Korzár logo Korzár
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom z májovej bryndze: Guľky so slaninou, bryndzová torta i taštičky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bryndzové guľky so slaninou

Potrebujeme: 250 g bryndze, krupicu, strúhanku, 2 vajíčka, slaninu, soľ

Postup: Bryndzu si roztlačíme v miske vidličkou a potom k nej pridáme vajíčka, soľ a postupne prisypávame krupicu a strúhanku tak, aby nám vzniklo dostatočne tuhé cesto. Pomer krupice a strúhanky môže byť aj 1:1. Lyžicou si naberáme kusy cesta a hádžeme ich do vriacej osolenej vody a varíme dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Zatiaľ si nakrájame a popražíme slaninu. Guľky vyberieme do misky, polejeme ich trochu výpekom, pridáme slaninové škvarky a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak chceme jedlo ozvláštniť, môžeme si napríklad zvlášť opiecť huby a pridať ich k nim, alebo ich polejeme syrovou omáčkou.

Bryndzová torta

Potrebujeme: Na palacinky: mlieko, múku, vajíčka - množstvo podľa toho, koľko veľa jedla chceme pripraviť. Na náplň: jarnú cibuľku, 250 g bryndze, 2 trojuholníkové mäkké syry, 1 PL kyslej smotany, soľ, korenie, pažítku, prípadne aj medvedí cesnak, alebo zopár špenátových lístkov

Postup: Upečieme si hrubšie palacinky, ktoré necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme náplň. Cibuľu nakrájame na jemné kolieska, pridáme k nej bryndzu, syr, smotanu, nasekaný špenát a pažítku. Všetko dobre vymiešame a ochutíme. Touto plnkou natrieme palacinky a urobíme z nich tortu, ktorú necháme dobre vychladiť. Prípadne môžeme takto natreté palacinky poukladať do zapekacej misy, poliať ich trochou smotany, posypať syrom a zapiecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Šatôčky s bryndzovou plnkou

Potrebujeme: Na cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 1/2 lyžičky soli. Na plnku: bryndzu, pažítku, soľ, korenie, 1 vajce, vyšľahané na natieranie a semienka na záverečné zdobenie

Postup: Do misky dáme múku, soľ a nakrájané maslo. Vytvoríme z toho zmes ako na mrveničku a potom postupne pridáme toľko lyžíc vody, aby sme spracovali vláčne cesto. Keď je hotové, zabalíme ho do fólie a necháme chvíľu odpočívať. Bryndzu vymiešame s nasekanou pažítkou, prípadne môžeme dodať aj obľúbené bylinky, alebo šunku nakrájanú na kocky, alebo restované šampiňóny. Plnku osolíme a okoreníme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta hrubý asi 3 mm a nakrájame ho na štvorce. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu a potom pospájame rohy štvorca do šatôčky. Potrieme ich vyšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými alebo sezamovými semienkami a upečieme vo vyhriatej rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 977
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 24 231
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 950
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 229
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 823
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 951
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 330
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 349
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 303
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 054
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Chaos, rady a málo miest. Košickí starostovia sa obávajú fiaska

Mali šesť dní na prípravu testovania: Dali sme bokom zdravý rozum.

Starostovia robia napriek kritike k okolnostiam všetko pre to, aby testovanie zvládli.
Lokalita Lapanč medzi Veľkým Šarišom a Prešovom. V diaľke vidieť stavbu R4 i Šarišský hrad.
Priechod pre chodcov na Levočskej ulici bude zmodernizovaný.

Od trinásťročnej vypýtal intímnu fotku, odsúdili ho za detskú pornografiu

Košičan dostal podmienku a zákaz kontaktu s maloletými.

Ilustračné.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sú ľudia už týždeň v uliciach, zúri tam kultúrna vojna

Do protestov sa zapájajú desaťtisíce ľudí.

Podcast Dobré Ráno.

Fico žije v atmosfére strachu, jeho ľudia končia v putách

Šéf Smeru sa zastal viacerých zadržaných.

Predseda Smeru Robert Fico.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump patrí do múzea

Trump bol nesmiernou inšpiráciou pre všetkých populistov, ale aj autokratov.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop