Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Pečieme s Korzárom maškrty bez laktózy i lepku: Keksíky, vianočka, mrkvová torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

Bezlepková a bezlaktózová mrkvová torta s kešu krémom

Potrebujeme na cesto: 2 veľké mrkvy, 1,5 šálky (š) ovsenej alebo pohánkovej múky, 1 š datlí, 1 š sušeného ananásu, 1/2 š sušeného kokosu, 1/2 ČL škorice

Kešu krém: 2 š kešu orechov (namočených vo vode na niekoľko hodín), 1 – 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1/3 š javorového sirupu

Postup: Z kešu orechov zlejeme vodu, v ktorej boli namočené a prepláchneme ich ešte v čistej vode. Všetky suroviny na krém rozmixujeme dohladka. Pripravíme cesto. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s ostatnými ingredienciami ju dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým zmes nezačne držať pohromade. Polovicu zmesi natlačíme na spodok menšej tortovej formy.

Skryť Vypnúť reklamu

Na cesto pridáme asi tretinu kešu krému a odložíme do mrazničky. Počkáme, kým plnka úplne stuhne, formu vyberieme, opatrne vtlačíme zvyšok cesta a dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň odstránime z formy bočnú časť a vrch i boky torty natrieme zvyšnou plnkou. Nakoniec môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Bezlaktózové a bezlepkové vanilkové koláčiky

Potrebujeme: 1 š vanilkového kokosového alebo sójového jogurtu, 2 PL kokosového oleja, roztopeného a trocha vychladeného. 1/4 š javorového sirupu, 2 ČL vanilkového extraktu, semienka z 1 vanilkového struku, 1,25 š bezlepkovej múčnej zmesi, 1/4 š mandľovej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske si zmiešame všetky suché suroviny, v menšej miske všetky tekuté. V strede zmesi suchých surovín urobíme jamku, do ktorej vlejeme tekutú zmes. Vareškou všetko zmiešame dohromady tak, aby boli všetky suroviny prepojené. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a kôpky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi kôpkami cesta nechávame aspoň päťcentimetrovú medzeru. Plech vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 minút, alebo kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Plech následne z rúry vyberieme a koláčiky necháme chladiť aspoň 2 – 3 minúty, potom ich vyberieme na mriežku, kým nevychladnú úplne. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

Skryť Vypnúť reklamu

Bezlaktózová vianočka

Potrebujeme. 400 g hladkej špaldovej múky, 300 ml rastlinného mlieka, 1/2 kocky droždia, 5 PL roztopeného kokosového oleja, 80 g trstinového cukru, 1 PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkového struku, 1 vajce (voliteľné), hrozienka alebo orechy podľa chuti, štipka morskej soli

Postup: Z časti vlažného mlieka droždia a 1 ČL cukru urobíme kvások.

V miske zmiešame múku so zvyškom cukru, hrozienkami a/alebo orechmi a štipkou soli. Zvyšné mlieko mierne zahrejeme a pridáme doň olej a vanilkový extrakt. Tekutú zmes nalejeme spolu s kváskom do múčnej zmesi. Do cesta môžeme pridať aj vajíčko, bude potom vláčnejšie. Ručne vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho asi hodinu nakysnúť. Následne ho rozdelíme na 6 rovnakých častí, z troch z nich upletieme základný vrkoč, ktorý premiestnime na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dve ďalšie časti spracujeme dohromady a opäť rozdelíme na tri rovnaké časti. Tie opäť spletieme do vrkoča, ktorý položíme na ten základný. Aj posledný kus rozdelíme na tri časti, ktoré zapletieme tak, ako predchádzajúce a položíme na vrch. Pripravenú vianočku necháme ešte raz nakysnúť asi 20 až 30 minút. Potom ju potrieme vajíčkom, maslom alebo mliekom. Môžeme tiež posypať lupienkami mandlí. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov asi 8 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a dopekáme ešte 45 minút dozlatista.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 230
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 882
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 13 857
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 917
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 477
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 312
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 936
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 643
  9. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
  10. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 326
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo, Celiakia

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop