Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom fínske jedlá: polievka Hernekeitto, Karelský piroh, Karjalanpaisti

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Celé Slovensko žije hokejom a ani náš pravidelný receptár nie je výnimkou. Pripravili sme si pre vás sériu tradičných jedál z krajín, ktoré sú našim súperom na šampionáte. Začíname Fínskom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hernekeitto – finska hrachová polievka

Potrebujeme: 150 g zeleného hrášku, 150 g údeného lososa, 500 g žltého suchého hrachu, 2 l zeleninového vývaru, 200 ml smotany, 2 cibule, mleté čierne korenie, majoránka, olej, soľ

Postzup: Cibuľu nakrájanú na kocky osmažíme na oleji, vlejeme k nej vývar a pridáme žltý lúpaný hrach. Posypeme majoránkou, či už čerstvou nasekanou, alebo sušenou. Varíme na miernom ohni asi 50 minút. Polievku precedíme, z vareného hrachu si odložíme asi dve lyžice bokom a zvyšok rozmixujeme. Do polievky vrátime mixovaný hrach, pridáme smotanu, ochutíme ju. Pridáme do nej zelený hrášok, ešte chvíľu povaríme a nakoniec do polievky vrátime dve lyžice nerozmixovaného hrachu a údeného lososa pokrájaného na prúžky.

SkryťVypnúť reklamu

Karjalanpiirakka - Karelský piroh

Potrebujeme: Na cesto - 1 dcl vody, malú lyžičku soli, 2,5 dcl pohár žitnej múky. Na ryžovú náplň - 2.5 dcl vody, 1 liter mlieka, 2.5 dcl pohár ryže, l lyžičku soli

Postup: Ryžu nasypeme do vriacej vody a pozvoľna varíme. Potom pridáme mlieko, znížime teplotu a hrniec prikryjeme. Ryžu rozvaríme na hustú kašu, osolíme ju a necháme vychladnúť.

Z múky, vody a soli vypracujeme cesto a vytvoríme z neho oválne placky. Na každú dáme asi lyžicu alebo aj dve ryžovej náplne a okraje poohýname tak, že z cesta vytvoríme „misku“. Upečieme pri teplote 250 stupňov a počas pečenia ich potierame roztopeným maslom.

Karjalanpaisti – dusené mäso so zemiakmi

Potrebujeme: 1 kg zemiakov, slnečnicový olej, maslo, 3 väčšie mrkvy, 2 cibule, 700g mäsa – môže byť hovädzie, bravčové alebo aj miešané, soľ, 3-4 bobkové listy, 3 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Na panvici zohrejme olej s maslom a osmažíme na ňom nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Potom dáme do hrnca mrkvu nakrájanú na kolieska a chvíľu ju za stáleho miešania orestujeme. Potom dáme do hrnca nakrájané mäso, pridáme bobkové listy, soľ a korenie. Predhrejeme si rúru, mäso dáme do jenskej misky, alebo hrnca s nižšími okrajmi a zalejeme ho vriacou vodou tak, aby bolo všetko zakryté a dáme piecť na 250 stupňov. Po 30 minútach teplotu znížime, mäso zakryjeme a necháme pomaly piecť 1,5 hodiny. Pred koncom pečenia si uvaríme zemiaky a podávame ich s hotovým Karjalanpaisti.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 619
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 503
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 8 939
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 619
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 636
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 309
  7. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 6 130
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 122
  1. Dalibor Eštočák: Ako ma Putin chce zabiť II.
  2. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Maďarsko.
  3. David Talian: Ako má učiť ten, kto sa sám bojí známky?
  4. Vladimír Krátky: V zime pomrzneme !
  5. Ján Valchár: O zemiakoch, Šáhidoch a pasákoch
  6. Zuzana Berger: Budú v Keni nové záchody?
  7. Vladimír Bojničan: Biblia ako sexuálne deviantný horor – alebo: Odkiaľ berú klerikáli tú drzosť ešte tu moralizovať?
  8. Dávid Polák: Prečo potrebuje Izrael pomoc USA?
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 395
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 341
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 9 905
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 083
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 365
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 208
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 5 229
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 4 082
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dalibor Eštočák: Ako ma Putin chce zabiť II.
  2. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Maďarsko.
  3. David Talian: Ako má učiť ten, kto sa sám bojí známky?
  4. Vladimír Krátky: V zime pomrzneme !
  5. Ján Valchár: O zemiakoch, Šáhidoch a pasákoch
  6. Zuzana Berger: Budú v Keni nové záchody?
  7. Vladimír Bojničan: Biblia ako sexuálne deviantný horor – alebo: Odkiaľ berú klerikáli tú drzosť ešte tu moralizovať?
  8. Dávid Polák: Prečo potrebuje Izrael pomoc USA?
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 395
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 341
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 9 905
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 083
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 365
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 208
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 5 229
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 4 082
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu