Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Májová bryndza prichádza, skúste krídelká či terchovský demikát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové krídelká

Potrebujeme: Kuracie krídla – množstvo podľa počtu stravníkov, 2 vajíčka, 1 dl mlieka, 30 g bryndze, hladkú múku, olej, mletú červenú papriku, soľ a ak máte radi pikantnejšie jedlá, tak môžete pridať aj trochu pálivej papriky

Postup: Krídelká očistíme, umyjeme a chvíľu ich povaríme v osolenej vode. Potom ich necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme cestíčko. Vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim mlieko, bryndzu, soľ a papriku a toľko múky, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

SkryťVypnúť reklamu

Vychladnuté a osušené krídelká obalíme v cestíčku a vypražíme ich v horúcom oleji.

Terchovský demikát

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, asi dva litre vody, 1 l mlieka, 300 g bryndze, 200 g údeného syra alebo oštiepka, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, pažítku alebo jarnú cibuľku

Postup: Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a dáme variť do hrnca s vodou. Keď budú mäkké, aj s tou vodou ich rozmixujeme. Vlejeme do hrnca mlieko, premiešame, polievku prevaríme a potom do nej pridáme bryndzu. Až potom polievku osolíme a okoreníme. Demikát podávame tak, že do vrch každej porcie posypeme praženou slaninou a strúhaným oštiepkom a pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Slovenská bryndzová pizza

Potrebujeme: Na cesto 250 g polohrubej múky, štipku soli, droždie, 200 ml vlažnej vody, trochu cukru. Na náplň: 125 g bryndze, 100 ml kyslej smotany, cibuľu, oravskú slaninu, soľ, mleté čierne korenie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V časti vlažnej vody rozmiešame trochu cukru a droždie a necháme vzísť kvások. V miske zmiešame múku a soľ, pridáme nakysnuté droždie a zvyšok teplej vody. Spracujeme cesto, ktoré presunieme na dosku a hnetieme dovtedy, kým nebude elastické. Potom ho dáme do misky a prikryté necháme kysnúť asi hodinu.

Zatiaľ na panvici orestujeme slaninu, ku ktorej pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Spolu ich chvíľu popražíme a odstavíme. Bryndzu zmiešame so smotanou a tiež dáme chvíľu bokom.

Nakysnuté cesto vytvarujeme podľa toho, aký plech budeme používať – môže byť okrúhle aj klasicky hranaté a dáme do na plech vystlaný papierom na pečenie. Najskôr ho potrieme bryndzovo-syrovým krémom, na to dáme praženú slaninu s cibuľou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 472
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 082
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 508
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 240
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 870
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 645
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu