Korzár logo Korzár
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Varíme s Korzárom z májovej bryndze: Guľky so slaninou, bryndzová torta i taštičky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové guľky so slaninou

Potrebujeme: 250 g bryndze, krupicu, strúhanku, 2 vajíčka, slaninu, soľ

Postup: Bryndzu si roztlačíme v miske vidličkou a potom k nej pridáme vajíčka, soľ a postupne prisypávame krupicu a strúhanku tak, aby nám vzniklo dostatočne tuhé cesto. Pomer krupice a strúhanky môže byť aj 1:1. Lyžicou si naberáme kusy cesta a hádžeme ich do vriacej osolenej vody a varíme dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Zatiaľ si nakrájame a popražíme slaninu. Guľky vyberieme do misky, polejeme ich trochu výpekom, pridáme slaninové škvarky a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Ak chceme jedlo ozvláštniť, môžeme si napríklad zvlášť opiecť huby a pridať ich k nim, alebo ich polejeme syrovou omáčkou.

Bryndzová torta

Potrebujeme: Na palacinky: mlieko, múku, vajíčka - množstvo podľa toho, koľko veľa jedla chceme pripraviť. Na náplň: jarnú cibuľku, 250 g bryndze, 2 trojuholníkové mäkké syry, 1 PL kyslej smotany, soľ, korenie, pažítku, prípadne aj medvedí cesnak, alebo zopár špenátových lístkov

Postup: Upečieme si hrubšie palacinky, ktoré necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme náplň. Cibuľu nakrájame na jemné kolieska, pridáme k nej bryndzu, syr, smotanu, nasekaný špenát a pažítku. Všetko dobre vymiešame a ochutíme. Touto plnkou natrieme palacinky a urobíme z nich tortu, ktorú necháme dobre vychladiť. Prípadne môžeme takto natreté palacinky poukladať do zapekacej misy, poliať ich trochou smotany, posypať syrom a zapiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Šatôčky s bryndzovou plnkou

Potrebujeme: Na cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 1/2 lyžičky soli. Na plnku: bryndzu, pažítku, soľ, korenie, 1 vajce, vyšľahané na natieranie a semienka na záverečné zdobenie

Postup: Do misky dáme múku, soľ a nakrájané maslo. Vytvoríme z toho zmes ako na mrveničku a potom postupne pridáme toľko lyžíc vody, aby sme spracovali vláčne cesto. Keď je hotové, zabalíme ho do fólie a necháme chvíľu odpočívať. Bryndzu vymiešame s nasekanou pažítkou, prípadne môžeme dodať aj obľúbené bylinky, alebo šunku nakrájanú na kocky, alebo restované šampiňóny. Plnku osolíme a okoreníme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta hrubý asi 3 mm a nakrájame ho na štvorce. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu a potom pospájame rohy štvorca do šatôčky. Potrieme ich vyšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými alebo sezamovými semienkami a upečieme vo vyhriatej rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  2. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  3. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  4. Nechajte sa zelektrizovať!
  5. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  6. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  7. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  8. Nivy oslávili prvé narodeniny a takmer 13 miliónov návštevníkov
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 18 822
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 480
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 343
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 273
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 001
  6. Dôležitosť duševnej pohody 4 999
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 967
  8. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 646

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Štefan Vidlár: Hríby
  3. Drahomíra Podhorcová: BANDEROVCI
  4. Věra Tepličková: Tak nám už aj Tarabu pozvali vraj ku žľabu
  5. Matej Galo: OTVORTE OČI (Rusko vs. Ukrajina)
  6. Dušan Šrámek: Štúdium v Kanade
  7. Miriam Studeničová: Kresťanstvo sa v niečom zásadnom mýli! V čom?
  8. Jozef Kováč: Keď sa nedarí, ako nezávislej, tak…....... !
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 874
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 581
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 162
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 843
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 3 689
  6. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 781
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 502
  8. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 2 036
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť tretia- Čierna Hora- Zátoka Boka Kotorska, Kotor, Bar, čiernohorské pobrežie
  2. Štefan Vidlár: Hríby
  3. Drahomíra Podhorcová: BANDEROVCI
  4. Věra Tepličková: Tak nám už aj Tarabu pozvali vraj ku žľabu
  5. Matej Galo: OTVORTE OČI (Rusko vs. Ukrajina)
  6. Dušan Šrámek: Štúdium v Kanade
  7. Miriam Studeničová: Kresťanstvo sa v niečom zásadnom mýli! V čom?
  8. Jozef Kováč: Keď sa nedarí, ako nezávislej, tak…....... !
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 6 874
  2. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 581
  3. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 162
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 843
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 3 689
  6. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 781
  7. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 502
  8. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 2 036
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu