Korzár logo Korzár
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Varíme s Korzárom: Májová bryndza prichádza, skúste krídelká či terchovský demikát

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzové krídelká

Potrebujeme: Kuracie krídla – množstvo podľa počtu stravníkov, 2 vajíčka, 1 dl mlieka, 30 g bryndze, hladkú múku, olej, mletú červenú papriku, soľ a ak máte radi pikantnejšie jedlá, tak môžete pridať aj trochu pálivej papriky

Postup: Krídelká očistíme, umyjeme a chvíľu ich povaríme v osolenej vode. Potom ich necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme cestíčko. Vidličkou rozšľaháme vajíčka, pridáme k nim mlieko, bryndzu, soľ a papriku a toľko múky, aby nám vzniklo primerane husté cesto.

Vychladnuté a osušené krídelká obalíme v cestíčku a vypražíme ich v horúcom oleji.

Terchovský demikát

Potrebujeme: 2 kg zemiakov, asi dva litre vody, 1 l mlieka, 300 g bryndze, 200 g údeného syra alebo oštiepka, soľ, mleté čierne korenie, slaninu, pažítku alebo jarnú cibuľku

Postup: Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky a dáme variť do hrnca s vodou. Keď budú mäkké, aj s tou vodou ich rozmixujeme. Vlejeme do hrnca mlieko, premiešame, polievku prevaríme a potom do nej pridáme bryndzu. Až potom polievku osolíme a okoreníme. Demikát podávame tak, že do vrch každej porcie posypeme praženou slaninou a strúhaným oštiepkom a pažítkou alebo jarnou cibuľkou.

Slovenská bryndzová pizza

Potrebujeme: Na cesto 250 g polohrubej múky, štipku soli, droždie, 200 ml vlažnej vody, trochu cukru. Na náplň: 125 g bryndze, 100 ml kyslej smotany, cibuľu, oravskú slaninu, soľ, mleté čierne korenie

Postup: V časti vlažnej vody rozmiešame trochu cukru a droždie a necháme vzísť kvások. V miske zmiešame múku a soľ, pridáme nakysnuté droždie a zvyšok teplej vody. Spracujeme cesto, ktoré presunieme na dosku a hnetieme dovtedy, kým nebude elastické. Potom ho dáme do misky a prikryté necháme kysnúť asi hodinu.

Zatiaľ na panvici orestujeme slaninu, ku ktorej pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Spolu ich chvíľu popražíme a odstavíme. Bryndzu zmiešame so smotanou a tiež dáme chvíľu bokom.

Nakysnuté cesto vytvarujeme podľa toho, aký plech budeme používať – môže byť okrúhle aj klasicky hranaté a dáme do na plech vystlaný papierom na pečenie. Najskôr ho potrieme bryndzovo-syrovým krémom, na to dáme praženú slaninu s cibuľou a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 34 775
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 31 881
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 428
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 865
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 445
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 440
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 023
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 505
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 380
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 311

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo

Neprehliadnite tiež

Košickí poslanci odklepli odchod Gimu, primátor ho chce zdržať

Polaček avizoval, že uznesenie nepodpíše.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).
Výstavba trate Pionierskej železnice v roku 1954.
Historický hostinec Kiosk bol dielom známeho stavebníka Jakobyho.  Prichýlil turistov, robievali sa tam zábavy. Nakoniec musel ustúpiť stavebným prácam na moste a ceste.

Na Alpinke bol bazén, voda pritekala z potoka

Turistický klub mal veľké plány, postavila sa až jedna vila.

Zotavovňa Turistického spolku Priateľov prírody v Čermeli v roku 1930. Predtým chata Karola. Dnes je súčasťou areálu Alpinka, ale nevyužíva sa.

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Ladislav Kamenický.
Ilustračné foto.
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Do Česka sa sťahuje ruská stredná trieda

Rusi u nás boli aj budú, ide o to, kto a prečo

Prahu mnohí označujú za hlavné mesto ruských špiónov v regióne. Väčšinou majú diplomatické krytie.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop