Korzár logo Korzár
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Varíme s Korzárom: Štyrikrát lasagne – tradičné, biele so špenátom, hubové, šošovicové

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičné boloňské lasagne

Potrebujeme: cestoviny – lasagne, 2 mrkvy, 250 g paradajkového pretlaku, 200 g mletého hovädzieho mäsa, 200 g mletého bravčového mäsa, (pridať môžeme aj trochu teľacieho), olivový olej, biele víno, 1 strúčik cesnaku, 50 g maslo, 30 g hladkej múky, ½ litra mlieka, soľ, biele korenie, muškátový orech, parmezán

Postup: Na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a mrkvu nakrájanú na maličké kúsky. Pridáme mleté mäso a podlejeme ho bielym vínom. Keď sa víno odparí, mäso osolíme, okoreníme pridáme pradajkový pretlak, podlejeme vodou a dusíme. Ragú by nemalo plávať v omáčke, tak vodu prilievame postupne a v menších dávkach.

SkryťVypnúť reklamu

Kým sa mäso udusí, pripravíme si bešamelovú omáčku. V kastróle roztopíme maslo a orestujeme na ňom 30 g hladkej múky. Postupne a za stáleho miešania, najlepšie metličkou prilievame teplé mlieko. Omáčku osolíme, okoreníme a nastrúhame do nej trochu čerstvého muškátového orieška. Keď prevrie, odstavíme ju.

Suché lasagne stačí zaliať vriacou vodou, keď trochu postoja, budú pripravené na ďalšie použitie.

Pekáč si pokvapkáme olejom, poukladáme naň cestoviny. Naložíme na ne mäsové ragú, potom nasleduje vrstva bešamelu a parmezánu. Postup opakujeme podľa toho, koľko máme mäsa a cestovín. Zvýšime si však toľko bešamelu, aby sme ním mohli pekne natrieť vrchnú vrstvu cestovín, potom ju ešte posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry.

Biele lasagne

Potrebujeme: balenie cestovín, 200 g ricotty, 150 g špenátu, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, strúhanú mozzarellu, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom špenát. Osolíme ho, okoreníme a pretlačíme k nemu strúčik cesnaku. Potom ho necháme vychladnúť.

Cestoviny trochu predvaríme, aby boli dostatočne ohybné, nesmú však byť mäkké.

Zmiešame ricottu s vychladnutým špenátom, trochou mozzarelly a s časťou parmezánu.

Záverečná forma prípravy môže byť dvojaká. Môžeme postupovať tradične a lasagne vrstviť ako v iných receptoch a namiesto mäsa ich natrieme syrovou náplňou. Alebo každý kus lasagní natrieme syrovou zmesou, zvinieme ako palacinku a poukladáme ich vedľa seba na plech. Posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom a dáme zapiecť do rúry.

Hubové lasagne

Potrebujeme: balenie lasagní, maslo, mlieko a hladkú múku na bešamel, konzervu lúpaných paradajok, šampiňóny, rozmarín, cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, soľ, korenie, olej, 2 mozzarelly (ak sa nám žiada mäso, pokojne môžeme pridať aj kuracie mäso)

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na plátky narezané huby, rascu a podusíme ich. Potom pretlačíme cesnak, vlejeme k nim lúpané paradajky, ochutíme rozmarínom a podusíme. Ak budeme používať mäso, tak ho orestujeme spolu s hubami, zvyšok postupu je rovnaký.

Bešamel si pripravíme taký istý, ako v ostatných receptoch – roztopíme maslo, pridáme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme a necháme zovrieť.

Lasagne zalejeme vriacou vodou aby zmäkli a začneme vrstviť. Cestoviny – huby – bešamel, kým máme suroviny.

Poslednú vrstvu cestovín natrieme zvyškom bešamelu a poukladáme naň plátky mozzarelly. Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.

Vegetariánske lasagne so šošovicou

Potrebujeme: plátky suchych lasagní, 1 cuketu, mozazarellu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 150 g červenej šošovice, 2 konzervy lúpaných drvených paradajok, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie, balzamikový ocot, syr ricotta alebo mascarpone, zeleninový vývar

Postup: Na roztopenom masle s trochou oleja orestujeme nakrájanú cibuľu a mrkvu s cesnakom. Osolíme ich, okoreníme a necháme podusiť, kým mrkva trochu nezmäkne. Potom pridáme šošovicu, chvíľu ju orestujeme a podlejeme paradajkami, prípadne pretlakom. Potom dodáme trochu vody a dusíme, kým šošovica nebude hotová. Zmes dochutíme a na záver k nej dodáme balzamikový ocot.

Ricottu zmiešame s vychladnutým zeleninovým vývarom, lasagne zalejeme vriacou vodou a cuketu nakrájame na kolieska.

Potom na plechu vrstvíme cestoviny, šošovicovú zmes, syrovú omáčku a kolieska cukety. Na záver. Poslednú vrstvu by mala tvoriť šošovica, na ktorú dáme kolieska mozzarelly a upečieme v rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  5. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  3. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  4. Nechajte sa zelektrizovať!
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  8. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 18 814
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 480
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 341
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 273
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 000
  6. Dôležitosť duševnej pohody 4 999
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 970
  8. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 651

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Štefan Vidlár: Hríby
  3. Drahomíra Podhorcová: BANDEROVCI
  4. Věra Tepličková: Tak nám už aj Tarabu pozvali vraj ku žľabu
  5. Matej Galo: OTVORTE OČI (Rusko vs. Ukrajina)
  6. Dušan Šrámek: Štúdium v Kanade
  7. Miriam Studeničová: Kresťanstvo sa v niečom zásadnom mýli! V čom?
  8. Rastislav Profant: Putin, vojnový zločinec, masový vrah a mafián, dal svetu ultimátum: alebo mi dáte Ukrajinu, alebo začnem nukleárnu vojnu.
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 889
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 581
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 161
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 843
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 3 685
  6. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 781
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 500
  8. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 2 046
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Štefan Vidlár: Hríby
  3. Drahomíra Podhorcová: BANDEROVCI
  4. Věra Tepličková: Tak nám už aj Tarabu pozvali vraj ku žľabu
  5. Matej Galo: OTVORTE OČI (Rusko vs. Ukrajina)
  6. Dušan Šrámek: Štúdium v Kanade
  7. Miriam Studeničová: Kresťanstvo sa v niečom zásadnom mýli! V čom?
  8. Rastislav Profant: Putin, vojnový zločinec, masový vrah a mafián, dal svetu ultimátum: alebo mi dáte Ukrajinu, alebo začnem nukleárnu vojnu.
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 889
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 581
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 161
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 843
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 3 685
  6. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 781
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 500
  8. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 2 046
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu