Korzár logo Korzár
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom z bazy: Lahodný cheesecake, vyprážané kvety, chutný džem

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Prenikavo vonia, má krásne kvety a keď si ju správne pripravíme, je liečivá. Baza patrí k obľúbeným plodinám, no väčšina gazdiniek z nej pripravuje len sirup. Z bazy sa však dajú pripraviť aj iné chutné maškrty.

Vyprážané bazové kvety

Potrebujeme: čerstvé bazové kvety, vajíčko, trochu mlieka, hladkú múku, soľ, čili, olej

Postup: Kvety bazy zľahka opláchneme a necháme ich odkvapkať. Zatiaľ si rozšľaháme vajíčko s mliekom a soľou aj s korením, ktoré máme radi a postupne pridávame múku, aby nám vzniklo primerane husté cestíčko. Doň potom namáčame kvety bazy a vypražíme na horúcom oleji. Hodí sa k nim tatárska omáčka aj jogurtový dip.

Skryť Vypnúť reklamu

Maškrtné jazýčky si môžu pripraviť aj sladkú verziu, stačí dať do cestíčka menej soli a korenie nahradiť cukrom a zvyšok postupu je rovnaký – namočiť do cestíčka a vypražiť. Pred podávaním ich môžete poliať medom.

Bazovo-jablkový džem

Potrebujeme: 2 kg jabĺk, 1,5 - 2 kg bazových bobuliek, 1 a 1/2 kg kryštálového cukru, kyselinu citrónovú alebo iná želírovacia pomôcka, klinčeky, celú škoricu

Postup: Umyté jablká nakrájame na štvrtiny a dáme ich do hrnca s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody. Uvaríme ich do polomäkka a potom k nim pridáme odstopkované plody bazy. Všetko spolu za stáleho miešania rozvaríme. Ak by sa šťava rýchlo redukovala, prilievame malé dávky vody. Potom ovocie prepasírujeme a dáme znova variť na slabý plameň spolu s cukrom a kyselinou citrónovou, kým nám nevznikne džemová konzistencia. Ešte horúce naplníme do pohárov, poriadne uzavrieme a necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Bazový cheesecake

Potrebujeme: Na cesto: 200 g sušienok, 80g masla, 2 ČL cukru, 1 PL mlieka. Na krém: 220 ml smotany na šľahanie, 10 bazových kvetov, 400 g ricotty, 90 g cukru, šťava z citróna, 3 vajcia

Postup: Do smotany si s dostatočným predstihom naložíme umyté bazové kvety.

Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme, zmiešame s roztopeným maslom a cukrom a natlačíme na dno vymazanej tortovej formy. Dáme do rúry zapiecť asi na 10 minút a zatiaľ si pripravíme náplň.

Syr zmiešame s cukrom, postupne pridáme vajcia a vymiešame hladký krém.

Bazovú šľahačku scedíme cez sitko a prilejeme ju do krému.

Dochutíme citrónovou šťavou a prípadne pridáme trochu cukru.

Pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a môžeme piecť. Ešte predtým však dáme variť cca dva litre vody, potom ju vylejeme do hlbokého plechu a dáme na spodok do rúry. Teplotu si nastavíme na 170 stupňov. Vďaka tomu sa nám podarí krásne vláčny cheesecake.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 301
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 991
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 281
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 713
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 916
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 379
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 428
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 288
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 206
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Z tenisového centra v Košiciach škrtli halu, ušetria 15 miliónov

Poslanci odobrili memorandum so zväzom s podmienkami.

Z Národného tenisového centra bude po škrtoch Národné tréningové centrum.

Situácia v škole v Rokycanoch je vybičovaná. Učiteľky nedostávajú výplaty

Obec s otvorením 5. ročníka súhlasila, starosta si ide svoje.

Odvolaná riaditeľka ZŠ Rokycany Iveta Markovičová.

Takmer raz toľko. Zákazku mala Myslava preplatiť o 90 percent

Kontrolór hovorí o predražených prácach. Starostka to odmieta.

Starostka tvrdí, že postupovali podľa smernice. Podľa kontrolórov ju však ešte predtým zrušili.
Obyvatelia bytovky na Ulici SNP 33 spísali petíciu. Žiadajú vysťahovať neprispôsobivých.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop