Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom sviežo, rýchlo a zdravo: Cuketový nákyp, špenátová rýchlovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Cuketový nákyp

Potrebujeme: 2-3 mladé cukety, 1 cibuľu, 200 g údeného mäsa, 150 g tvrdého syra, 180 g hladkej múky, 100 ml oleja, 4 vajíčka, 2 strúčiky cesnaku, 1 prášok do pečiva, majoránku, trochu mlieka, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zohrejme si trochu oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú potom necháme vychladnúť.

Do väčšej misky dáme múku s práškom do pečiva, pridáme nahrubo nastrúhaný syr, údeninu pokrájanú na kocky, opraženú cibuľu a napokon aj nastrúhanú a vyžmýkanú cuketu. Všetko dobre premiešame a napokon pridáme žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Ak je zmes príliš hustá, trochu ju zriedime mliekom.

Na záver zľahka zamiešame sneh z bielkov, cesto rozotrieme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej formy a upečieme. Nákyp chutí teplý aj studený.

Kuskusový šalát s jarnou zeleninou

Potrebujeme: 200 g kuskusu, cca 400 ml vývaru, 100 g mrkvy, 100 g cukety, 200 g zelenej špargle, čili papričku, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, koriander, karí korenie a soľ

Postup: Kuskus zalejeme horúcim vývarom a kým nám primerane nabobtná, pripravíme si zeleninu. Očistíme ju, ak máme mladú cuketu, stačí ju len umyť a všetko pokrájame na menšie kúsky. Na zohriatom oleji orestujeme nakrájaný cesnak a čili papričku, pridáme zeleninu a orestujeme ju. Nemala by byť mäkká, ale skôr al dente. Potom pridáme kuskus, ak je v panvici málo tekutiny, môžeme priliať trochu vody a dusíme asi 3 minúty. Nakoniec dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a necháme odpariť. Na záver posypeme šalát nasekanou petržlenovou vňaťou a koriandrom.

Špenátová rýchlovka

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, 400 g čerstvého baby špenátu, 200 g tvrdého syra, 2 vajíčka, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 1 tavený syr v črievku, soľ, mleté čierne korenie, trochu hladkej múky

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a dáme ho do okrúhlej koláčovej formy. Popicháme ho vidličkou a okraje, ktoré pretŕčajú odrežeme a posypeme ho strúhaným syrom.

V panvici rozpustíme maslo a krátko na ňom podusíme špenátové lístky, ktoré predtým môžeme trochu pokrájať. Pridáme prelisovaný cesnak, tavený syr, soľ a korenie. Zmes napokon zalejeme rozšľahanými vajíčkami, vymiešame a keď je to potrebné, osolíme a okoreníme ju.

Špenátovú „praženicu“ dáme na pripravené cesto vo forme, posypeme ju strúhaným syrom a upečieme dozlatista.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Recepty z Korzára, recepty

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop