Korzár logo Korzár
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Napoleonovo kurča, bretónske palacinky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Dnes to bude francúzska kuchyňa.

Kurča Marengo

Kurča Marengo vymyslel osobný kuchár cisára Napoleona. Pokojne by sa toto jedlo mohlo volať aj „z núdze cnosť“. Vzniklo totiž po jednej bitke pri talianskej dedinke Marengo, keď vojaci poznášali kuchárovi čo našli na okolí. On zapojil do varenia fantáziu a výsledok napokon Napoleonovi tak zachutil, že si toto kurča Margengo vraj pýtal po každej vyhratej bitke. Pôvodný recept sa však neuchoval, keďže išlo dobu okolo rokov 1800 a postupne sa jeho podoba upravovala. Isté napríklad je, že vtedy určite v jedle neboli paradajky, pretože ľudia v našich končinách ich považovali za jedovaté. Každopádne aj v súčasnej modernej dobe chutí toto jedlo výborne.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Potrebujeme: 1 celé kurča, lúpané paradajky v konzerve, 500 g húb, 1 cibuľu, 2 šalotky, strúčik cesnaku, bylinky (napríklad tymian, bobkový list), pohár suchého bieleho vína, 40 g masla, 3 PL olivového oleja, soľ, korenie

Postup: V hrnci zohrejeme maslo a olej a na to dáme na väčšie kusy nakrájané kurča. Osolíme ho, okoreníme a opečieme ho z každej strany, kým sa mäso nezatiahne a nebude dozlatista opečené. Potom k nemu pridáme cibuľu a šalotku, obe nakrájané na malé kocky, pretlačíme tam aj strúčik cesnaku. Opäť premiešame a nasledujú paradajky a zmes byliniek (ak používame celé, zviažeme ich do kytičky). Všetko podlejeme vínom prípadne aj trochou vody, ak je to potrebné a varíme asi pol hodiny.

Zvlášť si na troche oleja opražíme huby a po polhodine ich pridáme k mäsu. Spolu ešte podusíme, zvyčajne sa pridávajú aj olivy, no kto ich nemá rád, pokojne ich môže vynechať.

Skryť Vypnúť reklamu

Kurča Marengo sa zvyčajne servíruje bez tradičných príloh, ale s opečenou bagetou a často aj s takzvaným volským okom.

Galette de Bretagne

Ide o palacinky z pohánkovej múky, ktoré sa najčastejšie plnia vajcom, syrom, šunkou alebo špenátom.

Potrebujeme: Na cesto: 300 g pohánkovej múky, ¼ ČL soli, 1 veľké vajce, 240 ml mlieka, 240 - 360 ml vody, 20 g rozpusteného masla. Na náplň: vajcia, nastrúhaný syr, paprika (červená alebo žltá), jarná cibuľka

Postup: Do misy nasypeme pohánkovú múku a soľ. Do stredu urobíme jamku, do ktorej nalejeme mlieko a vajce. Miešame dovtedy, kým nevytvoríme vláčne husté cesto.
Do tejto zmesi postupne prilievame vodu kým nedosiahneme konzistenciu hustejšej polievky. Cesto dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po vychladnutí do cesta nalejeme rozpustené maslo. V prípade, že zmes príliš zhustne, pridáme vodu.

Skryť Vypnúť reklamu

Zohrejeme panvicu s hladkým dnom, cesto naberieme do naberačky a vylejeme do panvice. Znížime teplotu a do stredu pridáme vajce, strúhaný syr, najemno nakrájanú jarnú cibuľku a papriku. Necháme zapiecť asi 3 minúty. Potom jemne ohneme rohy palacinky a pečieme ešte minútu.

Quiche au roquefort

Typicky francúzsky koláč pozostáva z cesta, ktoré sa síce podobá na linecké, ale príjemne sa vrství. Základom rôznorodých náplní sú vajcia, mlieko alebo smotana a, samozrejme, syr.

Potrebujeme na okrúhlu formu s priemerom 21 cm: Na cesto: 260 g hladkej múky, ½ ČL soli, ¼ ČL cukru, 190 g studeného masla, cca 120 ml studenej vody. Plnka: 100 g syra roquefort, 190 g jemného tvarohu, 3 PL roztopeného a vychladnutého masla, 100 ml smotany na šľahanie, 2 veľké vajcia, jarnú cibuľku, pažítku, štipku soli

Postup: Do misy preosejeme múku a soľ, pridáme cukor a maslo. Rukami pomaly miesime. Keď sa začnú tvoriť hrudky pridáme 60 ml vody a cesto dokončíme. Malo by byť pevné a vláčne a nesmie sa lepiť. Vodu pridávame dovtedy, kým nie je jeho konzistencia pevná, ale stále tvarovateľná. Vypracované cesto odložíme do chladničky odpočívať asi na 30 minút a rúru predhrejeme na 200 stupňov.

Potom cesto rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy tak, aby okraje pretŕčali cez okraje. Tie orežeme nožom. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň fazuľu a vložíme ho do rúry asi na 15 minút. Fazuľa zabráni vydúvaniu cesta.

Po 15 minútach vyberieme formu, odstránime fazuľu a pečieme ďalších 5 minút, kým cesto nebude upečené dozlatista. Potom ho vyberieme z rúry a pripravíme si náplň.

V hlbšej mise si rozmixujeme roquefort, tvaroh, maslo a smotanu. Keď bude zmes jemná, pridáme vajíčka a premiešame. Nakoniec do zmesi nasypeme cibuľku a pažítku a vylejeme ju do pripraveného korpusu. Quiche vložíme do rúry piecť na 190 stupňov asi na 30 minút, kým povrch nezačne hnednúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  7. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 779
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 491
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 413
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 866
  5. Po Slovensku na motorke 6 783
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 867
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 257
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 624
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 214
  10. Crème de la crème po slovensky 3 204
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop