Cibule s mäsom
Potrebujeme: 8 väčších cibúľ, mäsový vývar, 1 ČL cukru, masť na vymastenie misy. Na plnku: 200 g mletého teľacieho alebo hovädzieho mäsa, 50 g čerstvých húb, 2 strúčiky cesnaku, 1 vajíčko, 1 PL oleja, strúhanku, bylinky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Očistené a nie veľmi skrojené cibule krátko povarte v osolenej a osladenej vode. Po vybratí vršky odkrojte a vnútro opatrne vydlabte tak, aby jedna až dve vrstvy ostali. Mleté mäso spolu s pokrájanými vydlabanými a pokrájanými stredmi z cibúľ poduste na oleji, kým nezmäkne, ku koncu pridajte nakrájané huby a nechajte vychladnúť. Nakoniec do plnky vmiešajte prelisovaný cesnak, vajíčko, nasekané bylinky, zahustite ju strúhankou a dochuťte. Pripravené cibule vložte do vymastenej zapekacej misy alebo plechu, naplňte, podlejte trochou mäsového vývaru a vložte zapiecť do vyhriatej rúry, kým cibule nezmäknú a povrch nezozlatne.
Cibule plnené šampiňónmi
Potrebujeme: 5 cibúľ, 5-6 ks hnedých šampiňónov, 3 PL masla, 100 g hladkej múky, 100 ml sladkej smotany, 100 ml vývaru, 1 kg hrubej morskej soli, 100 g nastrúhaného údeného Eidamu, bylinky ( bazalka, tymián ), muškátový orech, soľ, korenie
Postup: Na dno pekáča vysypeme morskú soľ, na to poukladáme cibule, z ktorých sme odrezali vršky. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 45 minút, pokiaľ sa nezačne vnútro cibule vytláčať. Potom vnútro vyberieme a nakrájame ho. Na masle orestujeme nakrájané šampiňóny, pridáme múku a pripravíme bešamel, ktorý zalejeme 100 ml vývaru a 100 ml sladkej smotany. Krátko povaríme, dochutíme muškátovým orechom a nasekanými bylinkami. Nakoniec primiešame vnútro z cibúľ, osolíme, okoreníme a touto hmotou naplníme upečené cibule. Vrch posypeme strúhaným syrom a pečieme ešte cca 15 min.
Šošovicové cibule
Potrebujeme: 2 veľké biele cibule, 3 paradajky, 120 g strúhanky, 4 PL olivového oleja, 100 g syra feta, 2 strúčiky cesnaku, 2 hrste petržlenovej vňate, 100 g varenej čiernej šošovice, mleté čierne korenie, soľ, 300 ml zeleninového vývaru, 200 ml bieleho vína
Postup: Šošovicu uvaríme. Cibule olúpeme, na vrchnej strane trochu skrojíme a rozrežeme ich na polovice.
Rozoberieme ich a cibuľové „mištičky“ poukladáme do pekáča. Vnútro cibúľ nakrájame nadrobno. Paradajky narežeme na maličké kúsočky, zmiešame ich so strúhanou, olejom, nastrúhaným syrom, nakrájanou vydlabanou cibuľou, nasekaným cesnakom, petržlenovou vňaťou a varenou šošovicou. Dobre ochutíme soľou a korením. Zmesou naplníme cibule, podlejeme ich vývarom a vínom a upečieme vo vyhriatej rúre tak, aby neboli celkom mäkké, ale na skus.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.