Slovensko žije hokejom a v tomto duchu sme vyladili aj náš pravidelný receptár. Dnes máme recepty na jedlá, ktoré majú naši traja špičkový hokejisti tak radi, že si ich naservírovali priamo zo Stanely Cupu, keď ho doniesli na Slovensko.
Marián Hossa – bryndzové pirohy
Rodinné korene Mariána Hossu siahajú do Starej Ľubovne, a tak sme sa pozreli na tradičné rusínske pirohy z tejto oblasti.
Potrebujeme: 700 g polohrubej muky, 1 dcl vody, cca 200 g zemiakov, 250 g bryndze, maslo, údenú slaninu, soľ
Postup: Z múky, vody a soli vypracujeme pružné a hladké cesto. Rozvaľkáme ho a buď ho porežeme na kocky nožom, alebo môžeme pohárom vykrojiť kolieska.
Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, pretlačíme ich cez lis, alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s bryndzou a soľou a ak to bude potrebné, ešte ich osolíme a okoreníme. Plnku dáme na každý kúsok cesta, vytvarujeme pirohy a vidličkou dobre zatlačíme okraje.
Pirohy dáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 15 minút. Uvarené pirohy môžeme poliať roztopeným maslom alebo praženou slaninou.
Zdeno Chára – Ryžový nákyp
Tradičný ryžový nákyp, aký poznáme zo školy sa dá hravo povýšiť na chutnú sladkú dobrotu.
Potrebujeme: 500 g guľatej ryže, 1 l mlieka, štipku soli, 125 g masla, 3 PL práškového cukru, vanilku, 3 vajíčka. Na náplň: 250 g hrudkového tvarohu, 2 vajíčka, 5 jabĺk, mletú škoricu, trochu práškového cukru, citrónovú kôru
Postup: Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca a pridáme k nej vanilku, trochu masla a štipku soli. Na miernom plameni ju varíme do polomäkka, potom necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo si zatiaľ vymiešame s cukrom a po jednom pridáme tri žĺtky. Tento krém vmiešame do vychladnutej ryže a pridáme ešte sneh z troch bielkov.
Jablkovú náplň si pripravíme ľahko – jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na plátky. Ak sú veľmi kyslé, môžeme ich pocukrovať, posypeme ich aj škoricou.
Pripravíme si aj tvarohovú náplň – zmiešame tvaroh s cukrom, dvomi žĺtkami a citrónovou kôrou.
Zapekaciu misu dobre vymastíme maslom, dáme do nej polovicu ryžovej zmesi a na to natrieme tvarohovú zmes. Ak chceme, môžeme ju posypať hrozienkami, alebo sušenými brusnicamim. Na to navrstvíme škoricové jablká a potom nasleduje zvyšok ryžovej kaše.
Nákyp dáme piecť do rúry a keď už chytí zlatistý povrch, môžeme naň dať sladký sneh, ktorý môžeme vyšľahať z bielkov, ktoré sa nám zvýšili z prípravy tvarohu. Na jeden bielok ide asi 1 PL krupicového cukru.
Marián Gáborík – Tatarák
Hokejista patrí ku gurmánom a rád si dopraje klasický tatársky biftek, no kto sa obáva surového mäsa, môže si pripraviť aj jeho napodobeninu.
Pravý tatársky biftek
Potrebujeme: 600 g kvalitnej hovädzej sviečkovej, 4 žĺtky, 2 väčšie cibule, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, olivový olej, plátky citrónu, mletú papriku, kapary, petržlenovú vňať
Postup: Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote.
Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.
Falošný tatarák
Potrebujeme: 200 g tvrdého syra, 1 sladkokyslá uhorka, 1 cibuľa, 3 PL pečeňovej paštéty, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL pikantného kečupu, 1 PL horčice, 1 PL worcestrovej omáčky, 1 PL sójovej omáčky, mletá štipľavá paprika, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.