Korzár logo Korzár
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom kanadské špeciality: voňavé Poutine, sladké Nanaimo a Bannock

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

PoutinePoutine (Zdroj: fotolia)

Chlieb Bannock

Bannock bol kedysi základnou potravou domorodcov a dnes je populárny v celej Kanade. Dá sa pripraviť na sladko, aj so slaninou, syrom, hovädzím mäsom či zeleninou.

Potrebujeme: 2 šálky múky, 2 čl prášku do pečiva, 1/2 čl soli, 1 PL olivového oleja, 3/4 šálky vody, rastlinný olej

Postup: V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Pridáme olivový olej, vodu a miešame, kým nevznikne cesto. Potom ho na doske poriadne vyhnetieme. Rozdelíme ho na 4-5 bochníkov a každý zatlačíme dlaňou tak, aby vznikla primerane hrubá placka. Ach chceme len základný Bannock, opečieme ho na suchej panvici alebo na troche oleja. Ak chceme sladký, môžeme do cesta pridať brusnice, kúsky jablky, cukor, hrozienka, alebo ho posypeme cukrom a škoricou. Milovníci údenín si môžu na povrch chleba poukladať kúsky slaniny či klobásy.

Skryť Vypnúť reklamu

Poutine

Potrebujeme: zemiaky vhodné na pečenie, rastlinný olej, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcestrovú omáčku, syr mozzarella

Postup: Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou ich nakrájame na hrubé hranolky. Dobre ich prepláchneme vo vode a osušíme v utierke.

Hranolky dáme piecť, najlepšie do fritézy, alebo do hrnca s vysokou hladinou oleja, aby boli pekne chrumkavé a prepečené.

Zatiaľ v hrnci zohrejeme trochu oleja, prisypeme k nemu lyžicu múky a osmažíme ju. Vlejeme vývar, ochutíme worcesterovou omáčkou a necháme povariť kým omáčka nezhustne. Ochutíme ju soľou a korením.

Hranolky rozdelíme na taniere, každú porciu posypeme nakrájaným alebo nastrúhaným syrom a polejeme horúcou omáčkou, aby sa syr rozpustil.

Rezy Nanaimo

Vanilkovo-čokoládová pochúťka je mimoriadne obľúbená, nikto však nevie, odkiaľ sa vlastne na kanadských stoloch vzala. Jedna z legiend tvrdí, že recept pochádza od istej neznámej gazdinky z mesta Nanaimo, ktorá svoj dezert prihlásila do súťaže v novinách. V päťdesiatych rokoch sa táto maškrta rozšírila po celej krajine a stále patrí k najobľúbenejším.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme:

Na základnú vrstvu: ½ hrnčeka roztopeného masla, ¼ hrnčeka cukru, 5 PL kakaa, lyžičku vanilky, 1 vajce, 1 a ¾ hrnčeka grahamových keksov, hrnček sušeného kokosu, hrnček pokrájaných lieskových orieškov alebo mandlí

Na krém: ¼ hrnčeka zmäknutého masla, 3 PL mlieka alebo smotany, 3 PL vanilkového pudingového prášku, 2 hrnčeky práškového cukru.

Na čokoládovú polevu: 2 tabuľky kvalitnej čokolády, môže byť horká aj stredne sladká, 2 PL masla

Postup: Nad parou miešame rozpustené maslo, cukor, kakao, vanilku a vajce dovtedy, kým zmes nezíska krémovú konzistenciu. Vtedy hneď hrniec odstavíme z ohňa. Do krému pridáme podrvené grahamové keksy, kokos a orechy. Dobre premiešame a natlačíme na štvorcový plech, ktorý je dobré predtým vystlať fóliou a potrieť ju maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Základ dezertu dáme do chladničky a pripravíme si druhú vrstvu. Opäť budeme miešať nad parou, tentoraz maslo, mlieko a pudingový prášok. Potom do krému vmiešame cukor a krém natrieme na základ. Opäť všetko vrátime do chladničky.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo a keď je koláč dobre zatuhnutý, natrieme ho naň. Pred podávaním koláč nakrájame na rezy alebo kocky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 765
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 920
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 641
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 004
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 731
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 434
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 831
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 476
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 306
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kam ísť na test, čo s pozitívnymi a čo bude s netestovanými? (otázky a odpovede)

Certifikát z plošného testovania na Covid-19 je vstupenkou do obchodov.

Pri plošnom testovaní sa využívajú antigénové testy.
Premiér Igor Matovič.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Testovanie nie je hlasovanie, dajte sa otestovať

Je dôležité, aby štát dokázal otestovať všetkých, ktorí chcú byť zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Igor Matovič.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop