Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom z májovej bryndze: Guľky so slaninou, bryndzová torta i taštičky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové guľky so slaninou

Potrebujeme: 250 g bryndze, krupicu, strúhanku, 2 vajíčka, slaninu, soľ

Postup: Bryndzu si roztlačíme v miske vidličkou a potom k nej pridáme vajíčka, soľ a postupne prisypávame krupicu a strúhanku tak, aby nám vzniklo dostatočne tuhé cesto. Pomer krupice a strúhanky môže byť aj 1:1. Lyžicou si naberáme kusy cesta a hádžeme ich do vriacej osolenej vody a varíme dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Zatiaľ si nakrájame a popražíme slaninu. Guľky vyberieme do misky, polejeme ich trochu výpekom, pridáme slaninové škvarky a podávame.

Ak chceme jedlo ozvláštniť, môžeme si napríklad zvlášť opiecť huby a pridať ich k nim, alebo ich polejeme syrovou omáčkou.

Bryndzová torta

Potrebujeme: Na palacinky: mlieko, múku, vajíčka - množstvo podľa toho, koľko veľa jedla chceme pripraviť. Na náplň: jarnú cibuľku, 250 g bryndze, 2 trojuholníkové mäkké syry, 1 PL kyslej smotany, soľ, korenie, pažítku, prípadne aj medvedí cesnak, alebo zopár špenátových lístkov

Postup: Upečieme si hrubšie palacinky, ktoré necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme náplň. Cibuľu nakrájame na jemné kolieska, pridáme k nej bryndzu, syr, smotanu, nasekaný špenát a pažítku. Všetko dobre vymiešame a ochutíme. Touto plnkou natrieme palacinky a urobíme z nich tortu, ktorú necháme dobre vychladiť. Prípadne môžeme takto natreté palacinky poukladať do zapekacej misy, poliať ich trochou smotany, posypať syrom a zapiecť.

Šatôčky s bryndzovou plnkou

Potrebujeme: Na cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 1/2 lyžičky soli. Na plnku: bryndzu, pažítku, soľ, korenie, 1 vajce, vyšľahané na natieranie a semienka na záverečné zdobenie

Postup: Do misky dáme múku, soľ a nakrájané maslo. Vytvoríme z toho zmes ako na mrveničku a potom postupne pridáme toľko lyžíc vody, aby sme spracovali vláčne cesto. Keď je hotové, zabalíme ho do fólie a necháme chvíľu odpočívať. Bryndzu vymiešame s nasekanou pažítkou, prípadne môžeme dodať aj obľúbené bylinky, alebo šunku nakrájanú na kocky, alebo restované šampiňóny. Plnku osolíme a okoreníme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta hrubý asi 3 mm a nakrájame ho na štvorce. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu a potom pospájame rohy štvorca do šatôčky. Potrieme ich vyšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými alebo sezamovými semienkami a upečieme vo vyhriatej rúre.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  4. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  5. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  7. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  8. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  9. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  10. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 673
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 086
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 9 819
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 531
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 7 450
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 631
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 533
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 706
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 450
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 440

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Likvidácia ošípaných v obci Zemplín.

Poprad dostane na stavbu hokejovej haly dva milióny eur

Dotáciu odsúhlasila vláda na stredajšom zasadnutí.

Vizualízácia novej tréningovej hokejovej haly pre mládež v Poprade.

Mimoriadna situácia pre zosuvy pôdy trvá v Košiciach už päť mesiacov

Podľa obyvateľov sa nič nerobí. Mesto čaká na projektovú dokumentáciu.

Cesta v Košickej Novej Vsi je od marca uzavretá.

Pilčík sa v Poloninách poranil motorovou pílou

Záchranári muža previezli do nemocnice.

Hlavné správy zo Sme.sk

Tesco ustupuje. Na Kamennom námestí zostane už iba v suteréne

Koncom roka ho v bývalom Priore nahradia nové prevádzky.

Priestory bývalého My Bratislava na Kamennom námestí
Píše Marek Maďarič

Nadávať na Fica nie je výučný list (píše Marek Maďarič)

Výmena vlády je zrelá, ale nie istá.

Zľava: Líder strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska, predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban, predseda strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý a predseda KDH Alojz Hlina počas tlačovej besedy.
Ilustračné foto.
Dnes píše Matúš Ritomský

Opatrne s Kočnerovou Threemou

Kočnerove slová do okamihu, kým sa ich nepodarí overiť, treba brať s rezervou.

Publicista Matúš Ritomský.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop