Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom z bazy: Lahodný cheesecake, vyprážané kvety, chutný džem

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Prenikavo vonia, má krásne kvety a keď si ju správne pripravíme, je liečivá. Baza patrí k obľúbeným plodinám, no väčšina gazdiniek z nej pripravuje len sirup. Z bazy sa však dajú pripraviť aj iné chutné maškrty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyprážané bazové kvety

Potrebujeme: čerstvé bazové kvety, vajíčko, trochu mlieka, hladkú múku, soľ, čili, olej

Postup: Kvety bazy zľahka opláchneme a necháme ich odkvapkať. Zatiaľ si rozšľaháme vajíčko s mliekom a soľou aj s korením, ktoré máme radi a postupne pridávame múku, aby nám vzniklo primerane husté cestíčko. Doň potom namáčame kvety bazy a vypražíme na horúcom oleji. Hodí sa k nim tatárska omáčka aj jogurtový dip.

SkryťVypnúť reklamu

Maškrtné jazýčky si môžu pripraviť aj sladkú verziu, stačí dať do cestíčka menej soli a korenie nahradiť cukrom a zvyšok postupu je rovnaký – namočiť do cestíčka a vypražiť. Pred podávaním ich môžete poliať medom.

Bazovo-jablkový džem

Potrebujeme: 2 kg jabĺk, 1,5 - 2 kg bazových bobuliek, 1 a 1/2 kg kryštálového cukru, kyselinu citrónovú alebo iná želírovacia pomôcka, klinčeky, celú škoricu

Postup: Umyté jablká nakrájame na štvrtiny a dáme ich do hrnca s klinčekmi, celou škoricou a s trochou vody. Uvaríme ich do polomäkka a potom k nim pridáme odstopkované plody bazy. Všetko spolu za stáleho miešania rozvaríme. Ak by sa šťava rýchlo redukovala, prilievame malé dávky vody. Potom ovocie prepasírujeme a dáme znova variť na slabý plameň spolu s cukrom a kyselinou citrónovou, kým nám nevznikne džemová konzistencia. Ešte horúce naplníme do pohárov, poriadne uzavrieme a necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Bazový cheesecake

Potrebujeme: Na cesto: 200 g sušienok, 80g masla, 2 ČL cukru, 1 PL mlieka. Na krém: 220 ml smotany na šľahanie, 10 bazových kvetov, 400 g ricotty, 90 g cukru, šťava z citróna, 3 vajcia

Postup: Do smotany si s dostatočným predstihom naložíme umyté bazové kvety.

Sušienky rozdrvíme alebo rozmixujeme, zmiešame s roztopeným maslom a cukrom a natlačíme na dno vymazanej tortovej formy. Dáme do rúry zapiecť asi na 10 minút a zatiaľ si pripravíme náplň.

Syr zmiešame s cukrom, postupne pridáme vajcia a vymiešame hladký krém.

Bazovú šľahačku scedíme cez sitko a prilejeme ju do krému.

Dochutíme citrónovou šťavou a prípadne pridáme trochu cukru.

Pripravený krém vylejeme na predpečený korpus a môžeme piecť. Ešte predtým však dáme variť cca dva litre vody, potom ju vylejeme do hlbokého plechu a dáme na spodok do rúry. Teplotu si nastavíme na 170 stupňov. Vďaka tomu sa nám podarí krásne vláčny cheesecake.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 953
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 494
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 257
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 807
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 327
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu