Korzár logo Korzár
Utorok, 3. august, 2021 | Meniny má JergušKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom kanadské špeciality: voňavé Poutine, sladké Nanaimo a Bannock

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

PoutinePoutine (Zdroj: fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chlieb Bannock

Bannock bol kedysi základnou potravou domorodcov a dnes je populárny v celej Kanade. Dá sa pripraviť na sladko, aj so slaninou, syrom, hovädzím mäsom či zeleninou.

Potrebujeme: 2 šálky múky, 2 čl prášku do pečiva, 1/2 čl soli, 1 PL olivového oleja, 3/4 šálky vody, rastlinný olej

Postup: V miske zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva. Pridáme olivový olej, vodu a miešame, kým nevznikne cesto. Potom ho na doske poriadne vyhnetieme. Rozdelíme ho na 4-5 bochníkov a každý zatlačíme dlaňou tak, aby vznikla primerane hrubá placka. Ach chceme len základný Bannock, opečieme ho na suchej panvici alebo na troche oleja. Ak chceme sladký, môžeme do cesta pridať brusnice, kúsky jablky, cukor, hrozienka, alebo ho posypeme cukrom a škoricou. Milovníci údenín si môžu na povrch chleba poukladať kúsky slaniny či klobásy.

Skryť Vypnúť reklamu

Poutine

Potrebujeme: zemiaky vhodné na pečenie, rastlinný olej, hladkú múku, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcestrovú omáčku, syr mozzarella

Postup: Zemiaky poriadne umyjeme a aj so šupkou ich nakrájame na hrubé hranolky. Dobre ich prepláchneme vo vode a osušíme v utierke.

Hranolky dáme piecť, najlepšie do fritézy, alebo do hrnca s vysokou hladinou oleja, aby boli pekne chrumkavé a prepečené.

Zatiaľ v hrnci zohrejeme trochu oleja, prisypeme k nemu lyžicu múky a osmažíme ju. Vlejeme vývar, ochutíme worcesterovou omáčkou a necháme povariť kým omáčka nezhustne. Ochutíme ju soľou a korením.

Hranolky rozdelíme na taniere, každú porciu posypeme nakrájaným alebo nastrúhaným syrom a polejeme horúcou omáčkou, aby sa syr rozpustil.

Rezy Nanaimo

Vanilkovo-čokoládová pochúťka je mimoriadne obľúbená, nikto však nevie, odkiaľ sa vlastne na kanadských stoloch vzala. Jedna z legiend tvrdí, že recept pochádza od istej neznámej gazdinky z mesta Nanaimo, ktorá svoj dezert prihlásila do súťaže v novinách. V päťdesiatych rokoch sa táto maškrta rozšírila po celej krajine a stále patrí k najobľúbenejším.

Skryť Vypnúť reklamu

Potrebujeme:

Na základnú vrstvu: ½ hrnčeka roztopeného masla, ¼ hrnčeka cukru, 5 PL kakaa, lyžičku vanilky, 1 vajce, 1 a ¾ hrnčeka grahamových keksov, hrnček sušeného kokosu, hrnček pokrájaných lieskových orieškov alebo mandlí

Na krém: ¼ hrnčeka zmäknutého masla, 3 PL mlieka alebo smotany, 3 PL vanilkového pudingového prášku, 2 hrnčeky práškového cukru.

Na čokoládovú polevu: 2 tabuľky kvalitnej čokolády, môže byť horká aj stredne sladká, 2 PL masla

Postup: Nad parou miešame rozpustené maslo, cukor, kakao, vanilku a vajce dovtedy, kým zmes nezíska krémovú konzistenciu. Vtedy hneď hrniec odstavíme z ohňa. Do krému pridáme podrvené grahamové keksy, kokos a orechy. Dobre premiešame a natlačíme na štvorcový plech, ktorý je dobré predtým vystlať fóliou a potrieť ju maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

Základ dezertu dáme do chladničky a pripravíme si druhú vrstvu. Opäť budeme miešať nad parou, tentoraz maslo, mlieko a pudingový prášok. Potom do krému vmiešame cukor a krém natrieme na základ. Opäť všetko vrátime do chladničky.

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a maslo a keď je koláč dobre zatuhnutý, natrieme ho naň. Pred podávaním koláč nakrájame na rezy alebo kocky.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  2. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  3. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  4. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  5. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  6. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  8. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  9. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  10. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  1. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  4. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  5. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  6. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  7. Čítajte SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Môže pivo spojiť Prešov s Veľkým Šarišom?
  10. Vodného slalomára privítal doma aj jeho hlavný partner BILLA
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 418
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 016
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 960
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 868
  5. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 3 613
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 611
  7. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 3 172
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 825
  9. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 583
  10. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách? 2 045
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Napadnutá loď sa plaví pod libérijskou vlajkou.

Súboj Iránu s Izraelom sa čoraz častejšie odohráva na mori.


21 h
Vitalij Šyšov.

Na tvári mal mať stopy po bití.


TASR 3 h

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 392-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 541 obetí.


a 4 ďalší 12 h
Protest proti očkovaniu na Hodžovom námestí.

Aké sú psychologické príčiny, ktoré vedú ľudí v čase pandémie k demonštráciám?


Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop