Korzár logo Korzár
Pondelok, 29. máj, 2023 | Meniny má Vilma

Varíme s Korzárom obľúbené jedlá špičkových hokejistov Cháru, Hossu, Gáboríka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a v tomto duchu sme vyladili aj náš pravidelný receptár. Dnes máme recepty na jedlá, ktoré majú naši traja špičkový hokejisti tak radi, že si ich naservírovali priamo zo Stanely Cupu, keď ho doniesli na Slovensko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marián Hossa – bryndzové pirohy

Rodinné korene Mariána Hossu siahajú do Starej Ľubovne, a tak sme sa pozreli na tradičné rusínske pirohy z tejto oblasti.

Potrebujeme: 700 g polohrubej muky, 1 dcl vody, cca 200 g zemiakov, 250 g bryndze, maslo, údenú slaninu, soľ

Postup: Z múky, vody a soli vypracujeme pružné a hladké cesto. Rozvaľkáme ho a buď ho porežeme na kocky nožom, alebo môžeme pohárom vykrojiť kolieska.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, pretlačíme ich cez lis, alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s bryndzou a soľou a ak to bude potrebné, ešte ich osolíme a okoreníme. Plnku dáme na každý kúsok cesta, vytvarujeme pirohy a vidličkou dobre zatlačíme okraje.

Pirohy dáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 15 minút. Uvarené pirohy môžeme poliať roztopeným maslom alebo praženou slaninou.

Zdeno Chára – Ryžový nákyp

Tradičný ryžový nákyp, aký poznáme zo školy sa dá hravo povýšiť na chutnú sladkú dobrotu.

Potrebujeme: 500 g guľatej ryže, 1 l mlieka, štipku soli, 125 g masla, 3 PL práškového cukru, vanilku, 3 vajíčka. Na náplň: 250 g hrudkového tvarohu, 2 vajíčka, 5 jabĺk, mletú škoricu, trochu práškového cukru, citrónovú kôru

Postup: Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca a pridáme k nej vanilku, trochu masla a štipku soli. Na miernom plameni ju varíme do polomäkka, potom necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Zmäknuté maslo si zatiaľ vymiešame s cukrom a po jednom pridáme tri žĺtky. Tento krém vmiešame do vychladnutej ryže a pridáme ešte sneh z troch bielkov.

Jablkovú náplň si pripravíme ľahko – jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na plátky. Ak sú veľmi kyslé, môžeme ich pocukrovať, posypeme ich aj škoricou.

Pripravíme si aj tvarohovú náplň – zmiešame tvaroh s cukrom, dvomi žĺtkami a citrónovou kôrou.

Zapekaciu misu dobre vymastíme maslom, dáme do nej polovicu ryžovej zmesi a na to natrieme tvarohovú zmes. Ak chceme, môžeme ju posypať hrozienkami, alebo sušenými brusnicamim. Na to navrstvíme škoricové jablká a potom nasleduje zvyšok ryžovej kaše.

Nákyp dáme piecť do rúry a keď už chytí zlatistý povrch, môžeme naň dať sladký sneh, ktorý môžeme vyšľahať z bielkov, ktoré sa nám zvýšili z prípravy tvarohu. Na jeden bielok ide asi 1 PL krupicového cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Marián Gáborík – Tatarák

Hokejista patrí ku gurmánom a rád si dopraje klasický tatársky biftek, no kto sa obáva surového mäsa, môže si pripraviť aj jeho napodobeninu.

Pravý tatársky biftek

Potrebujeme: 600 g kvalitnej hovädzej sviečkovej, 4 žĺtky, 2 väčšie cibule, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, olivový olej, plátky citrónu, mletú papriku, kapary, petržlenovú vňať

Postup: Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote.

Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Falošný tatarák

Potrebujeme: 200 g tvrdého syra, 1 sladkokyslá uhorka, 1 cibuľa, 3 PL pečeňovej paštéty, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL pikantného kečupu, 1 PL horčice, 1 PL worcestrovej omáčky, 1 PL sójovej omáčky, mletá štipľavá paprika, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  3. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko
  4. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  5. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  6. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  7. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  8. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  1. Vyhrajte elektrokolobežku SENCOR s tipom od Romana!
  2. Art, Terra, Duo: SodaStream prichádza s novými prístrojmi
  3. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori?
  4. Zasadíte strom, postavíte (hmyzí) dom: A uvidíte aj hviezdy
  5. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  6. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  7. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  8. Päť rád, ako si po vysokej škole nájsť vysnívanú prácu
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 9 823
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 797
  3. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 5 610
  4. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 5 213
  5. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 100
  6. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 2 849
  7. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 476
  8. Viete, prečo existuje hmyz? Vďačíme mu za jedlo aj čistý vzduch 2 202

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Štefanová
  2. Věra Tepličková: Politický útok na Borisa
  3. Jozef Varga: Z hardrocku, bluesrocku pri relaxácii si rád vypočujem aj ZZ Top
  4. Michael Achberger: Revolučným prístupom k zázračne štíhlym bokom: Tajomstvá, ktoré ženy typu 'hruška' musia poznať!
  5. Ivan Čáni: Poslanec NR SR vs. občan SR.
  6. Andrea Vörösová: J. A. Komenský... a ako ďalej?
  7. Soňa Kallová: Máme rovnaké podkarpatské korene. Podobnú súčasnosť. Máme aj rovnakú budúcnosť?
  8. Tina Gažovičová: Nemusíme vynachádzať koleso - ani pri inkluzívnom vzdelávaní
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 187
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 840
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 345
  4. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 11 791
  5. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 6 730
  6. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 394
  7. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 5 658
  8. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 4 975
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Štefanová
  2. Věra Tepličková: Politický útok na Borisa
  3. Jozef Varga: Z hardrocku, bluesrocku pri relaxácii si rád vypočujem aj ZZ Top
  4. Michael Achberger: Revolučným prístupom k zázračne štíhlym bokom: Tajomstvá, ktoré ženy typu 'hruška' musia poznať!
  5. Ivan Čáni: Poslanec NR SR vs. občan SR.
  6. Andrea Vörösová: J. A. Komenský... a ako ďalej?
  7. Soňa Kallová: Máme rovnaké podkarpatské korene. Podobnú súčasnosť. Máme aj rovnakú budúcnosť?
  8. Tina Gažovičová: Nemusíme vynachádzať koleso - ani pri inkluzívnom vzdelávaní
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 108 187
  2. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 840
  3. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 345
  4. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 11 791
  5. Ivan Bilohuščin: Igor Matovič: génius anti-intelektuálneho populizmu 6 730
  6. Marek Strapko: Investigatívec Fico našiel novú paru 6 394
  7. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 5 658
  8. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 4 975
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie Video
SkryťZatvoriť reklamu