Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Púpava je zdravá, urobte si z nej med, sirup aj chutný šalát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Púpavový med

Keď budete kašlať a potrápia vás hlieny, púpavový med vám pomôže. Uvarte si ho teraz.

Potrebujeme: 250 g kvetov púpavy, 1,5 kilogramu cukru, 1,5 litra vody, 1 pomaranč alebo citrón

Postup: Na lúke či záhrade pozbierame púpavové lístky a ideálne večer ich zalejeme 1,5 litrom vriacej vody. Necháme ich takto do rána a na druhý deň scedíme cez gázu do hrnca, v ktorom budeme med variť. Kvety v gáze poriadne vyžmýkame a do tekutiny pridáme šťavu z pomaranča alebo citrónu a aj cukor. Začneme med variť a nezabúdame občas premiešať. Keď získa primeranú hustotu vypneme ho a rozlejeme do pohárov na zaváranie. Potom už stačí len odložiť na tmavé a chladné miesto.

SkryťVypnúť reklamu

Púpavový sirup

Potrebujeme. 100 púpavových kvietkov, 1 kg kr. cukru, 1 liter vody, 1 ČL kyseliny citrónovej

Postup: Púpavové kvietky z čistého miesta a bez stonky dáme do veľkej fľaše a zalejeme ich pol litrom prevarenej vlažnej vody. Takto ich necháme postáť do druhého dňa.

Potom dáme do hrnca liter vody a kilo cukru, premiešame to a začneme variť. Asi o hodinu by sme mali mať hustejší sirup, do ktorého precedíme tekutinu z naložených púpavových kvietkov, ktoré opatrne premiešame. Všetko spolu premiešame, prevaríme a na záver pridáme kyselinu citrónovú. Nalejeme do fliaš, ešte horúce zatvoríme a odložíme do chladu.

Zemiakový šalát s púpavou

Potrebujeme: 2-3 hrste čerstvých púpavových listov, 2 zemiaky, 2 vajíčka, konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, paradajku, jarnú cibuľku, olivový olej, soľ, ocot, dijonskú horčicu

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke a vajíčka uvaríme natvrdo. Uvarené a očistené zemiaky nakrájame, pridáme k nim pokrájanú paradajku, cibuľku a tuniaka bez šťavy. Listy púpavy umyjeme, osušíme, potrháme na kúsky a pridáme do misky. Šalát polejeme zálievkou, ktorú si pripravíme z olivového oleja, dijonskej horčice, trošky soli a octu. Šalát ešte osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Podávame s vajíčkom uvareným natvrdo.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 946
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 6 423
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 6 365
  4. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 117
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 233
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 800
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 621
  8. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 297
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu