Korzár logo Korzár
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom maškrty bez laktózy i lepku: Keksíky, vianočka, mrkvová torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezlepková a bezlaktózová mrkvová torta s kešu krémom

Potrebujeme na cesto: 2 veľké mrkvy, 1,5 šálky (š) ovsenej alebo pohánkovej múky, 1 š datlí, 1 š sušeného ananásu, 1/2 š sušeného kokosu, 1/2 ČL škorice

Kešu krém: 2 š kešu orechov (namočených vo vode na niekoľko hodín), 1 – 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1/3 š javorového sirupu

Postup: Z kešu orechov zlejeme vodu, v ktorej boli namočené a prepláchneme ich ešte v čistej vode. Všetky suroviny na krém rozmixujeme dohladka. Pripravíme cesto. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s ostatnými ingredienciami ju dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým zmes nezačne držať pohromade. Polovicu zmesi natlačíme na spodok menšej tortovej formy.

Skryť Vypnúť reklamu

Na cesto pridáme asi tretinu kešu krému a odložíme do mrazničky. Počkáme, kým plnka úplne stuhne, formu vyberieme, opatrne vtlačíme zvyšok cesta a dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň odstránime z formy bočnú časť a vrch i boky torty natrieme zvyšnou plnkou. Nakoniec môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Bezlaktózové a bezlepkové vanilkové koláčiky

Potrebujeme: 1 š vanilkového kokosového alebo sójového jogurtu, 2 PL kokosového oleja, roztopeného a trocha vychladeného. 1/4 š javorového sirupu, 2 ČL vanilkového extraktu, semienka z 1 vanilkového struku, 1,25 š bezlepkovej múčnej zmesi, 1/4 š mandľovej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske si zmiešame všetky suché suroviny, v menšej miske všetky tekuté. V strede zmesi suchých surovín urobíme jamku, do ktorej vlejeme tekutú zmes. Vareškou všetko zmiešame dohromady tak, aby boli všetky suroviny prepojené. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a kôpky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi kôpkami cesta nechávame aspoň päťcentimetrovú medzeru. Plech vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 minút, alebo kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Plech následne z rúry vyberieme a koláčiky necháme chladiť aspoň 2 – 3 minúty, potom ich vyberieme na mriežku, kým nevychladnú úplne. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Skryť Vypnúť reklamu

Bezlaktózová vianočka

Potrebujeme. 400 g hladkej špaldovej múky, 300 ml rastlinného mlieka, 1/2 kocky droždia, 5 PL roztopeného kokosového oleja, 80 g trstinového cukru, 1 PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkového struku, 1 vajce (voliteľné), hrozienka alebo orechy podľa chuti, štipka morskej soli

Postup: Z časti vlažného mlieka droždia a 1 ČL cukru urobíme kvások.

V miske zmiešame múku so zvyškom cukru, hrozienkami a/alebo orechmi a štipkou soli. Zvyšné mlieko mierne zahrejeme a pridáme doň olej a vanilkový extrakt. Tekutú zmes nalejeme spolu s kváskom do múčnej zmesi. Do cesta môžeme pridať aj vajíčko, bude potom vláčnejšie. Ručne vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho asi hodinu nakysnúť. Následne ho rozdelíme na 6 rovnakých častí, z troch z nich upletieme základný vrkoč, ktorý premiestnime na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dve ďalšie časti spracujeme dohromady a opäť rozdelíme na tri rovnaké časti. Tie opäť spletieme do vrkoča, ktorý položíme na ten základný. Aj posledný kus rozdelíme na tri časti, ktoré zapletieme tak, ako predchádzajúce a položíme na vrch. Pripravenú vianočku necháme ešte raz nakysnúť asi 20 až 30 minút. Potom ju potrieme vajíčkom, maslom alebo mliekom. Môžeme tiež posypať lupienkami mandlí. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov asi 8 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a dopekáme ešte 45 minút dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 220
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 14 213
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 915
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 103
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 875
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 715
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 227
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 995
  9. Po Slovensku na motorke 5 437
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 869
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 1 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop