Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom svieže jarné polievky: S bylinkami aj parmezánovými taštičkami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jarná cibuľačka

Potrebujeme: cca 1 kg mladej jarnej cibuľky, olivový olej, hydinový vývar, vodu, soľ, pečivo na krutóny

Postup: Cibuľky očistíme a nakrájame na kolieska. V hrnci zohrejeme asi 2 lyžice oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľku. Stačí, že zosklovatie, nemá byť hnedá. Zalejeme ju rovnakým množstvom vývaru a vody, napríklad použijeme pol litra z jedného aj druhého. Keď trochu povrie, ochutnáme ju, v prípade, že vývar nebol veľmi slaný, pridáme soľ a povaríme asi 15 minút. Potom polievku rozmixujeme a podávame s krutónmi či opečenou bagetou a pokvapkané extra panenským olivovým olejom

Skryť Vypnúť reklamu

Bylinková polievka

Potrebujeme: asi 3 hrste namixovaných jarných zelených bylín – môže tam byť mladá žihľava, baby špenát aj jarná cibuľka, maslo, vývar, smotanu na varenie, 2 žĺtky, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať

Postup: Špenát, žihľavu a cibuľku umyjeme a nasekáme ich nadrobno. V hrnci roztopíme maslo, môžeme k nemu pridať aj zopár kvapiek oleja, aby sa neprepálilo a orestujeme na ňom všetky nasekané lístky. Potom ich zalejeme vývarom a krátkom maximálne 5 minút povaríme. V smotane rozmiešame 2 žĺtky a za stáleho miešania ju vlejeme do polievky. Necháme ju už len zovrieť, osolíme, okoreníme a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.

Záhradná polievka s parmezánovými taštičkami

Potrebujeme: 3 PL masla, 3 mrkvy, kus mladého zeleru, 1 pór, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, fazuľové struky, zelený hrášok, hrsť špenátový listov, pažítku alebo petržlenovú vňať. Na taštičky: 100 g hladkej múky, 2 vajíčka, strúhaný parmezán, zopár plátkov šunky, strúhanku, oregano

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Začneme prípravou taštičiek. Zmiešame múku, 1 vajíčko a štipku soli a vypracujeme hladké pevné cesto. Do druhej misky dáme asi 100 g strúhaného parmezánu, nadrobno nakrájanú šunku, vňať, pažítku aj žĺtok a vymiešame plnku. Cesto rozvaľkáme, formičkou alebo nožíkom ho nakrájame a na každý kúsok dáme asi lyžičku náplne. Okraje potrieme vymiešaným bielom a stlačíme ich k sebe, aby vytvorili taštičky.

Potom pripravíme polievku. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nakrájanú mrkvu a zeler. Potom pridáme kolieska póru, pretlačený cesnak a keď ich orestujeme, zalejeme ich horúcou vodou. Osolíme, okoreníme a povaríme asi 10 minút. Potom prídu do hrnca fazuľové struky a plnené taštičky. Varíme ešte asi 5 minút a ako posledné pridávame hrášok a špenát. Polievku už necháme len prevrieť, posypeme vňaťou a podávame.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 411
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 235
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 949
  4. Po Slovensku na motorke 6 606
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 446
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 544
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 350
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 441
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 6 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop