Korzár logo Korzár
Štvrtok, 29. september, 2022 | Meniny má Michal, Michaela

Varíme s Korzárom kanadské špeciality: voňavé Poutine, sladké Nanaimo a Bannock

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

PoutinePoutine (Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chlieb Bannock

Bannock bol kedysi základnou potravou domorodcov a dnes je populárny v celej Kanade. Dá sa pripraviť na sladko, aj so slaninou, syrom, hovädzím mäsom či zeleninou.

Potrebujeme: 2 šálky múky, 2 čl prášku do pečiva, 1/2 čl soli, 1 PL olivového oleja, 3/4 šálky vody, rastlinný olej

Postup: V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Pridáme olivový olej, vodu a miešame, kým nevznikne cesto. Potom ho na doske poriadne vyhnetieme. Rozdelíme ho na 4-5 bochníkov a každý zatlačíme dlaňou tak, aby vznikla primerane hrubá placka. Ach chceme len základný Bannock, opečieme ho na suchej panvici alebo na troche oleja. Ak chceme sladký, môžeme do cesta pridať brusnice, kúsky jablky, cukor, hrozienka, alebo ho posypeme cukrom a škoricou. Milovníci údenín si môžu na povrch chleba poukladať kúsky slaniny či klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

Poutine

Potrebujeme: zemiaky vhodné na pečenie, rastlinný olej, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcestrovú omáčku, syr mozzarella

Postup: Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou ich nakrájame na hrubé hranolky. Dobre ich prepláchneme vo vode a osušíme v utierke.

Hranolky dáme piecť, najlepšie do fritézy, alebo do hrnca s vysokou hladinou oleja, aby boli pekne chrumkavé a prepečené.

Zatiaľ v hrnci zohrejeme trochu oleja, prisypeme k nemu lyžicu múky a osmažíme ju. Vlejeme vývar, ochutíme worcesterovou omáčkou a necháme povariť kým omáčka nezhustne. Ochutíme ju soľou a korením.

Hranolky rozdelíme na taniere, každú porciu posypeme nakrájaným alebo nastrúhaným syrom a polejeme horúcou omáčkou, aby sa syr rozpustil.

Rezy Nanaimo

Vanilkovo-čokoládová pochúťka je mimoriadne obľúbená, nikto však nevie, odkiaľ sa vlastne na kanadských stoloch vzala. Jedna z legiend tvrdí, že recept pochádza od istej neznámej gazdinky z mesta Nanaimo, ktorá svoj dezert prihlásila do súťaže v novinách. V päťdesiatych rokoch sa táto maškrta rozšírila po celej krajine a stále patrí k najobľúbenejším.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme:

Na základnú vrstvu: ½ hrnčeka roztopeného masla, ¼ hrnčeka cukru, 5 PL kakaa, lyžičku vanilky, 1 vajce, 1 a ¾ hrnčeka grahamových keksov, hrnček sušeného kokosu, hrnček pokrájaných lieskových orieškov alebo mandlí

Na krém: ¼ hrnčeka zmäknutého masla, 3 PL mlieka alebo smotany, 3 PL vanilkového pudingového prášku, 2 hrnčeky práškového cukru.

Na čokoládovú polevu: 2 tabuľky kvalitnej čokolády, môže byť horká aj stredne sladká, 2 PL masla

Postup: Nad parou miešame rozpustené maslo, cukor, kakao, vanilku a vajce dovtedy, kým zmes nezíska krémovú konzistenciu. Vtedy hneď hrniec odstavíme z ohňa. Do krému pridáme podrvené grahamové keksy, kokos a orechy. Dobre premiešame a natlačíme na štvorcový plech, ktorý je dobré predtým vystlať fóliou a potrieť ju maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Základ dezertu dáme do chladničky a pripravíme si druhú vrstvu. Opäť budeme miešať nad parou, tentoraz maslo, mlieko a pudingový prášok. Potom do krému vmiešame cukor a krém natrieme na základ. Opäť všetko vrátime do chladničky.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo a keď je koláč dobre zatuhnutý, natrieme ho naň. Pred podávaním koláč nakrájame na rezy alebo kocky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  4. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  5. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  6. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  7. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  8. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  1. SITA Slovenská tlačová agentúra zlepšuje dostupnosť služieb
  2. 4 veci, na ktoré si treba dať pozor pri zateplení šikmej strechy
  3. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  4. Atos má „platinovú“ medailu EcoVadis za postoj k udržateľnosti
  5. Jablone prinášajú už tretiu úrodu. A je rovnako bohatá.
  6. Školy môžu získať podporu pre zelené projekty
  7. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo
  8. Jednodňovú zdravotnú starostlivosť preferujú lekári aj pacienti
  1. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 326
  2. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 5 102
  3. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 4 756
  4. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 4 656
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 745
  6. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 629
  7. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 3 579
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 605

Blogy SME

  1. Ľubomír Maretta: Samota
  2. Tupou Ceruzou: Ukrajinské referendum
  3. Marián Betík: Veselo o slovenskom futbale
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom?
  5. Mirka Polohová: O jeseni, prvých gaštanoch a radosti
  6. Marek Kytka: Skvelý Pavol Regenda opäť skóroval v drese káčerov a Šimon Nemec v Devils podal kvalitný výkon
  7. ADRA Slovensko: Ukrajina | Pomoc pre oslobodené mesto Izium a nový projekt humanitárnej pomoci
  8. Jozef Javurek: Kurátor
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 12 991
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 10 724
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 919
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 358
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 626
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 589
  7. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 538
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 334
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľubomír Maretta: Samota
  2. Tupou Ceruzou: Ukrajinské referendum
  3. Marián Betík: Veselo o slovenskom futbale
  4. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom?
  5. Mirka Polohová: O jeseni, prvých gaštanoch a radosti
  6. Marek Kytka: Skvelý Pavol Regenda opäť skóroval v drese káčerov a Šimon Nemec v Devils podal kvalitný výkon
  7. ADRA Slovensko: Ukrajina | Pomoc pre oslobodené mesto Izium a nový projekt humanitárnej pomoci
  8. Jozef Javurek: Kurátor
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 12 991
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 10 724
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 9 919
  4. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 358
  5. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 626
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 3 589
  7. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 538
  8. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 3 334
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu