Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom britské jedlá: Korunovačné kura, pastiersky koláč

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Dnes to budú tradičné špeciality z Veľkej Británie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Korunovačné kura

Recept na Coronation chicken (korunovačné kura) vznikol v roku 1953 pri príležitosti korunovácie Alžbety II. na kráľovnú. A hoci vtedy už India nebola súčasťou britského impéria, kráľovskí kuchári pripravili recept, v ktorom sa indická a britská kuchyňa spojili. Pôvodný recept sa podával z ryžou ale neskôr sa stal súčasťou britského jedálnička a často sa podáva aj ako náplň sendvičov a bagiet

Potrebujeme: Kurča, buď celé, alebo len stehná, dokonca sa pokojne dá pripraviť aj z pečeného kuraťa, ktoré sa nám zvýšilo a nemá ho kto dojesť, 100 g majonézy, 1 mango, mangové čatní, ktoré sa dá nahradiť aj marhuľovým džemom, olej, maslo, 2 ČL karí korenia, 1 cibuľu, 125 ml smotany na šľahanie, nasekané mandle

Postup: Na roztopenom masle s trochou oleja opečieme naporciované kuracie mäso, ktoré osolíme a okoreníme. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Vo výpeku orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme k nej na malé kocky nakrájané mango, posypeme to karí korením a pridáme aj marhuľový džem. Aj túto zmes necháme vychladnúť a potom do nej primiešame smotanu a majonézu, všetko dobre primiešame a napokon do omáčky pridáme na kúsky nakrájané mäso.

Podávanie tohto jedla môže byť naozaj pestré. Okrem toho, že chutí s ryžou či opekanými zemiakmi, sa dá použiť aj napríklad ako predjedlo na plátku syra, šunky a šalátového listu.

Pastiersky koláč

Potrebujeme: 750 g mletého hovädzieho mäsa, 250 ml vývaru, olej, 1 cibuľu, 2 mrkvy, 200 g hrášku (môže byť čerstvý aj mrazený), 1 PL paradajkového pyré, worcesterskú omáčku, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, tymian. Na zemiakové „cesto“ zemiaky, vaječný žĺtok, mlieko, smotanu na šľahanie, maslo, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Očistené zemiaky uvaríme domäkka. Potom ich scedíme, pridáme maslo a toľko mlieka a smotany, aby sme vymiešali hladkú zmes. Potom do nej dáme vaječný žĺtok, soľ a korenie a ešte raz dôkladne premiešame.

Teraz pripravíme mäsovú náplň. V panvici na zohriatom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a mrkvu. Potom k nim pretlačíme cesnak, pridáme mleté mäso a restujeme ho asi tri minúty. Zľahka ho osolíme a okoreníme, zmes môžeme trochu poprášiť múkou a pridáme paradajkové pyré, vývar, worcesterskú omáčku a bylinky. Dusíme ešte asi 15 minút, kým sa trochu nezredukuje šťava, potom ešte pridáme hrášok a odstavíme ho.

Mäso preložíme do zapekacej misy, potom na neho natrieme zemiakovú kašu tak, aby siahala o okrajom a koláč dáme piecť do rúry asi na 20 minút. Podávame hneď po vybratí z rúry.

Cornwallská taštička

Pôvodne to bolo jedlo baníkov v cornwallských cínových baniach. Bolo dôležité aby taštičky mali hrubé okraje, za ktoré ich baníci držali, lebo si nemali kde umyť ruky a často prichádzali do kontaktu so škodlivými látkami. Konce taštičiek, za ktoré ich držali, vraj zahadzovali ako obetu pre banských škriatkov.

Potrebujeme: 450 g hladkej chlebovej múky, 250 g masla, 1 vajce na potretie. Na náplň: minútkové hovädzie, teda sviečkovú, roštenku, či flank steak nakrájané na celkom maličké kúsky, zemiak, mladý šťavnatý kaleráb, alebo reďkovku diakon, 1 cibuľu, soľ, mleté čierne korenie, lyžicu masla

Postup: Zmiešame múku, štipku soli a maslo na drobenku, osolíme ju, potom pridáme asi 6-7 lyžíc studenej vody a spracujeme nelepivé cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme asi na pol hodiny do chladničky.

Zemiak a kaleráb nakrájame na tenké, asi centimetrové kúsky, cibuľu na polkolieska. Cesto rozvaľkáme na hrubší, asi pol centimetrový plát a podľa tanierika s priemerom 15-20 cm vykrojíme koleso. Na polovicu cesta dáme malú vrstvu nakrájaných zemiakov, potom zeleninu a mäso. Osolíme to, okoreníme, pridáme trochu masla, zľahka poprášime múkou, okraj cesta po obvode potrieme vodou, aby sa lepšie spojilo. Preklopíme cesto, aby nám vznikol veľký piroh a okraje postupne zvinieme tak, aby nám vznikli záhyby. Takto urobíme toľko taštičiek, koľko máme mäsa a cesta.

Potrieme ich rozšľahaným maslom a na najvyššom mieste urobíme asi dvojcentimetrový rez, aby mala kde vychádzať para. Najskôr taštičky zapečieme v poriadne vyhriatej rúre asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov pečieme asi 45 minút.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  4. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  5. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  7. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  8. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  9. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  10. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 688
  2. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 10 108
  3. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 077
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 512
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 7 579
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 626
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 548
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 693
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 447
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 436

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Mimoriadna situácia pre zosuvy pôdy trvá v Košiciach už päť mesiacov

Podľa obyvateľov sa nič nerobí. Mesto čaká na projektovú dokumentáciu.

Cesta v Košickej Novej Vsi je od marca uzavretá.

Poprad dostane na stavbu hokejovej haly dva milióny eur

Dotáciu odsúhlasila vláda na stredajšom zasadnutí.

Vizualizácia novej tréningovej hokejovej haly pre mládež v Poprade.

Prešovská župa podporí 27 projektov za takmer dva milióny eur

Najviac žiadostí sa týkalo športu a kultúry.

Zmluvy sa podpisovali v Inovačnom partnerskom centre v Prešove.
Likvidácia ošípaných v obci Zemplín.

Hlavné správy zo Sme.sk

Píše Samuel Marec - Fórum

Takto bude vyzerať koniec budúcnosti (píše Samo Marec)

Ako v boji proti klimatickej zmene neuspejeme práve preto, že sme ľudia.

Ilustračné foto.
Píše Marek Maďarič

Nadávať na Fica nie je výučný list (píše Marek Maďarič)

Výmena vlády je zrelá, ale nie istá.

Zľava: Líder strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska, predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban, predseda strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý a predseda KDH Alojz Hlina počas tlačovej besedy.

Tesco ustupuje. Na Kamennom námestí zostane už iba v suteréne

Koncom roka ho v bývalom Priore nahradia nové prevádzky.

Priestory bývalého My Bratislava na Kamennom námestí

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop