Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom maškrty bez laktózy i lepku: Keksíky, vianočka, mrkvová torta

Inšpirácie na dobroty do vašej kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bezlepková a bezlaktózová mrkvová torta s kešu krémom

Potrebujeme na cesto: 2 veľké mrkvy, 1,5 šálky (š) ovsenej alebo pohánkovej múky, 1 š datlí, 1 š sušeného ananásu, 1/2 š sušeného kokosu, 1/2 ČL škorice

Kešu krém: 2 š kešu orechov (namočených vo vode na niekoľko hodín), 1 – 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL rozpusteného kokosového oleja, 1/3 š javorového sirupu

Postup: Z kešu orechov zlejeme vodu, v ktorej boli namočené a prepláchneme ich ešte v čistej vode. Všetky suroviny na krém rozmixujeme dohladka. Pripravíme cesto. Očistenú mrkvu nakrájame na malé kúsky a spolu s ostatnými ingredienciami ju dáme do kuchynského robota a mixujeme, kým zmes nezačne držať pohromade. Polovicu zmesi natlačíme na spodok menšej tortovej formy.

SkryťVypnúť reklamu

Na cesto pridáme asi tretinu kešu krému a odložíme do mrazničky. Počkáme, kým plnka úplne stuhne, formu vyberieme, opatrne vtlačíme zvyšok cesta a dáme na celú noc do chladničky. Na druhý deň odstránime z formy bočnú časť a vrch i boky torty natrieme zvyšnou plnkou. Nakoniec môžeme ľubovoľne ozdobiť.

Bezlaktózové a bezlepkové vanilkové koláčiky

Potrebujeme: 1 š vanilkového kokosového alebo sójového jogurtu, 2 PL kokosového oleja, roztopeného a trocha vychladeného. 1/4 š javorového sirupu, 2 ČL vanilkového extraktu, semienka z 1 vanilkového struku, 1,25 š bezlepkovej múčnej zmesi, 1/4 š mandľovej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli

Postup: Rúru si predhrejeme na 180°C a dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Vo veľkej miske si zmiešame všetky suché suroviny, v menšej miske všetky tekuté. V strede zmesi suchých surovín urobíme jamku, do ktorej vlejeme tekutú zmes. Vareškou všetko zmiešame dohromady tak, aby boli všetky suroviny prepojené. Cesto naberáme polievkovou lyžicou a kôpky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi kôpkami cesta nechávame aspoň päťcentimetrovú medzeru. Plech vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 10 minút, alebo kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Plech následne z rúry vyberieme a koláčiky necháme chladiť aspoň 2 – 3 minúty, potom ich vyberieme na mriežku, kým nevychladnú úplne. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

SkryťVypnúť reklamu

Bezlaktózová vianočka

Potrebujeme. 400 g hladkej špaldovej múky, 300 ml rastlinného mlieka, 1/2 kocky droždia, 5 PL roztopeného kokosového oleja, 80 g trstinového cukru, 1 PL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkového struku, 1 vajce (voliteľné), hrozienka alebo orechy podľa chuti, štipka morskej soli

Postup: Z časti vlažného mlieka droždia a 1 ČL cukru urobíme kvások.

V miske zmiešame múku so zvyškom cukru, hrozienkami a/alebo orechmi a štipkou soli. Zvyšné mlieko mierne zahrejeme a pridáme doň olej a vanilkový extrakt. Tekutú zmes nalejeme spolu s kváskom do múčnej zmesi. Do cesta môžeme pridať aj vajíčko, bude potom vláčnejšie. Ručne vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho asi hodinu nakysnúť. Následne ho rozdelíme na 6 rovnakých častí, z troch z nich upletieme základný vrkoč, ktorý premiestnime na plech, vystlaný papierom na pečenie. Dve ďalšie časti spracujeme dohromady a opäť rozdelíme na tri rovnaké časti. Tie opäť spletieme do vrkoča, ktorý položíme na ten základný. Aj posledný kus rozdelíme na tri časti, ktoré zapletieme tak, ako predchádzajúce a položíme na vrch. Pripravenú vianočku necháme ešte raz nakysnúť asi 20 až 30 minút. Potom ju potrieme vajíčkom, maslom alebo mliekom. Môžeme tiež posypať lupienkami mandlí. Pečieme v rúre zohriatej na 200 stupňov asi 8 minút, potom teplotu znížime na 150 °C a dopekáme ešte 45 minút dozlatista.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Celiakia

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 520
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 088
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 127
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 422
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 241
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 874
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 667
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 624
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu