Korzár logo Korzár
Štvrtok, 22. august, 2019 | Meniny má Tichomír
Nájdete nás na webe

Varíme s Korzárom obľúbené jedlá špičkových hokejistov Cháru, Hossu, Gáboríka

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Slovensko žije hokejom a v tomto duchu sme vyladili aj náš pravidelný receptár. Dnes máme recepty na jedlá, ktoré majú naši traja špičkový hokejisti tak radi, že si ich naservírovali priamo zo Stanely Cupu, keď ho doniesli na Slovensko.

Článok pokračuje pod video reklamou

Marián Hossa – bryndzové pirohy

Rodinné korene Mariána Hossu siahajú do Starej Ľubovne, a tak sme sa pozreli na tradičné rusínske pirohy z tejto oblasti.

Potrebujeme: 700 g polohrubej muky, 1 dcl vody, cca 200 g zemiakov, 250 g bryndze, maslo, údenú slaninu, soľ

Postup: Z múky, vody a soli vypracujeme pružné a hladké cesto. Rozvaľkáme ho a buď ho porežeme na kocky nožom, alebo môžeme pohárom vykrojiť kolieska.

Zemiaky uvaríme v šupke a keď vychladnú, pretlačíme ich cez lis, alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Zmiešame ich s bryndzou a soľou a ak to bude potrebné, ešte ich osolíme a okoreníme. Plnku dáme na každý kúsok cesta, vytvarujeme pirohy a vidličkou dobre zatlačíme okraje.

Pirohy dáme do vriacej osolenej vody a varíme asi 15 minút. Uvarené pirohy môžeme poliať roztopeným maslom alebo praženou slaninou.

Zdeno Chára – Ryžový nákyp

Tradičný ryžový nákyp, aký poznáme zo školy sa dá hravo povýšiť na chutnú sladkú dobrotu.

Potrebujeme: 500 g guľatej ryže, 1 l mlieka, štipku soli, 125 g masla, 3 PL práškového cukru, vanilku, 3 vajíčka. Na náplň: 250 g hrudkového tvarohu, 2 vajíčka, 5 jabĺk, mletú škoricu, trochu práškového cukru, citrónovú kôru

Postup: Ryžu prepláchneme, dáme ju do hrnca a pridáme k nej vanilku, trochu masla a štipku soli. Na miernom plameni ju varíme do polomäkka, potom necháme vychladnúť.

Zmäknuté maslo si zatiaľ vymiešame s cukrom a po jednom pridáme tri žĺtky. Tento krém vmiešame do vychladnutej ryže a pridáme ešte sneh z troch bielkov.

Jablkovú náplň si pripravíme ľahko – jablká ošúpeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na plátky. Ak sú veľmi kyslé, môžeme ich pocukrovať, posypeme ich aj škoricou.

Pripravíme si aj tvarohovú náplň – zmiešame tvaroh s cukrom, dvomi žĺtkami a citrónovou kôrou.

Zapekaciu misu dobre vymastíme maslom, dáme do nej polovicu ryžovej zmesi a na to natrieme tvarohovú zmes. Ak chceme, môžeme ju posypať hrozienkami, alebo sušenými brusnicamim. Na to navrstvíme škoricové jablká a potom nasleduje zvyšok ryžovej kaše.

Nákyp dáme piecť do rúry a keď už chytí zlatistý povrch, môžeme naň dať sladký sneh, ktorý môžeme vyšľahať z bielkov, ktoré sa nám zvýšili z prípravy tvarohu. Na jeden bielok ide asi 1 PL krupicového cukru.

Marián Gáborík – Tatarák

Hokejista patrí ku gurmánom a rád si dopraje klasický tatársky biftek, no kto sa obáva surového mäsa, môže si pripraviť aj jeho napodobeninu.

Pravý tatársky biftek

Potrebujeme: 600 g kvalitnej hovädzej sviečkovej, 4 žĺtky, 2 väčšie cibule, soľ, mleté čierne korenie, horčicu, kečup, worcestrovú omáčku, olivový olej, plátky citrónu, mletú papriku, kapary, petržlenovú vňať

Postup: Surové mäso zbavené žiliek naškrabte ostrým nožom kolmo na vlákna, potom ho kolísavým pohybom noža sekajte niekoľko minút, kým nevznikne jemná mäsová kaša. Na zjednodušenie postupu môžete mäso niekoľkokrát premlieť na mäsovom mlynčeku alebo rozbiť sekacími nožmi v robote.

Pripravenú hmotu osoľte a okoreňte, primiešajte trošku olivového oleja a rozdeľte na štyri časti. Z nich vytvarujte hrubšie bochníčky, do ktorých naolejovanou lyžicou urobte v strede plytkú jamku, do ktorej oddeľte žĺtok. Hotový biftek naservírujte na tanier spolu s nadrobno nasekanou cibuľou, petržlenovou vňaťou, kaparmi a plátkami citróna. Zvlášť naservírujte pripravené hrianky a ostatné pochutiny ako kečup, horčicu a koreniny, ktorými si každý pri miešaní dochutí svoj tatarák sám.

Falošný tatarák

Potrebujeme: 200 g tvrdého syra, 1 sladkokyslá uhorka, 1 cibuľa, 3 PL pečeňovej paštéty, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL pikantného kečupu, 1 PL horčice, 1 PL worcestrovej omáčky, 1 PL sójovej omáčky, mletá štipľavá paprika, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Syr s vysokým obsahom tuku a väčšiu sterilizovanú uhorku nastrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte nadrobno pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a pečeňovú paštétu. Rozmiešajte a postupne zapracúvajte do hmoty kečup, horčicu, worcestrovu a sójovú omáčku. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a štipľavou paprikou alebo práškovým čili korením. Servírujte natenko natreté na cesnakových hriankach dozdobené čerstvou zeleninou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  4. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  5. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene)
  6. Posezónna špeciálna ponuka na špičkové japonské klimatizácie
  7. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte
  8. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu?
  9. Mesto Košice hľadá riaditeľov mestských podnikov
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku?
  1. Mimoriadny úspech na medzinárodnej súťaži v Číne
  2. Zaspomínajte si na detstvo s tradičnými pochúťkami
  3. Filmári objavili skryté krásy Novej Bane – tu je video
  4. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity
  5. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich?
  6. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži
  7. Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo
  8. Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?
  9. Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu
  10. Dobrá správa z Domaše: Hotel Zátoka na Eve opäť funguje
  1. Barbados, Portoriko: Plavte sa Južným Karibikom (letenka v cene) 12 661
  2. Horúčavy na Slovensku budú častejšie. Koľko stupňov dosiahnu? 10 088
  3. Tajné funkcie áut: vedeli ste o nich? 9 564
  4. Do čoho obliekate svoje deti? Nekvalitnými materiálmi im škodíte 9 542
  5. Oslava prvého miliónu dopadla šokujúco 7 355
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Mexiku? 6 631
  7. Najväčšia konferencia o doprave v SR sa už blíži 5 523
  8. Malebné severné Taliansko: Hory, jazerá, krásne mestá aj móda 4 706
  9. Farma v Krtíši je stredoeurópskym unikátom. Majiteľ neberie plat 4 445
  10. Na horúčavy myslite už pri stavbe domu 4 441

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Recepty z Korzára

Neprehliadnite tiež

Likvidácia ošípaných v obci Zemplín.

Poprad dostane na stavbu hokejovej haly dva milióny eur

Dotáciu odsúhlasila vláda na stredajšom zasadnutí.

Vizualízácia novej tréningovej hokejovej haly pre mládež v Poprade.

Mimoriadna situácia pre zosuvy pôdy trvá v Košiciach už päť mesiacov

Podľa obyvateľov sa nič nerobí. Mesto čaká na projektovú dokumentáciu.

Cesta v Košickej Novej Vsi je od marca uzavretá.

Pilčík sa v Poloninách poranil motorovou pílou

Záchranári muža previezli do nemocnice.

Hlavné správy zo Sme.sk

Tesco ustupuje. Na Kamennom námestí zostane už iba v suteréne

Koncom roka ho v bývalom Priore nahradia nové prevádzky.

Priestory bývalého My Bratislava na Kamennom námestí
Píše Marek Maďarič

Nadávať na Fica nie je výučný list (píše Marek Maďarič)

Výmena vlády je zrelá, ale nie istá.

Zľava: Líder strany Za ľudí a exprezident Andrej Kiska, predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Truban, predseda strany SPOLU – občianska demokracia Miroslav Beblavý a predseda KDH Alojz Hlina počas tlačovej besedy.
Ilustračné foto.
Dnes píše Matúš Ritomský

Opatrne s Kočnerovou Threemou

Kočnerove slová do okamihu, kým sa ich nepodarí overiť, treba brať s rezervou.

Publicista Matúš Ritomský.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop