Korzár logo Korzár
Sobota, 1. október, 2022 | Meniny má Arnold

Varíme s Korzárom francúzske špeciality: Napoleonovo kurča, bretónske palacinky

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Dnes to bude francúzska kuchyňa.

Kurča Marengo

Kurča Marengo vymyslel osobný kuchár cisára Napoleona. Pokojne by sa toto jedlo mohlo volať aj „z núdze cnosť“. Vzniklo totiž po jednej bitke pri talianskej dedinke Marengo, keď vojaci poznášali kuchárovi čo našli na okolí. On zapojil do varenia fantáziu a výsledok napokon Napoleonovi tak zachutil, že si toto kurča Margengo vraj pýtal po každej vyhratej bitke. Pôvodný recept sa však neuchoval, keďže išlo dobu okolo rokov 1800 a postupne sa jeho podoba upravovala. Isté napríklad je, že vtedy určite v jedle neboli paradajky, pretože ľudia v našich končinách ich považovali za jedovaté. Každopádne aj v súčasnej modernej dobe chutí toto jedlo výborne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Potrebujeme: 1 celé kurča, lúpané paradajky v konzerve, 500 g húb, 1 cibuľu, 2 šalotky, strúčik cesnaku, bylinky (napríklad tymian, bobkový list), pohár suchého bieleho vína, 40 g masla, 3 PL olivového oleja, soľ, korenie

Postup: V hrnci zohrejeme maslo a olej a na to dáme na väčšie kusy nakrájané kurča. Osolíme ho, okoreníme a opečieme ho z každej strany, kým sa mäso nezatiahne a nebude dozlatista opečené. Potom k nemu pridáme cibuľu a šalotku, obe nakrájané na malé kocky, pretlačíme tam aj strúčik cesnaku. Opäť premiešame a nasledujú paradajky a zmes byliniek (ak používame celé, zviažeme ich do kytičky). Všetko podlejeme vínom prípadne aj trochou vody, ak je to potrebné a varíme asi pol hodiny.

Zvlášť si na troche oleja opražíme huby a po polhodine ich pridáme k mäsu. Spolu ešte podusíme, zvyčajne sa pridávajú aj olivy, no kto ich nemá rád, pokojne ich môže vynechať.

SkryťVypnúť reklamu

Kurča Marengo sa zvyčajne servíruje bez tradičných príloh, ale s opečenou bagetou a často aj s takzvaným volským okom.

Galette de Bretagne

Ide o palacinky z pohánkovej múky, ktoré sa najčastejšie plnia vajcom, syrom, šunkou alebo špenátom.

Potrebujeme: Na cesto: 300 g pohánkovej múky, ¼ ČL soli, 1 veľké vajce, 240 ml mlieka, 240 - 360 ml vody, 20 g rozpusteného masla. Na náplň: vajcia, nastrúhaný syr, paprika (červená alebo žltá), jarná cibuľka

Postup: Do misy nasypeme pohánkovú múku a soľ. Do stredu urobíme jamku, do ktorej nalejeme mlieko a vajce. Miešame dovtedy, kým nevytvoríme vláčne husté cesto.
Do tejto zmesi postupne prilievame vodu kým nedosiahneme konzistenciu hustejšej polievky. Cesto dáme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po vychladnutí do cesta nalejeme rozpustené maslo. V prípade, že zmes príliš zhustne, pridáme vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Zohrejeme panvicu s hladkým dnom, cesto naberieme do naberačky a vylejeme do panvice. Znížime teplotu a do stredu pridáme vajce, strúhaný syr, najemno nakrájanú jarnú cibuľku a papriku. Necháme zapiecť asi 3 minúty. Potom jemne ohneme rohy palacinky a pečieme ešte minútu.

Quiche au roquefort

Typicky francúzsky koláč pozostáva z cesta, ktoré sa síce podobá na linecké, ale príjemne sa vrství. Základom rôznorodých náplní sú vajcia, mlieko alebo smotana a, samozrejme, syr.

Potrebujeme na okrúhlu formu s priemerom 21 cm: Na cesto: 260 g hladkej múky, ½ ČL soli, ¼ ČL cukru, 190 g studeného masla, cca 120 ml studenej vody. Plnka: 100 g syra roquefort, 190 g jemného tvarohu, 3 PL roztopeného a vychladnutého masla, 100 ml smotany na šľahanie, 2 veľké vajcia, jarnú cibuľku, pažítku, štipku soli

Postup: Do misy preosejeme múku a soľ, pridáme cukor a maslo. Rukami pomaly miesime. Keď sa začnú tvoriť hrudky pridáme 60 ml vody a cesto dokončíme. Malo by byť pevné a vláčne a nesmie sa lepiť. Vodu pridávame dovtedy, kým nie je jeho konzistencia pevná, ale stále tvarovateľná. Vypracované cesto odložíme do chladničky odpočívať asi na 30 minút a rúru predhrejeme na 200 stupňov.

Potom cesto rozvaľkáme do kruhu a prenesieme do formy tak, aby okraje pretŕčali cez okraje. Tie orežeme nožom. Na cesto položíme papier na pečenie a nasypeme naň fazuľu a vložíme ho do rúry asi na 15 minút. Fazuľa zabráni vydúvaniu cesta.

Po 15 minútach vyberieme formu, odstránime fazuľu a pečieme ďalších 5 minút, kým cesto nebude upečené dozlatista. Potom ho vyberieme z rúry a pripravíme si náplň.

V hlbšej mise si rozmixujeme roquefort, tvaroh, maslo a smotanu. Keď bude zmes jemná, pridáme vajíčka a premiešame. Nakoniec do zmesi nasypeme cibuľku a pažítku a vylejeme ju do pripraveného korpusu. Quiche vložíme do rúry piecť na 190 stupňov asi na 30 minút, kým povrch nezačne hnednúť.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  2. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  3. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  6. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  8. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  1. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  2. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  4. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  7. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 7 944
  2. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 938
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 891
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 4 593
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 879
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 762
  7. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 3 688
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 496

Blogy SME

  1. Lucia Žárska: Zvyšovanie úrokových sadzieb v ČR a SR
  2. Erik Kriššák: William Wordsworth - Blúdim sťa mrak osamelý
  3. Jakub Konečný: UKRAJINA PRIPOJILA 21 RUSKÝCH OBLASTÍ
  4. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam.
  5. Adriana Karpinska: Bicyklom po (ne)hodvábnej ceste v Kirgizsku
  6. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú...
  7. Štefan Vidlár: Hmm...
  8. Ľubor Bystrický: Nemocnice bez lekárov-zem bezľudí
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 758
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 748
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 6 132
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 670
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 5 467
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 862
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 410
  8. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 2 902
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lucia Žárska: Zvyšovanie úrokových sadzieb v ČR a SR
  2. Erik Kriššák: William Wordsworth - Blúdim sťa mrak osamelý
  3. Jakub Konečný: UKRAJINA PRIPOJILA 21 RUSKÝCH OBLASTÍ
  4. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam.
  5. Adriana Karpinska: Bicyklom po (ne)hodvábnej ceste v Kirgizsku
  6. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú...
  7. Štefan Vidlár: Hmm...
  8. Ľubor Bystrický: Nemocnice bez lekárov-zem bezľudí
  1. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 758
  2. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 748
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 6 132
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 670
  5. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 5 467
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 862
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 410
  8. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 2 902
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu