Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom z májovej bryndze: Guľky so slaninou, bryndzová torta i taštičky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové guľky so slaninou

Potrebujeme: 250 g bryndze, krupicu, strúhanku, 2 vajíčka, slaninu, soľ

Postup: Bryndzu si roztlačíme v miske vidličkou a potom k nej pridáme vajíčka, soľ a postupne prisypávame krupicu a strúhanku tak, aby nám vzniklo dostatočne tuhé cesto. Pomer krupice a strúhanky môže byť aj 1:1. Lyžicou si naberáme kusy cesta a hádžeme ich do vriacej osolenej vody a varíme dovtedy, kým nevyplávajú na hladinu. Zatiaľ si nakrájame a popražíme slaninu. Guľky vyberieme do misky, polejeme ich trochu výpekom, pridáme slaninové škvarky a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Ak chceme jedlo ozvláštniť, môžeme si napríklad zvlášť opiecť huby a pridať ich k nim, alebo ich polejeme syrovou omáčkou.

Bryndzová torta

Potrebujeme: Na palacinky: mlieko, múku, vajíčka - množstvo podľa toho, koľko veľa jedla chceme pripraviť. Na náplň: jarnú cibuľku, 250 g bryndze, 2 trojuholníkové mäkké syry, 1 PL kyslej smotany, soľ, korenie, pažítku, prípadne aj medvedí cesnak, alebo zopár špenátových lístkov

Postup: Upečieme si hrubšie palacinky, ktoré necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme náplň. Cibuľu nakrájame na jemné kolieska, pridáme k nej bryndzu, syr, smotanu, nasekaný špenát a pažítku. Všetko dobre vymiešame a ochutíme. Touto plnkou natrieme palacinky a urobíme z nich tortu, ktorú necháme dobre vychladiť. Prípadne môžeme takto natreté palacinky poukladať do zapekacej misy, poliať ich trochou smotany, posypať syrom a zapiecť.

SkryťVypnúť reklamu

Šatôčky s bryndzovou plnkou

Potrebujeme: Na cesto: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 1/2 lyžičky soli. Na plnku: bryndzu, pažítku, soľ, korenie, 1 vajce, vyšľahané na natieranie a semienka na záverečné zdobenie

Postup: Do misky dáme múku, soľ a nakrájané maslo. Vytvoríme z toho zmes ako na mrveničku a potom postupne pridáme toľko lyžíc vody, aby sme spracovali vláčne cesto. Keď je hotové, zabalíme ho do fólie a necháme chvíľu odpočívať. Bryndzu vymiešame s nasekanou pažítkou, prípadne môžeme dodať aj obľúbené bylinky, alebo šunku nakrájanú na kocky, alebo restované šampiňóny. Plnku osolíme a okoreníme. Na pomúčenej doske vyvaľkáme plát cesta hrubý asi 3 mm a nakrájame ho na štvorce. Na stred každého lyžičkou umiestnime bryndzu a potom pospájame rohy štvorca do šatôčky. Potrieme ich vyšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými alebo sezamovými semienkami a upečieme vo vyhriatej rúre.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 946
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 423
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 365
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 800
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 297
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu