Recepty podľa Jamieho Olivera, ktoré rozhodne nie sú náročné na suroviny, ale zachutia každému.
Pečená cibuľa v slaninke
Potrebujeme: 4 biele cibule veľkosti tenisovej loptičky, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, rozmarín, 8 PL smotany na šľahanie, hrsť strúhaného parmezánu, soľ, mleté čierne korenie, 4 plátky slaniny alebo prosciutta
Postup: Očistenú cibuľu vložíme vo väčšieho množstva vody a varíme kým nezmäkne, čo by malo trvať asi 15 minút. Potom ju z vody vyberieme a necháme vychladnúť.
Z cibúľ odrežeme vrchnú časť a narežeme ju najemno. Potom odstránime stonku, aby sme cibuľu mohli postaviť na rovný povrch. Bez toho, aby sme porušili vonkajšiu časť, sa pokúsime vybrať jej vnútornú časť, najlepšie by sa to malo podariť polievkovou lyžicou. Nasekamáme ju nadrobno a pridáme k už nasekanej cibuľke z vrchnej časti.
Rúru nastavíme na 200 stupňov. Na panvici rozpálime olivový olej, pridáme nasekanú cibuľku, pretlačený cesnak, a krátko orestujeme. Pridáme smotanu, premiešame a odstránime z plameňa. Potom do zmesi vmiešame parmezán, soľ, korenie a nasekaný rozmarín. Cibule preložíme na plech, vymastený olivovým olejom, zabalíme ich do plátkov slaniny a tú upevníme špáradlom. Cibule naplníme cibuľovo-cesnakovou zmesou a vložíme medzi ne vetvičky rozmarínu. Pečieme vo vyhriatej rúre 25 minút, alebo kým cibule nie sú jemné a mäkké (počas pečenia môžeme podliať trochou vody).
Delikátna a rýchla krkovička
Potrebujeme: 1 kg krkovičky vcelku, 50 ml sójovej omáčky, rozmarín – niekoľko vetvičiek, 4 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, korenie na divinu, olivový olej
Postup: Krkovičku umyjeme a očistíme. Dáme ju do misky a pridáme k nej soľ, korenie, pretlačený cesnak, rozmarín, sójovú omáčku a trochou oleja. Zmesou poriadne potrieme celé mäso a dáme ho odpočinúť do chladničky, najlepšie na celú noc.
Na druhý deň mäso vyberieme asi pol hodiny pred samotnou prípravou a narežeme ho na plátky hrubé asi 1-1,5 cm. Trochu ich roztlačíme päsťou, osolíme a upečieme panvici, ktorú stačí len potrieť trochou oleja. Počas pečenia ju neustále prelievame výpekom a z každej strany pečieme asi 4-5 minút.
Jamieho brownies
Potrebujeme: 250 g masla, 200 g tmavej, 70 % čokolády, 80 g kakaa, 65 g hladkej múky, 360 g práškového cukru, 4 vajíčka, 1 lyžička prášku do pečiva. Ak chceme, môžeme pridať nasekané orechy, alebo sušené ovocie
Postup: Do misky dáme maslo a čokoládu a vo vodnom kúpeli ich vymiešame dohladka. Pridáme čerešne a orechy, ak ich chceme použiť. Zvlášť zmiešame kakao, múku, prášok do pečiva a cukor. K sypkým surovinám pridáme čokoládovú zmes a všetko dobre zmiešame dohromady. Pridáme vajcia a miešame, kým nemáme vláčne cesto.
Vylejeme ho na pekáč vystlaný papierom a pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Hotový koláč má byť na povrchu mierne pružný, ale vo vnútri stále lepkavý.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.