Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom kanadské špeciality: voňavé Poutine, sladké Nanaimo a Bannock

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

PoutinePoutine (Zdroj: fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chlieb Bannock

Bannock bol kedysi základnou potravou domorodcov a dnes je populárny v celej Kanade. Dá sa pripraviť na sladko, aj so slaninou, syrom, hovädzím mäsom či zeleninou.

Potrebujeme: 2 šálky múky, 2 čl prášku do pečiva, 1/2 čl soli, 1 PL olivového oleja, 3/4 šálky vody, rastlinný olej

Postup: V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Pridáme olivový olej, vodu a miešame, kým nevznikne cesto. Potom ho na doske poriadne vyhnetieme. Rozdelíme ho na 4-5 bochníkov a každý zatlačíme dlaňou tak, aby vznikla primerane hrubá placka. Ach chceme len základný Bannock, opečieme ho na suchej panvici alebo na troche oleja. Ak chceme sladký, môžeme do cesta pridať brusnice, kúsky jablky, cukor, hrozienka, alebo ho posypeme cukrom a škoricou. Milovníci údenín si môžu na povrch chleba poukladať kúsky slaniny či klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

Poutine

Potrebujeme: zemiaky vhodné na pečenie, rastlinný olej, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcestrovú omáčku, syr mozzarella

Postup: Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou ich nakrájame na hrubé hranolky. Dobre ich prepláchneme vo vode a osušíme v utierke.

Hranolky dáme piecť, najlepšie do fritézy, alebo do hrnca s vysokou hladinou oleja, aby boli pekne chrumkavé a prepečené.

Zatiaľ v hrnci zohrejeme trochu oleja, prisypeme k nemu lyžicu múky a osmažíme ju. Vlejeme vývar, ochutíme worcesterovou omáčkou a necháme povariť kým omáčka nezhustne. Ochutíme ju soľou a korením.

Hranolky rozdelíme na taniere, každú porciu posypeme nakrájaným alebo nastrúhaným syrom a polejeme horúcou omáčkou, aby sa syr rozpustil.

Rezy Nanaimo

Vanilkovo-čokoládová pochúťka je mimoriadne obľúbená, nikto však nevie, odkiaľ sa vlastne na kanadských stoloch vzala. Jedna z legiend tvrdí, že recept pochádza od istej neznámej gazdinky z mesta Nanaimo, ktorá svoj dezert prihlásila do súťaže v novinách. V päťdesiatych rokoch sa táto maškrta rozšírila po celej krajine a stále patrí k najobľúbenejším.

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme:

Na základnú vrstvu: ½ hrnčeka roztopeného masla, ¼ hrnčeka cukru, 5 PL kakaa, lyžičku vanilky, 1 vajce, 1 a ¾ hrnčeka grahamových keksov, hrnček sušeného kokosu, hrnček pokrájaných lieskových orieškov alebo mandlí

Na krém: ¼ hrnčeka zmäknutého masla, 3 PL mlieka alebo smotany, 3 PL vanilkového pudingového prášku, 2 hrnčeky práškového cukru.

Na čokoládovú polevu: 2 tabuľky kvalitnej čokolády, môže byť horká aj stredne sladká, 2 PL masla

Postup: Nad parou miešame rozpustené maslo, cukor, kakao, vanilku a vajce dovtedy, kým zmes nezíska krémovú konzistenciu. Vtedy hneď hrniec odstavíme z ohňa. Do krému pridáme podrvené grahamové keksy, kokos a orechy. Dobre premiešame a natlačíme na štvorcový plech, ktorý je dobré predtým vystlať fóliou a potrieť ju maslom.

SkryťVypnúť reklamu

Základ dezertu dáme do chladničky a pripravíme si druhú vrstvu. Opäť budeme miešať nad parou, tentoraz maslo, mlieko a pudingový prášok. Potom do krému vmiešame cukor a krém natrieme na základ. Opäť všetko vrátime do chladničky.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo a keď je koláč dobre zatuhnutý, natrieme ho naň. Pred podávaním koláč nakrájame na rezy alebo kocky.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 972
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 911
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 114
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 008
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 232
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 778
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 619
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 158
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu