Púpavový med
Keď budete kašlať a potrápia vás hlieny, púpavový med vám pomôže. Uvarte si ho teraz.
Potrebujeme: 250 g kvetov púpavy, 1,5 kilogramu cukru, 1,5 litra vody, 1 pomaranč alebo citrón
Postup: Na lúke či záhrade pozbierame púpavové lístky a ideálne večer ich zalejeme 1,5 litrom vriacej vody. Necháme ich takto do rána a na druhý deň scedíme cez gázu do hrnca, v ktorom budeme med variť. Kvety v gáze poriadne vyžmýkame a do tekutiny pridáme šťavu z pomaranča alebo citrónu a aj cukor. Začneme med variť a nezabúdame občas premiešať. Keď získa primeranú hustotu vypneme ho a rozlejeme do pohárov na zaváranie. Potom už stačí len odložiť na tmavé a chladné miesto.
Púpavový sirup
Potrebujeme. 100 púpavových kvietkov, 1 kg kr. cukru, 1 liter vody, 1 ČL kyseliny citrónovej
Postup: Púpavové kvietky z čistého miesta a bez stonky dáme do veľkej fľaše a zalejeme ich pol litrom prevarenej vlažnej vody. Takto ich necháme postáť do druhého dňa.
Potom dáme do hrnca liter vody a kilo cukru, premiešame to a začneme variť. Asi o hodinu by sme mali mať hustejší sirup, do ktorého precedíme tekutinu z naložených púpavových kvietkov, ktoré opatrne premiešame. Všetko spolu premiešame, prevaríme a na záver pridáme kyselinu citrónovú. Nalejeme do fliaš, ešte horúce zatvoríme a odložíme do chladu.
Zemiakový šalát s púpavou
Potrebujeme: 2-3 hrste čerstvých púpavových listov, 2 zemiaky, 2 vajíčka, konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, paradajku, jarnú cibuľku, olivový olej, soľ, ocot, dijonskú horčicu
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a vajíčka uvaríme natvrdo. Uvarené a očistené zemiaky nakrájame, pridáme k nim pokrájanú paradajku, cibuľku a tuniaka bez šťavy. Listy púpavy umyjeme, osušíme, potrháme na kúsky a pridáme do misky. Šalát polejeme zálievkou, ktorú si pripravíme z olivového oleja, dijonskej horčice, trošky soli a octu. Šalát ešte osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Podávame s vajíčkom uvareným natvrdo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.