Korzár logo Korzár
Sobota, 14. december, 2019 | Meniny má Branislava, Bronislava

Pečieme s Korzárom maškrty bez laktózy i lepku: Keksíky, vianočka, mrkvová torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bezlepková a bezlaktózová mrkvová torta s kešu krémom

Potrebujeme na cesto: 2 veľké mrkvy, 1,5 šálky (š) ovsenej alebo pohánkovej múky, 1 š datlí, 1 š sušeného ananásu, 1/2 š sušeného kokosu, 1/2 ČL škorice

Kešu krém: 2 š kešu orechov (namočených vo vode na niekoľko hodín), 1 – 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1/3 š javorového sirupu

Postup: Z kešu orechov zlejeme vodu, v ktorej boli namočené a prepláchneme ich ešte v čistej vode. Všetky suroviny na krém rozmixujeme dohladka. Pripravíme cesto. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s ostatnými ingredienciami ju dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým zmes nezačne držať pohromade. Polovicu zmesi natlačíme na spodok menšej tortovej formy.

Na cesto pridáme asi tretinu kešu krému a odložíme do mrazničky. Počkáme, kým plnka úplne stuhne, formu vyberieme, opatrne vtlačíme zvyšok cesta a dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň odstránime z formy bočnú časť a vrch i boky torty natrieme zvyšnou plnkou. Nakoniec môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Bezlaktózové a bezlepkové vanilkové koláčiky

Potrebujeme: 1 š vanilkového kokosového alebo sójového jogurtu, 2 PL kokosového oleja, roztopeného a trocha vychladeného. 1/4 š javorového sirupu, 2 ČL vanilkového extraktu, semienka z 1 vanilkového struku, 1,25 š bezlepkovej múčnej zmesi, 1/4 š mandľovej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske si zmiešame všetky suché suroviny, v menšej miske všetky tekuté. V strede zmesi suchých surovín urobíme jamku, do ktorej vlejeme tekutú zmes. Vareškou všetko zmiešame dohromady tak, aby boli všetky suroviny prepojené. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a kôpky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi kôpkami cesta nechávame aspoň päťcentimetrovú medzeru. Plech vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 minút, alebo kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Plech následne z rúry vyberieme a koláčiky necháme chladiť aspoň 2 – 3 minúty, potom ich vyberieme na mriežku, kým nevychladnú úplne. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Bezlaktózová vianočka

Potrebujeme. 400 g hladkej špaldovej múky, 300 ml rastlinného mlieka, 1/2 kocky droždia, 5 PL roztopeného kokosového oleja, 80 g trstinového cukru, 1 PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkového struku, 1 vajce (voliteľné), hrozienka alebo orechy podľa chuti, štipka morskej soli

Postup: Z časti vlažného mlieka droždia a 1 ČL cukru urobíme kvások.

V miske zmiešame múku so zvyškom cukru, hrozienkami a/alebo orechmi a štipkou soli. Zvyšné mlieko mierne zahrejeme a pridáme doň olej a vanilkový extrakt. Tekutú zmes nalejeme spolu s kváskom do múčnej zmesi. Do cesta môžeme pridať aj vajíčko, bude potom vláčnejšie. Ručne vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho asi hodinu nakysnúť. Následne ho rozdelíme na 6 rovnakých častí, z troch z nich upletieme základný vrkoč, ktorý premiestnime na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dve ďalšie časti spracujeme dohromady a opäť rozdelíme na tri rovnaké časti. Tie opäť spletieme do vrkoča, ktorý položíme na ten základný. Aj posledný kus rozdelíme na tri časti, ktoré zapletieme tak, ako predchádzajúce a položíme na vrch. Pripravenú vianočku necháme ešte raz nakysnúť asi 20 až 30 minút. Potom ju potrieme vajíčkom, maslom alebo mliekom. Môžeme tiež posypať lupienkami mandlí. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov asi 8 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a dopekáme ešte 45 minút dozlatista.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 32 982
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 29 958
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 23 897
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 685
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 12 143
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 10 916
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 9 566
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 414
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 176
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 127

Téma: Recepty z Korzára


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Celiakia

Neprehliadnite tiež

Charitatívna florbalová akcia dopadla na jednotku. Atmosféru si všetci pochvaľovali.

Lyžiarsku sezónu v Tatranskej Lomnici otvorili anjeli a démoni

Na zjazdovkách je od 40 do 60 centimetrov snehu.

Prvá tohtosezónna lyžovačka v Tatranskej Lomnici.

U. S. Steel posiela obyvateľom zničenej bytovky 25-tisíc eur

Benefičný koncert so zbierkou hutníkov vyniesol vyše 147-tisíc.

Benefičný koncert U. S. Steelu.
Zľava B. Obal a L. Belej.

Hlavné správy zo Sme.sk

Jan Kraus: Nie je chybou slovenčiny, ak jej Čech nerozumie. Nerozumie jej, lebo je debilný

Český moderátor má radšej prostých ľudí ako intelektuálov.

Jan Kraus.
Autorská strana Michala Havrana

Mandát ťa neoprávňuje písať jazykom stoky (píše Michal Havran)

Náš Ľuboš, ako sa on vyzná!

Šéf Smeru Robert Fico vedľa poslanca Ľuboša Blahu.

Pellegrini: Drucker veľmi túžil po mojej demisii

Druckerovi mal Pellegrini sľúbiť, že podá demisiu spolu s ním.

Predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker.
Búracia súprava firmy Cannoneer Group.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop