Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom sviežo, rýchlo a zdravo: Cuketový nákyp, špenátová rýchlovka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Cuketový nákyp

Potrebujeme: 2-3 mladé cukety, 1 cibuľu, 200 g údeného mäsa, 150 g tvrdého syra, 180 g hladkej múky, 100 ml oleja, 4 vajíčka, 2 strúčiky cesnaku, 1 prášok do pečiva, majoránku, trochu mlieka, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Zohrejme si trochu oleja a opražíme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú potom necháme vychladnúť.

Do väčšej misky dáme múku s práškom do pečiva, pridáme nahrubo nastrúhaný syr, údeninu pokrájanú na kocky, opraženú cibuľu a napokon aj nastrúhanú a vyžmýkanú cuketu. Všetko dobre premiešame a napokon pridáme žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Ak je zmes príliš hustá, trochu ju zriedime mliekom.

Skryť Vypnúť reklamu

Na záver zľahka zamiešame sneh z bielkov, cesto rozotrieme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej formy a upečieme. Nákyp chutí teplý aj studený.

Kuskusový šalát s jarnou zeleninou

Potrebujeme: 200 g kuskusu, cca 400 ml vývaru, 100 g mrkvy, 100 g cukety, 200 g zelenej špargle, čili papričku, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, koriander, karí korenie a soľ

Postup: Kuskus zalejeme horúcim vývarom a kým nám primerane nabobtná, pripravíme si zeleninu. Očistíme ju, ak máme mladú cuketu, stačí ju len umyť a všetko pokrájame na menšie kúsky. Na zohriatom oleji orestujeme nakrájaný cesnak a čili papričku, pridáme zeleninu a orestujeme ju. Nemala by byť mäkká, ale skôr al dente. Potom pridáme kuskus, ak je v panvici málo tekutiny, môžeme priliať trochu vody a dusíme asi 3 minúty. Nakoniec dochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a necháme odpariť. Na záver posypeme šalát nasekanou petržlenovou vňaťou a koriandrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Špenátová rýchlovka

Potrebujeme: 1 lístkové cesto, 400 g čerstvého baby špenátu, 200 g tvrdého syra, 2 vajíčka, 3 strúčiky cesnaku, maslo, 1 tavený syr v črievku, soľ, mleté čierne korenie, trochu hladkej múky

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a dáme ho do okrúhlej koláčovej formy. Popicháme ho vidličkou a okraje, ktoré pretŕčajú odrežeme a posypeme ho strúhaným syrom.

V panvici rozpustíme maslo a krátko na ňom podusíme špenátové lístky, ktoré predtým môžeme trochu pokrájať. Pridáme prelisovaný cesnak, tavený syr, soľ a korenie. Zmes napokon zalejeme rozšľahanými vajíčkami, vymiešame a keď je to potrebné, osolíme a okoreníme ju.

Špenátovú „praženicu“ dáme na pripravené cesto vo forme, posypeme ju strúhaným syrom a upečieme dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 741
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 552
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 671
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 626
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 269
  6. Aká je chémia vôní 9 040
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 670
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 631
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 604
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 071
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mário Radačovský.
Ilustračné foto
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop