Kapra vykostíme (hlavu a ostatné zvyšky môžeme neskôr použiť na polievku.) Vzniknuté filety nakrájame na menšie časti, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľku, cesnak a potom papriku opečieme na masle. Pridáme červenú práškovú papriku, pretlak a tymian. Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme víno, soľ, korenie a čili. Môžeme zahustiť maslovou zápražkou. Všetko zmixujeme a následne precedíme.

Zapekaciu misu vytrieme maslom, na spodok poukladáme bylinky, na ktoré poukladáme kapra a zalejeme precedenou zmesou. Vrch dozdobíme trochou smotany. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Po dopečení posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou a pridáme ešte zvyšok smotany.

Krupicu, tvaroh, vajíčka a parmezán zmiešame, následne okoreníme a osolíme. Vypracujeme cesto, z ktorého lyžičkou tvarujeme halušky. Tie dáme variť do nie príliš silno vriacej vody (cca 80-90 stupňov) na asi 10 minút. Na záver ich zohrejeme na masle a môžeme podávať.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 744
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 991
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 461
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 262
  6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 232
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 537
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 269

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 893
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 480
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 727
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 048
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odchádzajúci lekári môžu opäť spôsobiť kolaps slovenského zdravotníctva ako v roku 2011. Ilustračné foto.

V roku 2020 pracovalo v štátnych nemocniciach vyše sedemtisíc lekárov.


10 h
Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Oligarcha spájaný so Smerom sa prvýkrát postaví pred súd 10. októbra.


8 h
Investovanie na finančných trhoch

Pasívne investovanie nie je náročné, poplatky sú oproti podielovým fondom nižšie.


14. sep
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


5 h

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  3. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 389
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 893
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 480
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 727
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 048
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu