Zapekané jablká so šunkou
Ak vám v pivnici zostalo ešte množstvo vlaňajších jabĺk a klasické jablkové dezerty sa vám už prejedli, skúste si ich pripraviť na slaný spôsob.
Potrebujeme: 4 veľké jablká, 100 g šunky, 2 mladé jarné cibuľky, kôpor, petržlenovú vňať, pažítku, 125 g syra ementálového typu, soľ, čierne mleté korenie, 25O g kyslej pochúťkovej smotany alebo jogurtu, prípadne ich môžeme zmiešať
Postup: Jablká prekrojíme tak, aby nám spodná časť zostala väčšia, bude tvoriť „misku“ a odkrojená horná časť bude ako pokrievka. Vykrojíme jadrovníky a jablká poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske zmiešame nadrobno nakrájanú šunku, syr a cibuľku, prípadne ich môžeme spolu rozmixovať. Ochutíme ich a zmesou naplníme jablká. Dáme ich na 5-8 minút piecť do rúry a zatiaľ si zo smotany či jogurtu a nasekanej pažítky, kôpku a vňate pripravíme dressing, ktorý budeme podávať na upečené a vychladnuté jablká.
Havajská treska
Potrebujeme: filety z tresky, 1 čerstvý ananás, polovicu citróna, soľ, mleté čierne korenie, 1 PL hladkej múky, 2 vajíčka, 2 ČL solamylu, 2 PL nasekaného estragónu, sladkú čili omáčku, olivový olej, maslo
Postup: Ryby nakrájame na potrebné porcie, osolíme ich, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme asi pol hodiny v chladničke. Ananás očistíme a nakrájame na polovičné kolieska, tvrdý stred nezabudneme vykrojiť a orestujeme ich na masle na rozohriatej panvici.
Ryby obalíme v múke a v rozšľahaných vajciach a upečieme ich na oleji. Na tanier servírujeme tak, že porcie ryby prekladáme kusmi ananásu a všetko na záver pokvapkáme čili omáčkou.
Hrnčekové makové mafiny
Potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, ¾ hrnčeka mletého maku, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 2 vajcia
Postup: V jednej miske si zmiešame všetky suché ingrediencie, v druhej vyšľaháme vajíčka, mlieko a olej. Tekuté suroviny pridáme k suchým a vymiešame hladké cesto. Naložíme ho do mafinových formičiek a pečieme 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.