Treska na mandliach
Potrebujeme: filé z tresky podľa počtu stravníkov, 3-4 cibule, balíček mandľových lupienkov, šľahačkovú smotanu, soľ, mleté čierne korenie, maslo, olej
Postup: Na veľký plech rozložíme ešte zmrazené ryby, môžeme ich aj narezať na primerané veľké porcie. V panvici roztopíme maslo s trochou oleja a orestujeme na ňom nadrobno nakrájané cibule. Potom k nej pridáme nasekané mandľové lupienky, osolíme a upražíme dozlatista. Ryby na plechu osolíme, okoreníme a na každú naložíme mandľovo cibuľovú zmes. Zalejem ich šľahačkovou smotanou, pri väčšom počte rýb dáme aj dve smotany a dáme asi na 20 minút piecť do vyhriatej rúry.
Peruánske zemiaky
Potrebujeme: 500 g zemiakov uvarených v šupke, 150 g syra typu feta, 2 dl mlieka, 1 cibuľu, 10 nesolených a nepražených arašidov, 5 slaných krekrov, 5 zelených a 5 čiernych olív, 1 feferónku, 2 strúčiky cesnaku, vajíčka uvarené natvrdo, hlávkový šalát
Postup: Do mixéra dáme cibuľu, cesnak, feferónku, syr a časť mlieka a všetko spolu rozmixujeme. Potom pridáme oriešky, slané keksy a prilievame zvyšok mlieka tak, aby nám vznikla hladká omáčka. Uvarené a ošúpané zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska a poukladáme ich na tanier, kde sme predtým rozprestreli šalátové listy. Polejeme ich omáčkou a ozdobíme olivami.
Reďkovkovo-cibuľkový šalát
Potrebujeme: 2 zväzky reďkoviek, 1 zväzok mladej jarnej cibuľky, 30 dg bravčovej chudej salámy, 5 vajíčok uvarených natvrdo, biely jogurt (prípadne tatárska omáčka), soľ, korenie
Postup: Salámu najskôr nakrájame na kolieska a potom na pásiky, podobne aj reďkovky, cibuľku nakrájame na kolieska. Suroviny zmiešame s jogurtom a na záver pridáme na kocky nakrájané vajíčka. Všetko podľa potreby osolíme a okoreníme a pred podávaním dáme vychladiť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.