Korzár logo Korzár
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom britské jedlá: Korunovačné kura, pastiersky koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Dnes to budú tradičné špeciality z Veľkej Británie.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Korunovačné kura

Recept na Coronation chicken (korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na kráľovnú. A hoci vtedy už India nebola súčasťou britského impéria, kráľovskí kuchári pripravili recept, v ktorom sa indická a britská kuchyňa spojili. Pôvodný recept sa podával z ryžou ale neskôr sa stal súčasťou britského jedálnička a často sa podáva aj ako náplň sendvičov a bagiet

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme: Kurča, buď celé, alebo len stehná, dokonca sa pokojne dá pripraviť aj z pečeného kuraťa, ktoré sa nám zvýšilo a nemá ho kto dojesť, 100 g majonézy, 1 mango, mangové čatní, ktoré sa dá nahradiť aj marhuľovým džemom, olej, maslo, 2 ČL karí korenia, 1 cibuľu, 125 ml smotany na šľahanie, nasekané mandle

Postup: Na roztopenom masle s trochou oleja opečieme naporciované kuracie mäso, ktoré osolíme a okoreníme. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na malé kocky nakrájané mango, posypeme to karí korením a pridáme aj marhuľový džem. Aj túto zmes necháme vychladnúť a potom do nej primiešame smotanu a majonézu, všetko dobre primiešame a napokon do omáčky pridáme na kúsky nakrájané mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Podávanie tohto jedla môže byť naozaj pestré. Okrem toho, že chutí s ryžou či opekanými zemiakmi, sa dá použiť aj napríklad ako predjedlo na plátku syra, šunky a šalátového listu.

Pastiersky koláč

Potrebujeme: 750 g mletého hovädzieho mäsa, 250 ml vývaru, olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 200 g hrášku (môže byť čerstvý aj mrazený), 1 PL paradajkového pyré, worcesterskú omáčku, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, tymian. Na zemiakové „cesto“ zemiaky, vaječný žĺtok, mlieko, smotanu na šľahanie, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Očistené zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich scedíme, pridáme maslo a toľko mlieka a smotany, aby sme vymiešali hladkú zmes. Potom do nej dáme vaječný žĺtok, soľ a korenie a ešte raz dôkladne premiešame.

Teraz pripravíme mäsovú náplň. V panvici na zohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu. Potom k nim pretlačíme cesnak, pridáme mleté mäso a restujeme ho asi tri minúty. Zľahka ho osolíme a okoreníme, zmes môžeme trochu poprášiť múkou a pridáme paradajkové pyré, vývar, worcesterskú omáčku a bylinky. Dusíme ešte asi 15 minút, kým sa trochu nezredukuje šťava, potom ešte pridáme hrášok a odstavíme ho.

Skryť Vypnúť reklamu

Mäso preložíme do zapekacej misy, potom na neho natrieme zemiakovú kašu tak, aby siahala o okrajom a koláč dáme piecť do rúry asi na 20 minút. Podávame hneď po vybratí z rúry.

Cornwallská taštička

Pôvodne to bolo jedlo baníkov v cornwallských cínových baniach. Bolo dôležité aby taštičky mali hrubé okraje, za ktoré ich baníci držali, lebo si nemali kde umyť ruky a často prichádzali do kontaktu so škodlivými látkami. Konce taštičiek, za ktoré ich držali, vraj zahadzovali ako obetu pre banských škriatkov.

Potrebujeme: 450 g hladkej chlebovej múky, 250 g masla, 1 vajce na potretie. Na náplň: minútkové hovädzie, teda sviečkovú, roštenku, či flank steak nakrájané na celkom maličké kúsky, zemiak, mladý šťavnatý kaleráb, alebo reďkovku diakon, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, lyžicu masla

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a maslo na drobenku, osolíme ju, potom pridáme asi 6-7 lyžíc studenej vody a spracujeme nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny do chladničky.

Zemiak a kaleráb nakrájame na tenké, asi centimetrové kúsky, cibuľu na polkolieska. Cesto rozvaľkáme na hrubší, asi pol centimetrový plát a podľa tanierika s priemerom 15-20 cm vykrojíme koleso. Na polovicu cesta dáme malú vrstvu nakrájaných zemiakov, potom zeleninu a mäso. Osolíme to, okoreníme, pridáme trochu masla, zľahka poprášime múkou, okraj cesta po obvode potrieme vodou, aby sa lepšie spojilo. Preklopíme cesto, aby nám vznikol veľký piroh a okraje postupne zvinieme tak, aby nám vznikli záhyby. Takto urobíme toľko taštičiek, koľko máme mäsa a cesta.

Potrieme ich rozšľahaným maslom a na najvyššom mieste urobíme asi dvojcentimetrový rez, aby mala kde vychádzať para. Najskôr taštičky zapečieme v poriadne vyhriatej rúre asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov pečieme asi 45 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  3. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  4. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Hudbou proti holorubom.
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  2. Ako sa mení dynamika firiem?
  3. Hudbou proti holorubom.
  4. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  5. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  6. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 313
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 283
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 994
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 723
  5. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 619
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 954
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 278
  8. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 6 931
  9. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 6 859
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 113
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


12 h
Aj v prípade hromadných podujatí sa treba preukazovať negatívnym testom. Nemusia tak však robiť očkovaní, pričom za zaočkovaného sa po novom považuje už človek po 21 dňoch od prvej dávky vakcíny.

Štát uzná status zaočkovaného skôr ako doteraz.


TASR 2 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop