Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Hamburger je skvelé jedlo. Urobte si klasický či cviklový

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

(Zdroj: fotolia)

Celé Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu jedál, z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. A keď sme si už na úvod majstrovstiev tak pekne vychutnali Ameriku, tak si môžeme doma pripraviť ich klasiku - burgre na tri spôsoby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Klasický burger

Potrebujeme: 600 g čerstvo pomletého hovädzieho mäsa, 4 veľké burgerové žemle, 4 plátky ementálu, prosciutto, prípadne plátky slaniny, 4 PL majonézy, rukolu alebo iný druh šalátu, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na burger je najlepšie predné hovädzie, lebo po upečení nebude príliš suché. Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti, osolíme ich, okoreníme a vytvarujeme do gule, ktorú zatlačíme ho dlaňou, aby nám vznikli hrubšie placky.

Na grile alebo grilovacej panvici opečieme plátky slaniny a priamo k nim môžeme dať piecť mäso. Keď už je z oboch strán upečené, dáme na každý burger plátok syra a necháme ho nech sa rozpustí.

Žemle prekrojíme a reznou stranou ich opečieme nasucho. Potrieme ich majonézou, na to dáme vrstvu šalátu, mäso s roztopeným syrom, slaninu a druhú polovicu žemle.

Kurací burger

Potrebujeme: kuracid prsia, dijonskú horčicu, kečup, sójovú omáčku, soľ, mleté čierne korenie, olej, červenú cibuľu, trstinový cukor, strúhaný syr, žemle, majonézu, poľníček, čerstvý špenát či iný šalát

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kuracie prsia si nakrájame na rezance a naložíme ich marinády z horčice, kečupu a sójovej omáčky. Malo by stačiť asi po jednej polievkovej lyžici z každej prísady. Mäso osolíme a okoreníme necháme chvíľu postáť.

Zatiaľ si očistíme cibuľu a nakrájame ju na kolieska. Na panvicu dáme trochu oleja a keď sa zohreje, orestujeme na ňom cibuľu a pridáme k nej 1 ČL trstinového cukru a 1 ČL sójovej omáčky. Stále ju restujeme sprudka, aby sa zatiahla ale aby aj zostala chrumkavá. Vyberieme ju z panvice a na chvíľu dáme bokom. Potom do výpeku pridáme trochu oleja a opečieme mäso.

Žemle prekrojíme, opečieme nasucho na druhej panvici, spodnú časť natrieme majonézou, a naložíme opečené kuracie mäso. Na to dáme strúhaný syr, skaramelizovanú cibuľu, šalát a vrchnú časť žemle, ktorú tiež môžeme potrieť majonézou.

SkryťVypnúť reklamu

Cviklový burger s avokádom

Potrebujeme: 2 varené cvikly, 1/2 šálky uvarenej quinoy, 1 vajíčko, 2 strúčiky cesnaku, 2-3 PL celozrnnej múky alebo strúhanky, 1 PL ľanových semienok, 2 PL citrónovej šťavy, štipka čili korenia, soľ, olivový olej, celozrnné žemle, červenú cibuľu, avokádo, majonézu, kečup, listy šalátu alebo mangoldu, paradajku

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Predvarenú cviklu ošúpeme a pokrájame na kusy. Dáme ju mixéra so sekacím nožom a rozmixujte spolu s quinoou, vajíčkom, cesnakom, ľanovými semienkami a citrónovou šťavou. Zmes osolíme, pridáme, čili korenie a múku alebo strúhanku podľa potreby. Navlhčenými rukami vytvarujeme štyri burgery, ktoré môžeme trochu obaliť v strúhanke a potom ich uložíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Povrch pokvapkáme olivovým olejom a dáme ich piecť do rúry asi na 15 - 20 minút. Medzitým si žemle opečieme, potrieme majonézou, prípadne kečupom, kto nemusíme majonézu a po vybratí z rúry na ne uložíme burgre. Navrstvite nakrájanú cibuľu, avokádo, šalát i plátky paradajky.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 946
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 423
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 365
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 800
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 297
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu