Korzár logo Korzár
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Pečieme s Korzárom maškrty bez laktózy i lepku: Keksíky, vianočka, mrkvová torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezlepková a bezlaktózová mrkvová torta s kešu krémom

Potrebujeme na cesto: 2 veľké mrkvy, 1,5 šálky (š) ovsenej alebo pohánkovej múky, 1 š datlí, 1 š sušeného ananásu, 1/2 š sušeného kokosu, 1/2 ČL škorice

Kešu krém: 2 š kešu orechov (namočených vo vode na niekoľko hodín), 1 – 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1/3 š javorového sirupu

Postup: Z kešu orechov zlejeme vodu, v ktorej boli namočené a prepláchneme ich ešte v čistej vode. Všetky suroviny na krém rozmixujeme dohladka. Pripravíme cesto. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s ostatnými ingredienciami ju dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým zmes nezačne držať pohromade. Polovicu zmesi natlačíme na spodok menšej tortovej formy.

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto pridáme asi tretinu kešu krému a odložíme do mrazničky. Počkáme, kým plnka úplne stuhne, formu vyberieme, opatrne vtlačíme zvyšok cesta a dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň odstránime z formy bočnú časť a vrch i boky torty natrieme zvyšnou plnkou. Nakoniec môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Bezlaktózové a bezlepkové vanilkové koláčiky

Potrebujeme: 1 š vanilkového kokosového alebo sójového jogurtu, 2 PL kokosového oleja, roztopeného a trocha vychladeného. 1/4 š javorového sirupu, 2 ČL vanilkového extraktu, semienka z 1 vanilkového struku, 1,25 š bezlepkovej múčnej zmesi, 1/4 š mandľovej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske si zmiešame všetky suché suroviny, v menšej miske všetky tekuté. V strede zmesi suchých surovín urobíme jamku, do ktorej vlejeme tekutú zmes. Vareškou všetko zmiešame dohromady tak, aby boli všetky suroviny prepojené. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a kôpky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi kôpkami cesta nechávame aspoň päťcentimetrovú medzeru. Plech vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 minút, alebo kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Plech následne z rúry vyberieme a koláčiky necháme chladiť aspoň 2 – 3 minúty, potom ich vyberieme na mriežku, kým nevychladnú úplne. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

SkryťVypnúť reklamu

Bezlaktózová vianočka

Potrebujeme. 400 g hladkej špaldovej múky, 300 ml rastlinného mlieka, 1/2 kocky droždia, 5 PL roztopeného kokosového oleja, 80 g trstinového cukru, 1 PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkového struku, 1 vajce (voliteľné), hrozienka alebo orechy podľa chuti, štipka morskej soli

Postup: Z časti vlažného mlieka droždia a 1 ČL cukru urobíme kvások.

V miske zmiešame múku so zvyškom cukru, hrozienkami a/alebo orechmi a štipkou soli. Zvyšné mlieko mierne zahrejeme a pridáme doň olej a vanilkový extrakt. Tekutú zmes nalejeme spolu s kváskom do múčnej zmesi. Do cesta môžeme pridať aj vajíčko, bude potom vláčnejšie. Ručne vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho asi hodinu nakysnúť. Následne ho rozdelíme na 6 rovnakých častí, z troch z nich upletieme základný vrkoč, ktorý premiestnime na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dve ďalšie časti spracujeme dohromady a opäť rozdelíme na tri rovnaké časti. Tie opäť spletieme do vrkoča, ktorý položíme na ten základný. Aj posledný kus rozdelíme na tri časti, ktoré zapletieme tak, ako predchádzajúce a položíme na vrch. Pripravenú vianočku necháme ešte raz nakysnúť asi 20 až 30 minút. Potom ju potrieme vajíčkom, maslom alebo mliekom. Môžeme tiež posypať lupienkami mandlí. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov asi 8 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a dopekáme ešte 45 minút dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  1. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  2. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  3. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  4. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  5. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  6. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  7. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  8. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 741
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 995
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 461
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 258
  6. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 225
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 538
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 269

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  3. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 390
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 894
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 481
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 721
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 046
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Odchádzajúci lekári môžu opäť spôsobiť kolaps slovenského zdravotníctva ako v roku 2011. Ilustračné foto.

V roku 2020 pracovalo v štátnych nemocniciach vyše sedemtisíc lekárov.


10 h
Obvinený Jozef Brhel prichádza vypovedať na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Oligarcha spájaný so Smerom sa prvýkrát postaví pred súd 10. októbra.


8 h
Investovanie na finančných trhoch

Pasívne investovanie nie je náročné, poplatky sú oproti podielovým fondom nižšie.


14. sep
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


5 h

Blogy SME

  1. Robert Štepaník: diel 74 - rubrika: moje najhranejšie (v júni 2022)
  2. Viktor Pamula: Bublajúce problémy, časť druhá
  3. Ján Chomík: Viva México - Pozole rojo s cícerom
  4. Věra Tepličková: Heuréka! Peniaze v zdravotníctve sa našli. A ani to tak nebolelo
  5. Martina Paulenová: Čo všetko som (ne)stihla počas dvojhodinového behu
  6. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu.
  7. Anna Romanová: Moja psychóza 1
  8. Ján Škerko: Orbán a dezoláti sa hnevajú na Ukrajincov
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 390
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 833
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 894
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 481
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 3 721
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 384
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 046
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 775
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu