Dvojfarebný dezert
Potrebujeme: balenie detských guľatých piškót, 500 g jemného tvarohu, 400 ml mlieka, balíček čírej želatíny, 200 g práškového cukru, 2 balenia práškovej šľahačky, 4 PL kakaa, ovocný sirup, citrónová šťava alebo esencia prípadne vanilková esencia
Postup: Do pohárov dáme piškóty, polejeme ich ovocným sirupom aby nasiakli. Želatínu namočíme do polovice studeného mlieka a necháme ju napučať podľa návodu na obale, neskôr zahrejeme a necháme vychladnúť. Práškovú šľahačku vyšľaháme s mliekom podľa návodu. Tvaroh vymiešame s cukrom, prilejeme k nemu vychladenú želatínu a vmiešame hotovú šľahačku. Krém rozdelíme na dve polovice. Do jedného primiešame vanilkovú alebo citrónovú esenciu, do druhého kakao. Navrstvíme na piškóty najskôr biely a potom hnedý krém. Necháme v chladničke stuhnúť a pred servírovaním ozdobíme strúhanou čokoládou a lístkami mäty.
Tvarohový cheesecake s likérom
Potrebujeme: Na korpus: 225 g kakaových sušienok, 50 g masla. Na plnku: 400 g jemného tvarohu, 225 g kvalitnej horkej čokolády, 100 g cukru, 4 vajíčka, 280 ml šľahačkovej smotany, 5 PL čokoládového alebo kávového likéru, tuk na vymazanie formy
Postup: Sušienky pomelieme alebo podrvíme a zalejeme ich rozpusteným maslom. Hmotu dáme do vymastenej tortovej formy a poriadne popritláčame. Necháme ho vychladnúť. Vo vodnom kúpeli rozpustíme nalámanú čokoládu v druhej miske vyšľaháme tvaroh, cukor a vajíčka do penista. Potom do tvarohového krému pomaly a jemne primiešavame čokoládu, smotanu a likér. Zmes vylejeme na korpus a dáme piecť asi na hodinu do rúry vyhriatej na 150 stupňov. Zákusok je hotový, keď je lesklý, rôsolovitý a v strede tmavší. Necháme ho vychladnúť a najlepšie bude, ak niekoľko hodín postojí. Servírujeme poliate likérom alebo čokoládovou polevou.
Tvarohovo-jablkový koláč
Potrebujeme: Na cesto: 300 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok, 160 g masla, 120 g práškového cukru, 1 vajce. Na plnku: 250 g jemného tvarohu, 1 žĺtok, 40 g masla, 400 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 1 a pol vrecka Zlatého klasu, 2 lyžičky citrónovej šťavy, 1 lyžica mletej škorice, 2 lyžice hnedého cukru, 350 g očistených jabĺk
Postup: Z múky, kypriaceho prášku, zmäknutého masla, cukru a vajíčka spracujeme hladké cesto a dáme ho na 30 minút do chladu. Zlatý klas uvaríme s mliekom, potom krém necháme trochu ochladiť, no ešte do teplého pridáme žĺtok zmiešaný s maslom a necháme krém vychladnúť. Potom po častiach vmiešame tvaroh s citrónovou šťavou a s práškovým cukrom.
Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske a prenesieme na vymastený, múkou vysypaný plech. Ak sa rozpadáva, vôbec to nevadí, pokojne ho môžeme zlepiť priamo na plechu. Na cesto natrieme tvarohovú plnku, na to poukladáme na plátky nakrájané jablká a posypeme ich hnedým cukrom a škoricou. Prikryjeme ich druhou časťou cesta, ktoré môžeme rozvaľkať a nechať vcelku, alebo ho nakrájame na pásiky a urobíme na koláči vzor podľa vlastnej fantázie. Upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.