Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Napoleonovo kurča, bretónske palacinky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Dnes to bude francúzska kuchyňa.

Kurča Marengo

Kurča Marengo vymyslel osobný kuchár cisára Napoleona. Pokojne by sa toto jedlo mohlo volať aj „z núdze cnosť“. Vzniklo totiž po jednej bitke pri talianskej dedinke Marengo, keď vojaci poznášali kuchárovi čo našli na okolí. On zapojil do varenia fantáziu a výsledok napokon Napoleonovi tak zachutil, že si toto kurča Margengo vraj pýtal po každej vyhratej bitke. Pôvodný recept sa však neuchoval, keďže išlo dobu okolo rokov 1800 a postupne sa jeho podoba upravovala. Isté napríklad je, že vtedy určite v jedle neboli paradajky, pretože ľudia v našich končinách ich považovali za jedovaté. Každopádne aj v súčasnej modernej dobe chutí toto jedlo výborne.

Článok pokračuje pod video reklamou


Potrebujeme: 1 celé kurča, lúpané paradajky v konzerve, 500 g húb, 1 cibuľu, 2 šalotky, strúčik cesnaku, bylinky (napríklad tymian, bobkový list), pohár suchého bieleho vína, 40 g masla, 3 PL olivového oleja, soľ, korenie

Postup: V hrnci zohrejeme maslo a olej a na to dáme na väčšie kusy nakrájané kurča. Osolíme ho, okoreníme a opečieme ho z každej strany, kým sa mäso nezatiahne a nebude dozlatista opečené. Potom k nemu pridáme cibuľu a šalotku, obe nakrájané na malé kocky, pretlačíme tam aj strúčik cesnaku. Opäť premiešame a nasledujú paradajky a zmes byliniek (ak používame celé, zviažeme ich do kytičky). Všetko podlejeme vínom prípadne aj trochou vody, ak je to potrebné a varíme asi pol hodiny.

Zvlášť si na troche oleja opražíme huby a po polhodine ich pridáme k mäsu. Spolu ešte podusíme, zvyčajne sa pridávajú aj olivy, no kto ich nemá rád, pokojne ich môže vynechať.

Kurča Marengo sa zvyčajne servíruje bez tradičných príloh, ale s opečenou bagetou a často aj s takzvaným volským okom.

Galette de Bretagne

Ide o palacinky z pohánkovej múky, ktoré sa najčastejšie plnia vajcom, syrom, šunkou alebo špenátom.

Potrebujeme: Na cesto: 300 g pohánkovej múky, ¼ ČL soli, 1 veľké vajce, 240 ml mlieka, 240 - 360 ml vody, 20 g rozpusteného masla. Na náplň: vajcia, nastrúhaný syr, paprika (červená alebo žltá), jarná cibuľka

Postup: Do misy nasypeme pohánkovú múku a soľ. Do stredu urobíme jamku, do ktorej nalejeme mlieko a vajce. Miešame dovtedy, kým nevytvoríme vláčne husté cesto.
Do tejto zmesi postupne prilievame vodu kým nedosiahneme konzistenciu hustejšej polievky. Cesto dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po vychladnutí do cesta nalejeme rozpustené maslo. V prípade, že zmes príliš zhustne, pridáme vodu.

Zohrejeme panvicu s hladkým dnom, cesto naberieme do naberačky a vylejeme do panvice. Znížime teplotu a do stredu pridáme vajce, strúhaný syr, najemno nakrájanú jarnú cibuľku a papriku. Necháme zapiecť asi 3 minúty. Potom jemne ohneme rohy palacinky a pečieme ešte minútu.

Quiche au roquefort

Typicky francúzsky koláč pozostáva z cesta, ktoré sa síce podobá na linecké, ale príjemne sa vrství. Základom rôznorodých náplní sú vajcia, mlieko alebo smotana a, samozrejme, syr.

Potrebujeme na okrúhlu formu s priemerom 21 cm: Na cesto: 260 g hladkej múky, ½ ČL soli, ¼ ČL cukru, 190 g studeného masla, cca 120 ml studenej vody. Plnka: 100 g syra roquefort, 190 g jemného tvarohu, 3 PL roztopeného a vychladnutého masla, 100 ml smotany na šľahanie, 2 veľké vajcia, jarnú cibuľku, pažítku, štipku soli

Postup: Do misy preosejeme múku a soľ, pridáme cukor a maslo. Rukami pomaly miesime. Keď sa začnú tvoriť hrudky pridáme 60 ml vody a cesto dokončíme. Malo by byť pevné a vláčne a nesmie sa lepiť. Vodu pridávame dovtedy, kým nie je jeho konzistencia pevná, ale stále tvarovateľná. Vypracované cesto odložíme do chladničky odpočívať asi na 30 minút a rúru predhrejeme na 200 stupňov.

Potom cesto rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy tak, aby okraje pretŕčali cez okraje. Tie orežeme nožom. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň fazuľu a vložíme ho do rúry asi na 15 minút. Fazuľa zabráni vydúvaniu cesta.

Po 15 minútach vyberieme formu, odstránime fazuľu a pečieme ďalších 5 minút, kým cesto nebude upečené dozlatista. Potom ho vyberieme z rúry a pripravíme si náplň.

V hlbšej mise si rozmixujeme roquefort, tvaroh, maslo a smotanu. Keď bude zmes jemná, pridáme vajíčka a premiešame. Nakoniec do zmesi nasypeme cibuľku a pažítku a vylejeme ju do pripraveného korpusu. Quiche vložíme do rúry piecť na 190 stupňov asi na 30 minút, kým povrch nezačne hnednúť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  4. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  5. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  7. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  8. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  9. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  10. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 673
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 086
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 9 819
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 531
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 7 450
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 631
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 533
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 706
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 450
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 440

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Prešovská župa podporí 27 projektov za takmer dva milióny eur

Najviac žiadostí sa týkalo športu a kultúry.

Zmluvy sa podpisovali v Inovačnom partnerskom centre v Prešove.
Likvidácia ošípaných v obci Zemplín.

Poprad dostane na stavbu hokejovej haly dva milióny eur

Dotáciu odsúhlasila vláda na stredajšom zasadnutí.

Vizualizácia novej tréningovej hokejovej haly pre mládež v Poprade.

Mimoriadna situácia pre zosuvy pôdy trvá v Košiciach už päť mesiacov

Podľa obyvateľov sa nič nerobí. Mesto čaká na projektovú dokumentáciu.

Cesta v Košickej Novej Vsi je od marca uzavretá.

Hlavné správy zo Sme.sk

Tesco ustupuje. Na Kamennom námestí zostane už iba v suteréne

Koncom roka ho v bývalom Priore nahradia nové prevádzky.

Priestory bývalého My Bratislava na Kamennom námestí
Píše Marek Maďarič

Nadávať na Fica nie je výučný list (píše Marek Maďarič)

Výmena vlády je zrelá, ale nie istá.

Zľava: Líder strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska, predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban, predseda strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý a predseda KDH Alojz Hlina počas tlačovej besedy.
Ilustračné foto.
Dnes píše Matúš Ritomský

Opatrne s Kočnerovou Threemou

Kočnerove slová do okamihu, kým sa ich nepodarí overiť, treba brať s rezervou.

Publicista Matúš Ritomský.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop