Cibuľové krúžky v pivnom cestíčku
Potrebujeme: 4 veľké cibule, 2 vajcia, 250 g hladkej múky, 250 ml piva, 1 ČL prášku do pečiva, soľ, korenie, bylinky – napríklad provensálske či mix iných obľúbených
Postup: V miske vidličkou rozšľaháme vajcia, osolíme ich, okoreníme, pridáme prášok do pečiva a lyžicu oleja. Potom primiešame múku a postupne, za stáleho miešania, prilievame pivo, kým nám nevznikne primerane husté cestíčko.
Necháme ho aspoň 15-20 minút odpočinúť v chlade a zatiaľ si očistíme cibule, nakrájame ich na hrubšie krúžky a rozoberieme.
Krúžky postupne namáčame do cestíčka a vyprážame ich v horúcom oleji. Najlepšie je vyprážať v neveľkom kastróle, aby sme mali dostatočne vysokú hladinu oleja. Hotové krúžky necháme odkvapkať na papierových utierkach, môžeme ich osoliť, prípadne posypať čili korením, alebo aj parmezánom. A podávame s obľúbeným dressingom alebo aj s kečupom.
Klobásy na pive
Potrebujeme: špekáčky alebo iné podobné klobásy, 2 PL horčice, 3 červené alebo aj obyčajné cibule, anglickú slaninu vcelku, olej, 2 – 3 strúčiky cesnaku, čerstvú čili papričku, 1 ČL sladkej papriky, lúpané paradajky, soľ, mleté čierne korenie, 250 ml piva
Postup: V panvici, ktorá môže ísť do rúry, alebo v pekáči zohrejeme trochu oleja a orestujeme na ňom jednu cibuľu a trochu anglickej slaniny. Pridáme pretlačený cesnak, čili papričku sladkú papriku, trochu horčice a paradajky. Kto má rád, môže si orestovať aj hrubostennú papriku.
Špekáčky olúpeme a pozdĺžne prekrojíme. Potrieme ich horčicou, poukladáme na ne kolieska cibule a plátky slaniny. Poukladáme ich na paradajkový základ, ktorý sme si pripravili, všetko zalejeme pivom, zakryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Asi po 15 minútach pekáč odkryjeme a klobásy necháme ešte zapiecť.
Mäsové guľky na špajdli
Potrebujeme: asi pol kila mletého hovädzieho mäsa, 1 stredne veľkú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, štipku rímskeho kmínu, asi pol lyžičky koriandru, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Do väčšej misy dáme mäso, kmín, koriander, soľ, korenie, cibuľu nasekanú najemno a pretlačený cesnak. Rukou poriadne vymiesime, aby sa ingrediencie dobre premiešali. Potom tvarujeme guľky trochu väčšie ako detské lízanky a ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 180 stupňov ich pečieme asi 40 minút.
Potom guľky povyberáme a do každej zapichneme špáradlo, alebo koktejlové špajdle a môžeme ich aj posypať syrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.