Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom svieže jarné polievky: S bylinkami aj parmezánovými taštičkami

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Jarná cibuľačka

Potrebujeme: cca 1 kg mladej jarnej cibuľky, olivový olej, hydinový vývar, vodu, soľ, pečivo na krutóny

Postup: Cibuľky očistíme a nakrájame na kolieska. V hrnci zohrejeme asi 2 lyžice oleja a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľku. Stačí, že zosklovatie, nemá byť hnedá. Zalejeme ju rovnakým množstvom vývaru a vody, napríklad použijeme pol litra z jedného aj druhého. Keď trochu povrie, ochutnáme ju, v prípade, že vývar nebol veľmi slaný, pridáme soľ a povaríme asi 15 minút. Potom polievku rozmixujeme a podávame s krutónmi či opečenou bagetou a pokvapkané extra panenským olivovým olejom

Bylinková polievka

Potrebujeme: asi 3 hrste namixovaných jarných zelených bylín – môže tam byť mladá žihľava, baby špenát aj jarná cibuľka, maslo, vývar, smotanu na varenie, 2 žĺtky, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať

Postup: Špenát, žihľavu a cibuľku umyjeme a nasekáme ich nadrobno. V hrnci roztopíme maslo, môžeme k nemu pridať aj zopár kvapiek oleja, aby sa neprepálilo a orestujeme na ňom všetky nasekané lístky. Potom ich zalejeme vývarom a krátkom maximálne 5 minút povaríme. V smotane rozmiešame 2 žĺtky a za stáleho miešania ju vlejeme do polievky. Necháme ju už len zovrieť, osolíme, okoreníme a nakoniec vmiešame nasekanú petržlenovú vňať.

Záhradná polievka s parmezánovými taštičkami

Potrebujeme: 3 PL masla, 3 mrkvy, kus mladého zeleru, 1 pór, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, fazuľové struky, zelený hrášok, hrsť špenátový listov, pažítku alebo petržlenovú vňať. Na taštičky: 100 g hladkej múky, 2 vajíčka, strúhaný parmezán, zopár plátkov šunky, strúhanku, oregano

Postup: Začneme prípravou taštičiek. Zmiešame múku, 1 vajíčko a štipku soli a vypracujeme hladké pevné cesto. Do druhej misky dáme asi 100 g strúhaného parmezánu, nadrobno nakrájanú šunku, vňať, pažítku aj žĺtok a vymiešame plnku. Cesto rozvaľkáme, formičkou alebo nožíkom ho nakrájame a na každý kúsok dáme asi lyžičku náplne. Okraje potrieme vymiešaným bielom a stlačíme ich k sebe, aby vytvorili taštičky.

Potom pripravíme polievku. V hrnci roztopíme maslo a orestujeme na ňom nakrájanú mrkvu a zeler. Potom pridáme kolieska póru, pretlačený cesnak a keď ich orestujeme, zalejeme ich horúcou vodou. Osolíme, okoreníme a povaríme asi 10 minút. Potom prídu do hrnca fazuľové struky a plnené taštičky. Varíme ešte asi 5 minút a ako posledné pridávame hrášok a špenát. Polievku už necháme len prevrieť, posypeme vňaťou a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop