Korzár logo Korzár
Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

Varíme s Korzárom obľúbené jedlá špičkových hokejistov Cháru, Hossu, Gáboríka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a v tomto duchu sme vyladili aj náš pravidelný receptár. Dnes máme recepty na jedlá, ktoré majú naši traja špičkový hokejisti tak radi, že si ich naservírovali priamo zo Stanely Cupu, keď ho doniesli na Slovensko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Marián Hossa – bryndzové pirohy

Rodinné korene Mariána Hossu siahajú do Starej Ľubovne, a tak sme sa pozreli na tradičné rusínske pirohy z tejto oblasti.

Potrebujeme: 700 g polohrubej muky, 1 dcl vody, cca 200 g zemiakov, 250 g bryndze, maslo, údenú slaninu, soľ

Postup: Z múky, vody a soli vypracujeme pružné a hladké cesto. Rozvaľkáme ho a buď ho porežeme na kocky nožom, alebo môžeme pohárom vykrojiť kolieska.

Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, pretlačíme ich cez lis, alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s bryndzou a soľou a ak to bude potrebné, ešte ich osolíme a okoreníme. Plnku dáme na každý kúsok cesta, vytvarujeme pirohy a vidličkou dobre zatlačíme okraje.

Pirohy dáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 15 minút. Uvarené pirohy môžeme poliať roztopeným maslom alebo praženou slaninou.

Zdeno Chára – Ryžový nákyp

Tradičný ryžový nákyp, aký poznáme zo školy sa dá hravo povýšiť na chutnú sladkú dobrotu.

Potrebujeme: 500 g guľatej ryže, 1 l mlieka, štipku soli, 125 g masla, 3 PL práškového cukru, vanilku, 3 vajíčka. Na náplň: 250 g hrudkového tvarohu, 2 vajíčka, 5 jabĺk, mletú škoricu, trochu práškového cukru, citrónovú kôru

Postup: Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca a pridáme k nej vanilku, trochu masla a štipku soli. Na miernom plameni ju varíme do polomäkka, potom necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo si zatiaľ vymiešame s cukrom a po jednom pridáme tri žĺtky. Tento krém vmiešame do vychladnutej ryže a pridáme ešte sneh z troch bielkov.

Jablkovú náplň si pripravíme ľahko – jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na plátky. Ak sú veľmi kyslé, môžeme ich pocukrovať, posypeme ich aj škoricou.

Pripravíme si aj tvarohovú náplň – zmiešame tvaroh s cukrom, dvomi žĺtkami a citrónovou kôrou.

Zapekaciu misu dobre vymastíme maslom, dáme do nej polovicu ryžovej zmesi a na to natrieme tvarohovú zmes. Ak chceme, môžeme ju posypať hrozienkami, alebo sušenými brusnicamim. Na to navrstvíme škoricové jablká a potom nasleduje zvyšok ryžovej kaše.

Nákyp dáme piecť do rúry a keď už chytí zlatistý povrch, môžeme naň dať sladký sneh, ktorý môžeme vyšľahať z bielkov, ktoré sa nám zvýšili z prípravy tvarohu. Na jeden bielok ide asi 1 PL krupicového cukru.

Marián Gáborík – Tatarák

Hokejista patrí ku gurmánom a rád si dopraje klasický tatársky biftek, no kto sa obáva surového mäsa, môže si pripraviť aj jeho napodobeninu.

Pravý tatársky biftek

Potrebujeme: 600 g kvalitnej hovädzej sviečkovej, 4 žĺtky, 2 väčšie cibule, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, olivový olej, plátky citrónu, mletú papriku, kapary, petržlenovú vňať

Postup: Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote.

Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Falošný tatarák

Potrebujeme: 200 g tvrdého syra, 1 sladkokyslá uhorka, 1 cibuľa, 3 PL pečeňovej paštéty, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL pikantného kečupu, 1 PL horčice, 1 PL worcestrovej omáčky, 1 PL sójovej omáčky, mletá štipľavá paprika, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Rozhovor

Poslanec Košíc odstúpil a už otvorene hovorí: Primátor sa bojí dvoch ľudí

Burdigu šokovalo, čo Polaček povedal vo volebnú noc.

Rezali spolu volebnú tortu. Primátor Polaček (vľavo) vidí podľa exposlanca Burdigu (v strede) v ňom a poslancovi Lörincovi (vpravo) nepochopiteľne už teraz rivalov v ďalších voľbách.

Viceprimátorka Košíc spojila pracovné cesty s vlastnou kampaňou

Transparency odporúča dary zo straníckej centrály, nie z mesta.

Viceprimátorka má v kompetencii školstvo a sociálne témy, pred voľbami sa venuje aj cestám. Na snímke so starostom Košickej Belej Jozefom Petkačom.
Starosta Lörinc nevylučuje, že spor medzi sídliskom a stavebníkom skončí na súde.
Obecný úrad vo Veľkej Ide.

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočnerovo sledovacie komando kontra sledoval niekto ďalší

Ľudia od Petra Tótha mali tajné tiene.

Miroslav Kriak na súde.
Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Jakuba Fila

Kto sledoval Kočnerovo komando? Bola to SIS?

Chýbajúce odpovede budú naznačovať, že nezlyhala len polícia.

Jakub Filo.

Už ste čítali?

Voľby 2020