Korzár logo Korzár
Streda, 23. jún, 2021 | Meniny má SidóniaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Štyrikrát lasagne – tradičné, biele so špenátom, hubové, šošovicové

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičné boloňské lasagne

Potrebujeme: cestoviny – lasagne, 2 mrkvy, 250 g paradajkového pretlaku, 200 g mletého hovädzieho mäsa, 200 g mletého bravčového mäsa, (pridať môžeme aj trochu teľacieho), olivový olej, biele víno, 1 strúčik cesnaku, 50 g maslo, 30 g hladkej múky, ½ litra mlieka, soľ, biele korenie, muškátový orech, parmezán

Postup: Na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a mrkvu nakrájanú na maličké kúsky. Pridáme mleté mäso a podlejeme ho bielym vínom. Keď sa víno odparí, mäso osolíme, okoreníme pridáme pradajkový pretlak, podlejeme vodou a dusíme. Ragú by nemalo plávať v omáčke, tak vodu prilievame postupne a v menších dávkach.

Skryť Vypnúť reklamu

Kým sa mäso udusí, pripravíme si bešamelovú omáčku. V kastróle roztopíme maslo a orestujeme na ňom 30 g hladkej múky. Postupne a za stáleho miešania, najlepšie metličkou prilievame teplé mlieko. Omáčku osolíme, okoreníme a nastrúhame do nej trochu čerstvého muškátového orieška. Keď prevrie, odstavíme ju.

Suché lasagne stačí zaliať vriacou vodou, keď trochu postoja, budú pripravené na ďalšie použitie.

Pekáč si pokvapkáme olejom, poukladáme naň cestoviny. Naložíme na ne mäsové ragú, potom nasleduje vrstva bešamelu a parmezánu. Postup opakujeme podľa toho, koľko máme mäsa a cestovín. Zvýšime si však toľko bešamelu, aby sme ním mohli pekne natrieť vrchnú vrstvu cestovín, potom ju ešte posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry.

Biele lasagne

Potrebujeme: balenie cestovín, 200 g ricotty, 150 g špenátu, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, strúhanú mozzarellu, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom špenát. Osolíme ho, okoreníme a pretlačíme k nemu strúčik cesnaku. Potom ho necháme vychladnúť.

Cestoviny trochu predvaríme, aby boli dostatočne ohybné, nesmú však byť mäkké.

Zmiešame ricottu s vychladnutým špenátom, trochou mozzarelly a s časťou parmezánu.

Záverečná forma prípravy môže byť dvojaká. Môžeme postupovať tradične a lasagne vrstviť ako v iných receptoch a namiesto mäsa ich natrieme syrovou náplňou. Alebo každý kus lasagní natrieme syrovou zmesou, zvinieme ako palacinku a poukladáme ich vedľa seba na plech. Posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom a dáme zapiecť do rúry.

Hubové lasagne

Potrebujeme: balenie lasagní, maslo, mlieko a hladkú múku na bešamel, konzervu lúpaných paradajok, šampiňóny, rozmarín, cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, soľ, korenie, olej, 2 mozzarelly (ak sa nám žiada mäso, pokojne môžeme pridať aj kuracie mäso)

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na plátky narezané huby, rascu a podusíme ich. Potom pretlačíme cesnak, vlejeme k nim lúpané paradajky, ochutíme rozmarínom a podusíme. Ak budeme používať mäso, tak ho orestujeme spolu s hubami, zvyšok postupu je rovnaký.

Bešamel si pripravíme taký istý, ako v ostatných receptoch – roztopíme maslo, pridáme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme a necháme zovrieť.

Lasagne zalejeme vriacou vodou aby zmäkli a začneme vrstviť. Cestoviny – huby – bešamel, kým máme suroviny.

Poslednú vrstvu cestovín natrieme zvyškom bešamelu a poukladáme naň plátky mozzarelly. Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.

Vegetariánske lasagne so šošovicou

Potrebujeme: plátky suchych lasagní, 1 cuketu, mozazarellu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 150 g červenej šošovice, 2 konzervy lúpaných drvených paradajok, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie, balzamikový ocot, syr ricotta alebo mascarpone, zeleninový vývar

Postup: Na roztopenom masle s trochou oleja orestujeme nakrájanú cibuľu a mrkvu s cesnakom. Osolíme ich, okoreníme a necháme podusiť, kým mrkva trochu nezmäkne. Potom pridáme šošovicu, chvíľu ju orestujeme a podlejeme paradajkami, prípadne pretlakom. Potom dodáme trochu vody a dusíme, kým šošovica nebude hotová. Zmes dochutíme a na záver k nej dodáme balzamikový ocot.

Ricottu zmiešame s vychladnutým zeleninovým vývarom, lasagne zalejeme vriacou vodou a cuketu nakrájame na kolieska.

Potom na plechu vrstvíme cestoviny, šošovicovú zmes, syrovú omáčku a kolieska cukety. Na záver. Poslednú vrstvu by mala tvoriť šošovica, na ktorú dáme kolieska mozzarelly a upečieme v rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Kam patria rolky z toaletného papiera? Dávať dole etikety zo sklenených nádob?
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  7. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  2. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  3. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  4. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  5. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  6. Od 1. septembra je predprimárne vzdelávanie povinné
  7. Nemecko-slovenská spoločnosť ETL/GR je už v desiatke najlepších
  8. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  9. Stiahnite si stovky e-kníh
  10. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 396
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 621
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 162
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 6 719
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 596
  6. Stiahnite si stovky e-kníh 3 359
  7. Crème de la crème po slovensky 3 252
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 3 134
  9. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 019
  10. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 913
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Sme pripravení na tretiu vlnu pandémie?


a 1 ďalší 2 h

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 502 obetí.


a 4 ďalší 14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop