Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Májová bryndza prichádza, skúste krídelká či terchovský demikát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové krídelká

Potrebujeme: Kuracie krídla – množstvo podľa počtu stravníkov, 2 vajíčka, 1 dl mlieka, 30 g bryndze, hladkú múku, olej, mletú červenú papriku, soľ a ak máte radi pikantnejšie jedlá, tak môžete pridať aj trochu pálivej papriky

Postup: Krídelká očistíme, umyjeme a chvíľu ich povaríme v osolenej vode. Potom ich necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme cestíčko. Vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim mlieko, bryndzu, soľ a papriku a toľko múky, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Skryť Vypnúť reklamu

Vychladnuté a osušené krídelká obalíme v cestíčku a vypražíme ich v horúcom oleji.

Terchovský demikát

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, asi dva litre vody, 1 l mlieka, 300 g bryndze, 200 g údeného syra alebo oštiepka, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, pažítku alebo jarnú cibuľku

Postup: Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a dáme variť do hrnca s vodou. Keď budú mäkké, aj s tou vodou ich rozmixujeme. Vlejeme do hrnca mlieko, premiešame, polievku prevaríme a potom do nej pridáme bryndzu. Až potom polievku osolíme a okoreníme. Demikát podávame tak, že do vrch každej porcie posypeme praženou slaninou a strúhaným oštiepkom a pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Slovenská bryndzová pizza

Potrebujeme: Na cesto 250 g polohrubej múky, štipku soli, droždie, 200 ml vlažnej vody, trochu cukru. Na náplň: 125 g bryndze, 100 ml kyslej smotany, cibuľu, oravskú slaninu, soľ, mleté čierne korenie

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: V časti vlažnej vody rozmiešame trochu cukru a droždie a necháme vzísť kvások. V miske zmiešame múku a soľ, pridáme nakysnuté droždie a zvyšok teplej vody. Spracujeme cesto, ktoré presunieme na dosku a hnetieme dovtedy, kým nebude elastické. Potom ho dáme do misky a prikryté necháme kysnúť asi hodinu.

Zatiaľ na panvici orestujeme slaninu, ku ktorej pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Spolu ich chvíľu popražíme a odstavíme. Bryndzu zmiešame so smotanou a tiež dáme chvíľu bokom.

Nakysnuté cesto vytvarujeme podľa toho, aký plech budeme používať – môže byť okrúhle aj klasicky hranaté a dáme do na plech vystlaný papierom na pečenie. Najskôr ho potrieme bryndzovo-syrovým krémom, na to dáme praženú slaninu s cibuľou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 411
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 235
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 949
  4. Po Slovensku na motorke 6 606
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 446
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 544
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 350
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 323
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 441
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenskí futbalisti po prehre v zápase Slovensko - Švédsko na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021).

Záverečné zápasy v E-skupine sa hrajú v stredu.


Sportnet 5 h
Jaroslav Slašťan je šéf Zásahového tímu pre medveďa hnedého, odborník na správanie a etológiu tohto druhu.

Problémy s medveďmi si vyrábame sami.


18. jún
Ilustračné foto.

Ventilátor treba správne nastaviť.


31. júl
Zdravotníctva.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 492 obetí.


a 3 ďalší 12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop