Korzár logo Korzár
Štvrtok, 24. október, 2019 | Meniny má Kvetoslava
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom: Štyrikrát lasagne – tradičné, biele so špenátom, hubové, šošovicové

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tradičné boloňské lasagne

Potrebujeme: cestoviny – lasagne, 2 mrkvy, 250 g paradajkového pretlaku, 200 g mletého hovädzieho mäsa, 200 g mletého bravčového mäsa, (pridať môžeme aj trochu teľacieho), olivový olej, biele víno, 1 strúčik cesnaku, 50 g maslo, 30 g hladkej múky, ½ litra mlieka, soľ, biele korenie, muškátový orech, parmezán

Postup: Na troche olivového oleja orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a mrkvu nakrájanú na maličké kúsky. Pridáme mleté mäso a podlejeme ho bielym vínom. Keď sa víno odparí, mäso osolíme, okoreníme pridáme pradajkový pretlak, podlejeme vodou a dusíme. Ragú by nemalo plávať v omáčke, tak vodu prilievame postupne a v menších dávkach.

Kým sa mäso udusí, pripravíme si bešamelovú omáčku. V kastróle roztopíme maslo a orestujeme na ňom 30 g hladkej múky. Postupne a za stáleho miešania, najlepšie metličkou prilievame teplé mlieko. Omáčku osolíme, okoreníme a nastrúhame do nej trochu čerstvého muškátového orieška. Keď prevrie, odstavíme ju.

Suché lasagne stačí zaliať vriacou vodou, keď trochu postoja, budú pripravené na ďalšie použitie.

Pekáč si pokvapkáme olejom, poukladáme naň cestoviny. Naložíme na ne mäsové ragú, potom nasleduje vrstva bešamelu a parmezánu. Postup opakujeme podľa toho, koľko máme mäsa a cestovín. Zvýšime si však toľko bešamelu, aby sme ním mohli pekne natrieť vrchnú vrstvu cestovín, potom ju ešte posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry.

Biele lasagne

Potrebujeme: balenie cestovín, 200 g ricotty, 150 g špenátu, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, strúhanú mozzarellu, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať

Postup: V panvici zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom špenát. Osolíme ho, okoreníme a pretlačíme k nemu strúčik cesnaku. Potom ho necháme vychladnúť.

Cestoviny trochu predvaríme, aby boli dostatočne ohybné, nesmú však byť mäkké.

Zmiešame ricottu s vychladnutým špenátom, trochou mozzarelly a s časťou parmezánu.

Záverečná forma prípravy môže byť dvojaká. Môžeme postupovať tradične a lasagne vrstviť ako v iných receptoch a namiesto mäsa ich natrieme syrovou náplňou. Alebo každý kus lasagní natrieme syrovou zmesou, zvinieme ako palacinku a poukladáme ich vedľa seba na plech. Posypeme zvyšnou mozzarellou a parmezánom a dáme zapiecť do rúry.

Hubové lasagne

Potrebujeme: balenie lasagní, maslo, mlieko a hladkú múku na bešamel, konzervu lúpaných paradajok, šampiňóny, rozmarín, cibuľu, 2-3 strúčiky cesnaku, mletú rascu, soľ, korenie, olej, 2 mozzarelly (ak sa nám žiada mäso, pokojne môžeme pridať aj kuracie mäso)

Postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na plátky narezané huby, rascu a podusíme ich. Potom pretlačíme cesnak, vlejeme k nim lúpané paradajky, ochutíme rozmarínom a podusíme. Ak budeme používať mäso, tak ho orestujeme spolu s hubami, zvyšok postupu je rovnaký.

Bešamel si pripravíme taký istý, ako v ostatných receptoch – roztopíme maslo, pridáme hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme a necháme zovrieť.

Lasagne zalejeme vriacou vodou aby zmäkli a začneme vrstviť. Cestoviny – huby – bešamel, kým máme suroviny.

Poslednú vrstvu cestovín natrieme zvyškom bešamelu a poukladáme naň plátky mozzarelly. Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.

Vegetariánske lasagne so šošovicou

Potrebujeme: plátky suchych lasagní, 1 cuketu, mozazarellu, 3 mrkvy, 1 cibuľu, 4 strúčiky cesnaku, 150 g červenej šošovice, 2 konzervy lúpaných drvených paradajok, olej, maslo, soľ, mleté čierne korenie, balzamikový ocot, syr ricotta alebo mascarpone, zeleninový vývar

Postup: Na roztopenom masle s trochou oleja orestujeme nakrájanú cibuľu a mrkvu s cesnakom. Osolíme ich, okoreníme a necháme podusiť, kým mrkva trochu nezmäkne. Potom pridáme šošovicu, chvíľu ju orestujeme a podlejeme paradajkami, prípadne pretlakom. Potom dodáme trochu vody a dusíme, kým šošovica nebude hotová. Zmes dochutíme a na záver k nej dodáme balzamikový ocot.

Ricottu zmiešame s vychladnutým zeleninovým vývarom, lasagne zalejeme vriacou vodou a cuketu nakrájame na kolieska.

Potom na plechu vrstvíme cestoviny, šošovicovú zmes, syrovú omáčku a kolieska cukety. Na záver. Poslednú vrstvu by mala tvoriť šošovica, na ktorú dáme kolieska mozzarelly a upečieme v rúre.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  2. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  3. Unikát medzi značkami. CUPRA
  4. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  5. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  6. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  9. Deti jedia málo ovocia a zeleniny. Multivitamíny ich nenahradia
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou
  2. Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta
  3. Komerčné priestory v Jarabinkách: Istí zákazníci = isté tržby
  4. Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť
  5. Rehabilitačná lekárka radí: Aj sedieť treba vedieť.
  6. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  7. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  8. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  9. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  10. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 18 317
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 13 366
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 10 089
  4. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov 9 366
  5. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 392
  6. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 6 113
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 4 634
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 4 578
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 556
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 4 535

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Podozrenia zo sprenevery peňazí rybárov opäť vyšetruje polícia

Najprv bolo podanie odmietnuté, ale na pokyn krajského prokurátora sa začalo trestné stíhanie.

Súčasné šéfstvo rybárskej organizácie tvrdí, že nechýba ani euro

Za trestným oznámením vidia snahu o jej ovládnutie.

Vlastné sídlo košických rybárov na Vodnej ulici v samom centre mesta.

Šesťdesiattisícový byt pri Centrále predalo mesto Prešov za 820 eur

Radnica tvrdí, že inú možnosť podľa zákona nemala, Prešov Real si umýva ruky.

Byt v tomto dome mesto predalo.

Bývalú vrchnú sestru odsúdili, že ohovárala primára

Dostala peňažný trest. Ak ho nezaplatí, pôjde do väzenia.

Ľudmila L. na súde.

Hlavné správy zo Sme.sk

Správkyňa zatajuje informácie o Bašternákovi, začali ju preto stíhať

Podnet na preverenie prázdneho registra dal denník SME, správkyni hrozí pokuta do 5000 eur.

Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Doteraz nedotknuteľný Glváč už znervózňuje aj Smer

Glváč dostal ultimátum od Matoviča.

Podcast Dobré Ráno
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Glváč by mal nasledovať Šufliarskeho a Lindtnera

Na objasnenie podozrení sa najlepšie čaká mimo funkcie.

Zuzana Kepplová
Monika Jankovská.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop