Korzár logo Korzár
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Májová bryndza prichádza, skúste krídelká či terchovský demikát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bryndzové krídelká

Potrebujeme: Kuracie krídla – množstvo podľa počtu stravníkov, 2 vajíčka, 1 dl mlieka, 30 g bryndze, hladkú múku, olej, mletú červenú papriku, soľ a ak máte radi pikantnejšie jedlá, tak môžete pridať aj trochu pálivej papriky

Postup: Krídelká očistíme, umyjeme a chvíľu ich povaríme v osolenej vode. Potom ich necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme cestíčko. Vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim mlieko, bryndzu, soľ a papriku a toľko múky, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Vychladnuté a osušené krídelká obalíme v cestíčku a vypražíme ich v horúcom oleji.

Terchovský demikát

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, asi dva litre vody, 1 l mlieka, 300 g bryndze, 200 g údeného syra alebo oštiepka, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, pažítku alebo jarnú cibuľku

Postup: Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a dáme variť do hrnca s vodou. Keď budú mäkké, aj s tou vodou ich rozmixujeme. Vlejeme do hrnca mlieko, premiešame, polievku prevaríme a potom do nej pridáme bryndzu. Až potom polievku osolíme a okoreníme. Demikát podávame tak, že do vrch každej porcie posypeme praženou slaninou a strúhaným oštiepkom a pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Slovenská bryndzová pizza

Potrebujeme: Na cesto 250 g polohrubej múky, štipku soli, droždie, 200 ml vlažnej vody, trochu cukru. Na náplň: 125 g bryndze, 100 ml kyslej smotany, cibuľu, oravskú slaninu, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V časti vlažnej vody rozmiešame trochu cukru a droždie a necháme vzísť kvások. V miske zmiešame múku a soľ, pridáme nakysnuté droždie a zvyšok teplej vody. Spracujeme cesto, ktoré presunieme na dosku a hnetieme dovtedy, kým nebude elastické. Potom ho dáme do misky a prikryté necháme kysnúť asi hodinu.

Zatiaľ na panvici orestujeme slaninu, ku ktorej pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Spolu ich chvíľu popražíme a odstavíme. Bryndzu zmiešame so smotanou a tiež dáme chvíľu bokom.

Nakysnuté cesto vytvarujeme podľa toho, aký plech budeme používať – môže byť okrúhle aj klasicky hranaté a dáme do na plech vystlaný papierom na pečenie. Najskôr ho potrieme bryndzovo-syrovým krémom, na to dáme praženú slaninu s cibuľou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 749
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 592
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 673
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 633
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 271
  6. Aká je chémia vôní 9 049
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 669
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 636
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 585
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Nová riaditeľka košickej detskej nemocnice: Teším sa na návrat

Chystá stretnutia so zamestnancami, primármi a vytvorí pracovný tím.

Jaroslava Feketeová. Snímka je z čias, keď pôsobila ako lekárka na Oddelení detskej onkológie a hematológie košickej DFN.
Odber vzoriek.
Výročie výbuchu bytovky Mukačevská 7 v Prešove

Rok po výbuchu. Majorošovci veria, že sa na Mukačevskú 7 ešte vrátia

Tragédia odhalila aj silu priateľstva.

Marek Majoroš na mieste, kde stála bytovka.
Most už opäť otvorili pre vodičov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.
Ilustračné foto

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop