Korzár logo Korzár
Pondelok, 3. október, 2022 | Meniny má Stela

Varíme s Korzárom britské jedlá: Korunovačné kura, pastiersky koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Dnes to budú tradičné špeciality z Veľkej Británie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Korunovačné kura

Recept na Coronation chicken (korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na kráľovnú. A hoci vtedy už India nebola súčasťou britského impéria, kráľovskí kuchári pripravili recept, v ktorom sa indická a britská kuchyňa spojili. Pôvodný recept sa podával z ryžou ale neskôr sa stal súčasťou britského jedálnička a často sa podáva aj ako náplň sendvičov a bagiet

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: Kurča, buď celé, alebo len stehná, dokonca sa pokojne dá pripraviť aj z pečeného kuraťa, ktoré sa nám zvýšilo a nemá ho kto dojesť, 100 g majonézy, 1 mango, mangové čatní, ktoré sa dá nahradiť aj marhuľovým džemom, olej, maslo, 2 ČL karí korenia, 1 cibuľu, 125 ml smotany na šľahanie, nasekané mandle

Postup: Na roztopenom masle s trochou oleja opečieme naporciované kuracie mäso, ktoré osolíme a okoreníme. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na malé kocky nakrájané mango, posypeme to karí korením a pridáme aj marhuľový džem. Aj túto zmes necháme vychladnúť a potom do nej primiešame smotanu a majonézu, všetko dobre primiešame a napokon do omáčky pridáme na kúsky nakrájané mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Podávanie tohto jedla môže byť naozaj pestré. Okrem toho, že chutí s ryžou či opekanými zemiakmi, sa dá použiť aj napríklad ako predjedlo na plátku syra, šunky a šalátového listu.

Pastiersky koláč

Potrebujeme: 750 g mletého hovädzieho mäsa, 250 ml vývaru, olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 200 g hrášku (môže byť čerstvý aj mrazený), 1 PL paradajkového pyré, worcesterskú omáčku, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, tymian. Na zemiakové „cesto“ zemiaky, vaječný žĺtok, mlieko, smotanu na šľahanie, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Očistené zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich scedíme, pridáme maslo a toľko mlieka a smotany, aby sme vymiešali hladkú zmes. Potom do nej dáme vaječný žĺtok, soľ a korenie a ešte raz dôkladne premiešame.

Teraz pripravíme mäsovú náplň. V panvici na zohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu. Potom k nim pretlačíme cesnak, pridáme mleté mäso a restujeme ho asi tri minúty. Zľahka ho osolíme a okoreníme, zmes môžeme trochu poprášiť múkou a pridáme paradajkové pyré, vývar, worcesterskú omáčku a bylinky. Dusíme ešte asi 15 minút, kým sa trochu nezredukuje šťava, potom ešte pridáme hrášok a odstavíme ho.

SkryťVypnúť reklamu

Mäso preložíme do zapekacej misy, potom na neho natrieme zemiakovú kašu tak, aby siahala o okrajom a koláč dáme piecť do rúry asi na 20 minút. Podávame hneď po vybratí z rúry.

Cornwallská taštička

Pôvodne to bolo jedlo baníkov v cornwallských cínových baniach. Bolo dôležité aby taštičky mali hrubé okraje, za ktoré ich baníci držali, lebo si nemali kde umyť ruky a často prichádzali do kontaktu so škodlivými látkami. Konce taštičiek, za ktoré ich držali, vraj zahadzovali ako obetu pre banských škriatkov.

Potrebujeme: 450 g hladkej chlebovej múky, 250 g masla, 1 vajce na potretie. Na náplň: minútkové hovädzie, teda sviečkovú, roštenku, či flank steak nakrájané na celkom maličké kúsky, zemiak, mladý šťavnatý kaleráb, alebo reďkovku diakon, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, lyžicu masla

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a maslo na drobenku, osolíme ju, potom pridáme asi 6-7 lyžíc studenej vody a spracujeme nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny do chladničky.

Zemiak a kaleráb nakrájame na tenké, asi centimetrové kúsky, cibuľu na polkolieska. Cesto rozvaľkáme na hrubší, asi pol centimetrový plát a podľa tanierika s priemerom 15-20 cm vykrojíme koleso. Na polovicu cesta dáme malú vrstvu nakrájaných zemiakov, potom zeleninu a mäso. Osolíme to, okoreníme, pridáme trochu masla, zľahka poprášime múkou, okraj cesta po obvode potrieme vodou, aby sa lepšie spojilo. Preklopíme cesto, aby nám vznikol veľký piroh a okraje postupne zvinieme tak, aby nám vznikli záhyby. Takto urobíme toľko taštičiek, koľko máme mäsa a cesta.

Potrieme ich rozšľahaným maslom a na najvyššom mieste urobíme asi dvojcentimetrový rez, aby mala kde vychádzať para. Najskôr taštičky zapečieme v poriadne vyhriatej rúre asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov pečieme asi 45 minút.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  4. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  5. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  6. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  3. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  4. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  6. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  7. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 944
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 6 080
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 892
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 684
  5. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 080
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 4 907
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 926
  8. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 823

Blogy SME

  1. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  2. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  3. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  4. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  5. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  6. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty.
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: gazdovský dom z Vlkolínca, kaplnky na Sivej Brade a v Holíči
  8. Milan Polešenský: Čo sa nepáči Petržalskej mládeži?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 794
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 568
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 266
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 602
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 836
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 484
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 724
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  2. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  3. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  4. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  5. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  6. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty.
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: gazdovský dom z Vlkolínca, kaplnky na Sivej Brade a v Holíči
  8. Milan Polešenský: Čo sa nepáči Petržalskej mládeži?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 794
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 568
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 266
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 602
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 836
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 484
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 724
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu